גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את המשרד שהחל כדיל פוליטי והפך זרוע לצמצום פערים

הפיכת המשרד לאזרחים ותיקים למשרד לשוויון חברתי עוררה ביקורת וטענות שהשרה גילה גמליאל תנצל את הגדרתו החדשה לצבירת כוח פוליטי • בפועל, המשרד קידם מדיניות חברתית מצמיחה שנתקעה בין משרדי הממשלה והקים מרכזי חדשנות וסיוע לאוכלוסיות מוחלשות • מה יעלה בגורלו בממשלה הבאה?

פעילות במרכז הצעירים במצפה רמון / צילום: תמר מצפי
פעילות במרכז הצעירים במצפה רמון / צילום: תמר מצפי

לפני כשנתיים אישרה ממשלת ישראל את הקמתה של רשות הצעירים, יוזמה של גילה גמליאל (הליכוד), השרה לשוויון חברתי בממשלה היוצאת. הרעיון מאחורי ההתמקדות בפלח אוכלוסייה זה הוא שצעירים הם מנוע הצמיחה של הכלכלה הישראלית - הם נמצאים בשנות ההכשרה, נכנסים לשוק העבודה, מנסים למצות את הפוטנציאל האישי והמקצועי שלהם ומתחילים להקים משפחות ולחנך את הדור הבא - אולם ההשתייכות למשרד לשוויון חברתי ספגה ביקורת, בין השאר היו שתהו מה בינה לבין צמצום הפערים ומתן הזדמנויות.

גילה גמליאל / צילום: תמר מצפי

הביקורת אינה מקרית - המשרד שהיה אחראי בקדנציה הקודמת על האזרחים הוותיקים בלבד, מורכב בשנים האחרונות ממספר רשויות, שכל אחת מהן מייצגת אוכלוסייה אחרת. קשה לנתק בין ההכלאה הלא טריוויאלית של חמש הרשויות - ישראל דיגיטלית; הרשות לקידום מעמד האישה; הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים; אזרחים ותיקים; ורשות הצעירים - לבין האפשרות כי הן נתפרו למידותיה של השרה גמליאל שביקשה אולי לצבור עוד כוח ולהשיג גישה לבוחרים פוטנציאליים. אולם בהחלט יכול להיות שהדיל הפוליטי הצמיח משרד שהיה צריך לקום בלאו הכי.

במבט מהצד נראה כי אין קשר בין הרשויות השונות, ואולי יותר בעייתי מכך - לא בהכרח יש קשר בינן לבין מטרת העל: צמצום פערים חברתיים ומתן הזדמנויות שוות. עם זאת, גורמים במשרד מתארים סיפור אחר: האכסניה שבה יושבות הרשויות - תחת המשרד לשוויון חברתי - מובילה לכך שזה המיקוד שלהן, וכל פעולה שלהן נבחנת בהקשר זה. כך למשל נתונים שהמשרד סיפק לבקשת "גלובס", מראים כי מהלך להקמת 80 מרכזי צעירים ברחבי המדינה היה ממוקד באופן מובהק ביישובים חלשים מבחינה סוציו-אקונומית. כל מרכז כזה מנגיש מידע וסיוע בנוגע לתעסוקה, מעורבות חברתית והשכלה גבוהה.

לאן הלך הכסף להקמת מרכזי צעירים

עלות התוכנית עמדה על 28 מיליון שקל, מתוכם כ-45% הגיעו לאשכולות 1-3, כ-35% לאשכולות 4-5 וכ-20% לאשכולות 6-7. פחות מאחוז אחד מהתקציב הגיע לשלושה יישובים מאשכול 8 ויישובים מאשכולות 9 ו-10 לא קיבלו מימון כלל. שיעור המימון של המשרד נע בין 30% ל-90%, בהתאם לאשכול הכלכלי-חברתי ויתר התקציב הגיע מהרשות המקומית. מתוך 45 הרשויות שמשתייכות לאשכולות 1-3, כ-60% הן רשויות לא-יהודיות.

"לפני התוכנית, מתוך 82 רשויות בחברה הערבית, היה מרכז צעירים אחד ברהט, ואולי עוד איזה אחד-שניים. היום בזכותנו יש למעלה מ-30 מרכזים. זה עדיין לא בכל הרשויות, ואנחנו בתהליך, אבל זאת דרמה", אומר מנכ"ל המשרד לשוויון חברתי, אבי כהן-סקלי.

יוצר שיתופי-פעולה בין משרדי הממשלה

צמצום פערים כלכליים-חברתיים - אולי האתגר הכי גדול של מדינת ישראל בתוך גבולותיה - יכול וצריך להיות חלק מהאסטרטגיה של מספר משרדים ממשלתיים, בהם למשל משרד החינוך, משרד העבודה והרווחה והמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל. בשנים האחרונות הפך המשרד לשוויון חברתי למשמעותי יותר ותקציבו התפתח מ-50 מיליון שקל ללמעלה ממיליארד שקל בשנה. זה אומנם תקציב זעום ביחס למשרדים הגדולים כמו משרד החינוך, אך הוא גם נהנה מכך שרוב התקציב שלו לא מיועד לשכר או לתוכניות ארוכות טווח, ולכן מתאפשרת לו גמישות תפעולית. הגמישות זאת אומנם יכולה לקרוץ לכל מיני גורמים פוליטיים, אך היא גם מאפשרת למשרד ליזום תוכניות חדשות.

השבוע הציגה השרה גמליאל בישיבת ממשלה את הפעולות שביצע המשרד בקדנציה החולפת: אחריות על תוכנית החומש (922) לחברה הערבית שהיקפה 15 מיליארד שקל, תוכנית חומש לפיתוח כלכלי של החברה הבדואית בצפון בהיקף של 900 מיליון שקל ועל פרויקט בריאות דיגיטלית בהיקף של 900 מיליון שקל. בנוסף, המשרד - באמצעות הרשויות השונות - הקים מרכזי חדשנות, קידם אוריינות דיגיטלית, פיתח קורס פסיכומטרי חינמי, סייע לאזרחים ותיקים למצות את הזכויות שלהם והחליט למנות רכזים למיצוי משאבים בחברה הערבית. במשרד גם קידמו נושאים הקשורים למורשת של האוכלוסיות השונות שמרכיבות את החברה הישראלית.

התפתחות תקציב המשרד

"בארבע השנים האחרונות הוכח עד כמה חיוני וקריטי לקיים משרד המוביל את מאמצי הממשלה לצמצום פערים חברתיים ולקידום השוויון החברתי בישראל. הייתה לי הזכות לייסד את המשרד, לקבע את חשיבותו ולהוביל שורה ארוכה של מיזמים שהפכו, הופכים ויהפכו את ישראל למקום צודק יותר", אמרה גמליאל, שלפי הערכות פוזלת כבר למשרד ממשלתי אחר.

מה שלעתים לא נראה כמו צמצום פערים - נגיד דיגיטציה - יכול להיחשב במשרד לכזה. לפי תפיסתם, שירות טוב יותר לאזרח, למשל, יכול לצמצם פערים. ההסבר פשוט למדי: מי שסובל משירות פחות טוב אלו בני העשירונים הנמוכים - אם מכיוון שקשה להם יותר לגשת למשרדים ממשלתיים ואם מכיוון שמיצוי הזכויות שלהם עשוי לשפר באופן משמעותי יותר את חייהם. דוגמה אחרת יכולה להיות דיגיטציה של תהליך המיון בבתי החולים, שירותים שניתנו עד לאחרונה רק בבתי חולים איכילוב ושיבא, ולא ניתנו בפריפריה.

פרופ' אביה ספיבק מאוניברסיטת בן-גוריון, ששימש בעבר משנה לנגיד בנק ישראל, ולקח חלק בפורום חשיבה של המשרד בשנה האחרונה יחד עם עוד מספר אנשי אקדמיה וכלכלה אמר ל"גלובס" כי "מהניסיון הפרטי שלי עם המשרד הזה - העובדה שהם רוצים לשתף פעולה בנושא של אוריינות פיננסית עם המומחים - זה מעיד על זה שהם רוצים לעבוד נכון. זה נראה כמו אינדיקציה לאופן שבו המשרד עובד, לזה שהוא מתכלל פעילות בנושאים שונים. גם הוקם פורום של אנשי אקדמיה ובעלי ניסיון מעשי בתוך המערכת הציבורית, שאמורים לעזור באותה פעילות של חשיבה לטווח ארוך ותכלול".

לדעתם של גורמים עמם דיברנו, חוזקו של המשרד הוא לא בגודלו, אלא דווקא ביכולת שלו לתכלל פעולות של משרדי ממשלה שונים. "המשרד עושה דברים טובים, אך צריך לשאול מה יכולת ההשפעה של משרד כזה על צמצום פערים חברתיים. היתרון הוא בדנ"א שלהם, שמקדם שיתופי-פעולה. אחת הבעיות במגזר הציבורי היא שמשרדי הממשלה לא מדברים זה עם זה. למשרד לשוויון חברתי יש יכולת לשנות זאת", אומר גורם באחד המשרדים.

גם ניצה קסיר, לשעבר בכירה בבנק ישראל והיום עמיתה בכירה במכון החרדי למחקרי מדיניות, מסכימה עם האמירה: "חייבים גוף שיתכלל. היום משרדי הממשלה לא בהכרח משתפים פעולה, ולפעמים גם אין להם את המנדט לכך. משרד העבודה דואג לתעסוקה, ואין לו מנדט להתעסק גם בתחבורה. דוגמה נוספת לניתוק היה ניתן לראות בוועדת התעסוקה 2030 של משרד העבודה, שבה לא היה נציג למשרד החינוך, שאחראי על הכשרת התלמידים למאה ה-21. אנחנו מובילים עכשיו פרויקט שקשור לחברה החרדית, והיה לנו ברור שאנחנו חייבים את המשרד לשוויון חברתי, לצד משרדי ממשלה אחרים. מדובר בגוף שהיה הכרחי שיוקם, כי הוא מתכלל גם את הטיפול באוכלוסיות השונות".

מנגד, גורם אחר שעבר מול המשרד אומר: "זה נכון שצריך גוף שיתכלל, אבל למה זה חייב להיות משרד ממשלתי, ולא למשל גוף שנמצא תחת משרד ראש הממשלה? כך או כך, המשרד עשה דברים טובים, בחלקם הוא 'דרך' על משרדים אחרים אבל בסך הכל הוא יזם פרויקטים שאחרי זה בוצעו על ידי המשרדים. הבעיה מבחינתו - לא בטוח שהוא הספיק להקים תשתיות ארוכות טווח של המשרד".

הפיקוח על תוכניות של משרדים אחרים ושיתופי-פעולה בין-משרדיים הפכו להיות חלק מרכזי בפעילות המשרד, וגם אלו שמטילים ספק בנחיצות המשרד סבורים כי הוא מצליח להוביל בהצלחה שיתוף-פעולה בין-משרדי, אחת מנקודות התורפה של המגזר הציבורי. הדוגמה המרכזית לכך היא תוכנית החומש (922) לחברה הערבית. זאת תוכנית שיישומה מתבצע בשורה של משרדים אחרים - ממשרד החינוך ומשרד הבינוי והשיכון ועד משרד התחבורה ומנהל התכנון.

במשרד לשוויון חברתי טוענים שללא הפיקוח שלהם, הרבה דברים לא היו מתקדמים. "בוועדת ההיגוי של 922 עלו נציגים של משרדי ממשלה וכולם אמרו שהם ב-100% מימוש של התקציב. זה לא היה נשמע לי הגיוני, אז הזמנו בכירים ברשות מקומית, במקרה הזה סכנין, והם אמרו: 'אתם חיים בסרט, קיבלנו רק 20% מהתקציב'", מספר כהן-סקלי. "הפער הזה הוא בלתי נסבל. אז אנחנו יושבים עם כל רשות מקומית ועם נציגים של המשרדים הרלוונטיים ופותרים בעיות.

"הרבה פעמים הגופים הרלוונטיים לא רוצים לתקשר זה עם זה. למשל, הייתה בעיה של חיבור יישובים בדואים בצפון למערכת הביוב. הביוב זרם ברחובות, ורשות המים לא רצתה לדבר עם הרשות המקומית. ניהלנו משא ומתן עם כל הגופים ופתרנו את זה. לכן, בכל נושא הקשור לתוכנית אנחנו יושבים עם הגורם המקצועי, קובעים יעדים ומטרות, ומגדירים איך עובד מנגנון היישום בפועל", אומר כהן-סקלי.

המוציא לפועל של תוכניות ממשלתיות

למעשה, המשרד הפך להיות במקרים רבים המוציא לפועל של תוכניות ממשלתיות - אין לו בהכרח את הסמכויות והניסיון, אך עדיין הוא מקבל אחריות שהייתה יכולה להגיע למשרדי ממשלה אחרים. כך למשל, המשרד אחראי על הקמת שכונת "האפשרויות הבלתי מוגבלות" בקדימה-צורן, שמיועדת לשימוש אנשים עם מוגבלות בשילוב אנשים ללא מוגבלות.

הפרויקט הוא בהיקף של 160 מיליון שקל וכמחצית מהסכום מגיע מהמדינה. כחלק מקידום האוכלוסיות, המשרד גם מעורב בהקמת פארקי הייטק בקרב המיעוטים, הסרת חסמי דיור בחברה הערבית ובניית מעונות יום ביישובי המיעוטים - משימות שאמורות להיות תחת אחריות משרדי הכלכלה, הבינוי והשיכון והעבודה. הוא מוביל את הפרויקטים מתוך אחריותו לאוכלוסיות השונות.

זאת כנראה אחת הסיבות לביקורת נוספת שנשמעת במשרדי הממשלה: במשרד לשוויון חברתי יוזמים פרויקטים, שלא עומדים בפני עצמם, ואז הם רצים אחרי המשרדים האחרים כדי שיישמו את התוכנית. אולם הביקורת, גם עם יש בה גרעין של אמת, מתעלמת מאופי ואופן הפעולה של מטות יישום. שם מותווה המדיניות שנשענת על תקציבים של משרדים אחרים. האם זה רע? תלוי את מי שואלים. בתשובה לשאלה על כפילות התפקידים אומר כהן-סקלי: "אתה צודק, אבל בשביל המשרדים האחרים זה התפקיד ה-15, הם עושים אותו כבדרך אגב. זה פחות מעניין אותם. בשבילי זו הליבה. זה מה שאני רוצה לעשות".

"המערכת לא מתה, אבל היא מסואבת"

האם המבנה והדרך שבהם קם המשרד לשוויון חברתי היה נכון? כהן-סקלי סבור שכן. "זה נכון שהמשרד נוצר בצורה מסוימת מבחינה פוליטית, אבל יש פה משרד שמתעסק באוכלוסיות מודרות או בכאלו שלא מטפלים בהן. הייתי מצרף אל המשרד את הטיפול בבדואים, בדרוזים ובצ'רקסים, שהיום נמצאים תחת אחריות של משרד החקלאות והמשרד לשיתוף-פעולה אזורי, וכן מוסיף את רשות התקשוב הממשלתי. הכלי של ישראל דיגיטלית הוא כלי רוחבי שאמור לסייע לכל האוכלוסיות בעזרת דיגיטציה".

גורם באחד ממשרדי הממשלה האחרים מסביר מהו היתרון בפעילות לפי אוכלוסיות: "אם אנחנו משיקים פרויקטים שאמורים לסייע לכלל האוכלוסייה ומגלים שפירותיו לא הגיעו לאוכלוסייה מסוימת, אז אנחנו יכולים להיעזר במשרד לשוויון חברתי כדי לגבש תוכנית ספציפית. יש יתרון להיכרות עם האוכלוסיות, למעקב אחריהן ולהבנה מה הפתרון המתאים להן".

בנוגע להקמת גוף רוחבי כמו למשל רשות לקידום מוביליות חברתית - גוף שהחיבור בינו לבין מטרת העל הוא מובהק - אומר כהן-סקלי כי "התמודדנו בארבע השנים האלו עם הרבה מאוד אתגרים והיה צריך לבחור במה להילחם. היה צריך לקבוע אסטרטגיה לרשות הצעירים שרק קמה ולשאר היחידות. יכול להיות שרשות לקידום מוביליות חברתית זה השלב הבא. זה לא שאנחנו לא מתעסקים בנושא, אלא שאנחנו לא קוראים לזה ככה".

יכול להיות שיותר משהפרויקטים המוצלחים של המשרד מעידים עליו, הם מעידים על הפעילות של משרדים אחרים. "אני לא מתייחס למשרדים אחרים. הייתי באוצר שש שנים והייתי במשרד ראש הממשלה. אני מכיר את המערכת מצוין - היא לא מתה, אבל היא מסואבת. זזה לאט, ויש אוכלוסיות שלא נמצאות במיינסטרים. יש משרדי ממשלה שלא מעניין אותם השטח, אני נלחם על זה", מסכם כהן-סקלי. 

עוד כתבות

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

הרחבת תחנת הרכבת בנתב"ג נעצרה כדי לא לפגוע בחניות העובדים

רשות שדות התעופה עצרה את העבודות להרחבת התחנה בנתב"ג בטענה לפגיעה בנגישות לטרמינל מהחניונים ● גורמים המעורים בפרטים טוענים שהסיבה נוגעת לצמצום חניות העובדים במהלך הפרויקט ● בענף חוששים מהיווצרות צוואר בקבוק בתפעול רשת הרכבות

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Associated Press, Michel Euler

הפרישה קרובה מתמיד: מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב הפתיע את השווקים

"לוח הזמנים הוא כבר לא חמש שנים", הפתיע המנכ"ל הוותיק של ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון את משתתפי פגישת המשקיעים השנתית ● דיימון צפוי להשאר בבנק כיו"ר ומחליפו יגיע ככל הנראה מתוך הבנק ● דיימון בן ה-68 מנהל את הבנק כ-20 שנה, ומניית הבנק השיאה בתקופתו 700%

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו