גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איריס אליה-כהן: "רציתי למגר את האישה המזרחית הנזקקת מהספרות העברית. אני פוסט־טראומטית"

השנים הקשות שבהן הנושים התדפקו על בית ילדותה של הסופרת איריס אליה־כהן הטביעו את חותמן על הכתיבה שלה ● "רואים עליי את הפצע"

איריס אליה כהן/ צילום: כפיר זיו
איריס אליה כהן/ צילום: כפיר זיו

"ופעם, בשבת בבוקר,
בלא דפיקה בדלת
פרצו לבית ארבעה גברים
(זרועות ההוצאה לפועל
חסונות ונחושות)
ולא הועילו
תחנונים או דיבורים
גם לא עיניה היפות
העייפות של אמא".
("שועלים", איריס אליה-כהן)

הנשים שבוראת בספריה איריס אליה-כהן, כלת פרס רה"מ ליצירה ופרס מורשת, הן בעלות תובנה עמוקה של עצמאות כלכלית, נשות פלדה, מזרחיות ברובן, ואילו בשיריה, המשרטטים את הביוגרפיה שלה בעיפרון כהה ובקווים חדים ופוצעים, הן כמו אמא שלה - עייפה, חלשה מול כוחות גדולים ממנה, המעקלים שבאו לקחת כל מה שאפשר היה מהבית. גם את הרדיו-טייפ המקולקל שהיה לאיריס הקטנה בחדר קטפו בדרכם החוצה, כאילו המכשיר הפגום הזה יכסה את החובות הגדולים של אבא.

הילדות המוקדמת שלה הייתה חסרת דאגות כלכליות. הורים יוצאי קוצ’ין בהודו, אבא קבלן מצליח, חיים נוחים, משפחה גדולה ומחבקת, עד שפשט את הרגל במפולת המניות של 83’ אחרי חמש שנים של קשיים כלכליים. ואז הגיעו המעקלים, שמופיעים בקובץ "שירי פשיטת הרגל" שלה. "אני זוכרת איך דפקו על הדלת נושים, את ניתוקי החשמל התכופים", היא ממהרת בדיבור חסר נשימה כמעט, משפט רודף משפט, כאילו מוכרחה לדחוס כמה שאפשר בזמן קצוב, כי כשיאזלו הדקות, קולה לא יישמע עוד.

"מי שהתקשר אלינו הביתה שמע הודעה מוקלטת - ‘הקו מנותק בגלל אי תשלום חשבון הטלפון’, ואין מבוכה נוראית יותר. זה התחיל בגיל 12, ובגיל 18 כבר לא היה בית והם נפרדו. הבית הגדול והיפה עוקל ונמכר בפרוטות. המצב התדרדר כל-כך שאמא לא הייתה מסוגלת לעמוד בזה יותר, אז היא הלכה משם איתי ואחר כך גם אחותי הצטרפה".

זה קרע נפשי שקשה לאחות.

"ולכן החוויה הכלכלית נוכחת מאוד בכתיבה שלי. הגיבורות שלי, שגדלו בעוני, מאוד מבוססות, משכילות וחזקות. רציתי למגר את האישה המזרחית הנזקקת מהספרות העברית. היא לא נזקקת לגבר כדי להתקיים, היא יכולה לעמוד מול העולם לבדה. רואים עליי את הפצע. לא הסכמתי לקחת על עצמי שום חוב כלכלי, מתנהלת בגבולות שאני מסוגלת לעמוד בהם. הייתי מרפאה בעיסוק במשרה מלאה במערכת החינוך, ועזבתי אותה רק לפני שלוש שנים, כשהרגשתי שאני יכולה לכלכל את עצמי בכתיבה. אני נשואה לנשיא המכללה למשפט ועסקים בר"ג, ואם הוא היה עצמאי, הייתי עומדת על הפרדה רכושית, או שלא הייתי שם, אני פוסט-טראומטית".

כמו ב"מכתוב", "גלבי" ו"דושינקה נשמה", גם בספר הילדים החדש שלה, "סבתא טורבו ואלפי התנינים הבכיינים" בהוצאת "טל-מאי" מבית "ידיעות אחרונות" ו"ספרי חמד", הסבתא של אליה-כהן היא סוג של אמזונה, בלבוסטע חסרת גבולות וכללים, שעושה מה שמתאים לה כנגד הנורמות והסטיגמות. "התעוררתי יום אחד עם רעיון על סבתא שקוראים לה ‘סבתא טורבו’, מין סבתא כול יכולה. יש לה מלון והוא מתנהל על-פי חוקים אחרים. האורחים מנקים את החדרים שלהם, כי היא לא משרתת של אף אחד. אין במלון אוכל והיא מתאמנת על קלרינט, טוּבה וחצוצרה מתי שבא לה, ובגלל שיש כאלה שזה מפריע להם, היא מספקת לאורחים אטמי אוזניים על חשבון הבית.

"השם שלה הוא מזל מזולה, והיא מגדלת את הנכדה שלה, קרן קרנינה - כי רק קרן זה לא מוזיקלי מספיק בשבילה - אחרי שאמא שלה נפטרה. קרן, בכיתה ד’, היא המבוגר האחראי. בלוויה של אמא שלה, סבתא נאנחת, אני לא יכולה יותר, וקרן אומרת לה: ‘את סבתא טורבו, יש לך אלף כוחות סוס’".

גם לך יש אלף כוחות סוס.

"סבתא טורבו מאוד דומה לי. גם היא פטפטנית בלתי נלאית כמוני. היא ואני מגזימניות עולמיות. אני אישה של קצה, שכשעושה משהו, אז זה עד הסוף וזה מעיד על ההספק שלי - שבעה ספרים בתשע שנים. מרגע שנכנסתי לזה, אני שם".

עולם הילדים רווחי יותר לסופרים. זה היה השיקול להיכנס אליו?

"הכתיבה לילדים הייתה חלום שלי, כי כתבתי כילדה, ויותם שווימר, העורך של ההוצאה, דחף אותי לזה, אבל אשקר אם אומר שזה לא עמד לנגד עיניי, כי אני רוצה שזאת תהיה סדרה, וככה יש לספרים יותר נוכחות על המדף. הייתה לי שיחה עם סופר הילדים ינץ לוי (‘הרפתקאות דוד אריה’), וביקשתי ממנו טיפים".

שתפי את עצת הזהב שלו.

"לעשות דמות עם מרחב להתפתחות. בית המלון של סבתא טורבו, שהוא נקודת הפתיחה של הספר הראשון, לא יהיה סגור. בכל פעם יבוא אורח אחר להתארח".

יש כבר ספר שני?

"ושלישי, כי כבר נכנסתי לסיטואציה הזאת. בכל אחד מהם יהיה אורח מוגזם ומוקצן".

את באמת נותנת עבודה, לא נחה.

"בכל הספרים שלי אני פעילה מאוד, גם ביח"צ, כי אני רוצה להגיע לקוראים. אני מהראשונים שהבינו את ההשפעה של הפייסבוק על הקריאה. ‘מכתוב’ התקבל באורח נס בחום וזכה בפרסים, בלי מאמץ. אם לא הייתי מקדמת בכל הכוח את ‘דושינקה נשמה’ בפייסבוק, הוא לא היה נמכר".

בעולם הספרות האליטיסטי והמתנשא, לא כולם מקבלים בהבנה את היח"צ שהיא עושה לעצמה. קוראים לה מגלומנית, אחת שדוחפת את עצמה לכל מקום. בקודים של הגוורדיה הספרותית הוותיקה והלא טכנולוגית, סופר לא צריך לדחוף את הספר לקוראיו בכוח, ואם כבר שיווק, אז מפה לאוזן ולא מפוסט ללייק.

כמו הסבתא בספר שלה, אליה כהן מנערת את הביקורת מעליה, ומשתמשת, בלי להתנצל, בכל פלטפורמה שהרשת יכולה להציע, כדי לזכות בעוד כמה עיניים שיקראו את הטקסטים שלה.

"את ספר השירה ‘שחרחורת’ הוצאתי לבד בהדסטארט, תוך שבוע גייסתי 25 אלף שקל. הרבה סופרים ומשוררים לא מוכנים לפרסם בפייסבוק את מה שהם כותבים כדי לא לפגוע במכירות, ואני להיפך. אני מפרסמת קטעים, כי אני מאמינה שמי שיכיר את השירים שלי, ירצה לקנות את הספר".

את לא בוחלת בשום אמצעי של קידום, מתרוצצת ממקום למקום.

"כשיצא ‘מכתוב’ לא היה מקום שהזמין אותי בחינם ולא הגעתי אליו - ספרייה, קבוצה. היום אני מגיעה רק בתשלום, כי עם כל הכבוד, מכרתי מכל הספרים שלי יחד 100 אלף עותקים, אז אני בסוג של מוּכרות שאני יכולה להתחיל להתפרנס. זאת הייתה משאלת לב להתפרנס מהכתיבה".

הגשמת אותה?

"אחרי ‘גלבי’ שעסק בחטיפת ילדי תימן - תוך שבוע הוא הופיע ברשימת רבי המכר - היו המון כתבות. הטיימינג של פתיחת ארכיון המדינה דחף אותו עוד. אפשר להתפרנס מכתיבה בעבודה קשה ואמונה. התנגדתי מאוד לחוק הסופרים, כי אי אפשר להעמיד סופרים כמוני מול דויד גרוסמן וא. ב. יהושע, למרות שאני מצליחה. אני פעילה במאבק לקריאת ספרות מקור, כי יש הלך רוח שלפיו, הספרות העברית לא שווה.

"כשמדובר בספר שלי אני לא רואה בעיניים, אבל הכלל היחיד הוא לא לעשות רע לאף אחד, הלכלוכים והסיאובים לא בשבילי. אפשר להתפרנס מסדנאות כתיבה כמו שאני עושה, סופי שבוע שאני מפיקה לבד, משכירת המלון ועד התוכן, התכנסות של 15-10 איש לשלושה ימים אינטנסיביים שפותחים השראה, שמצריכים המון פקידות, אבל מניבים רווח, ומהרצאות בתשלום. אני עושה את הכול לבד".

את כבר בטח סוגרת את המהלך התשיעי באסטרטגיה קדימה.

"זה שאין לי סוכן פוגע בכך שאף אחד מהספרים שלי לא מתורגם, ואני עובדת על זה. השאיפה הגדולה היא להיות מתורגמת, כי אז יש פוטנציאל להרוויח מהתמלוגים, ובגדול". 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה