גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ חושב שמכסים הם שיקוי קסמים דיפלומטי, ולא ברור איפה הוא יעצור

טראמפ מאיים להטיל מכסים מ-10 ביוני על כל היבוא העצום של ארה"ב ממקסיקו. הסיבה: הגירה לא חוקית ● אפילו תומכי הנשיא חושבים שהוא איבד את הצפון ● הוא חושב מכסים ל"שיקוי קסמים", שיפתור כל בעיה דיפלומטית, ו"איש אינו יודע איפה הוא מתכוון לעצור"

הנשיא טראמפ מבקר בגבול ארה”ב־מקסיקו/ צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
הנשיא טראמפ מבקר בגבול ארה”ב־מקסיקו/ צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

שאלת המפתח עכשיו בהבנת מעשיה של ארה"ב היא אם סוף מעשה במחשבה תחילה - או שהם תוצאה של עוויתות רוגז, של קפריזות ושל אובססיות.

מחוץ לגרעין הקשה מאוד של תומכי הנשיא טראמפ - אלה המחרים-מחזיקים אחריו יהיה אשר יהיה - התנהגותו בימים האחרונים מדהימה את רואיה, ומקפיצה אותם על רגליהם. היא אינה מתיישבת עם השכל הישר, והיא חורגת ממסגרת שהיינו חושבים לרציונלית.

בסוף השבוע שעבר, הנשיא הרחיב את מלחמת הסחר שלו באקט שה"וול סטריט ג׳ורנל", עיתון התומך בו בדרך כלל, קרא "רעם ביום בהיר". טראמפ הודיע ביום ה׳, שהוא יטיל ב-10 ביוני מכסי עונשין על מלוא היבוא ממקסיקו, אם השכנה הדרומית לא תתעשת ותפסיק מיד תנועת מהגרים ממרכז אמריקה לעבר גבול ארה"ב. ב-10 ביוני יוטל מכס של 5%, והוא יגדל ב-5% נוספים בכל אחד מן החודשים הבאים, עד שיגיע ל-25% באוקטובר.

מקסיקו מייצאת סחורות לארה"ב בערך כולל של 360 מיליארד דולר בשנה. רק סין מייצאת יותר ממנה. היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארה"ב. יתר על כן, הנשיא עתה זה חתם על הסכם סחר חדש עם מקסיקו ועם קנדה, שנועד להחליף את ההסכם הקודם מ-1993, זה הידוע בראשי התיבות האנגליים NAFTA. המכסים החדשים מפירים את ההסכם, ומפירים את אמנת ארגון הסחר העולמי (WTO). גם ברמתם הנמוכה ביותר, המכסים האלה יהיו גבוהים משיעורם אפילו לפני שנחתם NAFTA.

"איש המכסים"

ההתקפה על הנשיא במאמר המערכת של ה"וול סטריט ג׳ורנל" מצדיקה עיון מדוקדק, מפני שהיא יכולה לשמש גם טיוטה למאמר נגד בחירתו החוזרת בשנה הבאה. העיתון הניו יורקי השמרני כורך יחד שורה של ביקורות על הנשיא, הנעות מפוליטיקה למדיניות ואפילו לתהיות על מצבו הנפשי. בכל נסיבות אחרות, מאמר כזה היה מיוחס אוטומטית למבקרי הנשיא משמאל, ללמדך שטראמפ חוצה עכשיו קווים אדומים אפילו בעיני בעלי בריתו. את מדיניותו קשה לסווג בימים האלה. היא אינה ימנית, היא אינה שמאלית, היא אינה שמרנית, היא אינה ליברלית. המכנה המשותף היחיד של מרכיביה הוא הנשיא עצמו.

כותרת המאמר ב"וול סטריט ג׳ורנל" מדברת בעדה: "איש המכסים משתחרר מכבליו" (אולי בפרפרזה לעגנית על ׳פרומיתאוס הכבול׳). המאמר מתאר את "אובססיות הסחר" של טראמפ, מדבר על "דחפי הפרוטקציוניזם הגרועים ביותר שלו", ומזהיר כי "איש אינו יודע איפה הוא מתכוון לעצור".

העיתון חושש שהנשיא מתמכר לשימוש במכסים כ"אמצעי של גרימת חבלה גופנית לשם השגת יעד דיפלומטי". המכסים הפכו ל"שיקוי הקסמים של טראמפ, אשר ירפא כל מחלה פוליטית".

המכסים מעמידים בספק את אמינותו הבינלאומית של הנשיא, כותב העיתון. "מותר לסלוח למנהיגי ארצות אחרות אם הם יגיעו למסקנה שכל הסכם סחר עם טראמפ כפוף לשינויים על יסוד גחמותיו הפוליטיות".

"מנטאליות של בונקר"

העיתון מייחס לנשיא "מנטאליות של בונקר אמריקה" (Fortress America). הוא מקווה שאיומי המכסים אינם אלא חלק מן התיאטרליות הקולנית המפורסמת של הנשיא, המיועדת לעורר תשומת לב, והוא יחזור בו. "אבל מוטב לזכור ש׳איש המכסים׳ הוא אימפולסיבי, והוא אויבו הגרוע ביותר של עצמו". העיתון מייעץ לתומכיו האוטומטיים הנאמנים של טראמפ בסנאט "לרדת מאפיריוניהם, ולשגר מסר לנשיא בעניין הסחר, שאם לא כן הם עלולים למצוא את עצמם בסיעת מיעוט ב-2021".

ביקורת כה מקיפה על התנהגותו הלא-נשיאותית של הנשיא כנראה לא הופיעה בכלי תקשורת מרכזי של הימין, בוודאי לא כמאמר מערכת. העיתון לא טרח אפילו לעדן את ביקורתו. הוא הטיל ספק מפורש ביכולתו הנפשית של הנשיא לקבל החלטות רציונליות.

בינתיים יש סימנים שרפובליקאים אחדים אומנם עשויים לרדת מאפיריוניהם. היושב ראש רב ההשפעה של ועדת הכספים, צ׳אק גראסלי ממדינת איווה, הכריז כי השימוש שטראמפ עשה בחוק מ-1977 כדי להצדיק את הענשת מקסיקו שקול כנגד "ניצול לרעה של סמכות הנשיא בענייני מכסים, בניגוד לכוונת המחוקק". על פניו, "ניצול לרעה" של חוק, נגד כוונת הקונגרס, הוא אקט המצדיק משפט הדחה. גראסלי כמובן לא התכוון לזה, אבל אחרים עשויים להתכוון.

"אתה הופך את ארה"ב לגטו"

הנשיא מעניש את מקסיקו על יסוד "מצב חירום" בגבול המשותף. בשבעת החודשים האחרונים הגיעו אל הגבול הזה כמעט רבע מיליון מהגרים משלוש ארצות במרכז אמריקה: גוואטמלה, אל סלוואדור והונדורס. החוק מרשה לעצור אותם, אבל אוסר על גירושם. כמעט בכל המקרים, העצורים משוחררים בתוך מספר שבועות, מורשים להיכנס לארה"ב, ולהמתין לבירור עניינם בבית המשפט.

זה תהליך ארוך מאוד, המאפשר במרוצת השנים למיליונים להתבסס בתוך ארה"ב בלי אשרת שהייה. טראמפ העמיד את הפסקת ההגירה הזו במרכז מערכת הבחירות שלו ב-2016 - והוא מתכוון לחזור ולהעמידה במרכז מאמציו להיבחר לתקופת כהונה שנייה בשנה הבאה.

טראמפ דורש שמקסיקו תפתור את בעיות ההגירה של ארה"ב בתוך עשרה ימים. הוא קיבל תשובה מנשיא מקסיקו, מנואל לופס אובראדור (שהמקסיקאים קוראים לו AMLO, ראשי התיבות של שמו בספרדית). את המכתב הזה קשה מאוד לסווג באיזושהי קטגוריה הידועה לטראמפ. זה מכתב רב ניואנסים: גם נועז, גם פייסני. אין זה "מכתב אהבה" מן המין שטראמפ קיבל בשנה שעברה מרודן צפון קוריאה.

AMLO, כמו טראמפ, הוא פופוליסט. אבל הוא פופוליסט מן השמאל, הנושא איתו את זכר הטראומות של יחסי מקסיקו-ארה"ב עוד מאמצע המאה ה-19. AMLO, שהושבע בדצמבר שעבר לתקופת כהונה של שש שנים, משתמש בסיסמאות המזכירות להפליא את הבטחות הבחירות של טראמפ. אבל הוא גם מאמין בסולידריות חברתית ובזכויות אדם.

הוא מטעים עד כמה אינו רוצה עימות עם נשיא ארה"ב, אבל הוא משווה את התנהגותו האגרסיבית של טראמפ עם התנהגותם של נשיאים כמו לינקולן ופרנקלין רוזוולט. הוא כותב לטראמפ, שהוא, טראמפ, הופך את ארה"ב מארץ קולטת מהגרים ל"גטו, שטח סגור, שבו נטבע אות קלון על המהגרים". הסיסמא "אמריקה תחילה", כותבAMLO לטראמפ, היא "כוזבת, מפני שעד אחרית כל הימים ידם של הצדק האוניברסלי ושל האחווה תהיה על העליונה, אפילו מעבר לגבולות לאומיים".

טראמפ עדיין לא הגיב בפומבי על עצם המכתב, אבל צייץ ש"ארצות זרות שודדות אותנו ומרמות אותנו זה שנים", ובשבילן "המילה ׳מכס׳ היא מילה יפה באמת!"

סין אגב כבר משתמשת במקסיקו, כדי להוכיח שהיא אינה מקרה יוצא דופן במלחמות הסחר של נשיא ארה"ב. הוא יורה בכל הכיוונים, או בלשון הכותרת הראשית של העיתון הווינאי "קורייר", "טראמפ נגד כל העולם". 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח