גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סכסוך הקפה, הליווי המשפטי והתגובה של עפרה שטראוס: תיקי בלאק קיוב מכים גלים במשק הישראלי

תחקיר "עובדה" מיום חמישי האחרון חשף כי הוט, בזק וכיל הפעילו את שירותי חברת המודיעין העסקי מול יריביהן • כעת בדיקת "גלובס" מגלה כי מאחורי החברה עמדו עורכי דין ישראלים בכירים שנתנו הכשר משפטי לרבות מפעילויותיה, וגם בנק הפועלים נהנה משירותיה בעקיפין • בתגובה ראשונה ל"גלובס" אמרה עפרה שטראוס: "זו קריאת השכמה"

עפרה שטראוס, יו”רית קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר
עפרה שטראוס, יו”רית קבוצת שטראוס / צילום: איל יצהר

עפרה שטראוס מצאה את עצמה בסוף השבוע האחרון במרכזה של סערה. הפרסום של "עובדה" ואילנה דיין מיום חמישי האחרון, לפיו עמדה במוקד פעילות של מודיעין עסקי נגטיבי ואישי של חברת בלאק קיוב, תפס אותה בהפתעה. איסוף המידע על שטראוס עצמה ככל הידוע לא התבצע, אולם בשוק המזון מעריכים היום באוזני "גלובס" כי שטראוס עמדה במוקד פעילות מודיעינית שכזו כחלק מסכסוך עסקי ומשפטי עם שותפתה לשעבר בחברת הקפה, קרן TPG קפיטל.

אם וככל שבאמת מדובר על כך ששירותי בלאק קיוב נשכרו על-ידי TPG, אזי מדובר בפרשה שהתרחשה בשנת 2013, סביב שותפות שנרקמה כחמש שנים קודם לכן.

זו לא הסערה היחידה שהתעוררה סביב הפרסום - דיין חשפה בתוכניתה כי חברת המודיעין העסקי של דן זורלא המעסיקה את יוצאי מערכת הביטחון ומשתמשת בשיטות מנגנוני ביטחון ישראליים ובראשם המוסד ביצעה שורה של חקירות עבור חברות עסקיות ופתחה תיבת פנדורה ובמרכזן שאלות על חוק, מוסר וגבולות הלגיטימיות באיסוף מודיעין עסקי על חברות עסקיות ועל רגולטורים.

אלא שלא רק הוט, בזק, וכיל העסיקו את בלאק קיוב, בדיקת "גלובס" מגלה שתופעת בלאק קיוב במשק הישראלי שורשית ומשמעותית. מאחוריה התפתחה מיני תעשייה של עורכי דין ישראלים בכירים שליוותה ומלווה את החברה ונתנה הכשר משפטי לרבות מהפעילויות שבוצעו, וגם בנק הפועלים נהנה משירותיה (אם כי בעקיפין, על-פי הטענה).

שטראוס הופתעו, אבל לא לגמרי

נתחיל משטראוס. כאמור, הפרסום תפס את בכירי החברה בהפתעה, אך לא מוחלטת. על-פי הערכות של בכירים לשעבר בשטראוס ובתעשיית המזון בכלל, השימוש במודיעין עסקי כנגד החברה הופעל במסגרת סכסוך עבר משפטי ועסקי בין שטראוס לחברת TPG סביב שותפות בחברת הקפה. מדובר בסכסוך שהגיע לשיאו ב-2013 בעימות משפטי בבית המשפט בהולנד, שם ממוקם המטה של שטראוס קפה TPG.

בסמוך אליו, אירעו מספר מקרים תמוהים שהעלו כבר אז את החשד והחשש שמא מתבצעים צעדים לא לגיטימיים נגד החברה. נזכיר, השותפות בין שתי החברות נרקמה ב-2008, אז רכשה TPG - קרן זרה - נתח של כ-25% ממניות שטראוס לפי שווי של 1.16 מיליארד דולר לשטראוס קפה. מטרת השותפות הייתה להפוך את החברה לשחקנית מובילה בשוק הקפה, ולהאיץ את תוכניות ההתרחבות שלה בתחום.

ואולם, בתוך זמן קצר התברר מערכת היחסים בין השתיים לא עלתה כמצופה, והחלה מתיחות בין הצדדים. כקרן פרייבט אקוויטי, ביקשה TPG לממש את החזקתה מספר שנים לאחר כניסתה לשותפות, ופנתה לשטראוס כבר בסביבות מאי 2013 בדרישה לרכוש את חלקה, או להוציא את חברת הקפה להנפקה.

מתצהירים שהגישה הקרן במסגרת הסכסוך המשפטי עלה כי בהסכם עם שטראוס מ-2008 נקבע כי כעבור 4 שנים יפעלו הצדדים ליצירת אקזיט, בין אם בהנפקה ראשונית (IPO) של שטראוס קפה בחו"ל ובין אם בדרך אחרת. TPG טענה בזמנו שפנתה לשטראוס בניסיון לקדם מהלך כזה, אך שטראוס פעלה לסכלו.

כחלק מהמאבק, תקפה TPG את שטראוס בבוטות וטענה כי בבית המשפט כי החברה לא מנוהלת כראוי. היא ביקשה למנות דירקטור עצמאי מטעם בית המשפט למועצת המנהלים של שטראוס קפה אולם נדחתה.

כשמדובר על תופעות תמוהות שאירעו בשטראוס סביב האירועים הכוונה היא בין היתר לשיחת טלפון שדבר קיומה נחשף בהליכים המשפטיים בין סטפן קווסקי, דירקטור בשטראוס קפה מטעם TPG, לבין היועץ המשפטי בשטראוס, מיכאל אבנר.

"ב-26 במאי 2013 שלחתי מייל לאבנר", כתב אז קווסקי. מטרת המייל הייתה לקבוע פגישה של בעלי המניות בשטראוס קפה - שטראוס וTPG - שאליה יזומנו גם כמה בנקאי השקעות, שיחוו דעה על הנפקה אפשרית. משלא התקבלה תשובה לאחר יומיים, כך נטען, החליט קווסקי להתקשר לטלפון הנייד של אבנר.

הוא מספר כי אמר לאבנר ש"סטפן מדבר". אולם אבנר, שחשב כנראה שהוא מדבר עם סטפן אחר, פרס בפני קווסקי מ-TPG את כל מהלכיה ותכנוניה של שטראוס לטרפוד ניסיונות TPG להוביל להנפקה.

בהמשך הובהר לאבנר כי מדובר בסטפן מ-TPG השיחה נותקה אולם סימני השאלה סביבה נותרו. האם מדובר בטעות אנוש או שמא במהלך מתוכנן.

כך או כך, שורה של פרסומים אגרסיביים נגד שטראוס, בכירים בפעילות הקפה ואפילו כנגד חברת מקינזי שליוותה את שטראוס ואשר אותה מנהלת דנה מאור בתה של גליה מאור שהייתה דירקטורית בשטראוס באותה העת לימדו כי אכן מדובר בסכסוך סוער בין החברות. במונחים כספיים, מדובר בסכסוך משמעותי - שטראוס קפה מהווה את פעילותה העיקרית של קבוצת שטראוס, ואחראית על קרוב ל-50% מהכנסותיה, והיא נחשבת כמובילת שוק בשווקים בעולם ובראשם בפעילותה בברזיל. שטראוס קפה נחשבת לאחת מעשר חברות הקפה הגדולות בעולם מבחינת היקף מכירותיה, כ-14 אתרי ייצור בעולם וכ-7,500 עובדים (כ-780 בישראל). לימים אגב, רכשה שטראוס את חלקה של TPG ומאז ככל הידוע אין קשר בין החברות.

עפרה שטראוס: "לחדד עקרונות"

מי הפעיל את בלאק קיוב בהקשר של שטראוס ועד כמה הייתה הפעילות נרחבת אין לדעת אולם הטעם הרע נשאר. על הרקע הזה, מתבטאת לראשונה עפרה שטראוס מי שכאמור הייתה אמורה להיות נשוא של פעילות מודיעין אישית ואומרת ל"גלובס": "שיטות פעולה של חיפוש או חיטוט בחיים אישיים של אנשי עסקים ונושאי משרה בחברות במטרה להשתמש במידע כדי לסחור בו, לסחוט או להפעיל לחץ על אותם אנשים כדי ליצור לעצמך יתרון -אינן לגיטימות וחייבות להיות מוקעות. מדובר בקווים אדומים ולא אפורים. יש להוציא התנהגויות אלה מהמחשכים ולשים עליהן זרקור כי הן צובעות את כולנו בצבע שאינו יאה לנו".

לדבריה, "בעידן שבו המידע זמין כל-כך חלה על הקהילה העסקית ועל המנהיגות העסקית שלנו החובה להעביר שוב ושוב קו אתי ברור מהן פעולות לגיטימיות להשגת מטרות ומהן סוג הפעולות שאין לעשות".

עוד ציינה שטראוס כי "אני חייבת להגיד כמי שנמצאת שנים בעולם העסקי שהתנהגות זו אינה מאפיינת את הקהילה העסקית בישראל או בעולם כפי שאני מכירה אותה. זו קריאת השכמה לכל מי שרואה את עצמו מנהיג, לחדד את העקרונות על-פיהם מתנהלת החברה או המדינה שבחרנו לחיות בה".

גורמים במשק שאליהם פנינו כדי לברר האם העסיקו או נחשפו לפעילותה של בלאק קיוב בשנים האחרונות סיפרו היום ל"גלובס" כי בין היתר הסכימו לעבוד עם החברה לאחר שהובהר להם כי החברה נעזרת ומגובה עם חוות-דעת משפטיות של בכירי עורכי הדין בישראל ובחו"ל. "כשמביאים לך חוות-דעת של דוד חודק שהכול חוקי, אתה הולך על זה" אמר היום מנהל בכיר בהקשר זה.

מבדיקת "גלובס" עולה כי בלאק קיוב אכן נעזרה לאורך השנים בכמה הזדמנויות בייעוץ משפטי של משרד עורכי הדין GKH - גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'. גורמים המעורים בעבודת החברה ציינו בפני "גלובס" כי בלאק קיוב, ידעה כשהיא נזקקה לכך, לשלוף חוות-דעת משפטיות שעליהן התנוסס סמל פירמת עורכי הדין המוכרת.

עו"ד דוד חודק / צילום: איל יצהר

השירותים המשפטיים של GKH לבלאק קיוב ניתנו לאור פניות של החברה. לפי מידע שבידי "גלובס" עיקר השירות המשפטי היה כתיבת חוות-דעת נקודתיות לגבי הדין ישראלי כשהחברה נזקקה לכך בעקבות פעילותה בארץ. הפעם האחרונה שבה GKH עבדה עבור בלאק קיוב הייתה במרץ 2019 ומי שליוותה מקרוב אז את פעילות החברה הייתה עורכת הדין אפרת ברזילי, לשעבר ראש המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה.

ומה הקשר לפועלים נגד זיסר

גוף עסקי נוסף שהעסיק את החברה (על-פי הטענה לא היה חתום מולה ישירות על חוזה אולם נהנה בעקיפין משירותיה) הוא בנק הפועלים. הבנק עשה כן במסגרת המאבק המשפטי הקשה שניהל נגד איש העסקים המנוח, מוטי זיסר.

במשך שנים ארוכות זכה זיסר ליחס חיובי ואוהד, כמעט מפנק, מהבנקים בזכות יכולות היזמות הגדולות שלו וקסמו האישי הרב. אבל בערוב חייו, לאחר שכשל בעסקיו והחברות שבשליטתו נקלעו לקשיים, כל זה השתנה.

זיסר ניהל עם בנק הפועלים, הנושה הגדול שלו, ועם מנהליו, מלחמת חורמה, שלעתים הגיעה לפסים אישיים ובוטים. הבנק, מצדו, הוריד את הכפפות והשקיע מאמצים ומשאבים גדולים כדי לגבות את חובותיו של הטייקון לשעבר, כפי שלא נהג עם אף טייקון לפניו.

בחודש יוני 2015 הגיש הפועלים לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה להכריז על זיסר כפושט רגל ולמנות את עו"ד גיורא ארדינסט ככונס על נכסיו האישיים של זיסר. הבקשה הוגשה לאחר שהחברות הפרטיות של זיסר - אירופה ישראל ומרכזי שליטה, שבאמצעותן שלט זיסר בחברה הציבורית אלביט הדמיה - נכנסו להליכי כינוס ופירוק, לאחר שלא החזירו לבנק הפועלים חוב בסך של למעלה ממיליארד שקל (אשר באמצעותו מימן זיסר את רכישת מניות אלביט הדמיה).

על הרקע הזה, עשה הפועלים מאמץ לאתר נכסים של זיסר בחו"ל כדי להיפרע מהם. לצורך הזה שכר הפועלים את שירותיה של בלאק קיוב, שסייעה לבנק ולמשרד ארדינסט במאבק המשפטי מול זיסר. היום, משרד ארדינסט, בן נתן, טולדנו ושות' מייצג את "עובדה" ואת אנשיה, שחברת בלאק קיוב מאיימת להגיש נגדם תביעת לשון הרע, בשל התחקיר המדובר.

גורם המעורה בפעילותה של בלאק קיוב מסר כי לחברה אין קשר לקרן TPG וגם לא לעפרה שטראוס". 

בעקבות עבודת בנק הפועלים עם בלאק קיוב, זיסר החזיר בפשרה 95 מיליון שקלים לבנק. כך שלפחות מבחינת הפועלים שכירת שירותיה של החברה השתלמה. ובגדול.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית