גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חינוך מחדש? כך תגבור הטכנולוגיה על האוניברסיטאות בתחרות על הכשרת העובדים

השינויים הטכנולוגיים המהירים מחייבים שינוי תפיסתי אצל העובדים והמעסיקים - מהכשרה חד-פעמית ללמידה לאורך החיים ● מחקר חדש של בנק ההשקעות גולדמן זאקס משרטט את התהליך שיעבור מערכי החינוך וההכשרה המקצועית בעשור הקרוב - משילוב של קורסים אונליין ועד קבלת האחריות של המגזר העסקי ● ישראל 2048

תלמידים בכיתה / צילום: איל יצהר
תלמידים בכיתה / צילום: איל יצהר

בשנים הקרובות התעשייה המסורתית עומדת להשתנות. לא צריך לעקוב אחר הסטארט-אפים הכי חדשניים כדי להבין זאת; מספיק להבחין בפער ההולך וגדל בין האופן שבו החיים שלנו הפכו לדיגיטליים, לעומת האופן שבו פועלים חלק גדול מהעסקים, שממשיכים לפעול בלי טכנולוגיה, או עם טכנולוגיה ראשונית מאוד. החקלאים יטמיעו כלים טכנולוגיים, המפעלים יכללו יותר תהליכים אוטומטיים והחיישנים יהפכו ענפים שלמים למבוססי דאטה. הפוטנציאל הכלכלי הוא עצום, אבל לצדו גם קיימים חששות ותהיות בנוגע ליכולת של העובדים לשמור על המשרה שלהם. חלק לא מבוטל מהילדים שנולדים היום יעבדו במקצועות שעדיין לא קיימים, אך עוד קודם לכן, העסקים יצטרכו עובדים בעלי כישורים שונים, מעודכנים, שיכולים להתאים את עצמם לפעילות החדשנית.

אם רוצים להבין את קצה הבעיה, הסתכלו על בני 45 ומעלה, ותבינו מה יכול לקרות לכל אדם, צעיר יותר או פחות, שלא יכין את עצמו לעולם החדש. רבים מהמעסיקים סבורים כי העובדים האלה נעדרים את הכישורים הרלוונטיים, והם מעדיפים צעירים שזה עתה סיימו את ההכשרה שלהם. אדם שלמד שפת תכנות מסוימת לפני 20 שנה ולא התאים את היכולות שלו במהלך השנים או למד את שפות התכנות החדשות, יתקשה מאוד למצוא עבודה בתחום.

האופן שבו בנויות מרבית מערכות החינוך בעולם אינו מתאים לעולם המשתנה. לכן יצטרך להיות שינוי משמעותי באופן שבו אנשים לומדים במהלך חייהם. מכיוון שהיעדר הכשרה מספקת יהפוך להיות מנת חלקה של כל האוכלוסייה, הבעיה תגולגל (גם) למעסיקים, שיצטרכו להיות מעורבים במציאת פתרונות כדי שלא למצוא את עצמם בלי עובדים.

דוח חדש של בנק ההשקעות גולדמן זאקס משרטט את התהליכים הצפויים על פי תחזיות לגבי מערך החינוך והכשרת העובדים. הנה חמישה גרפים שהוצגו בדוח:

עיקר הלמידה - לא רק ב-22 השנה הראשונות

בבנק ההשקעות מציגים את השינויים שהתרחשו במהלך השנים במסלול הלמידה של אנשים. בתקופה שלפני המהפכה התעשייתית, עיקר החינוך ניתן לקבוצות שהשתייכו לאליטה, והוא הותאם באופן אישי ללומדים. בתקופה שאחרי המהפכה, בתי ספר ואוניברסיטאות החלו לפעול בתפוצה רחבה, ומידת הפרסונליזציה ירדה.

שינוי נוסף הוא בשנות הגיל של הלומדים. בארה"ב כיום, 70% מההוצאה לחינוך מתרכז ב-22 השנים הראשונות בחייו של אדם. היום, בנוסף למוסדות הלימוד, יש הכשרות נוספות שנועדו להתאים את הפתרונות לעולם הטכנולוגיה. בגלל שינויים תכופים אלה, מעתה אנשים יעברו הכשרות לכל אורך החיים. כך יוכלו אנשים לעבור ממשרה אחת לכל החיים - כפי שנהוג בקרב הדור שיוצא לפנסיה ב-15-10 השנים הקרובות - למעבר בין עבודות בכל מספר שנים כפי שנהוג בקרב בני הדור הצעיר.

השינוי הוא לא רק בדפוסי הלמידה, אלא גם ביכולות הנדרשות. כדי להתאים את עצמך שוב ושוב לטכנולוגיות חדשות ולמעבר בין תחומים, יצטרך להיות דגש על הקניית כישורים רכים, כמו יצירתיות, יכולת לפתור בעיות, עבודת צוות ועוד. בדוח של גולדמן זאקס צוטט אנדריאס שליישר, שאחראי על מבחן פיז"ה (מבחן שבוחן אוריינות קריאה, מתמטיקה ומדעים) בארגון ה-OECD: "במצב הנוכחי של הכלכלה, אנשים כבר לא מתוגמלים על מה שהם יודעים. מנוע החיפוש של גוגל יודע הכול. אנשים מתוגמלים על מה שהם יודעים לעשות עם הידע שלהם".

המגזר העסקי יקבל אחריות

לפי הערכות של גולדמן זאקס, ההוצאות הגלובליות על חינוך הגיעו ב-2018 לכ-10.7 טריליון דולר. במשך העשור החולף, מ-2008 ועד 2018, עלתה ההוצאה השנתית ב-5.2%. אחד הדברים שהשתנו במהלך העשור האחרון היה מקורות התקציב להוצאות הללו - 62% הגיעו מהממשלה (לעומת 53% מההוצאות ב-2008); 34% ממשקי-הבית (42%) ו-4% מהמגזר העסקי (5%).

העובדה כי רק חלק זעום מהתקציב הגיע מהמגזר העסקי תהיה חייבת להשתנות, כפי שצופים גם בגולדמן זאקס. אם בעשור האחרון קצב הגידול של ההוצאות האלה עלה ב-2.1% בממוצע בשנה, בבנק צופים כי השיעור הזה יעלה ל-5%. הם צופים עוד כי ההשתתפות של המגזר העסקי בכלל ההוצאות תגיע ליותר מ-11%.

בבנק הסבירו כי התרומה הזעומה של המגזר העסקי נובעת מהמצב הפיננסי של העסקים בעקבות המשבר הפיננסי ב-2008, וכן בגלל הירידה בהוצאות של העסקים על הכשרה כתוצאה מהאפשרות ללמוד באינטרנט. לפי הבנק, העסקים מיצו כמעט לגמרי את החיסכון שאיפשרו להם הכשרות ברשת. עוד זיהו בבנק כי קיימת ירידה במספר המעסיקים ששולחים את העובדים ללמוד לתואר אקדמי על חשבונם.

בגולדמן זאקס לא התייחסו לכך, אך הכשרה לאורך החיים מייצרת אתגר בעבור המעסיקים, מכיוון שהם ישקיעו בהכשרה של העובדים, אך אלו יוכלו לעזוב אותם לעסקים אחרים. לכן יצטרך להיווצר מודל חדש, למשל הטבות מס של המדינה לעסקים שיכשירו את העובדים או הכשרות על חשבון העובדים עצמם. "בעבר ההצעות לחינוך מבוגרים היו בדרך כלל בחירה ברורה בין אוניברסיטה לקורסים מקצועיים, ואנו מאמינים כי 'למידה בזמן אמת' באמצעות אימון בסגנון בוטקאמפס (מחנות תכנות - הכשרה קצרה יחסית המקובלת בתעשיית ההייטק - ע"ז) תהפוך לפתרון בולט יותר", כתבו כלכלני הבנק.

קורסים אינטרנטיים על חשבון האוניברסיטאות

מי שרוצה ללמוד קורס מבוא בעולם החדש צריך להתחיל בגרף לעיל שמראה את מספר החיפושים במנוע החיפוש של גוגל ב-15 השנים האחרונות (וזה עוד בלי להתייחס לכך שגוגל עצמה התפתחה במהלך השנים ומשקפת את השינוי שהעולם כולו עבר) - החיפוש אחר "אוניברסיטאות" ירד ביותר מ-60%, בעוד שהחיפוש אחר "קורסים אונליין" ירד בשנים הראשונות, אך נמצא בעלייה מתונה יחסית בעשור האחרון.

ההסבר לגרף הוא ברור - בוגרי תארים אקדמיים רבים נתקלים במכשול במציאת עבודה ולא בטוחים האם התואר מסייע להם להגשים את היעד האישי והמקצועי שלהם. בנוסף, כלל לא ברור ששלוש-ארבע השנים שהסטודנטים מבלים בהן באקדמיה, בדרך כלל מבלי לעבוד במקביל במקצוע שלהם, הן הדרך הכי נכונה לעבור הכשרה.

השיטה הנוכחית היא בינארית - או שהסטודנט משלים את התואר או שלא. לפי הבנק, 40% מהסטודנטים בארה"ב לא מסיימים את התואר בתוך שש שנים. אם הם לא מסיימים את התואר, הם לא מקבלים הכרה על נקודות הזכות והידע שצברו במהלך הדרך.

בבנק הציגו סימולציה של מודל חדש - במקום תארים ראשון, שני ושלישי, ההכשרה תהיה מורכבת משלל פעילויות - מקרדיט שהסטודנטים יקבלו על קורסים אופליין ואונליין, התמחויות ועד תיקוף מהתעשייה עצמה. מערכת לימוד מודולרית גם מיטיבה עם אלו שלא יכולים מבחינה כלכלית להשקיע שלוש שנים רצופות בלימודים, ולכן יש לה תרומה משמעותית לצמצום פערים.

בזכות הטכנולוגיה: פחות יקר, יותר מותאם

ההוצאות הגלובליות על חינוך ממשיכות לצמוח באופן עקבי ויגיעו לכ-18 טריליון דולר עד 2030, כך לפי התחזיות של גולדמן זאקס. בבנק מציינים כי ההוצאות מושפעות משינוי בגודל האוכלוסייה ומעליית מחירים, אך באופן זניח יחסית. העלויות העיקריות בשיטות החינוך הנוכחיות הן על צוות ההוראה, בינוי ואחזקה וחומרים חינוכיים. בבנק מציינים כי היסוד האנושי בהוראה הוא חיוני ויישאר מרכזי בהקניית החינוך, אך יש לטכנולוגיה הזדמנות בשיפור היעילות של פעילות המורים. הטכנולוגיה תאפשר לתלמידים ללמוד חומר באופן אישי, ואז להגיע לכיתה ולדון על הנושא עם המורה ושאר התלמידים. עם זאת, בגילאים של בית ספר יסודי, למשל, יש בעיה, מכיוון שבתי הספר גם "משגיחים" על הילדים.

תחום מתפתח בתעשיית ההייטק הוא אד-טק (Ed-Tech), סטארט-אפים שמשלבים טכנולוגיה הרלוונטית לעולם החינוך. בדוח מצוין כי אמנם הרעיון של למידה מותאמת אישית אינו חדש, אך השילוב של טכנולוגיה - ובמיוחד היכולת לבצע אנליזה של נתונים רבים - מאפשר התאמה אישית שלא הייתה קיימת בעבר. החדירה של בינה מלאכותית תאפשר לנתח בצורה טובה יותר את התנהגות המשתמש ולהעניק לו חוויה טובה יותר. התאמה של שיטת הלימוד והתכנים תחסוך כסף מכיוון שהיא תהיה יעילה יותר - התלמיד ילמד בדיוק מה שהוא צריך, ולא יבזבז את הזמן על תכנים שהוא שולט בהם. 

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"

מדד s&p 500 / אילוסטרציה: Shutterstock

מפחדים מהתיקון? המחקרים שבדקו מה קורה כשמשקיעים במדד S&P 500 בשיא

מדד הדגל האמריקאי שבר את שיא כל הזמנים 24 פעמים מתחילת השנה, פי שניים מהממוצע ההיסטורי ● לעתים ראלי חזק כזה יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל הנתונים מ־75 השנים האחרונות מראים שהתיקון לא בהכרח מגיע

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

מסתערבים פתחו באש במבצע בג'נין: עשרות מחבלים נפגעו

שני לוחמים במילואים נפצעו קשה ברצועת עזה • צה"ל חיסל את מפקד מערך הרקטות והטילים בגזרת החוף בארגון הטרור חיזבאללה • ביידן: "מה שישראל עושה בעזה הוא לא רצח עם" • שני כטב"מים יורטו בלילה באזור אילת - המיליציות הפרו-איראניות בעיראק קיבלו אחריות • פיקוד המרכז של צבא ארה"ב: יותר מ-569 טון של סיוע הומניטרי נמסרו דרך המזח הזמני בעזה  • עדכונים בולטים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

משרד עורכי הדין גולדפרב גרוס זליגמן הותקף ע"י האקרים

משרד עורכי הדין הודיע כי נמצאה "חדירה מוגבלת לאחד משרתי המשרד, במסגרתה הועתקו פריטי מידע", והדגיש כי לא הייתה פגיעה בעבודתו השוטפת ● המידע בדבר פריצת הסייבר נמסר לגולדפרב גרוס זליגמן ע"י מערך הסייבר הלאומי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

ניר צוק, מייסד פאלו אלטו / צילום: טל גבעוני

פאלו אלטו נטוורקס בעוד תחזית נמוכה - המניה צנחה במסחר המאוחר

החברה פרסמה תחזיות לקצב צמיחה שנתי בהכנסות ברבעון הבא שעשוי לנוע בטווח שבין 10%-11% - נמוך מהקצב אליו הורגלו המשקיעים בשנים האחרונות ● עבור הרבעון השני של השנה הציגה פאלו אלטו תוצאות לא רעות: ההכנסות ברבעון עמדו על 2 מיליארד דולר, צמיחה של 15% משנה לשנה

אילוסטרציה: Shutterstock

כך ניסתה בעלת דירה לעכב פרויקט תמ"א 38 בתל אביב

בעלת דירה ברחוב ויתקין בתל אביב סירבה לחתום על פרויקט הריסה ובנייה ונקטה שורת הליכים לעיכובו ● ביהמ"ש התערב

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: אסף שילה ישראל סאן

760 מיליון דולר: חוזה ענק לאלביט ממשרד הביטחון

החברה דיווחה היום לבורסה כי קיבלה מספר חוזים בהיקף מצטבר של כ-760 מיליון דולר ● בסוף שנת 2023 הגיע צבר ההזמנות של אלביט לשיא של 17.8 מיליארד דולר ● אלביט נסחרת בשווי שוק של 8.7 מיליארד דולר ובמחיר דומה לזה שבו נסחרה לפני פרוץ המלחמה

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מרפסות בבניין בתל אביב. העישון ייאסר? / צילום: שלומי יוסף

למה לא אוסרים על עישון במרפסת? הצו של בג"ץ שמחייב את המדינה לספק תשובות

בג"ץ הוציא היום צו על-תנאי המורה למדינה להסביר מדוע היא אינה פועלת למנוע מפגע של חדירת עשן סיגריות מדירת מגורים אחת לשנייה ● בדיון שהתקיים אתמול בנושא עמדו השופטים על הקושי להתערב לאדם במעשיו בתוך מרחב ביתו

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Associated Press, Michel Euler

הפרישה קרובה מתמיד: מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב הפתיע את השווקים

"לוח הזמנים הוא כבר לא חמש שנים", הפתיע המנכ"ל הוותיק של ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון את משתתפי פגישת המשקיעים השנתית ● דיימון צפוי להשאר בבנק כיו"ר ומחליפו יגיע ככל הנראה מתוך הבנק ● דיימון בן ה-68 מנהל את הבנק כ-20 שנה, ומניית הבנק השיאה בתקופתו 700%

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר בניגוד עניינים מובהק ● חדד דחה את הטענה: "עדותו של פילבר הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך, והאינטרסים של נתניהו ושל פילבר אינם מנוגדים"