גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינתיים בניו יורק: אושרה הרפורמה ההיסטורית שמגינה על זכויות השוכרים

החוק נועד לסגור פרצות שאפשרו לבעלי נכסים להעלות את שכר הדירה בשיעורים גבוהים מדי שנה ● "המחוקקים יגרמו לאובדן של מאות אלפי משרות ומיליארדי דולרים בהכנסות מעסקים וממסים", אמר נשיא איגוד בעלי הדירות

ניו יורק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
ניו יורק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

אחרי מאבק עז שנפרס על פני שלושה עשורים, יותר ממיליון שוכרי דירות בניו יורק סיטי והסביבה זכו בסוף השבוע בשורה של הגנות חדשות. "חוק הגנת הדיור והדיירים של 2019" עבר בסנאט של מדינת ניו יורק ברוב של 36 על 24 קולות, ונחתם בזריזות על ידי מושל המדינה, אנדרו קומו, שראה בו הישג, אף שבחר לא להתערב בישורות האחרונות. "בתחילת המושב קראתי לחקיקה הגורפת והאגרסיבית ביותר בהיסטוריה של המדינה", אמר קומו במעמד החתימה, "אני בטוח שהחוק שעבר הוא מערכת הרפורמות החזקה ביותר שהמחוקק יכול היה להעביר והוא צעד חשוב עבור הדיירים ברחבי ניו יורק".

החוק החדש הוא גרסה מעודכנת לחוק משנות ה-90 שתוקפו פג בשבת האחרונה. מטרתו, שעל ניסוחה נאבקו שוכרים ומשכירים בחודשים האחרונים, הייתה לסגור פרצות שאפשרו לבעלי נכסים להעלות את שכר הדירה בשיעורים גבוהים מדי שנה, להשית עלויות מרובות על דיירים ולהפקיע מהם נכסים.

כך למשל בחוק החדש נאסר על משכירים לדרוש פיקדון בשווי של יותר מעלות שכר דירה חודשי אחד, ותוקנה פרצה שאפשרה לבעלי נכס להעלות את שכר הדירה ליחידה מוגנת, אם הדיירים המתגוררים בה מרוויחים יותר מסכום כסף מסוים בשנה, או אם הדירה עצמה מושכרת בעלות חודשית הגבוהה מ-2,722 דולר. הנוסח החדש אף מבטל את הצורך של נבחרי המדינה לחדש את החוק באופן קבוע.

קבלנים ובעלי נכסים שהחזיקו במשך שנים רבות בהשפעה גדולה על החקיקה ברמת המדינה, טענו כי החוק החדש יגרום להם להשקיע פחות באזורים המושפעים, יקטין את הבנייה וימחק משרות של עובדי קבלן. בהפגנות נגד הרפורמה, בעלי הבתים אף שלחו אוטובוסים של חשמלאים ומתקני דודים להפגין מול הסנאט, והשקיעו בפרסומות ברשתות החברתיות שפונות לאנשי תחזוקה ולעובדי קבלן.

כמה קבלנים אף טענו כי הרפורמה תגרום לאי עמידה מאסיבית בפירעון הלוואות ותהווה מהלומה עזה לבנקים. את תרומתם של בעלי הנכסים הציג איגוד בעלי דירות (שמייצג 25 אלף בעלי קרקעות) בדוח, שממנו עולה כי בעלי הנכסים השקיעו ב-2018 לבדה 13.3 מיליארד דולר בשדרוגים, שיפוצים, תחזוקה ותפעול הנכסים שלהם. לפי הדוח של האיגוד, עבודות אלו ייצרו הכנסות של יותר מ-24 מיליארד דולר באותה השנה ברמה המוניציפלית.

"המחוקקים יגרמו לאובדן של מאות אלפי משרות ומיליארדי דולרים בהכנסות מעסקים וממסים", אמר נשיא האיגוד שטען כי בעלי הנדל"ן מודרו לחלוטין מהליך החקיקה, והיקפה הפתיע אותם. באופן מסורתי ניהלו בניו יורק את הדיונים על חוקי השכירות בדלתיים סגורות בסנאט ובאסיפה של מדינת ניו יורק. בעלי הנדל"ן כבר הצהירו כי ייאבקו בחוק החדש בערכאות משפטיות.

ניו יורק היא לא המדינה הראשונה שמבצעת רפורמה נרחבת בשוק הדיור להשכרה שלה. לפניה היו אלה מדינות קליפורניה ואורגון שהכניסו שינויים מהותיים בחקיקה הקיימת במאי ובפברואר האחרונים, בהתאמה.

הפעולות אינן מתואמות, אך הן מגיעות ממצוקת דיור חובקת מדינה. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד ב-2018 מצא שכמחצית מהשוכרים בארה"ב משקיעים יותר מ-30% מההכנסה שלהם בתשלומי שכירות. לפי מחלקת הדיור והפיתוח העירוני האמריקאית, השקעה בשיעור כזה מקשה על שוכרים לרכוש מצרכים חיוניים אחרים, כמו אוכל וביטוח בריאות.

הרפורמה שהתרחשה בניו יורק ריכזה תשומת לב רבה דווקא משום שהיא מחזירה רעיונות כמעט לא רלוונטיים בפוליטיקה האמריקאית, של פיקוח על שכר דירה, ומשום שניו יורק מהווה פעמים רבות מודל למדינות ולמחוקקים נוספים.

כך, אף שרק כארבע ערים ברחבי ארה"ב מנהיגות סוג מסוים של פיקוח על שכר דירה, ביותר מ-30 ערים גדולות אחרות מתנהל דיון מהותי בנושא. באותה הרוח, אגב, ניו יורק השתמשה במומנטום מהבחירות האחרונות כדי להעלות את שכר המינימום ל-15 דולר - מספר שהפך מאז כבר לסיסמת הבחירות של כל המועמדים הדמוקרטים המובילים. 

החברות האמריקאיות שחשופות לרפורמת השכירות והנפיקו אג"ח בת"א: ההשפעה עלינו מוגבלת

את רפורמת השכירות בניו יורק ירגישו גם שתי חברות נדל"ן אמריקאיות, שהנפיקו בעבר איגרות חוב בבורסה בת"א. לדברי שתי החברות, ההשפעות עליהן משינויי החקיקה יהיו מוגבלות ויורגשו בעיקר בעת ניסיון למכור יחידות דיור להשכרה.

החברה המרכזית היא דה זראסאי גרופ, שבשליטת ג'ואל וינר. לחברה אג"ח בהיקף של 2 מיליארד שקל ערך נקוב שנסחרות בבורסה.

דה זראסאי פועלות בארבעה רבעים של ניו יורק סיטי (מנהטן, ברוקלין, ברונקס וקווינס) ובבעלותה 10,300 יחידות דיור, מתוכן כ-9,000 יחידות דיור להשכרה בפיקוח. לדברי החברה, החקיקה שאושרה נמצא עדיין תחת בחינה של יועציה המשפטיים בארה"ב, אך לאחר בחינה ראשונית התיקון האמור לא ישפיע ככל הנראה באופן מהותי לרעה על צפי מכירת הדירות שלה, לפחות בשלוש השנים הקרובות, וגם לא על פעילותה ועל הכנסותיה מדמי שכירות.

למרות הדברים, נסחרה אתמול אג"ח ג' של דה זראסאי בירידה של כ-1% והשלימה נפילה של 6.2% בשלושה ימים.

החברה השנייה היא דלשה קפיטל, שבשליטת מייקל שהה. לחברה שלוש סדרות אג"ח שהונפקו בת"א בהיקף כולל של 642 מיליון שקל ערך נקוב.

לדלשה מספר מצומצם של דירות להשכרה בניו יורק, וגם היא ציינה כי לשינויי החקיקה לא צפויה השפעה על פעילותה ועל הכנסותיה מדמי שכירות.

עם זאת, בחברה הדגישו כי תיתכן השפעה שלילית ביחס להכנסות העתידיות ולאפשרויות להעלאת דמי השכירות ביחידות הדיור הכפופות לרפורמה החדשה, אך זו טרם נקבעה לפי שעה.

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית