גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבקר: פעילות לקויה של משרדי הממשלה הכשילה הקמת מפעל אמוניה

המבקר קבע כי לא נבחנה האפשרות שמעורבות המדינה בפתרון בעיית מכל האמוניה תותנה בהתחייבות מצד חיפה כימיקלים (כיום נקראת קבוצת חיפה) ומצד חברת דשנים שבבעלות כיל, שתי הצרכניות העיקריות של אמוניה, לתמוך בפרויקט להקמת מפעל האמוניה בדרום

מפעלי האמוניה / צילום: ערן גילווארג
מפעלי האמוניה / צילום: ערן גילווארג

ליקויים וכשלים בעבודת המטה שעשו משרדי הממשלה בניסיון לפתור את משבר מכל האמוניה שבמפרץ חיפה היו בין הגורמים שהובילו לכישלון המכרז להקמת מפעל אמוניה במישור רותם שבדרום ולכך שלא הוגשו במסגרתו הצעות מצד יזמים, כך עולה מדוח מבקר המדינה.

הביקורת עוסקת באופן הביצוע של עבודת המטה שעשה המשרד להגנת הסביבה וקדמה להחלטות שקיבלה הממשלה בעניין מכל האמוניה ועל יישומן. מהביקורת עולה כי עבודת המטה, שהובילה להמלצה להקמת מפעל אמוניה בדרום היתה חסרה, ודוח חלופות שגובש בסוף 2011 בנושא זה לא עסק באופן ממצה בסוגיות הקשורות ליבוא ולאחסנה של אמוניה לשימוש המשק.

עוד מדוח מבקר המדינה:

צעד מפיצוץ קטלני: ריבוי החומרים המסוכנים בשטח קטן עלול להביא לאירוע רב נפגעים במפרץ חיפה

ליקויים חמורים בטיפול הרשויות המקומיות בארץ בהטרדות מיניות

דוח מבקר המדינה: רשלנות, בזבוזים ותגמול מקורבים ברשויות המקומיות

תלונות הציבור לגופים צרכניים עלו ב-2018

המבקר קבע כי לא נבחנה האפשרות שמעורבות המדינה בפתרון בעיית מכל האמוניה תותנה בהתחייבות מצד חיפה כימיקלים (כיום נקראת קבוצת חיפה) ומצד חברת דשנים שבבעלות כיל, שתי הצרכניות העיקריות של אמוניה, לתמוך בפרויקט להקמת מפעל האמוניה בדרום. בנוסף, לא נבחנה התועלת הכלכלית שמקבלת המדינה מקיומה של תעשיית דשנים בצפון הארץ אל מול הסיכונים הביטחוניים, הסביבתיים והבטיחותיים שנובעים מעצם קיומה באזור זה.

המבקר העיר כי כבר בדוח של המשרד להגנת הסביבה מסוף 2011 צוינו מספר אינדיקציות שמצביעות על כך שהכדאיות הכלכלית של הקמת מפעל ליצור אמוניה לשוק המקומי בלבד אינה ודאית בשל היעדר הוודאות בנוגע למחיר המכירה של האמוניה שתיוצר בו ולמחיר הגז הטבעי שדרוש לייצורה.

באוקטובר 2013 הממשלה קיבלה את הצעתם של ראש הממשלה, בנימין נתניהו והשר להגנת הסביבה דאז, עמיר פרץ להקמת מפעל אמוניה - שיהיה פרויקט בעל חשיבות ודחיפות לאומית, כך שבשנת 2017 תעמוד למשק חלופה למכל האמוניה.

ועדת מכרזים בין משרדית בראשות נציגי משרדי האוצר והגנת הסביבה דחתה מספר פעמים את המועד האחרון להגשת ההצעות במסגרת המכרז להקמת מפעל האמוניה. המועד האחרון נקבע לנובמבר 2016, אף מתמודד לא הגיש הצעה והמכרז להקמת המפעל, שהיה אמור להתחיל לייצר אמוניה ב 2017 - נכשל.

בדוח המבקר נכתב כי "ממצאי הביקורת מצביעים על כך שעבודת המטה החסרה לקראת החלטת הממשלה, שהצריכה ביצוע שינויים מהותיים במתווה שקבעה הממשלה, הייתה אחד הגורמים העיקריים לכישלון הפרויקט, וכפועל יוצא מכך גרמה לבזבוז של זמן רב ויקר ושל משאבים ציבוריים וכספיים ניכרים ביותר וכן לנזקים נוספים".

הביקורת מצאה כי עם פרסום המכרז להקמת המפעל, המדינה לא התחייבה שתפסיק את פעילות מכל האמוניה ותאסור את יבואה מיד עם הקמתו - מה שעורר ספק בקרב יזמים אודות נחישות הממשלה לממש את כוונותיה לסגירת המכל.

עוד עולה מהדוח כי המשרד להגנת הסביבה לא דיווח לממשלה על היעדר היכולת לעמוד בלוחות הזמנים שנקבעו בהחלטתה להשלמת הפרויקט להקמת המפעל במועד שנקבע. כך, חרף עיכוב של 5 שנים ביישום החלטת הממשלה בנושא, ולמרות שניסיונות להבטיח מחיר גז נמוך למפעל האמוניה לא צלחו - המשרד המשיך לקדם מהלכים הקשורים למכרז זה.

מהדוח עולה כי המשרד להגנת הסביבה לא הביא לידיעת הממשלה את ההחלטה שלפיה הזוכה במכרז להקמת המפעל יקבל סיוע כספי, בנוסף לסבסוד פיתוח הקרקע שעליו הוא יוקם. כך, באמצע 2016, עוד טרם המכרז גווע וכשל, הסכימו השר להגנת הסביבה לשעבר, אבי גבאי ושר האוצר, משה כחלון כי לזכיין יינתנו מענק ורשת ביטחון בהיקף פוטנציאלי של כ 720 מיליון שקל וזאת מבלי שעדכנו את הממשלה.

מהדוח עולה כי בין 2010 ל 2017 רשות החירום הלאומית (רח"ל) שבמשרד הביטחון ומשרד הכלכלה לא עדכנו את כמות האמוניה שלה יזדקק המשק בשעת חירום - למרות שמדובר בנתון בעל חשיבות רבה במסגרת החלטות שקיבלו על הנושא הגורמים הממשלתיים.

המבקר ציין כי כמות האמוניה שנדרשת למשק בשעת חירום היא לכל היותר 345 טון - שהם 25% בלבד מהאומדן שעליו הסתמכו מקבלי ההחלטות. לפי המבקר, אילו היה עומד לפני מקבלי ההחלטות נתון זה כבר בשנת 2010, היה ביכולתם לבחון חלופות אחסנה אחרות של אמוניה, שלא מצריכות בהכרח הקמה של מפעל ובלי התלות שבהותרת פעילות המכל על כנה עד למציאת פתרון.

"המידע שהיה בידי הגורמים הממשלתיים בנושא היה חסר, והישענות הגורמים הממשלתיים המקצועיים לאורך זמן רב על הערכה שגויה ולא מבוססת של כמות המוניה הנדרשת למשק היא ליקוי מהותי, שהיו לו השלכות על הליכי בחינה והחלטה על משק האמוניה", נכתב בדוח.

המבקר קבע כי המשרד להגנת הסביבה לא פעל כדי להבטיח את זמינותה של האמוניה הדרושה לצרכנים הקטנים במשק - לקראת תרחיש שפעילות המכל בחיפה תופסק וכי הוא לא ביקש לעדכן את הנתון בדבר כמויות האמוניה הדרושות לכלל הגופים במשק. עוד קבע המבקר כי משרד הכלכלה והתעשייה, שהיה שותף לדיונים ולמהלכים בנושא לא וידא את נכונותם של הנתונים על כמויות האמוניה הדרושות למשק.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "הליך הפחתת הסיכון ממערך ייבוא האמוניה בחיפה כלל פעילות של המשרד להגנת הסביבה, כחלק מעבודת מטה רחבה של משרדי ממשלה רבים לאורך מספר שנים. המשרד להגנת סביבה הוא זה שהביא בסופו של דבר, במועד המתוכנן, לסגירת המערך לייבוא אמוניה, באמצעים רגולטוריים ישירים ומכוח סמכויותיו לפי חוק החומרים המסוכנים. כמו-כן, לאחר סגירת המערך, בחן המשרד חלופות ואישר את החלופות הקבילות בתהליך נרחב ומיטבי, שראוי לציון ביסודיותו".

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה