גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי נגד מועדון הגולף בקיסריה: "להכריז עליו כמונופול"

לאחר שלפני מספר חודשים שלח אליעזר שקדי מכתב התרעה למועדון הגולף בקיסריה, הוא פנה בימים האחרונים לממונה על רשות התחרות ● מבקש להכריז על המועדון כמונופול שניצל לרעה את מעמדו, כדי לכפות מחירי מנוי מופרזים ותנאי הצטרפות בלתי הוגנים ומפלים

אליעזר שקדי / צילום: איל יצהר
אליעזר שקדי / צילום: איל יצהר

המאבק של מפקד חיל האוויר לשעבר, אליעזר שקדי, במועדון הגולף בקיסריה, נמשך. לאחר שבמאי האחרון, כפי שדווח ב"גלובס", שלח שקדי מכתב התראה למועדון ולבעליו, בטענה כי "מועדון הגולף בקיסריה עושה שימוש לרעה בכוחו המונופולי-האבסולוטי באורח לא חוקי ולא הוגן" - כעת נודע ל"גלובס", כי שקדי פנה בימים האחרונים לממונה על רשות התחרות (רשות ההגבלים העסקיים), עו"ד מיכל הלפרין. זאת, בבקשה להכריז על מועדון הגולף בקיסריה - המצוי בבעלות "החברה לנכסי קיסריה", "החברה לפיתוח קיסריה" וקרן רוטשילד - כעל בעל מונופולין (מונופול).

שקדי, חובב גולף גדול, טוען כי המועדון בקיסריה הוא מועדון הגולף היחיד והבלעדי בישראל החל מ-1 באפריל 2019, אז נסגר מועדון הגולף המתחרה היחידי בגעש; וכי הוא מנצל את מעמדו לרעה כדי להכתיב ולכפות תנאי הצטרפות בלתי הוגנים ומפלים. "הנכם מתבקשים לקבוע כי מועדון הגולף בקיסריה ובעליו ניצלו את מעמדו המונופולי לרעה, בניגוד לחוק, בהכתבת תנאי הצטרפות מפלים, מקפחים, ובלתי הוגנים לגולפאים שביקשו לרכוש מנוי למועדון הגולף בקיסריה לאחר 1 באפריל השנה - מועד סגירתו של מועדון הגולף המתחרה היחיד בגעש", כתב שקדי באמצעות עו"ד צחי יגור ממשרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ.

בהתאם מבקש שקדי מהממונה להוציא ל"מועדון הגולף ולבעלי השליטה בו, הוראות למניעת המשך הניצול לרעה, חוסר ההגינות, האפליה והסרת הקיפוח שנוקט ונקט בהם מועדון הגולף - מאז מועד סגירת מועדון הגולף בגעש כלפי גולפאים שביקשו (ומבקשים) לרכוש מנוי למועדון בקיסריה".

מנוי כבול

ב-18 באפריל השנה רכש שקדי מנוי לשנה במועדון הגולף בקיסריה בעקבות סגירתו של מועדון הגולף בגעש, שבו היה מנוי. לדבריו, התברר לו כי המועדון בקיסריה מפר את הוראות חוק התחרות ברגל גסה. מפקד חיל האוויר לשעבר טוען כי ניצול המעמד המונופולי של המועדון בקיסריה בא לביטוי (בין היתר), באורח ציני ובולט, באפליה לרעה של מצטרפים מגעש לאחר ה-1 באפריל באמצעות כפיית מנוי לשנה שלמה (12 חודשים). כלומר, לדבריו, גולפאים שבקשו להצטרף למועדון בקיסריה לאחר סגירת מועדון הגולף בגעש, באפריל או מאי 2019, הוכרחו לשלם מנוי ל-12 חודשים (עבור שנה מלאה), אף שהמנוי יפקע בסוף 2019 ובפועל מדובר במנוי לכשמונה-תשעה חודשים בלבד.

"מיד לאחר סגירת מועדון הגולף בגעש, תוך ניצול ציני ובוטה של מאות הגולפאים 'שנפלטו' ממועדון הגולף בגעש, כפה מועדון הגולף בקיסריה על מצטרפים (שהיו עד לאותו מועד מנויים בגעש) וביקשו לרכוש מנוי במועדון בקיסריה, לשלם על 12 חודשים - שנה מלאה (ינואר-דצמבר 2019); וזאת אף אם 'המצטרף' ביקש לרכוש מנוי למועדון בקיסריה באפריל או מאי של 2019, סמוך לאחר סגירת מועדון הגולף בגעש", טוען שקדי.

שקדי מציין כי לאחר סגירת מועדון געש, מועדון הגולף בקיסריה איפשר אומנם לרכוש מנוי רק על חלק משנת 2019 ולבצע תשלום יחסי ולא בגין שנה שלמה - אך רק בתנאי שיירכש מנוי מלא לשנת 2020. לדברי שקדי, "מדובר בהצבת תנאי בלתי סביר" לרכישת מנוי וב"דוגמה בולטת לניצול מעמד מונופולי בוטה לרעה".

שקדי מוסיף כי "משמעות העניין חמורה במיוחד - לאלץ מצטרף חדש, לרכוש מנוי גם לשנה עוקבת, כך שגם אם ייפתח מועדון הגולף בגעש מחדש (כאפשרות רחוקה מאד, לאור הנסיבות), יהיה המנוי כבול כבר למועדון הגולף בקיסריה".

מחיר מופרז

שקדי מוסיף וטוען כי מחיר המנוי השנתי (רחב וכולל, כולל סופ"ש) שגובה מועדון קיסריה הוא מופרז ביותר ועולה כדי ניצול מעמד מונופולי לרעה בכל קנה-מידה. "מחיר מנוי שנתי רחב (כולל סופ"ש) שגובה מועדון הגולף בקיסריה, ממועד סגירת המועדון המתחרה בגעש הוא 24,900 שקל; בהשוואה למנוי שנתי (כולל סופ"ש) במועדון בגעש ערב סגירתו, שעלותו הייתה 17,820 שקל בלבד. פער של כ-40%! יודגש כי שני המועדונים, בגעש ובקיסריה, היו ונמצאו ראויים לאירוח תחרויות גולף רשמיות, ובשניהם נערכו בעבר, בין היתר, אליפויות ישראל בגולף", טוען שקדי.

עוד מציין שקדי כי "פער מחיר-מנוי (כולל סופ"ש) בין מועדוני הגולף מתעצם ומעשית הוא גדול בהרבה, נוכח העובדה שמועדון געש היה פתוח לרשות המנויים שבעה ימים בשבוע, בעוד שמועדון קיסריה פתוח ועומד לרשות המנויים שישה ימים בשבוע בלבד".

בנוסף, לדבריו, "יש להביא בחשבון שרוב המנויים מגיעים למועדון בקיסריה מאזור המרכז. על כן, בשל מיקום קרוב ונגיש יותר, דווקא מנוי במועדון בגעש אמור היה להיות יקר יותר לעומת מנוי בקיסריה (בשל נוחות וקירבה גאוגרפית). גם עובדה זו מבליטה את מופרזות מחיר המנוי בקיסריה".

שקדי כותב לרשות התחרות: "חשוב להבהיר, גולפאים שאין להם אפשרות לרכוש מנוי בקיסריה, לא יוותרו על אהבתם למשחק, והם נאלצו וייאלצו לשלם 540 שקל למשחק גולף בודד בסופי שבוע ו-480 שקל למשחק בודד באמצע שבוע. הדבר מאפשר למועדון בקיסריה 'למקסם רווחים', כלשון המועדון, ופוגע קשות באינטרס הגולפאים שמשחקים גולף על-בסיס קבוע".

לסיכום, לפי טענת שקדי, "בשפה תחרותית יש כאן 'קוקטייל' שלם של ניצול בוטה של מעמד מונופולי לרעה על-ידי מועדון הגולף בקיסריה - התנאת מתן שירות מונופולי (מנוי למועדון) בתנאי בלתי סביר (כפיית מנוי מראש לשנתיים); אפליה לעומת לקוחות אחרים, גביית מחיר מופרז ומפלה עבור המנוי; והתנאה נוספת של מתן השירות המונופולי (מנוי יחסי ליתרת השנה) בתנאי בלתי סביר מפלה ובלתי הוגן (תשלום עבור מנוי לשנה מלאה). כל זאת תוך ניצול מצוקת הגולפאים-הלקוחות ש'נפלטו' ממועדון הגולף המתחרה בגעש, שנסגר".

המועדון בקיסריה: "אין ניצול מונופוליסטי - מחירי המנוי לא השתנו בעקבות סגירת המועדון בגעש"

במכתב התשובה שנשלח למפקד חיל האוויר לשעבר, אליעזר שקדי, על-ידי היועץ המשפטי של מועדון הגולף בקיסריה ובעליו - החברה לנכסי קיסריה, החברה לפיתוח קיסריה וקרן רוטשילד - דוחים המועדון והחברה בתוקף את שלל הטענות שמעלה שקדי.

"הנטען במכתבכם מצביע על חוסר היכרות בסיסי עם המצב העובדתי לאשורו. אי-בדיקת העובדות טרם פיזור האשמות חמורות, עד כדי הוצאת דיבת המועדון, היא פסולה, והחברה רואה זאת בחומרה יתרה", כתבה החברה לפיתוח קיסריה לשקדי. "החברה והמועדון רוצים להאמין כי הטענות המופרכות וההאשמות הבוטות שביקש שקדי להטיח בהם, נובעות מהצער הרב (לו אנו שותפים) על סגירת המגרש בגעש. אין נתפס אדם בשעת צערו".

לגופם של דברים טוענת החברה כי "מחיר המנוי השנתי למועדון הגולף בקיסריה לא השתנה בעקבות סגירתו של המגרש בגעש ונותר כשהיה לפני סגירתו, ומכאן שהטענות בדבר ניצול כוח מונופוליסטי או ניצול סגירת געש - אין להן אחיזה במציאות".

מעבר לכך, החברה לפיתוח קיסריה כתבה כי כל השוואה בין המגרש הסגור בגעש למועדון הגולף בקיסריה "היא השוואה מקוממת ונגועה בחוסר תום-לב של ממש, והדברים נכתבים בלשון המעטה". לדברי החברה, קיבולת המגרשים בגעש קטנה מזו שבקיסריה משמעותית. "כ'גולפאי מושבע' (לפי עדותו), שקדי ודאי יודע כי בין המועדון בקיסריה למגרש געש ישנם הבדלים מהותיים, וביניהם בין היתר: שטח המגרש בגעש הוא 190 דונם לעומת 1,000 דונם בקיסריה; ובעוד שגעש היה מגרש חובבני של תשע גומות, המגרש בקיסריה הוא מגרש תחרותי בינלאומי של 18+9 גומות", טוענת החברה לפיתוח קיסריה.

לפי תשובת החברה לשקדי, "די בכך בשביל לקבוע שדמי המנוי (לשיטת שקדי) צריכים להיות לכל הפחות פי שלושה מדמי המנוי שנגבו בגעש. בנוסף, רמת השירותים, איכות אחזקת המדשאות והיקף השירותים המסופקים במועדון הגולף בקיסריה עולים לאין-שיעור על מעט השירותים שסופקו במגרש בגעש. לא בכדי זכה המגרש בקיסריה להיכלל כאחד מ-1,000 המגרשים האיכותיים בעולם".

החברה לפיתוח קיסריה דוחה גם את הטענות הנוספות שהעלה שקדי. לדבריה, בניגוד גמור לטענותיו, המועדון לא נקט ואינו נוקט מדיניות של עצירת מינויים. עוד צוין כי "החברה דוחה את הטענה בדבר קיומה של תניה מקפחת לכאורה". 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?