גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין גרעין שליטה וגם אין מנכ"ל: רקפת רוסק עמינח משלימה גל פרישות בבנקים הגדולים בצל מגבלת השכר

עוד מכנה משותף בין העזיבות של רוסק עמינח, פינטו ואשר טופילסקי: לאומי, הפועלים ודיסקונט, יחד עם דקסיה הקטנטן, הם הבנקים היחידים בישראל ללא גרעין שליטה; לא מן הנמנע כי לעובדה זו יש קשר ליכולת לשמר מנכ"ל, מרגע שזה החליט שבכוונתו לעזוב ● פרשנות

רקפת רוסק עמינח. משלימה גל פרישות בבנקים הגדולים / צילום: רון קדמי
רקפת רוסק עמינח. משלימה גל פרישות בבנקים הגדולים / צילום: רון קדמי

הודעת הפרישה של רקפת רוסק עמינח מבנק לאומי תפסה את כולם בהפתעה וגם הייתה צפויה במידה רבה. כיצד אפשר ליישב יחדיו את שני הדברים הכה מנוגדים הללו? רוסק עמינח כבר השלימה מה שנקרא "כהונה מלאה", כשבמקרה שלה גם מדובר בכהונה איכותית וטובה עם הפיכת הבנק אותו היא מובילה ביד רמה לזה ששווה הכי הרבה בישראל, כשברקע היא ועמיתיה "זכו" להיות אלה שזוכים לביקורת חברתית-ציבורית הכי חריפה שיש, מצד חברי הכנסת וגם מצד חברי "באים לבנקאים", כולל הפגנות מול ביתה של רוסק עמינח וגם בבית הספר של בנותיה, כשמנגד השכר לו היא זכאית - ומקביליה בסקטור - מוגבל.

מנגד, רוסק עמינח שחררה את מכתב ההתפטרות שלה שעות אחדות לפני שדירקטוריון הבנק אותו היא מובילה מתכנס לישיבה הכי חשובה שלו מזה זמן, ולפחות עד ההחלטה על מי שיחליף או שתחליף את רקפת רוסק עמינח: הישיבה לבחירת היו"ר הבא של הבנק, במקום דוד ברודט.

הערב (א') יתכנס דירקטוריון בנק לאומי לישיבה על מספר נושאים, ובראשם בחירה בין ארבעה: סאמר חאג' יחיא, שמואל (מולי) בן צבי, אוהד מראני ויצחק שריר. במכתב ההתפטרות שלה, שמוען לברודט, הסבירה רוסק עמינח כי "לאחרונה התלבטתי לגבי העיתוי הנכון להודיע על פרישתי מהבנק. החלטתי שיהיה זה נכון להודיע על הפרישה עוד בטרם מחליט דירקטוריון הבנק על מינוי יו"ר דירקטוריון שיחליף אותך, בתום תשע שנות כהונתך. זאת על-מנת למנוע כל אמירה שעלולה לייצר קשר בין זהות היו"ר שייבחר לבין החלטתי לפרוש".

כך, בנק לאומי מוצא את עצמו היום באותה נקודה בה נמצאים שניים ממתחריו העיקריים - הפועלים ודיסקונט: עם חוסר שקט וחוסר ודאות בהנהלה, רק שאצל לאומי זה בא במנה כפולה, כשהוא יובל בקרוב על-ידי יו"ר חדש (גם אם מדובר בדירקטור מנוסה) וגם על-ידי מנכ"ל חדש, וזאת בין היתר תחת אתגר פינטקי שמאיים במיוחד על הנוחות לה הורגלו הבנקים בישראל.

אגב, לעזיבה של רוסק עמינח יש עוד נגיעה לסוגיה מעניינת הנוגעת רק לבנק לאומי - לגבי פפר, "הבנק המקוון" של לאומי, ושבו כבר הושקעו מאות מיליוני שקלים.

לפפר יש שתי אמהות עיקריות: המנכ"לית הדומיננטית רוסק עמינח ותמר יסעור, שלאחרונה פרשה מהבנק, כמו גם חברה הנהלה בכיר אחר - דני כהן. עתה כבר ברור שבעוד זמן קצר שתיהן כבר לא יהיו שם, כשגם היו"ר שאישר את פפר יוחלף. האם זה אומר משהו לגבי שינוי אפשרי בכיוון שבנק לאומי בחר ללכת בו, שלא כמו מתחריו? ימים יגידו.

מגבלת השכר בפיננסים תורמת את חלקה

גם אם רוסק עמינח לא עוזבת בגלל השכר, זה קורה בצל פצצה שניערה את השוק ושמלווה גם את ההליכים לאיתור יורשים לפורשים: מגבלת שכר הבכירים בסקטור הפיננסים. למעשה, העזיבה של רוסק עמינח ממשיכה את הנהירה החוצה מהבנקים, כשכיום שלושת הבנקים הגדולים מסורתית נמצאים ללא מנכ"ל. מדובר בבנק הפועלים, שם הודיע המנכ"ל אריק פינטו על פרישתו, המוקדמת ביחס למתחרים, כבר באפריל השנה. לאחר מכן, בתחילת יוני, הודיעה לילך אשר טופילסקי על כוונתה לפרוש מתפקיד מנכ"לית דיסקונט.

בכל המקרים הללו, כמו גם במקרים דומים בענפים מקבילים ובעיקר בביטוח - יש עננה שמרחפת מעל - עננת מגבלת שכר הבכירים בפיננסים, שמוגבלת לעד פי 35 עלות השכר של מקבל השכר הנמוך ביותר באותו ארגון. בפועל מדובר על מגבלה אפקטיבית בסדר גודל של כ-3.5 מיליון שקל, שאולי נשמעת גבוהה עבור הישראלי הממוצע, אך היא כזו שלא בהכרח מתמרצת מנהלים שהגיעו אליה להיוותר בתפקידיהם שנים ארוכות, ובטח שהיא מקשה על הבאת מנהלים מחוץ לענף או אפילו מהמתחרים. זה נכון גם כשמדובר במילוי משרת המנכ"ל.

גל העזיבות של מנכ"לי שלושת הבנקים, כמו גם של שני מנכ"לים בביטוח (אייל לפידות בהפניקס, שעבר לשיכון ובינוי, ורביב צולר, שעזב לכיל), מתווספים לעוד עזיבות של מנהלים בכירים, בהם נכללים גם דני צידון, לשעבר בכיר מאוד בלאומי, שהביעו תרעומת על מגבלת השכר.

מבחינה זו העזיבה של רוסק עמינח באה על קרקע פוריה, גם אם היא עצמה לא קושרת את עזיבתה למגבלת השכר.

כך, כבר באפריל 2016 - לאחר אישור החוק להגבלת שכר הבכירים בסקטור הפיננסים בכנסת - אמר ל"גלובס" עו"ד פיני רובין, שמזוהה מאוד עם המערכת הבנקאית, כי "עכשיו, יש כאן גם אפליה בתחרות על מנהלים מוכשרים בין המגזר הפרטי הריאלי למגזר הפרטי הפיננסי. למוסד פיננסי לא יהיה עכשיו שום סיכוי לפתות מנהל בכיר מהמגזר הריאלי. יתרה מזאת, אנחנו נראה חיש מהר עזיבה של כוחות מצוינים במגזר הפיננסי, כדי לחצות את הכביש ולעבור לתפקיד פחות אחראי ופחות נתון לחשיפה, אבל עם שכר הרבה יותר גדול. המגזר הפיננסי יפסיד מעתה מראש בתחרות מול המגזר הריאלי על מנהלים מצוינים". כך התריע רובין אז, כשלאחרונה כאמור מנכ"לית דיסקונט לילך אשר טופילסקי הודיעה על עזיבתה את הבנקאות לטובת שותפות בקרן פימי, וזאת על אף הערכות שגרסו כי הייתה יכולה לקבל את המנכ"לות בפועלים.

כך או כך, היום אמר מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, כי חוק הבכירים זרע הרס ופגע באיכות הניהול של כספי הציבור. "כמו באבני דומינו, כמעט כל הבכירים בסקטור הפיננסי עוזבים בגלל הגבלת השכר ההזויה והפופוליזם של הממשלה מוביל להרס שיטתי של אבני-היסוד של הכלכלה. כיום הסקטור העסקי כולו מביט מהצד, חושש מהרחבת החוק לכלל החברות הציבוריות ומדיר עצמו מהבורסה הישראלית. הממשלה הבאה תהיה חייבת לבטל את הגבלת השכר הבולשביקית ולפעול לשיקום נזקי החוק", הוסיף.

ולסיום, לצד זאת יש עוד מכנה משותף בין העזיבות של רוסק עמינח, של פינטו ושל אשר טופילסקי: שלושת הבנקים הללו, יחד עם דקסיה הקטנטן, הם הבנקים היחידים בישראל ללא גרעין שליטה. למולם יש את הבנק הבינלאומי, שבניהול סמדר ברבר צדיק, ואת מזרחי טפחות, שבניהול אלדד פרשר. לא מן הנמנע כי לעובדה זו יש קשר ליכולת לשמר מנכ"ל, מרגע שזה החליט שבכוונתו לעזוב - כשיש כתובת מסוימת שיכולה להשפיע ולתת גב.

כך או כך, על רקע כל העזיבות האמורות, המשקיעים בבורסה שלחו היום את מניית בנק לאומי  לירידות של 1.1%, וזאת לעומת ירידות של 0.5% במניות הפועלים  ודיסקונט  - שנמצאים לקראת תקופת אי-ודאות גוברת, ולעומת עליות של כ-0.6% במניות מזרחי טפחות  והבנק הבינלאומי , הבנקים שנהנים מיציבות ניהולי ומכיוון ברור.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

הבטחה אחת הקפיצה את מניית טסלה. אבל האם היא יכולה לעמוד מאחוריה?

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה