גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הרכבות והנמלים: הסינים שותפים בתחנת הכוח הראשונה שחברת החשמל מכרה

קבוצת MRC Alon Tavor Power Ltd, שבה חברה גם רפק אנרגיה, זכתה במכרז לרכישת תחנת הכוח של חברת החשמל ● בחח"י ציינו כי המחיר שהושג גבוה בכמיליארד שקל משווי התחנה הרשום בספרים

תחנת אלון תבור / צילום: יוסי זמיר, חברת החשמל
תחנת אלון תבור / צילום: יוסי זמיר, חברת החשמל

קבוצת MRC Alon Tavor Power Ltd היא הזוכה במכרז לרכישת תחנת הכוח אלון תבור. הקבוצה, שמורכבת משותפות של חברה סינית, רפק  אנרגיה ואיש העסקים מאיר שמיר, תרכוש את תחנת הכוח ב-1.9 מיליארד שקל. בחברת החשמל ציינו כי המחיר שהושג גבוה בכמיליארד שקל מהשווי התחנה הרשום בספרים. ועדת המכרזים, בראשות מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך, הכריזה על הזוכה, שהייתה אחת מ-11 קבוצות שביקשו לרכוש את תחנת הכוח אלון תבור, בתום תהליך שארך כתשעה חודשים.

בעקבות מכירת התחנה יקבלו עובדי חברת החשמל תוספת של 150 שקלים לפנסיה - במסגרת הסכם הרפורמה שנחתם עם המדינה, הסכם שבו בפעם הראשונה הותנו תוספות הפנסיה בעמידה באבני דרך. אבן הדרך הבאה תהיה מכירת תחנת הכוח בנאות חובב וכשהסכום הכולל 1,700 שקל יושלם רק לאחר מכירת תחנת הכוח החמישית, אשכול באשדוד.

זו תחנת הכוח הראשונה שחברת החשמל מוכרת למגזר הפרטי (מתוך 5 תחנות כוח), במסגרת הרפורמה במשק החשמל עליה הוחלט בדיוק לפני שנה, ביולי 2018. חברת התחייבה למכור את התחנות על פי לוחות זמנים קבועים, תוך ישום מתווה של ירידה הדרגתית במקטע ייצור החשמל עד לכ-40 אחוזים מכלל הייצור במשק. 

יו"ר רשות החשמל אסף אילת אמר כי "כל הכסף שיתקבל ממכירת התחנה ומהתחנות הבאות יחזור לצרכנים". שר האנרגיה יובל שטיינץ אמר כי התמורה תאפשר את הוזלת תעריף החשמל ב-2%-3% בחודשים הקרובים בתקווה שיהיו עוד הכנסות.

שטייניץ נשאל האם מכירת תחנת הכוח לסינים לא תעורר בעיות לישראל מול ממשל טראמפ, והשיב כי התיאום עם האמריקאים מצוין, וכי אינו חושב שהמכירה תעורר בעיות ראשית משום שמדובר במכירת חשמל ושנית כיון שלחברה הסינית אין שליטה בבעלות על התחנה.

שטייניץ הוסיף כי "תוצאות המכרז הן עדות להצלחת הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל ובמשק החשמל. מדובר בהבעת אמון של המגזר העסקי בתהליך יישום הרפורמה. המחיר המצוין שהושג כבר בהפרטת תחנת הכוח הראשונה באלון-תבור, ובתקווה שמגמה זו תימשך גם בעתיד, יאפשר הוזלה ניכרת בתעריפי החשמל בשנים הבאות".

יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון-טל, מסר כי "חברת החשמל נפרדת ממונופול הייצור ויוצאת לדרך חדשה של תחרות. זהו רגע מכונן בחייה של חברה בת 96 שנה. מדובר בהישג מדהים, הן מבחינת הניהול המקצועי של התהליך, הן מבחינת העמידה בלוח זמנים חסר תקדים והן מבחינת התוצאה המרשימה בכל קנה מידה".

יפתח רון טל / צילום: איל יצהר

במכרז השתתפו חברות אנרגיה מקומיות לצד חברות בינלאומיות, גופים עסקיים ופיננסיים מובילים.

כאמור, מכירת תחנת הכוח אלון תבור היא חלק מיישום הבנות הרפורמה בחברת החשמל. בראש הצוות המקצועי, אשר מוביל את תהליך יישום הרפורמה בחברה וכן את הליך מכירת התחנות, עומד אמיר ליבנה, מנהל האסטרטגיה והשינוי המבני בחברת החשמל המתחדשת. את הליך המכירה ליוו היועץ הפיננסי גורן קפיטל, משרדי עורכי הדין ש. הורוביץ והרצוג, פוקס, נאמן וכן חברת טאסק.

השותפים האחרים בקבוצה של צ'יינה הרבור הם מבטח שמיר של איש העסקים מאיר שמיר (35%) ורפק שבשליטת אינטרגאמא של משפחת אורן וקרן ג'נרשיין בבעלותם של יוסי זינגר, ארז בלשה וקבוצת ויוליה (30%).

MRC הציעה 1.9 מיליארד שקל תמורת התחנה, והצעתה היתה גבוהה בכ-200 מהצעתה של OPC של עופר אנרגיה וסימנס, בעלת תחנת הכוח הפרטית הראשונה בישראל הפועלת במישור רותם, שהצעתה הגיעה למקום השני. העסקה מותנית עדיין בהשלמת הסגירה הפיננסית ובקבלת אישורי הרגולטורים השונים.

מכירת התחנה נועדה לממן את ביצוע הסכם הרפורמה בחברת החשמל אך מאחר והתחנה רשומה בספרים לפי שווי של 900 מיליון שקל - ישמש העודף, בסך מיליארד שקל, להפחתת תעריף החשמל ב-2020 בשיעור של כ3%. גורמים המקורבים לזוכים הסבירו את ההצעה הגבוהה בפוטנציאל הרב שיש לנכס: בנוסף להגדלת הספק התחנה הקיימת מ-380 ל-430 מגה-ואט יוכלו הזוכים להקים תחנת כוח נוספת בהספק 230 מגה-ואט למכירת חשמל בשעות השיא. בנוסף הובטח לזוכים כי יוכלו לרכוש ללא מכרז שטח קרקע צמוד שעליו ניתן יהיה להקים תחנה שלישית, בהספק 400-600 מגה-ואט כך שבסך הכל ניתן יהיה להגידל את היקף ייצור החשמל באתר למעל 1,000 מגה-ואט, שהם כ-7% מכושר ייצור החשמל בישראל.

שמיר, מאנשי העסקים הבולטים בארץ. שמיר נכנס לתחום ייצור החשמל בדצמבר 2018 כשמשקיע בחברת קסם אנרגיה היוזמת הקמת תחנת כוח בהספק של 450 מגה-ואט על שטח של קיבוץ גבעת השלושה ליד מחלף קסם.

מכירת אלון תבור היא הראשונה מבין חמש תחנות כוח שחברת החשמל התחייבה למכור במסגרת ההסכם לרפורמה בחברה מיולי אשתקד, בקצב של תחנת כוח אחת בכל שנה. במסגרת ההסכם נקבע כי עובדי חברת החשמל יקבלו תוספת של 1,700 שקל לפנסיה - בכפוף לעמידה באבני הדרך של מכירת התחנות. מכירת התחנה באלון תבור תבטיח לעובדי החברה 150 שקל מתוך התוספת והסכום כולו יובטח רק לאחר שתימכר התחנה האחרונה, אשכול באשדוד. תחנת הכוח הבאה שתצא למכרז היא בנאות חובב.

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ הוסיף כי "תוצאות המכרז הן עדות להצלחת הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל ובמשק החשמל. מדובר בהבעת אמון של המגזר העסקי בתהליך יישום הרפורמה. המחיר המצוין שהושג כבר בהפרטת תחנת הכוח הראשונה באלון-תבור, ובתקווה שמגמה זו תימשך גם בעתיד, יאפשר הוזלה ניכרת בתעריפי החשמל בשנים הבאות".

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך אמר כי "ועדת המכרזים בחנה 7 הצעות. כולן מעידות, ללא יוצא מהכלל, על אמון גבוה של המשקיעים בתחנות הכח של חברת החשמל ובעובדיה. ניהלנו את אחד המכרזים הגדולים והמורכבים במשק בשנים האחרונות, בלוח זמנים חסר תקדים תוך הקפדה על הליך אשר נוהל בצורה המיטבית על-ידי מיטב הגורמים המקצועיים. הנהלת החברה ועובדיה מחוייבים לא רק להצלחת המכירה אלא לכל ישום הרפורמה שמשנה את פניה של החברה".

לשלוח את הסינים לוועדת הריכוזיות | פרשנות

עסקת מכירת תחנת אלון תבור לקבוצה המשותפת של מבטח שמיר רפק וצ'יינה הרבור תגיע מן הסתם בקרוב לבחינת וועדת הריכוזיות. הוועדה תבדוק בין היתר את אחזקותיהם של מאיר שמיר ובעלי השליטה ברפק בענפי משק נוספים - אבל היא תפספס כנראה את הפיל שבחדר. חברת צ'יינה הרבור מקימה נמל חדש באשדוד ומתמודדות בשורת מכרזים על פרויקטים מרכזיים בתחום התשתיות. אבל צ'יינה הרבור היא רק אחת מקבוצת חברות מסין שלכולן אותו בעלים, ממשלת סין. כולן פועלות בהנחייתה ובהתאם לאינטרס הממשלתיים הסיניים.

קשה לחשוב על מכרז אחד בתחום התשתיות שבו אין נוכחות בולטת לחברות מסין וזה עוד מבלי שלהיכנס לתחומים נוספים שבהם הסינים הופכים דומיננטיים: ההייטק, המזון, התעשייה המסורתית. חברות סיניות מגלות עניין גם במאגרי הגז ובסקטורים אחרים בתחום האנרגיה. אין בכוונתי לרמוז במדובר בתופעה רעה כלשעצמה, אין שום סיבה לייחס לסינים כוונות זדון, אבל יש בהחלט מקום להתייחס למעורבות הסינית הגוברת כתופעה מקרו-כלכלית וכלל משקית. תופעה שהמדינה לא יכולה להמשיך ולהתעלם ממנה.

גם בהנחה שהפרסומים על ההתנגדות הגוברת מצד גורמי ממשל אמריקאים למתן הזיכיון לחברה סינית להפעלת הנמל החדש בחיפה אינם נכונים. גם בהנחה שלארה"ב אין שום בעיה שחברות סיניות יפעלו בישראל, יקימו כאן תחנות כוח, יספקו רכבות ויחפרו מנהרות - האם האינטרסים האמריקאים הם הסיבה היחידה להתמודד עם השאלה הסינית? האם אין גם לציבור הישראלי אינטרסים - כלכליים וצרכניים - שעלולים להפגע כתוצאה מהריכוזיות ההולכת וגוברת של השחקן הסיני? 

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע