גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסיקה חברתית: העליון מפחית את רף מינימום הכניסה להסדר חוב של חייבים בחוב משותף

"חוק חדלות פירעון החדש" ייכנס לתוקף בספטמבר הקרוב, אך רוחו כבר משפיעה על פסיקות העליון ● בני זוג שנקלעו יחד להליך פשיטת רגל ומבקשים להציע הסדר נושים, אינם חייבים להציע, כל אחד בנפרד, החזר של 30% מכלל החוב (רף המינימום לפי הפקודה), אלא די בכך שיציעו יחדיו 30% מהחוב

שופט העליון נעם סולברג / צילום: אוריה תדמור
שופט העליון נעם סולברג / צילום: אוריה תדמור

האם בני זוג שנקלעו להליך פשיטת רגל יחד, חייבים להציג כל אחד בנפרד החזר של 30% מכלל החוב כשהם מבקשים להציע הסדר לנושים (קרי: 60% החזר) או שדי בכך שיציגו יחד יכולת לפרוע 30% מהחוב? על השאלה הזאת ענה לאחרונה בית המשפט העליון, תשובה שהולכת צעד נוסף לעבר גישת שיקום החייבים בהליכי פשיטת רגל.

בית המשפט קבע כי כדי לצלוח את דרישת פקודת פשיטת הרגל, על חייבים בחוב משותף להראות כי קיים יסוד סביר להניח, שלפי בקשתם להסדר עם נושיהם, ישולמו סך הכול לפחות 30% מחובותיהם הלא-מובטחים, שהם חייבים יחד ולחוד, ואין מקום לדרוש שכל אחד מהשניים ישלם בנפרד 30% מהחוב.

פסק הדין סבב סעיף 19א לפקודה המאפשר לחייב, הצופה כי לא יוכל לעמוד במחויבויותיו הכלכליות, להגיע להסדר חוב עוד טרם נכנס בשערי הליך פשיטת רגל. על-פי הסעיף, כדי להציע הצעת פשרה או הסדר נושים, על ההצעה לעמוד בדרישת סף - החייב נדרש להציע לשלם לנושיו הלא-מובטחים דיבידנד בשיעור של לפחות 30% מחובותיו אליהם (רף המינימום), כאשר בית המשפט רשאי לחייב אותו גם בהפקדת עירבון לצורך הבטחת ההסדר.

בפסק הדין, שנתן השופט נעם סולברג, בהסכמת השופטים יוסף אלרון וג'ורג' קרא, צוין כי "רף המינימום (שדורש החזר של 30% מכל חייב בקשר לאותו חוב, א' ל"ו) מקשה על חייבים שלא לצורך. הוא איננו עולה בקנה אחד עם השינוי התפיסתי האופף את דיני חדלות הפירעון, עם עליית קרנה של התכלית השיקומית, והשינוי בתפיסת 'הפגם המוסרי' שבחדלות הפירעון" (ראו מסגרת).

ההכרעה ניתנה בניגוד לעמדת כונסת הנכסים הרשמית, שסברה כי כל אחד מבני הזוג החייבים חייב להציג בנפרד את רף פירעון המינימום הנדרש כדי להציג הסדר חוב.

מדובר בבקשת רשות ערעור, שהוגשה על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שבה קיבל המחוזי את בקשת עו"ד אופיר יצחק, המשמש כנאמן על נכסיהם של בני זוג שנקלעו להליך פשיטת רגל. נקבע כי לשם הגשת בקשה לאישור הסדר חוב, על כל אחד מבני הזוג להציע בנפרד דיבידנד בשיעור מינימלי של 30% מחובותיהם הלא-מובטחים, וכמו כן להפקיד פיקדונות כספיים נפרדים.

בני הזוג, הנשואים זה לזו, צברו חובות של כמיליון שקל, כאשר בחלק הארי של החוב הם חבים "יחד ולחוד". בפברואר אשתקד הגישו השניים בקשה לאישור הסדר נושים לפני מתן צו כינוס, בהתאם לסעיף 19א לפקודת פשיטת הרגל. בבקשתם הציעו להפקיד בקופת הנשייה סך של 327,609 שקל, המהווים 30% מסך חובותיהם הלא-מובטחים, ולזכות על-ידי כך בהפטר מיתרת חובותיהם.

 'פתח יציאה' לחייב

בתגובה להצעה ציינה כונסת הנכסים הרשמית כי הצעת "החייב" (בני הזוג) עומדת בדרישות סעיף 19א לפקודה, שלפיו הצעה להסדר חוב חייבת לכלול דיבידנד ששיעורו לא יפחת מ-30% מן החובות הלא-מובטחים. בו ביום, קיבל בית המשפט המחוזי את עמדת הכנ"ר, הורה על הפקדת פיקדון כספי, בסך של 15,000 שקל, ומינה את עו"ד יצחק כנאמן על נכסי בני הזוג לצורך ביצוע ההסדר.

בני הזוג חשו שסוף הליך פשיטת הרגל קרב, אך מהר מאוד התברר להם שזו רק תחילתו של מאבק משפטי עקרוני, שיגיע עד בית המשפט העליון. זמן קצר לאחר שמונה הגיש הנאמן "בקשה להבהרת החלטה", שבה טען כי תגובת הכנ"ר לבקשת האישור התייחסה ל"חייב" לבדו, ומתבקשת הבהרה ביחס לרעייתו.

הנאמן ציין כי על-פי הנחיית היועץ המשפטי לכנ"ר ממאי 2014, הצעה להסדר חוב משותף לבני זוג לפי סעיף 19א תכלול תשלום דיבידנד בשיעור של 30% מהחובות הלא-מובטחים מצד כל אחד מבני הזוג. על סמך האמור, ביקש הנאמן מבית המשפט להורות כי הבקשה לאישור הסדר נושים תחול בנפרד על כל אחד מבני הזוג, כך שכל אחד מהם יציע לשלם דיבידנד של 30% מן החובות הלא-מובטחים, ויחויב בהפקדת פיקדון בסך של 15,000 שקל.

בשלב זה, הצטרף גם הכנ"ר לעמדת הנאמן, על נימוקיה. בהחלטה מיום 8.5.2018 נעתר בית המשפט המחוזי לבקשת הנאמן, וקבע כי על כל אחד מבני הזוג להציע דיבידנד בסך של 30% ממצבת החובות הכוללת, לשם קיום דיון בבקשת האישור; כמו כן, נקבע כי הרעייה נדרשת גם היא להפקיד פיקדון בסך של 15,000 שקל.

על החלטה זו הגישו בני הזוג בקשת רשות לערער לבית המשפט העליון, שבה טענו כי אין עיגון בדין לדרישה מכל אחד משניהם, להציע בנפרד את סכום המינימום הנדרש לשם הצעת הסדר נושים, היות ובין היתר הדבר אינו עולה בקנה אחד עם תכליתו של החוק - שנועד לתת לחייב 'פתח יציאה' בשיעור שיוכל לעמוד בו, בלי לנקוט הליכי פשיטת רגל.

באת-כוח הכנ"ר טענה בתגובתה כי כשם שאחריותו של החייב "יחד ולחוד" עם אחרים, היא אחריות עצמאית לתשלום מלוא החוב - כך גם דרישותיו של סעיף 19א לפקודה חלות בנפרד על כל חייב וחייב, במנותק ממעשיהם של יתר החייבים; וגם הנאמן טען טענות דומות לאלה של בא-כוח הכנ"ר.

מיצוי יכולת החייבים 

בית המשפט העליון, בפסיקה חברתית-שיקומית, קיבל את טענות בני הזוג החייבים, כאשר קבע כי ניתן לפרש את סעיף הוראת סעיף 19א לפקודה בשני אופנים - האחד, שלפיו על כל החייבים לעמוד ב"רף המינימום" לכניסה להסדר בנפרד; והשני, שדי כי יעמדו בו יחד - "ולשניהם אחיזה בלשון החוק". העליון בחר בפרשנות השנייה, המצמצמת של תחולת "רף המינימום", בין היתר לאור הוראותיו של חוק חדלות הפירעון החדש, שייכנס לתוקפו בקרוב.

השופט סולברג ציין בפסק הדין כי פנייה ללשון החוק מלמדת כי אין בה תמיכה לעמדת הנאמן והכנ"ר - המתמקדת במעשיו של כל חייב וחייב. ולהפך, היא תומכת בעמדת החייבים. "בית המשפט נדרש לוודא כי בגדרי ההצעה ישולמו 'לפחות 30 אחוז מכל חוב' (סעיף 19א), בלי להתייחס לאופן שבו ישולם שיעור זה - להבדיל, למשל, מדרישה היפותטית שלפיה כל חייב ישלם לפחות 30 אחוז מכל חוב. צא ולמד, החוק איננו ממקד את 'מבטו' בחייב; המיקוד הוא בחוב עצמו, ובדרישה כי ישולם שיעור מסוים ממנו".

עם זאת, מבסס השופט סולברג את הכרעתו על שני נימוקים נוספים: האחד - הלימתה של פרשנות החייבים את תכליותיהם של הליכי פשיטת הרגל ושל סעיף 19א לפקודה; האחר - נעוץ בהשלכתו הפרשנית של חוק חדלות פירעון החדש על העניין.

השופט מציין כי המחוקק גילה את דעתו כי אין לרדת משיעור החזר של 30% מהחובות הלא-מובטחים. "זהו 'קו הגבול', שרק ממנו והלאה יוכל בית המשפט של פשיטת רגל לשקול לאשר הסדר". ו"אולם", מוסיף מיד סולברג, "אין בנמצא טעם טוב להגדיל את רמת ההגנה המינימלית הזו, רק מן הטעם שחייבים בחוב מושא הדיון מספר אנשים, 'יחד ולחוד'. פסילה קטגורית שכזו - המונעת מלכתחילה מבית המשפט של פשיטת רגל לבחון את ההצעה לגופה - לא תקדם את עניינם של החייבים או של הנושים, אלא להפך: כל פועלה למנוע מבית המשפט של פשיטת הרגל את האפשרות לבחון הסדר, שעשוי להיטיב עם הנושים בהתחשב בנסיבות המקרה, וזאת כאשר ממילא יזכו הנושים לכל הפחות בהחזר המינימלי שעליו ציווה המחוקק, בשיעור של 30% מחובותיהם".

סולברג מציין כי במצבים שבהם נכסיהם ויכולתם של החייבים, לא מאפשרים להם לגייס יחדיו 51% ממצבת החובות (לפי דרך החישוב המוצעת על-ידי הנאמן והכנ"ר, כשעסקינן בשני חייבים) - לא תינעל הדלת בפניהם קטגורית; לא יישלל מראש שיקול דעתו של בית המשפט של פשיטת רגל".

החוק החדש: שיקום כלכלי של החייבים

בעוד כחודשיים, בחודש ספטמבר השנה, עתיד להיכנס לתוקפו "חוק חדלות פירעון החדש", שצפוי לחולל מהפכה גדולה בתחום חדלות הפירעון, ונחשב לאחד ממהלכי החקיקה הגדולים והמורכבים ביותר שנעשו בישראל בשנים האחרונות.

החוק החדש מגדיר כמטרה ראשונה את השיקום הכלכלי של החייב וקובע, בין היתר, כי תהליך השיקום יוגבל לארבע שנים, שבסופן יקבל החייב פטור מחובותיו.

החוק עדיין לא נכנס לתוקף, אולם נראה כי "רוחו" כבר שורה בבית המשפט העליון ומשפיעה על פסיקותיו. כך בפסק הדין בעניין בקשתם של בני הזוג להגיש הצעת הסדר נושים, תוך הצגת החזר של 30% מהחוב ביחד, ולא כל אחד בנפרד.

השופט נעם סולברג סקר בהרחבה את ההוראות הרלוונטיות למחלוקת שהובאה בפניו בחוק החדש, תוך שהוא מציין כי אומנם חוק חדלות פירעון אינו חל על העניין שבפניו, שעדיין כפוף למסגרת הנורמטיבית של פקודת פש"ר; אך הפירוש הניתן לחקיקה הקודמת מושפע מן החקיקה החדשה. "יש בה 'גילוי דעת' מטעם המחוקק, בדרך של מעשה חקיקה רשמי, לגבי הכיוון הראוי והנכון למערכת הדינים הרלוונטית".

סולברג מציין באופן ספציפי כי על-פי החוק החדש, אין עוד תנאי סף ורף מינימום לצורך הצגת הסדר נושים. "חייב שהוא אדם בשר ודם יהא רשאי, לפי החוק, להגיש הצעה להסדר חוב; זו תובא לאישור נושיו ובית המשפט, בלא דרישות מיוחדות באשר לשיעור ההחזר שיוצע לנושים הבלתי-מובטחים".

על כך כותב סולברג כי "ביטולו של 'תנאי הסף', המתקיים בגדרי הפקודה, נעשה מתוך רצון להקל על חייבים - דרך מתן הזדמנות להציע הסדר חוב, שעשוי למנוע את תחילת הליכי חדלות הפירעון והוצאת צו שיקום כלכלי. ההקלה מתבטאת בכך, שכל הסדר וכל חייב ייבחנו לפי יכולותיהם ונסיבותיהם-הם, בלי הכפפה ל'סף כניסה' קשיח. בכך ניתן ביטוי לתכליתם השיקומית של דיני חדלות הפירעון ושל ההסדר". 

עורכי הדין שלומי ברדוגו ודורית זולדן-זוהר ממשרד וילי יצחקי ושות', שייצגו את בני הזוג החייבים, מסרו בתגובה: "מדובר בפסק דין תקדימי וחשוב, המהווה בשורה לחייבים המבקשים לפתוח דף חדש, בלי שתדבק בהם הסטיגמה החברתית של פושטי רגל. האמנו בתיק מתחילת הדרך ועד סופו, חרף עמדתם המנוגדת והנחרצת של כונס הנכסים הרשמי והנאמן. אנו שמחים שבית המשפט העליון קיבל את טענותינו ונתן פסק דין בעל ערך חברתי וציבורי, הרואה ומכיר במצוקות החייבים". 

עוד כתבות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

הם בחרו לספוג קיצוץ בשכר - והם אומרים שהם מאושרים יותר

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים