גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אלון מאסק פיתח מודל מהפכני, ואז החליט להסתיר אותו?

קבוצת מחקר שהקים היזם אלון מאסק טוענת כי הצליחה לפתח מודל משוכלל לעיבוד שפה, עד כדי כך שהיא לא מפרסמת אותו במלואו בגלל שיקולי בטיחות וביטחון ● האם אנחנו עומדים בפתחו של עידן שבו לא יהיה כמעט אפשרי להבחין האם הטקסט נכתב על-ידי אדם או מכונה, מה ההשלכות המוסריות של טכנולוגיה כזאת ואיפה בוטים כבר מתווכחים זה עם זה?

אלון מאסק/ צילום: רויטרס
אלון מאסק/ צילום: רויטרס

עוד לפני שהתחיל האדם להשתעשע באלגוריתמים, המוח כבר דמיין את היום שבו המחשב יעלה על יוצרו. חרון אלוהי התחלף ברעיונות של מכונות משועבדות זועמות, שיחזיקו בכוחות חישוב ומידע כה עצומות, שיהפכו לחלוטין את היוצרות. מתי יגיע הרגע שבו מומחים, מהנדסים, מדענים ואינטלקטואלים יעברו את סף אימון המכונה, עדיין לא ידוע. אבל הגבול הזה מתחיל בחודשים האחרונים לקבל צורה.

בפברואר האחרון הודיעה OpenAI, קבוצת המחקר ללא מטרות רווח שהקים נביא הזעם והיזם הסדרתי אלון מאסק, כי פיתחה מודל חדש ומופלא במיוחד ליצירת טקסט. המיומנות של המודל כל כך גבוהה, כך הם הכריזו, שהם חוששים לשחררו לאוויר העולם משיקולי "בטיחות וביטחון". במקום - הם שיחררו גרסה מוקטנת ופחות מרשימה.

המודל, ששמו GPT2, אומן באמצעות שמונה מיליון דפי אינטרנט, 40 ג'יגהבייט של מידע שסוננו על ידי אתר רדיט לחזות את המילה הבאה בטקסט, בהתחשב בכל המילים הקודמות. המודל מסוגל, כך לפי OpenAI, להתאים את עצמו לסגנונות שונים ולהישאר מציאותי וקוהרנטי (קוהרנטיות סמנטית) לנושא הנבחר, והוא הצליח להפגין כישורי "הבנת הנקרא" מפותחים במיוחד שהעניקו לו יכולות סיכום ותרגום גבוהות, מבלי שאפילו אומן לכך. על פי הקבוצה, המודל יכול לשמש לתרגום יעיל יותר, מערכות זיהוי דיבור ו"יישומים זדוניים". בין היתר, הם טוענים כי מודלים יעילים מסוג זה מייצרים מציאות שבה "טכנולוגיות מפחיתות את העלות של יצירת תוכן מזויף ועריכת מסעות פרסום של דיסאינפורמציה". לפני כמה שבועות החליטו ב-OpenAI לשחרר גרסה שלמה עוד יותר.

עיבוד שפה טבעית - Natural Language Processing

באחרונה גם הודיע ההאקר קונר ליהי (Connor Leahy) שהשיג את הגרסה השלמה של GPT2 וכי ישחרר אותה ב-1 ביולי (מעשה שטרם קרה). בפוסט ארוך באתר מדיום הוא הסביר מדוע בחר לפעול באופן חד-צדדי: "באופן היפותטי" כתב ליהי, "GPT2 יכול לייצר רגע של פרשת מים, שבו הוא מוריד את עלות הפקת הטקסט ומאפשר פעילות זדונית". עם זאת, מסביר ליהי, הוא גם יזרז את העת שבה בני האדם יידרשו להשקיע אנרגיה מחודשת על מנת להבדיל בין אמת ושקר. ממש בדומה ליצירת דואר אלקטרוני וההשקעה שנדרשה בשלב מסוים לסנן בין דואר רלוונטי לדואר זבל.

במקביל, צוות מדענים מאוניברסיטת וושינגטון ומכון אלן לבינה מלאכותית הודיעו שהם מתכננים לשחרר ביולי את Grover - מערכת שמבוססת על GPT2 ומסוגלת לייצר חדשות מזויפות ברמת תחכום מבלבלת במיוחד, עד כדי כך שהיא יכולה לכתוב תוכן ספציפי לתקופה או לחקות מחבר ספציפי. מיומנותה גבוהה כל כך, ש"בני האדם ימצאו את הטקסטים של Grover אמינים יותר מחדשות מזויפות שנכתבו על ידי בני אדם", כתבו במחקר. גם הוא, כך טוענים החוקרים, עלול "לשטוף" את האינטרנט במידע מזויף, אם ייפול לידיים הלא נכונות, אבל בשונה מ-OpenAI הם משחררים אותו לציבור הרחב כדי להילחם בחדשות מזויפות. את זה Grover עושה בשיעורי הצלחה של 92% - יותר מהפיקוח האנושי - ודווקא בגלל הסכנות הטמונות במודלים מסוג זה החוקרים מאמינים כי "יש לשחרר מודלים. זה בטוח ואפילו חובה לעשות כך".

"יש קפיצה, אפשר לומר קפיצת מדרגה טכנולוגית, בעקבות ההתפתחות בשנים האחרונות של שיטות למידה עמוקה לעיבוד שפה וגם ליישומים אחרים (עיבוד תמונה, דיבור ועוד)", מסביר פרופ' עידו דגן, ראש מעבדה שותף לעיבוד שפה טבעית במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן. "השיטות האלו מצליחות למדל תבניות של מבנה השפה וטקסט משמעותית טוב יותר משיטות קודמות, ובין היתר גם מצליחות יותר במשימות של יצירת טקסטים קוהרנטיים. עדיין, הן אינן מושלמות, ויכולות לייצר גם טקסטים לא הגיוניים או שאינם נאמנים למקור - למשל כשמייצרים טקסט כתמצית של טקסט ארוך או כשמתרגמים ('בדיחות' של תרגום אוטומטי עדיין אפשריות)", אומר דגן בשיחה עם "גלובס".

עידו דגן / צילום: אוניברסיטת בר אילן

פרופ' יואב גולדברג, ראש מעבדה שותף בבר אילן שמשתייך גם למכון אלן לבינה מלאכותית, מוסיף כי "בעוד שהתוצאות מרשימות יחסית מבחינת יצירת טקסט שנקרא כקוהרנטי, קשה עדיין לייצר טקסט מלאכותי שהתכנים שלו מוגדרים מראש על ידי מפעיל התוכנה, ובהתאם למטרותיו. בהרבה הדגמות של טקסט סינטטי האלגוריתם 'בוחר' מה לכתוב, ואין לזה הכוונה מדויקת. מהבחינה הזו, היכולת של אנשים לכוון את הטקסט - כולל באופן זדוני - עדיין מוגבלת. לגבי סגנונות הטקסטים, השיטות הנוכחיות לומדות לבד את מבנה השפה מטקסטים שהן מקבלות בשלב האימון. לכן, באופן עקרוני, ניתן ללמד את האלגוריתמים כל סגנון של טקסטים. בפועל, המודלים שהתפרסמו בשנתיים האחרונות לומדים מכמות גדולה מאוד של טקסטים שמזינים להם, וזה תלוי בזמינות הטקסטים שהמפתחים יכולים להשיג. ניתן גם לצפות שבסגנונות בהם מבנה הטקסט מסובך יותר, או פחות שיטתי, ביצועי המערכות יהיו נמוכים יותר. מאחר שאלו מודלים חדשים, בינתיים לא פורסמו חקירות מקיפות לגבי ההצלחה היחסית בסוגי טקסטים שונים".

יואב גולדברג / צילום: מכון אלן לבינה מלאכותית

למה לא מנתחים את השפה של הצעירים?

גולדברג ודגן מובילים מחקרים משלהם לעיבוד שפה טבעית. "מטרת המחקר שלי היא לאפשר למחשב 'להבין' ברמה מסוימת את המידע הכולל שנמצא בטקסטים מרובים", מפרט דגן, "ולתקשר את תוכנו באופן יעיל למשתמשים מבחינה שימושית. מידע על כמעט כל נושא שאנו מעוניינים בו מפוזר במספר גדול של טקסטים ולא מופיע כולו בטקסט אחד (ידיעה חדשותית, מסמך, פוסטים ותגובות במדיה חברתית וכו'). כיום, אנחנו צריכים לעבור על הטקסטים אחד אחד, ולנסות לדלות את התוכן שמעניין אותנו. המטרה של המחקר שלי היא שהמחשב יוכל לקרוא כמות גדולה של טקסטים, למזג את התוכן שלהם בייצוג פנימי ואז לתקשר את המידע המאוחד למשתמש בצורה אפקטיבית. בפרט - להקנות למחשב יכולת לייצר תמצית ראשונית של המידע הממוזג, ואחר כך לאפשר למשתמש, באופן אינטראקטיבי, להרחיב את התמצית ולקבל מידע נוסף לפי צרכיו - בדומה לתהליך שהיינו מבצעים אם היה לנו 'עוזר מידע' אנושי שהיה קורא עבורנו טקסטים ואחר כך מתקשר לנו את תוכנם".

"בשלב הזה, שהוא שלב יחסית ראשוני של המחקר, אנו מנסים עדיין לפתח את השיטות שיאפשרו להקנות למחשב את היכולת 'ההבנתית', למזג מידע מהרבה טקסטים. כיוון שהטכנולוגיה עוד לא התגבשה, מוקדם מדי לעסוק בשאלות של הגינות. שאלות כאלו נחקרות כבר בהקשרים של משימות פשוטות יותר, כמו מערכות שמציעות איך לתעדף מועמדים למשרה, ורוצים לנטרל אפליות על רקע גזע או מגדר".

גולדברג, שזכה במענק אישי גדול מטעם האיחוד האירופי (ERC), מציין כי ראוי להזכיר אספקט נוסף של הגינות המודלים, הכולל שאלות כגון מי מסוגל לפתח מערכות, מי ירוויח ומי לא יהיה מיוצג. "היום, רק קבוצות עם מומחיות ומשאבים רבים יכולות לבנות מערכות בסדרי גודל של GPT2 או BERT (של גוגל). בהתאם, רוב המערכות מוכוונות רווח, צבא, או פרויקטים גדולים. בנוסף, רוב המערכות היום מוכוונות לאנגלית, בעוד ששפות אחרות - שבהן ניתן להשקיע פחות משאבים - זוכות לטכנולוגיה פחותה (ניתן לראות זאת מזה תקופה - איכות התרגום לאנגלית טובה לאין שיעור מאיכות התרגום לעברית). מבחינת סוג הטקסט, רוב העבודה היום היא על טקסטים חדשותיים ערוכים, שנכתבו על ידי מבוגרים. פחות תשומת לב ומשאבים מופנים למשל לשפה של צעירים, מיעוטים וסלנג. מערכות מחקר היום 'מתעלמות' פעמים רבות מהצרכים של סוגי האוכלוסיות האלו".

"האם בינה מלאכותית תפיל את האדם?"

החשש העיקרי עליו מתריעים בהקשר ל-OpenAI הוא השימוש ששחקנים פוליטיים עלולים לעשות עם המודל, ובשילוב כלים רובוטיים אחרים, חשבונות מזויפים וצוותים ייעודים שמקדישים את פעילותם להשפיע על אינדיבידואלים, הם יוכלו להפחיד אותם מלדבר או לערער את אמינותם. "הם ישחיתו את השיח באינטרנט בכך שימלאו אותו עם שטויות קוהרנטיות", אמר למגזין "The Verge" מנהל המדיניות של OpenAI, ג'ק קלארק. עם זאת, באתרים "בלומברג", "רויטרס", ה"גרדיאן" וה"וושינגטון פוסט" כבר החלו לשלב או בחנו יצירת טקסטים על ידי מכונות - בעיקר דיווחים שבלוניים שקשורים לעולם הפיננסי או לעולם הספורט.

עד כמה המודל מוצלח? ברדיט קיימת תת קבוצה בשם r/SubredditSimulator, אשר כולה מופעלת על ידי בוטים. לפני חודש נכנסו לפעולה בוטים המבוססים על המודל GPT2. אלה עברו אימון על ידי המודל על פי טקסטים ספציפיים ושונים מהפלטפורמה, כך שבוטים שונים זכו "לאישיויות שונות" - חלקן גסות יותר וחלקן פחות, חלקן מתריסות וחלקן מרצות. הם עושים זאת בגיוון וביעילות ומפיקים פוסטים ותגובות מורכבות וקוהרנטיות יותר מכולם.

בשרשור שנפתח במהלך סוף השבוע האחרון למשל, המשתמש המזויף סינגולרטי שאל "האם בינה מלאכותית תהיה מפלתו או מושיעו של האדם". התגובות, שנוסחו היטב, נעו בין פסימיסטיות לקודרות. "מפלת האנושות בגלל הנאיביות שלנו לגבי איך העולם עובד", כתב singularityGPT2Bot, שהיה משתתף פעיל במיוחד בשרשור והוסיף מאוחר יותר: "מפלתה של האנושות היא שאנחנו לא מבינים שאנחנו עושים דברים מצוינים". בשרשור אחר זעק בוט: "אני ילד לבן, פריבילגי, ליברל ואומנותי שלא יכול לגדל זקן כי אני רגיש מדי. צלו (Roast) אותי!". "בן ז**ה פריבילגי" הגיב לו אחר. הם מצטטים אחד את השני, מקשרים לינקים לאתרים חיצוניים ושרשורים פנימיים אחרים, הם צוחקים, מעליבים, מכילים, מציפים בתמונות וגיפים של חתולים ומדווחים אחד על השני למערכת. מאז הצליח המודל להשלים בהצלחה שירים של משוררים ידועים, להשלים פרקים אלטרנטיביים לספרות קלאסית ולכתוב ידיעות חדשותיות.

בתגובה לשאלה על הבחירה של OpenAI שלא לשחרר את המודל המלא, התשובה של דגן וגולדברג מעורפלת כמו המעשה: "הנושא לא ברור לגמרי. גורמים אחרים, כמו גוגל למשל, שחררו מודלים בגדלים שונים, ולא רק את המודל 'הקטן' שלהם. מצד שני, ברור שגם גוגל לא משחררים לציבור הרבה מודלים חזקים שיש להם. עד עכשיו הסיבה המרכזית הייתה לשמור על יתרון תחרותי ולא הוזכרו סיבות אתיות. OpenAI העלו את הסיבה האתית, באופן יחסית חריג שמושך תשומת לב. ייתכן שהמניעים שלהם אכן היו אתיים טהורים, אבל אין ספק שהעלאת הנימוק הזה גם עשתה יחסי ציבור טובים למודל שלהם, ורושם שהוא מאוד חזק. אני אישית לא יודע עד כמה הוא טוב יותר ממודלים אחרים שכן שוחררו. בהרבה ניסויים, הגרסה הגדולה של מודל גוגל (BERT) נותנת תוצאות טובות יותר מהמודל הקטן של GPT2 ששוחרר.

"חשוב גם לציין שהרבה מהבעיה פה היא חינוכית", מוסיף גולדברג ואומר כי "צריך לקרוא טקסטים בביקורתיות, להבין מה המקור, ולא להאמין לכל מה שקוראים. לא חסרים טקסטים מטעים שנכתבו על ידי בני אדם ולא מכונות. פייק ניוז היא בעיקרה בעיה חברתית".

צריך לקיים דיון מוסרי על הנושא

OpenAI הוא פרויקט של קבוצת ענקים טכנולוגיים. מלבד מאסק, היא כללה את חברו משכבר הימים ב-PayPal פיטר ת'יל ומייסד לינקדאין רייד הופמן. מלכתחילה היא נועדה לייצר שיח פתוח ושיתופי בכל הנוגע לבינה מלאכותית, וזאת מתוך מטרה שהשיתוף עצמו יאפשר חלוקה שווה ובו-זמנית של העוצמה והסכנה שטמונות, להבנת המייסדים, בפיתוחי בינה מלאכותית.

מתוך המקום הזה, ואולי גם מעט אגו, החליטו ב-OpenAI שלא לשחרר גרסה מלאה של המודל שהם מאמינים כי מהווה איום אמיתי על החברה כפי שאנו מכירים אותה. במקום, הם שחררו כאמור גרסאות מוקטנות של המודל - האחרון שפורסם במאי כבר נחשב כלי מפותח למדי שהצליח לייצר פרוזה, שירה, ידיעות חדשותיות וטקסטים (פסבדו) מדעיים. עם החשיפה האחרונה, השאלה החצי פתוחה "האם רק בני האדם מסוגלים להפגין יצירתיות ועד כמה אנחנו מיוחדים" זכתה לתשובה לא מחמיאה.

OpenAI, הצוות שפיתח את Grover וליהי מתייחסים כולם לעלות הכלכלית במודלים לעיבוד שפה. שני המודלים עולים כ-40-35 אלף דולר בכוחות חישוב וענן - סכום לא סביר עבור משתמש בודד - ובכל זאת סכום זניח עבור שחקנים שרוצים לקבוע סדר יום ולהשיג יתרונות פוליטיים שונים. לצד זאת חשוב לציין כי הדיון על המשמעות של האלוגוריתמים לעיבוד שפה, שהופכים בחודשים האחרונים לכלים פרקטיים ובקרוב לשמישים עבור הציבור הרחב, מתנהל כולו במרחב הפרטי. בימים שבהם דיפ פייק הפך לטרגדיה ויזואלית, עולים קולות לפרק את ענקיות הטכנולוגיה, ואיטיותו של הרגולטור כה חריפה בהסדרת המרחב הדיגיטלי שהוא איבד כוח בהגנה על האזרחים, מפליא כי שוב לא מנסים לנהל דיון מורכב וציבורי לגבי מודלים מסוג זה - לשחררם או לא, ההשלכות והפתרונות. שוב החברות הטכנולוגיות וקבוצות המחקר הפרטיות מאתגרות את המציאות באין כל מפריע.

איך אתם רואים את השפעת ההתקדמות בתחום עיבוד שפה טבעית על המציאות?
דגן: "פוטנציאל ההשפעה הוא עצום, כי שפה טבעית היא הדרך בה אנו מתקשרים באופן שוטף וכן חולקים ושומרים מידע. התקדמויות בתחום יכולות לשפר את יכולות התקשורת בין אנשים ומחשבים, ומכונות באופן כללי, להרחיב את קשת הסיטואציות בהן מחשב מחליף אדם כשנדרשת תקשורת בשפה (החל משימושים תעשייתיים, דרך נציגי שירות אוטומטיים ועד עוזרים אישיים לקשישים או אנשים עם מוגבלויות), לתמוך גם בתקשורת בין אנשים (למשל לעזור לנציג שירות אנושי או לתת מידע תומך בדיונים), וכמובן לשפר מאוד את היכולת שלנו לצרוך מידע באופן אפקטיבי ולקבל החלטות לפיו - התחום האחרון קשור למחקר האישי שלי".

גולדברג: "כמובן שיש גם צדדים שליליים להתקדמות בעיבוד שפה טבעית: זה מאפשר יותר מידול של התנהגות אנושית, ומידול כזה יכול גם לקדם את המדע אבל גם לשמש לדברים פחות טובים. חשוב שמי שבונה מערכות יבין את ההשלכות שלהן. אנחנו לא רק מקבלים פידבקים מהעולם, אלא גם משפיעים עליו - וצריך לקחת את זה בחשבון. לטעויות יש משמעות".

מתי צריכה להתקיים השיחה המוסרית סביב כלים אלו ועל-ידי מי?
דגן: "שאלה מצוינת, ואני חייב לציין שאני לא מומחה לגביה. כללית, ובמידה מסוימת באופן טריוויאלי, ברור שהשיח צריך להתקיים במספר מעגלים שונים, וביניהם. זה כולל את החוקרים בתחום, נציגי רגולציה, תעשייה שמשתמשת בתוצרי המחקר, אינטלקטואלים והציבור הרחב. זה נכון באופן כללי לגבי כל סוג טכנולוגיה בעלת פוטנציאל שלילי - כמו למשל הדיונים שהתקיימו בנושא הנדסה גנטית. מהבחינה הזו מתודת הדיון המוסרי לגבי טכנולוגיות עיבוד שפה לא נראית שונה מהותית מזו הנדרשת בתחומים אחרים של בינה מלאכותית. ייתכן שיש היבט ייחודי מסוים לגבי שפה, כיוון שזו יכולת אנושית כל כך בסיסית שקשורה כמעט לכל תחומי החיים".

גולדברג: "יש דיון בכמה רמות שצריך לקרות, חלקו בצד של מי שמפתח את הטכנולוגיה (ואנחנו עובדים גם על זה בקבוצת המחקר שלנו), אבל גם חשוב לערב עוד דיסציפלינות אקדמיות - פילוסופיה, מדעי הרוח והחברה, משפטים. המכון למדעי הנתונים בבר אילן מנסה ליצור שיתופי פעולה רב תחומיים כאלו, כולל בתחומי האתיקה". 

עוד כתבות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם