גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות אלימות ויותר ילדים ביציעים: התוכנית למשיכת בעלי הון לכדורגל הישראלי

ההכנות לפתיחת ליגת העל בשיאן, וקברניטי הכדורגל בישראל מתמודדים עם דאגות כבדות ● רק לקבוצות מעטות יש בעלים שמכניס את היד לכיס ומעניק שקט, ומחציתן יפתחו את העונה ללא מגרש ביתי קבוע ● למנהלת הליגות, הגוף שאחראי על הענף, יש תוכנית לשינוי המצב

טקס האליפות בעונה שעברה / צילום: עודד קרני
טקס האליפות בעונה שעברה / צילום: עודד קרני

בליגות הגדולות של אירופה עוסקים במסע הצטיידות במיליארדי אירו ברכש שחקנים לקראת פתיחת עונת הכדורגל 2019/20. המסע הזה הוא מרכיב אי הוודאות היחיד פחות או יותר של הקבוצות. כמעט לכולן יש בעלים אמידים, אצטדיון ביתי, התפוסה ביציעים עוברת ברוב המקרים שיעור של 90%, והסכמי הטלוויזיה - המנוע העיקרי של התעשייה - נמצאים בעלייה מתמדת, שמבטיחה שאפשר יהיה להמשיך לרכוש שחקנים כמעט בכל מחיר בעתיד הקרוב.

ואצלנו? עונת 2019/20 נפתחת בימים אלה באופן רשמי, עם המשחקים של הקבוצות הישראליות במפעלים האירופיים, תחת לא מעט סימני שאלה.

יותר מדי קבוצות לא יפתחו את העונה באצטדיון הביתי שלהן, לחלקן אפילו אין אחד כזה. גם סביב בעלי הקבוצות יש לא מעט סימני שאלה, והסכם הטלוויזיה הנוכחי שהבטיח סכום שיא לקבוצות תלוי ועומד בבוררות ארוכה בעקבות דרישה של הזכיין להפחתה משמעותית של הסכום.

רגע לפני פתיחת העונה, בדקנו מהן הנקודות המרכזיות שמעסיקות את הקבוצות ואת אנשי מינהלת הליגות, הגוף שאחראי על ניהול הכדורגל המקצועני בישראל. מצאנו הרבה קשיים, אבל גם כמה נקודות אור.

דרושים: עוד מיץ גולדהארים

משה חוגג צעק השבוע, שוב, "תחזיקו אותי" ואיים לעזוב את בית"ר ירושלים אם הגזענות לא תיפסק. בשנה שעברה מאז רכש את הקבוצה, חוגג מציג את כל הסימנים האפשריים לכך שהוא לא הגיע לרוץ מרתון עם הקבוצה.

במינהלת לא מסתירים את העובדה שהם מוטרדים מעניין הבעלות. נכון להיום יש שני בעלי הון עם ודאות להעמיד קבוצות בכסף גדול - מיטש גולדהאר במכבי ת"א ויעקב שחר במכבי חיפה. זה מעט מדי. משה חוגג הוא הצלע השלישית, שהיא הרבה פחות בטוחה.

אלונה ברקת שאחרי הסיבוב הפוליטי לא נראית מחויבת ברמת ההשקעה כמו אלונה ברקת של לפני שנתיים. זאת למרות העובדה שאנשי המינהלת טוענים כי "היא מגיעה כרגיל לישיבות של הליגה ומאוד מעורבת". יותר מדי קבוצות נשענות העונה על כספי הרשויות המקומיות ובנויות סביב תקציב צנוע יחסית. הפועל ת"א היא כבר לא קבוצה גדולה מבחינת יכולת כלכלית ומוחזקת מעל המים בהשקעה מינימלית של בעלים.

יו"ר המינהלת ארז כלפון אומר ל"גלובס" כי הדרך לייצב את הכדורגל חייבת לעבור דרך משיכת בעלי הון, שייהנו מהקלות והטבות רגולטוריות בעקבות ההשקעה הזאת. "הייתי רוצה למשוך לפה יותר אנשים שמנהלים חברות בארץ ובחוץ לארץ", הוא אומר, "להביא לפה יותר יהודים כמו מיטש גולדהאר או אלכס שניידר - שישקיעו פה בקבוצות כדורגל וכתוצאה מכך יקבלו הנחות רגולטוריות כאלו ואחרות".

לדבריו, "זו בהחלט חלק מהתוכנית שלנו - למשוך בעלים חדשים בכדורגל הישראלי. אבל הקלות רגולטוריות הן לא דבר שקל לקבל. כדי למשוך משקיעים צריך לנסות ולפעול להקלה במיסוי".

איזה אינטרס יש למדינה, ובעיקר למשרד האוצר לנוע בכיוון הזה? לטענת כלפון, "רשויות המס ומשרד האוצר צריכים להבין שיש לקבוצת כדורגל משמעות רחבה - מתחת לקבוצת ליגת על יש מחלקת נוער וילדים, והמשמעויות של להביא ילדים לכך שיתאמנו וישחקו במקום להסתובב ולהידרדר למקומות לא נעימים היא גדולה".

חצי מהקבוצות ללא מגרש ביתי

האם בלומפילד יהיה מוכן לפתיחת עונת 2019/20? נדמה שכולם יודעים את התשובה, אבל ממשיכים לשאול את השאלה. זה יהיה נס אם בלומפילד, פרויקט שבו השקיעו כחצי מיליארד שקל, יהיה מוכן בתוך חודש. "אני לא יודע מתי זה יקרה, אני מקווה שמדובר בחודשים לכל היותר", אומר כלפון.

אבל בלומפילד הוא רק סימפטום. יותר מדי קבוצות מקומיות לא מחזיקות באצטדיון ביתי וייאלצו לנדוד גם השנה למגרשים אחרים. ולא מדובר רק בתל אביביות שמחכות לבלומפילד. בסך הכול שבע מתוך 14 הקבוצות בליגה יפתחו את העונה מחוץ לעיר שאליה הן משתייכות.

"לנושא האצטדיונים צריך להיכנס לעומק - חייבים לפעול להקמת שני אצטדיונים בטווח הקרוב, ביחד עם קרן המתקנים, כי זה קריטי", אומר כלפון. הבעיה שעיריות לא ממהרות להקים אצטדיון - שיטת המאצ'ינג להקמת מתקני ספורט לא הוכיחה שהיא מתמרצת עיריות לבנות מתקנים.

העלות ההתחלתית גבוהה גם אחרי ההשתתפות של קרן המתקנים, ומתנפחת בעשרות עד מאות אחוזים, שכולן נופלות על העירייה. ואחר כך יש את עלויות תחזוקה שהן גבוהות מאוד ולא דומות לשום מתקן אחר. בכל אזור הדרום יש היום מתקן אחד ראוי בלבד - בבאר שבע - וגם במרכז ובצפון המצב לא הרבה יותר טוב.

הפועל אשקלון ואשדוד משחקות במתקנים מיושנים וגרועים; נס ציונה, תנדוד צפונה לפתח תקווה; לחדרה ולרעננה אין מגרשים ואין פיתרון באופק. פתח תקווה, שכבר בנתה אצטדיון ראוי, "מבזבזת" אותו אחרי ששוב היא פותחת עונה ללא אף נציגה בליגת העל אחרי שגם מכבי פ"ת נשרה ללאומית.

ילדים במגרשים או כסף משידורים

במינהלת מצהירים שהמטרה המרכזית העונה היא "למלא את האצטדיונים במשפחות". אין שום ענף בידור בישראל שמושך בסוף שבוע אחד כמות אנשים כמו הכדורגל - בעונה שעברה הגיעו לאצטדיונים מספר שיא של 1,430,652 צופים, ממוצע של 41,481 צופים בכל מחזור - וזה בעונה שבה האלופה כבר הייתה ידועה כבר באמצע העונה.

המכשול בדרך למטרה הוא שעות המשחקים, שנקבעות בהתאם להסכם השידורים. המשחק המרכזי משוחק לרוב ביום שני בשעה 21:00, איך אפשר גם לקחת את הילדים וגם להעיר אותם בבוקר לביה"ס? יו"ר המינהלת מבטיח כי "במכרז הבא נדאג לכך שהמשחקים ישוחקו בשעות שיאפשרו לילדים לבוא".

מכשול נוסף הוא התדמית הבעייתית של הענף, שנתפס לעתים כאלים. לכן במינהלת השיקו קוד אתי שיחייב את הקבוצות והשחקנים להתנהלות נאותה גם מחוץ למגרש, בין היתר תוך הפעלת סנקציות כלכליות על אלו שיפרו אותו. זה אולי צעד יותר הצהרתי ותדמיתי מאשר כלי ענישה אפקטיבי, אבל כזה שבטח לא יזיק.

בכל מקרה, הכדורגל הישראלי של היום הוא הרבה פחות אלים מאשר בעבר - כך מראים הנתונים שהוצגו על ידי המשטרה. כמות המעצרים ירדה מ-109 בעונת 2018/19 ל-49 בעונה החולפת; נרשמה ירידה בכמות התיקים שנפתחה מ-255 בעונת 2018/19 ל-194, וגם כמות האוהדים המורחקים מהמגרשים הסתכמה ב-72 בלבד בעונה החולפת לעומת 129 בעונה שלפני כן.

עם זאת, חלק מזה ניתן לשייך לרפורמת השיטור שהובילה לכך שהתקצוב לפעולות אבטחה ושיטור במגרשים נופל כעת על המשטרה ולא על הקבוצות. וכאשר זה המצב, אומרים גורמים שלא לייחוס, המשטרה שנהגה עד היום לדרוש "כמויות מנופחות של אנשי אבטחה ומשטרה" - צמצמה משמעותית את כוח האדם במגרשים. במלים אחרות: פחות שוטרים, פחות מעצרים וחיכוכים עם המשטרה.

במינהלת מציינים כי הורדת רף האלימות ושיפור התדמית היו בין הסיבות לכך שהבורסה לניירות ערך הפכה לספונסר הראשי של הליגה, בהסכם לשלוש שנים. במסגרת ההסכם תשלם הבורסה 12 מיליון שקל ובתמורה תיקרא הליגה "ליגת הבורסה לניירות ערך".

צ'רלטון דורשת לשלם פחות 

נושא אחרון ומהותי לטווח הרחוק הוא הסכם הטלוויזיה. ההסכם הזה הוא המנוע העיקרי של המינהלת והכסף העיקרי שזורם לקבוצות. בעוד שנתיים יפוג הסכם הטלוויזיה הגדול בין צ'רלטון, בבעלות אלי עזור ופיני זהבי, לבין המינהלת. הסכם שאמור להבטיח 126.5 מיליון שקל בשנה.

למה אמור? כי זמן קצר לאחר שזכתה צ'רלטון במכרז - בעקבות התמחרות קשה מול פרטנר שהקפיצה את מחיר הזכויות ב-400% - היא פתחה בהליך בוררות מול המינהלת. לפי גורמים המעורים בפרטים, דורשת צ'רלטון להפחית את הסכום בכ-10 מיליון שקל בשנה. בסך הכול מדובר על יותר מ-50 מיליון שקל. בין היתר, טוענת צ'רלטון כי המכרז לא התנהל באופן תקין וכי הזמן שניתן לה במהלך ההתמחרות להגיב לעליית המחיר לא היה זהה לזמן שניתן לפרטנר. בצ'רלטון דורשים להוריד בדיעבד את המחיר לנקודה האחרונה שבה נוצר פער בלוחות הזמנים. 

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח