גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיום הפיתוח ב'לוויתן' והזרמת גז ראשון ממנו לשוק המקומי בסוף השנה אמורים לשחרר את הקפיץ במניות המאגר"

בסקירה שפרסם על החברות והשותפויות בסקטור הגז הטבעי בארץ טוען לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי, כי האירוע המשמעותי ביותר במחצית הראשונה השנה היה סיום הסאגה של צינור EMG, שסולל את הדרך להסכם היצוא המשמעותי של גז מול דולפינוס המצרית ● לכן, לדבריו, הצפת הערך הבאה בלוויתן תהיה מימוש פוטנציאל היצוא למצרים, וכעת מתחדדים סימני השאלה המרחפים מעל הפעילות של תמר

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

"הפיתוח של מאגר הגז 'לוויתן' מתקדם במהירות, והיעד לסיום הפיתוח והתחלת הזרמת הגז מהמאגר, שהוצב לרבעון הרביעי של השנה, נמצא מעבר לפינה. הסקפטיות ששוררת סביב הסכם היצוא למצרים, בשילוב עם הלחץ המסחרי כתוצאה ממכירת החזקתה של דלק ב'תמר', לא תורמת לנחת של משקיעי שותפויות הגז", כך טוען לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי, בסקירה שפרסם על החברות והשותפויות בסקטור הגז הטבעי בארץ. 

לדברי לובלין, "מהתמחור של אנרג'יאן ניתן ללמוד שהשוק נוטה לתמחר בחסר את סיכון ההקמה, ולתת משקל נמוך לסיכון המסחרי". המחזיקים במאגר לוויתן הם חברת נובל אנרג'י (39.6%), דלק קידוחים (45.4%) ורציו (15%). 

לדעת לובלין, האירוע המשמעותי ביותר שקרה במחצית הראשונה של השנה הוא סיום סאגת צינור EMG, שסולל את הדרך להסכם היצוא המשמעותי של גז מול דולפינוס המצרית, וזאת במקביל לפיזור פורטפוליו ההסכמים של מאגר לוויתן נוכח חתימת ההסכם הקצר למכירת גז לחברת החשמל.

דלק קידוחים, נובל אנרג'י וחברת East Gas המצרית חתמו לפני כעשרה חודשים על הסכמים מחייבים לרכישת 39% ממניות EMG, תמורת 518 מיליון דולר. בבעלות EMG צינור ימי להולכת גז טבעי באורך של כ-90 ק"מ, המחבר בין אשקלון למערכת ההולכה המצרית באזור אל-עריש. לפני כחודש בוצעה בדיקה של תקינות הצינור לקראת תחילת הזרמת גז טבעי למצרים, בתחילה ממאגר תמר ולאחר מכן מלוויתן. החברות והשותפויות המעורבות בשני המאגרים חתמו על עסקת ענק עם חברת דולפינוס המצרית, לאספקת גז בהיקף של 64 BCM (מיליארד מטר מעוקב) במשך עשר שנים החל מ-2019, בהיקף מוערך בכ-15 מיליארד דולר.

מאגר לוויתן אמור להתחיל בהזרמת גז טבעי, כאמור, בעוד מספר חודשים (במהלך הרבעון האחרון של 2019). המאגר צפוי למכור בשלב הראשון כ-10 BCM בשנה, מתוכם 7 BCM ליצוא (NEPCO ודולפינוס) ו-3 BCM נוספים לשוק המקומי (חברת החשמל, כיל, פז, IPM, אדלטק).

"המצב המתואר לעיל הביא את שותפויות לוויתן לבחון אפשרות של הרחבה של השלב הראשון של הפרויקט באמצעות קידוח בארות נוספות והנחת צינור נוסף, כך שקצב ההפקה יעמוד על 16 BCM לעומת 12 BCM בתכנון המקורי, וזאת בעלות זניחה אל מול פיתוח השלב השני, שאמור להביא את המאגר לקצבי הפקה של 24 BCM בשנה. הוצאה לפועל של ההרחבה משמעותה תחרות נוספת על השוק המקומי, או לחלופין מציאת שוקי ייצוא אטרקטיביים שיקלטו את הגז הנוסף", אומר לובלין.

מחירי היעד של לירן לובלין למניות ולשותפויות הגז

סימני השאלה עוברים למאגר "תמר"

כעת, לכן, עוברים לדעתו סימני השאלה העיקריים למאגר תמר, ושלושה נושאים מרכזיים עמדו על הפרק בתקופה האחרונה: הנושא הראשון קשור לאפשרות שלא יהיה יצוא גז מהמאגר. "אמנם ההסתברות נמוכה, אך ברור שבמצב כזה עודף ההיצע ייצור לחץ על המחירים בחוזים בשוק המקומי, ולמאגר תמר יש בעיקר מה להפסיד".

הנושא השני הוא אובדן חלק מחוזה האספקה לחברת החשמל. זאת, לאחר שבית המשפט דחה השבוע את העתירה של השותפות בתמר כנגד ההסכם של השותפות בלוויתן וחח"י, שלפיו יספק המאגר גז טבעי בכמות שנתית של 2 BCM לשנה לחח"י, למשך שנתיים (החל מסוף 2019 ועד לתחילת ההפקה ממאגרי כריש ותנין). לובלין מציין, כי "אמנם המאגר מאבד חלק מחוזה העוגן שלו (כ-2 BCM בשנה), אך בהינתן הסכם היצוא ייתכן שהכמויות שאבדו יוסטו ליצוא, מהלך שייצור תמהיל מכירות מסוכן יותר, אך גם רווחי יותר לתמר".

הנושא השלישי הוא מכירת החזקות קבוצת דלק במאגר. "22% מהמאגר נמצאים על המדף, ואמורים להימכר עד לסוף שנת 2021. האופציה המועדפת על קבוצת דלק היא ספין אוף של הפעילויות שאינן תמר מדלק קידוחים, הנפקתן בחו"ל ומכירת מניות דלק קידוחים בשוק. סך ההיצע הצפוי בנכס עומד על כ-1.2 מיליארד דולר, לפי שווי מאגר של 8 מיליארד דולר, ונראה שלשוק הישראלי לא יהיה פשוט לספוג היקפים כאלו".

במאגר תמר שותפות ישראמקו (28.8%), נובל אנרג'י (25%), דלק קידוחים (22%),  תמר פטרוליום (16.7%), דור גז (4%) ושותפות אוורסט תשתיות (3.5%).

בניגוד לציפיות שלנו, אומר לובלין, התקדמות הפיתוח של מאגר לוויתן לא היטיבה עם המניות ויחידות ההשתתפות הקשורות ללוויתן במחצית הראשונה של השנה, ורציו ודלק קידוחים סוגרות חציון ראשון בתשואות חד-ספרתיות נמוכות. מניות תמר - ישראמקו ותמר פטרוליום - המשיכו להציג ביצועי חסר, והאחרונה צנחה ב-22%.

"נקודת האור בסקטור הייתה אנרג'יאן, שהמשיכה להציג תשואה עודפת ועלתה במעל ל-20% במהלך המחצית הראשונה. להערכתנו התגלית בכריש צפון, הסיכון המסחרי הנמוך שגלום במניה, מחיר הנפט שעלה ועסקת אדיסון (במחצית השנייה של השנה) היוו פקטור משמעותי בהצפת הערך".

כיצד לתמחר את חוסר הוודאות בסקטור?

ומה הלאה? לובלין מעריך כי "סיום הפיתוח והזרמת גז ראשון לשוק מקומי בסוף השנה אמורים לשחרר את הקפיץ במניות לוויתן. הצפת הערך הבאה תהיה מימוש פוטנציאל היצוא למצרים. סוגיות שעלו בדיונים מול רשות התחרות באשר לבעלות על צינור EMG עלולות ליצור מכשולים, המצב הגיאופוליטי המורכב בין שתי המדינות עלול גם הוא להקשות ותגליות מקומיות במצרים עלולות להמשיך לצוץ בהיקפים כאלו ואחרים. נוכח מפת הביקושים המסתמנת אצל השכנה מדרום, אנו סבורים כי יש להביא בחשבון בהסתברות גבוהה את התרחיש שחוזה היצוא שבין שני המאגרים למצרים ייצא אל הפועל בעתיד הנראה לעין".

זמן קצר לפני שהיצע הגז הישראלי מכפיל את עצמו, ופוטנציאל היצוא עומד למבחן משמעותי ראשון, נשאלת השאלה איך נכון לתמחר את חוסר הוודאות שקיים בסקטור כעת, והאם יש אפסייד בחלק ממניות הגז הטבעי?

לדעת לובלין התשובה אינה חד-משמעית, והיא תלויה במספר רב של גורמים, "אך ברור שבצד אחד של המשוואה (בלוויתן) הסיכון נמצא במגמת ירידה, ומנגד, בצדה השני (תמר), הסיכון גדל. תמחור מחדש של הסיכון הגלום בשני המאגרים מביא אותנו להקטין את שיעור ההיוון במאגר לוויתן לרמה של 9%, ולהגדיל את שיעור ההיוון של מאגר תמר ל-8%".

באשר לכוכבת של מחצית השנה הראשונה, אנרג'יאן, אומר לובלין כי "בנקודת הזמן הנוכחית השוק מתמחר סיכון מסחרי נמוך מאוד בכריש ובתנין, וסיכון תפעולי בגין הפיתוח ברמה נמוכה. עם זאת, עסקת אדיסון שצפויה להיסגר בקרוב מהווה פוטנציאל משמעותי להצפת ערך נוספת במניה".

לובלין מציב מחיר יעד של 3.4 שקלים ליחידת ההשתתפות של רציו (אפסייד של 32%), 95 אג' ליחידה של ישראמקו (אפסייד של 33%), ו-13.5 שקל ליחידת ההשתתפות של דלק קידוחים (אפסייד של 37%). מחיר היעד למניית תמר פטרוליום עומד על 13 שקל (אפסייד של 19%) ואילו מניית אנרג'יאן, שזינקה ביותר מ-40% מתחילת השנה, זוכה מלובלין למחיר יעד של 50 שקל (אפסייד של 11%). ההמלצה שלו על כולן היא "תשואת יתר". 

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן