גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינוי יתחיל מבחוץ: תוכניות אסטרטגיות חדשות יחויבו לעמוד בסטנדרטים של האו"ם

הממשלה אימצה תוכנית לפיתוח בר-קיימא של האו"ם, לפיה פרויקטים גדולים יהיו חייבים לעמוד בקריטריונים שונים, כמו מלחמה בשינויי אקלים ובעוני • משלחת בראשות השר זאב אלקין תצא השבוע לאו"ם ותציג את המתווה שגובש • האם מדובר בכלי תדמיתי בלבד או בשינוי אמיתי? ● ישראל 2048

עבודות הרכבת הקלה בתל אביב בשנה שעברה / צילום: איל יצהר, גלובס
עבודות הרכבת הקלה בתל אביב בשנה שעברה / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני כמה שנים גיבשה המועצה הלאומית לכלכלה תוכנית להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסייה. התוכנית התמקדה במספר נושאים במערכת הבריאות והטיפול הסיעודי, במערכת הפנסיה ובמוסד לביטוח לאומי ובשילוב מגרים בתעסוקה ובקהילה. כבול אחד מהנושאים הוא חשוב בפני עצמו, אך קיימים גם תחומים רלוונטיים נוספים שלא בהכרח נכללו בתוכנית, כמו למשל איך מתכננים את העיר כך שתתאים גם לאוכלוסייה מבוגרת. בחינה כזאת יכולה להיות מדד הליכתיות בשכונה, גישה לתחבורה ציבורית, זמינות שירותים בריאותיים וחברתיים ועוד.

איך מגשרים על הפערים והחוסרים, גם במקרה הנוכחי וגם בגיבוש תוכניות עתידיות? פתרון אפשרי נמצא דווקא בידי משרד החוץ. כך בדצמבר האחרון הציגה ועדה משותפת למשרד החוץ ולמשרד להגנת הסביבה ניתוח של התוכנית להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסייה כדי לשקף איך היה ניתן לגבש אותה או תוכניות אחרות בצורה טובה יותר. ביום רביעי הקרוב יציג השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, בפני האו"ם את הדוח המלא, שאורכו כ-400 עמודים. מעתה תוכניות אסטרטגיות לא אמורות להשמיט סעיפים שמוגדרים הכרחיים.

היעדים האלו, שמכונים SDGs (ראשי תיבות של Sustainable Development Goals), הם חלק מתוכנית אג'נדה 2030 שאימצה העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר 2015, וכוללת תוכנית פעולה של 17 יעדים אותם יש להטמיע במדינות החברות. היעדים נקבעו בהתייעצות בין ממשלות, גופים בינלאומיים, ה-OECD, הבנק העולמי ועוד, ונועדו בעיקר למגר עוני ולשמור על הסביבה, תוך עיקרון של צמיחה מכלילה. היעדים שנקבעו לא קשורים רק להגנת הסביבה, ויש בהם למשל גם שוויון מגדרי והוגנות תעסוקתית. המטרה שלהם היא להגדיר כיצד על ממשלות לשפר את איכות החיים של כולנו עד שנת 2030.

לכל יעד יש כמה מדדים שיבחנו את העמידה בו. כך למשל, ליעד של בריאות טובה נקבע מדד של הפחתת שליש מהתמותה ממחלות כגון סרטן, סוכרת ומחלות לב-ריאה; דוגמא נוספת - כדי לקדם חיים מתחת למים נקבע כי צריך להפסיק לחלוטין דייג יתר, להפחית משמעותית זיהומי ים ולהגן על הסביבה הימית. ב-2016 החלו 22 מדינות לדווח על יישום היעדים, ובשנה שעברה כבר דיווחו 47 מדינות.

לפני כשנה מינה ראש הממשלה בנימין נתניהו צוות עבודה שיטפל בהכנת הדוח של ישראל, בראשות השליח המיוחד לקיימות ושינוי אקלים במשרד החוץ וסמנכ"לית לתכנון, מדיניות ואסטרטגיה במשרד להגנת הסביבה. הוועדה כללה נציגים ממשרדי ממשלה נוספים וכן נציגים של החברה האזרחית ושל הסקטור העסקי.

הדוח הוגש לאו"ם באחרונה, וכבר זמין באתר הארגון. כעת גם הממשלה החליטה לאמץ את הדוח. המשמעות היא שתוכניות אסטרטגיות של משרדי הממשלה השונים יצטרכו לקבוע מדדים המבוססים, בין היתר, על המדדים בדוח. למעשה, היעדים הללו אמורים להוות מעין מצפן של המדיניות הציבורית בישראל. מכיוון שישראל כבר אימצה את יעדי האו"ם ב-2015 ומכיוון שהדוח לא מכתיב סוגיות אסטרטגיות לממשלה הבאה, אין מניעה לאמץ את הדוח בזמן ממשלת מעבר, כך לפי חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה.

האו"ם קבע כאמור 17 יעדים, חלקם רלוונטיים יותר למדינות מתפתחות, כמו למשל אחוז האוכלוסייה המחוברת לחשמל. מדדים שרלוונטיים יותר למדינות מפותחות יכולים להיות היערכות לשינוי אקלים, השפעת השמנת יתר על בריאות או הקטנת צריכת משאבים לפי נפש. בישראל החליטו לבחור בכל שנה נושא מרכזי, שב-2019 הוא העצמת בני אדם ושוויון. כמו כן, ייבחרו בכל שנה חמישה יעדים. השנה נבחרו צמצום אי שוויון, מאבק בשינויי האקלים ובהשפעותיהם, קידום צמיחה כלכלית ברת קיימא, הבטחת חינוך איכותי ושוויוני וקידום חברות שוחרות שלום שמקדמות הכלה חברתית.

הפיגור הגדול: בתחומי העוני והפערים

"בשנה האחרונה מיפינו את הפעולות שממשלת ישראל עושה שנמצאות בהלימה עם מטרות ה-SDG", מסבירה גלית כהן, סמנכ"לית בכירה לתכנון ומדיניות במשרד להגנת הסביבה. "יש משרדי ממשלה, כמו למשל משרד הבריאות, שכבר עובדים לפי השפה הזאת כמה שנים, מ-2015, כי מי שמוביל את הנושא הזה בארגון הבריאות העולמי הוא הפרופ' הישראלי איתמר גרוט. בעקבות העבודה שלנו, יש מספר משרדי ממשלה שכבר החלו לפעול בכיוון, כמו משרד הבינוי והשיכון שכונן שותפויות חדשות, כמו למשל עבודה עם רשות החירום הלאומית על חוסן עירוני".

מי שאמורה לקחת חלק בפיקוח על יישום התוכניות היא המועצה הלאומית לכלכלה. המועצה היא גם זאת שמגבשת את התוכנית האסטרטגית הכלכלית-חברתית של ישראל, שמוצגת בכל מספר שנים, עם הקמת ממשלה חדשה. כל צעד אסטרטגי שתאמץ הממשלה כולל שורה של יעדי פיתוח ברי קיימא.

אחד האתגרים בפיתוח התוכנית הוא בניית מדדים מתאימים, שיאפשרו לבחון האם המדינה עומדת ביעדים שקבעה לעצמה. המדדים צריכים להיות בהלימה למדדים שנקבעו באו"ם, אך לא כל הנתונים והמדדים בהכרח זמינים. לדברי כהן, קיימים נתונים לכ-60% מהמדדים הדרושים, והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) אחראית על יצירת המדדים החסרים. "לא בטוח שכל אחד מ-17 היעדים יקבל את אותה התייחסות ותשומת לב כמו היתר, אלא בהתאם לסוגיות האסטרטגיות שישראל מבקשת לעסוק בהן. הכוונה היא שזה יחלחל לתוכניות הממשלה. מה שנעשה מיום ראשון והלאה זה להיות מחויבים לקביעת יעדים והצעדים שיאפשרו לנו להשיג אותם. זה מצריך עבודה אסטרטגית", אומרת כהן.

לפי דוח של ה-OECD, שצורף כנספח למסמך שהוגש לאו"ם, ישראל השיגה 10 מתוך 17 היעדים לפיתוח בר קיימא. בעיקר מדובר ביעדים הקשורים לגידול ילדים, לתחום המחקר והפיתוח ולצריכת אלכוהול. עם זאת, כותבים ב-OECD כי ישראל מתמודדת עם אתגרים ועדיין רחוקה מאוד מהשגת חלק מהיעדים - למשל שיעור העוני, כישורים סטודנטים במתמטיקה ופערים כלכליים-חברתיים בחינוך. בתחום הבריאות והמים ישראל קרובה להשגת היעדים.

עניין תדמיתי או שינוי אמיתי 

"בתקופה שהייתי שגריר בגרמניה הייתי נוהג לקנות ורדים בסופרמרקט שהיו נדרשים לאירוח", מספר יעקב הדס, נציג משרד החוץ, בשיחה עם "גלובס". הוורדים היו עטופים בנייר צלופן יפה עם אותיות קטנות. במשך תקופה ארוכה לא התעכבתי על מה שהיה כתוב שם, אך אז גיליתי שהן כוללות סיפור שלם שמספר את הסיפור של הוורדים - באיזה תנאים הם גודלו, באיזה חומרי הדברה השתמשו, האם העובדים היו מאוגדים או עובדי קבלן וכו'. המסר היה פשוט - אם מגדל הפרחים רוצה שהסחורה שלו תימכר ברשת סופרמרקטים עם 1,000 סניפים באירופה, אלו הכללים".

הדס מספר את הסיפור כדי להמחיש את החשיבות של מדדים ברי קיימא במדיניות החוץ. הוא בעצם מנסה לענות על השאלה "מה הקשר בין משרד החוץ למדיניות הכלכלית-חברתית-סביבתית הפנימית של מדינת ישראל?", וכן מנסה להפריך את החשש כי קידום הנושא הוא חלק משיפור התדמית של ישראל, יותר מאשר שיפור תהליכי תכנון אסטרטגיים פנימיים.

"כדיפלומט הופתעתי שסדר היום של משרדי חוץ בעולם הוא של קיימות", הוא אומר. "שפת ה-SDG הפכה להיות שם המשחק בהתנהלות הבינלאומית. או שאתה בפנים או שאתה בחוץ. אם אתה רוצה היום להיות חלק מעולם הסחר הבינלאומי אתה צריך לעמוד בקריטריונים מסוימים, במיוחד כשהעקרונות האלו אומצו פה אחד. אולי לא יוציאו לך כרטיס צהוב, אבל פשוט לא עושים את זה. בינתיים הדיווח הוא רשות, אבל אולי בעתיד הוא יהיה חובה.

"יש כאן עניין כלכלי גרידא. אם אתה לא מפעיל את היכולות של משרד החוץ זה לא יזוז. למשל, יש את ההיבט של ישראל והיכולת שלה לסייע בפתרון בעיות בהרבה מדינות בעולם. יש שוק אדיר ליכולות החדשניות שלנו. זה טוב גם מדינית, גם כלכלית, וגם תרבותית", אומר הדס.

היינו רוצים לחשוב שלא צריך את הדחיפה של משרד החוץ כדי לקדם יעדים כמו שוויון מגדרי.

"לכל אחד יש אינטרס שיהיה שוויון מגדרי במדינה גם בלי שנצטרך להציג הוכחות לאו"ם. הבעיה הכי גדולה של נושא הקיימות היא חוסר המודעות העצמי לנושא הזה. יש חקיקות שמנסות לקדם שוויון מגדרי או יעדים אחרים, אבל אף אחד לא חשב לתייג אותן תחת SDG. צריך לקטלג ככה כל חוק שהכנסת מקבלת.

"באופן כללי, אם עשית משהו ולא דיווחת עליו זה כאילו לא עשית אותו כלל. עד עכשיו עשו די הרבה, אבל זה היה באופן ספורדי, בלי יד מכוונת, ושיתופי הפעולה הבין-משרדיים נוצרו על בסיס קשר בין אישי טוב. הרעיון הוא לקדם את הנושא הזה גם בתוך מדינת ישראל. החדשות הרעות הן שהתחלנו מאוחר, אבל החדשות הטובות הן שעדיין לא מאוחר מדי".

היעדים לפיתוח בר קיימא לפי האו"ם

1. הסוף לעוני
2. אפס רעב
3. בריאות לכולם
4. חינוך איכותי ושוויוני
5. שוויון מגדרי
6. גישה למים נקיים
7. אנרגיה ירוקה וזמינה
8. צמיחה כלכלית ברת קיימא ותעסוקה הולמת
9. חדשנות ופיתוח תעשייה ותשתיות
10. צמצום אי השוויון
11. יצירת ערים וקהילות שטוב לגור בהן
12. מעבר לייצור וצריכה אחראיים
13. מאבק בשינויי האקלים
14. הגנה על הדגים
15. שמירה על החי והצומח
16. שלום, צדק ומוסדות איתנים
17. בניית שיתופי פעולה להשגת היעדים

עוד כתבות

תחנת דלק של פז. בעיגול: זוהר לוי / צילומים: תמר מצפי, יח''צ

מסמר נוסף בארון שלטון המנהלים? מה צפוי לפז בעידן הבעלות של זוהר לוי

בעלי חברת הנדל"ן המניב סאמיט הפך השבוע לבעל המניות הגדול ברשת תחנות הדלק כשהגדיל את החזקותיו ל־16% וכבר מונה לדירקטור ● האם אנחנו בדרך לשידור חוזר של נוסח האחים אמיר?

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

הרחבת תחנת הרכבת בנתב"ג נעצרה כדי לא לפגוע בחניות העובדים

רשות שדות התעופה עצרה את העבודות להרחבת התחנה בנתב"ג בטענה לפגיעה בנגישות לטרמינל מהחניונים ● גורמים המעורים בפרטים טוענים שהסיבה נוגעת לצמצום חניות העובדים במהלך הפרויקט ● בענף חוששים מהיווצרות צוואר בקבוק בתפעול רשת הרכבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

המטבעות הדיגיטליים זינקו בעקבות ציוץ / אילוסטרציה: shutterstock

20% בתוך 24 שעות: מה עומד מאחורי הזינוק של מטבעות הקריפטו?

שני אנליסטים בבלומברג העריכו שברשות לניירות ערך האמריקאית קרן סל מבוססת את'ריום תאושר השבוע, זאת בניגוד להערכות הקודמות ● בתגובה, המטבע קפץ בשיעור דו-ספרתי ומשך מעלה את יתר המטבעות ● עד כמה מדובר במהלך משמעותי מבחינת שוק הקריפטו, ולמה יש התנגדות לאישור הקרן? גלובס עושה סדר

מנהלי המשרד הממוזג גולדפרב גרוס זליגמן / צילום: דדי אליאס

מתקפת סייבר נגד פירמת עוה"ד מהגדולות במשק: מה היקף הנזק?

הפירמה הגדולה הותקפה על ידי האקרים ועודכנה על כך על ידי מערך הסייבר ● במשרד אישרו כי הועתק מידע והודיעו כי שכרו את חברת הסייבר סיגניה, מהמובילות בתחום ● החקירה מתנהלת ובין השאלות שנותרו פתוחות: מהו היקף המידע שנגנב וכיצד בוצעה התקיפה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; צים יורדת בכ-3% לאחר הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● מחירי הנפט יורדים בכ-1% • ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, רמז שפרישתו קרובה, "אבל עדיין יש לי את האנרגיה שתמיד היתה לי" • וגם, בגולדמן סאקס אומרים שהמושג "שבע המופלאות" צריך לצאת לגמלאות

ציוד צבאי שהגיע לצה''ל אחרי ה-7 באוקטובר / צילום: דוברות משרד הביטחון

מבקר המדינה: הבטחת האיכות למוצרים שרוכש צה"ל לוקה בחסר

לפי הביקורת, שבוצעה באוגוסט 2022-יולי 2023, יחידת הניסויים בצה"ל לא נדרשת לעדכן על כישלונות בבחינות ציוד, לא מחייבת את הספקים על בדיקות חוזרות ומפקד מרכז השיקום והאחזקה לא מעודכן לעומק בכישלונות בבחינות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: סיוון פרג'

צים חזרה להרוויח, אך האנליסטים ציפו ליותר; המניה צוללת בטרום מסחר

התוצאות משופרות לעומת הרבעון המקביל, בו היא הפסידה ● החברה העלתה את התחזית השנתית שלה לרווח לפני הפחתות של של 1.15-1.55 מיליארד דולר ● על רקע החזרה לרווח חוזרת החברה גם לחלק דיבידנד

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

צ'כיה תעמוד לצד ישראל, ומה תעשה גרמניה? בית הדין בהאג עשוי לפלג את אירופה

מדינות שונות באירופה הציגו עמדות חלוקות בנוגע לתמיכה בהחלטת בית הדין הפלילי בהאג להוציא צווי מעצר לנתניהו ולגלנט ● בישראל מקווים כי מדינות פרו-ישראליות באירופה יסרבו לאכוף צווים של בית הדין, אם יוצאו ● עם זאת, מומחים אומרים לגלובס: "קשה לדמיין התעלמות מוחלטת מצווי המעצר"

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דוברות השר

סוכנות הידיעות AP: ישראל החרימה ציוד צילום שלנו בשדרות, טוענת שהפרנו חוק

כוחות צה"ל חיסלו עשרות מחבלי חמאס וג'יהאד איסלאמי ברפיח ● שני לוחמים במילואים נפצעו קשה ברצועת עזה • צה"ל חיסל את מפקד מערך הרקטות והטילים בגזרת החוף בארגון הטרור חיזבאללה •  צה"ל פעל בג'נין, הכוחות הרסו את בית המחבל שביצע פיגוע ירי בחרמש ● ביידן: "מה שישראל עושה בעזה הוא לא רצח עם" • עדכונים בולטים

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Associated Press, Michel Euler

הפרישה קרובה מתמיד: מנכ"ל הבנק הגדול בארה"ב הפתיע את השווקים

"לוח הזמנים הוא כבר לא חמש שנים", הפתיע המנכ"ל הוותיק של ג'יי.פי מורגן ג'יימי דיימון את משתתפי פגישת המשקיעים השנתית ● דיימון צפוי להשאר בבנק כיו"ר ומחליפו יגיע ככל הנראה מתוך הבנק ● דיימון בן ה-68 מנהל את הבנק כ-20 שנה, ומניית הבנק השיאה בתקופתו 700%

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

רשות המסים יוצאת בנוהל גילוי מרצון לחשיפת העלמות מס, וזו ההזדמנות האחרונה

מדובר בנוהל גילוי מרצון האחרון שיפורסם – ומשכך ההזדמנות האחרונה של הישראלים שהסתירו הון לדווח על הונם ולקבל הקלות בקנסות והגנה מהליך פלילי ● הנוהל פונה במיוחד לקהילת הקריפטו, שעד כה התקשתה להכניס את רווחיה למערכת ההון המדווחת והממוסה ● בעקבות הנוהל, הציפייה היא לכניסתם של כ-2-3 מיליארד שקל לקופת המדינה

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

בניין משרד הביטחון בתל אביב / צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: הממשלה לא מצליחה לפקח על הרכש של מערכת הביטחון

צה"ל אינו שקוף מספיק בנוגע להוצאות ארוכות הטווח שלו, והשימוש שלו ב"הרשאה להתחייב" אינה תואמת את היעדים שהוא מצהיר עליהם, כך על פי דוח מבקר המדינה ● על האוצר: "אינו מקיים תהליך סדור ושיטתי של איסוף נתונים ומידע על תקציב משרד הביטחון"

שר המשפטים יריב לוין בבית המשפט היום (ג') / צילום: תמונה פרטית

לוין מעיד במשפט נתניהו: מוזס ראה בהגבלת "ישראל היום" עניין קיומי

שר המשפטים יריב לוין מעיד היום במשפטו של רה"מ בנימין נתניהו בנוגע לתיק 2000 ● לטענת לוין, נתניהו אמר כי אם החוק להגבלת התפוצה של "ישראל היום" יעבור בקריאה ראשונה בכנסת, "אני עוצר אותו בוועדת הכנסת ולא נותן לו להתקדם"

מרפסות בבניין בתל אביב. העישון ייאסר? / צילום: שלומי יוסף

למה לא אוסרים על עישון במרפסת? הצו של בג"ץ שמחייב את המדינה לספק תשובות

בג"ץ הוציא היום צו על-תנאי המורה למדינה להסביר מדוע היא אינה פועלת למנוע מפגע של חדירת עשן סיגריות מדירת מגורים אחת לשנייה ● בדיון שהתקיים אתמול בנושא עמדו השופטים על הקושי להתערב לאדם במעשיו בתוך מרחב ביתו

ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק עם חיילים בברלין. ''ציר של מדינות העובדות כדי לערער דמוקרטיות'' / צילום: Associated Press, HENRY NICHOLLS

"תוספת תקציב הביטחון הגדולה זה 30 שנה": בריטניה מפתחת נשק לייזר ואת הטנק הראשון שלה

ראש ממשלת בריטניה הודיע לפני שבועיים על הגדלה משמעותית של תקציב הביטחון במדינה וסימן בבירור את האיום: "רוסיה, איראן וסין עובדות יחד כדי לעצב מחדש את הסדר העולמי" ● מלבד ארה"ב, ההוצאות הצפויות יהפכו את בריטניה למדינה שהוציאה הכי הרבה על ביטחון בשנה הנוכחית מבין חברות נאט"ו

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מזהיר: "שיעור האשראי בפיגור דומה לתקופת הקורונה, חשש לעלייה בסיכון"

בנק ישראל מתייחס להשפעות סביבת הריבית והמלחמה על תיק האשראי של הבנקים, ומספק אזהרה לקראת העתיד ● וגם: סקר בנק ישראל בקרב צמרת מערכת הבנקאות וחברות כרטיסי אשראי מגלה כי האיום הפוליטי " זכה" למקום השני בקרב הסיכונים המטרידים ● הסייבר דורג שוב במקום הראשון ● על מניות הבנקים אמרו בבנק ישראל: "ציבור המשקיעים מאמין כי הבנקים חשופים יותר למגמות המאקרו כלכליות מאשר שאר המשק"

אילוסטרציה: Shutterstock

כך ניסתה בעלת דירה לעכב פרויקט תמ"א 38 בתל אביב

בעלת דירה ברחוב ויתקין בתל אביב סירבה לחתום על פרויקט הריסה ובנייה ונקטה שורת הליכים לעיכובו ● ביהמ"ש התערב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

חברת דירוג האשראי S&P מזהירה: "ההתאוששות הכלכלית של ישראל תהיה איטית"

S&P צופה לישראל צמיחה ריאלית של 0.5% בשנת 2024 ● בחברת דירוג האשראי מסבירים כי סיכון האשראי נותר גבוה לאור "הידרדרות היחסים של ישראל ובעלות בריתה הקרובות" וכן הפוליטיקה הפנימית הלא ברורה אחרי ש"גנץ איים לעזוב את קבינט המלחמה"