הנגיד הפיל את הדולר? שפל של למעלה משנה מול השקל

הדולר ירד במהלך המסחר היום לשפל של 3.53 שקלים לדולר, השער הנמוך ביותר מאז אפריל 2018; זאת על רקע דבריו של נגיד בנק ישראל, שאמר כי הבנק עשוי להעלות את שער הריבית בחודשים הקרובים • גורמים נוספים התומכים במגמת התחזקות השקל היא מכירות מט"ח עונתיות על ידי יצואנים ומחזורי המסחר הדלילים בקיץ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון./ צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון./ צילום: רפי קוץ

שער הדולר המשיך היום לצנוח על רקע דברי נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון כי שער הריבית עשוי לעלות בחודשים הקרובים. הדולר ירד במהלך המסחר היום לשפל של 3.53 שקלים לדולר, השער הנמוך ביותר מאז אפריל 2018.

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש קרא לנגיד בנק ישראל לממש את הצהרות הבנק ולהתערב במסחר במט"ח, על מנת להגן על התעשייה המקומית מפני השפעתו של השקל החזק. ברוש העריך כי התחזקות השקל עד אתמול תביא לנסיגה של 1.4 מיליארד דולר בייצוא הסחורות ושירותים מישראל השנה.

חטיבת המחקר של בנק ישראל הפתיעה בשבוע שעבר את האנליסטים כשהחליטה לא לשנות את התחזית להעלאת ריבית כבר ברבעון השלישי של השנה, כלומר בישיבתה הקרובה של הוועדה המוניטרית ב-28 לאוגוסט. התחזית הפתיעה את הקונצנזוס בקרב החזאים העוקבים אחר פעילות הבנק, שסבר כי לאור הורדות הריבית הצפויות בארה"ב והרחבת המדיניות באירופה גם בנק ישראל לא יעלה את שער הריבית במהלך 2019.

לתחזית של חטיבת המחקר אין משמעות מחייבת בקביעת הריבית אולם תשומת הלב בשווקים התמקדה במשפט שאמר נגיד הבנק פרופ' אמיר ירון על אפשרות להעלאת ריבית קרובה. במהלך מסיבת העיתונאים שערך הבנק אמר ירון: כי "ייתכן שבמסגרת התוואי ההדרגתי והזהיר (של העלאות הריבית ע"ב) אליו מכוונת הוועדה, יהיה צורך להעלות את הריבית באחת ההחלטות הבאות".

המומנטום של השקל צבר תנופה לאחר שבמהלך סוף השבוע הכריז נגיד הפד ג'רום פאוול על הורדת ריבית הבנק בחצי אחוז. ההודעה הייתה צפויה אולם בשווקים צופים הורדות ריבית נוספות.

גורמים נוספים התומכים במגמת התחזקות השקל היא מכירות מט"ח עונתיות על ידי יצואנים ומחזורי המסחר הדלילים בקיץ.

בסקירה שפרסם היום בית ההשקעות לידר כתב הכלכלן יונתן כץ כי "הודעת הריבית ותחזית הריבית של מחלקת המחקר של בנק ישראל הצליחו לבלבל את השווקים". כץ העריך כי ירון אכן הכין את השוק לקראת העלאת ריבית קרובה כאשר הגורמים התומכים במהלך כזה הם עלייה קלה בסביבת האינפלציה, השפל באבטלה ועליית השכר, המשך הצמיחה והיציבות היחסית בשער החליפין של השקל.

על רקע ההתפתחויות האחרונות יעקבו היום בשווקים בדריכות אחר נתוני מדד המחירים לצרכן לחודש יוני שתפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. התחזיות הן למדד שלילי של בין מינוס 0.2% למינוס 0.4% כשההערכה היא שבמידה והמדד יהיה גבוה מהתחזיות תגבר האפשרות להעלאת ריבית כבר בחודש הבא.