רשות ניירות ערך רוצה להנגיש את ההשקעה בקרנות הגידור לציבור דרך קרן נאמנות ייעודית חדשה

הרשות "שוקלת לאפשר הצעה לציבור של קרן נאמנות אלטרנטיבית מסוג 'קרן גידור בנאמנות'" • "במהלך השנים האחרונות חלה התפתחות מואצת בתעשיית הקרנות האלטרנטיביות"

יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה באירוע עושים שוק \ צילום: איל יצהר
יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה באירוע עושים שוק \ צילום: איל יצהר

רשות ניירות ערך רוצה להנגיש את עולם קרנות הגידור לציבור הרחב, כחלק ממהלך להרחבה של אפשרויות ההשקעה בקרנות הנאמנות לתחומים נוספים, והיא "שוקלת לאפשר הצעה לציבור של קרן נאמנות אלטרנטיבית מסוג 'קרן גידור בנאמנות'".

רשות ני"ע, שבראשות ענת גואטה, פרסמה היום "קול קורא" שמטרתו לקבל התייחסויות לצורך גיבוש מתווה להסדרת מוצר השקעה חדש מסוג "קרן גידור בנאמנות". ברשות ני"ע, שאינה מפקחת על קרנות הגידור, מציינים כי "במהלך השנים האחרונות חלה התפתחות מואצת בתעשיית הקרנות האלטרנטיביות. היקף הפעילות של קרנות הגידור בישראל, למשל, מוערך בכ-20 מיליארד שקל. המשקיעים בקרנות הם כאמור גופים מוסדיים ומשקיעים מתוחכמים או בעלי ממון ('ציבור מתוחכם'). הקרנות הללו פועלות ללא מגבלות רגולטוריות", מוסיפים ברשות.

על כן, כפי שמוסרת היום יו"ר הרשות גואטה, "יצירת 'קרן גידור בנאמנות' נועדה לתת מענה לצרכים ולמגמות המשתנות בשוק ההון", כשהיא מוסיפה כי "היוזמה שלנו תעניק לציבור המשקיעים מוצר השקעה חדשני... אני רואה חשיבות רבה בפיתוח שוק ההון הציבורי וגיוון היצע מוצרי ההשקעה".

לדעת רבים בשוק ההון המקומי, רבות מקרנות הגידור הישראליות אינן קרנות גידור במובן הקלאסי, כי אם מעין קרנות נאמנות מאוד אגרסיביות, הגם שהן לא כפופות לחוק הקרנות. למול גופי השקעה אלה, שלא אחד מהם משקיע במדיניות של לונג על מניות או אג"ח מסוימות, ישנן קרנות נאמנות שפועלות לפי תבנית נוקשה בהרבה.

"אפשר להציע גם השקעה בני"ע שאינם נסחרים"

ברשות ני"ע מסבירים, כי "המוצרים העיקריים והשכיחים בתעשיית קרנות הנאמנות כיום הם קרנות נאמנות אקטיביות וקרנות נאמנות מחקות" כאשר הם מוסיפים, כי "ניתן היום להציע לציבור מכוח חוק הקרנות גם קרן סגורה המשקיעה בניירות ערך שאינם נסחרים בבורסה, של חברות הזנק בתחום ההייטק, וכן קרן סגורה שרשאית להשקיע עד 30% מנכסיה בקרנות גידור, אך נכון להיום אין ולו קרן אחת כזו".

על כן שוקלת הרשות להרחיב את אלטרנטיבות ההשקעה תחת פיקוחה, "ולפתוח את האפשרות להציע קרן נאמנות אלטרנטיבית גם לציבור הרחב, מסוג 'קרן גידור בנאמנות'" ש"מטרתה היא לבחון את האפשרות לחשוף את הציבור באופן ישיר באמצעות דפוסי ההשקעה שיאפיינו את הקרן, או באופן עקיף באמצעות קרן כאמור, שתורשה להשקיע בעצמה במספר קרנות גידור ("אגד קרנות גידור"), למכשיר השקעה חדש, אשר יופץ, ככל קרן נאמנות, גם על-ידי יועצי השקעות ומנהלי תיקים, באופן המותאם לפרופיל הסיכון של הלקוח".

מבחינת הרשות יהיה מדובר בקרן נאמנות שהיא "קרן נאמנות פתוחה, שתהיה קרן מועדים קבועים - שיחידותיה אינן נסחרות בבורסה, ושניתן ליצור בה יחידות ולפדות את יחידותיה לפי השווי הנקי של נכסיה במועדים קבועים (של עד שישה חודשים). הקרן תהיה רשאית להשקיע בנכסים סחירים ובנכסי OTC.

ברשות מבהירים עוד בקול-קורא, כי מבחינתם, 'קרן גידור בנאמנות' "תוכל לפעול במגוון אסטרטגיות הקיימות כיום בעולם קרנות הגידור, תוך שימוש בנכסים הנסחרים בבורסה ובנגזרים שונים, מתוך מטרה לגוון את תיק ההשקעות של המשקיע. לצורך כך, תזכה הקרן להקלות בכל הנוגע למגבלות כמותיות החלות כיום על קרנות נאמנות, כגון לעניין מינוף הקרן, שיעור החשיפה לניירות ערך, פעילות בנגזרים ולקיחת אשראי".

עם זאת, הרשות לא קובעת עדיין מתווה ממשי למכשיר השקעה זה, ובמסגרת הקול-קורא שפרסמה היא מבקשת לקבל "רעיונות והצעות לגיבוש המתווה להצעת המוצר החדש".

גורם בכיר ומעורה בשוק הקרנות ציין היום, כי המהלך של רשות ני"ע נעשה כנראה בקשר עם פסק דין אינטגרל, שעסק בהפסדי לקוחות קרן הגידור אינטגרל והחבות של מנהליה ושל חברת הנאמנות של הקרן, שבבעלות בנק מזרחי טפחות.