פרשת אלפא פלטינום: הוגש כתב אישום נגד עמי סגל

פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה כתב אישום נגד בעל השליטה לשעבר בקבוצת החברות הבינלאומית פורום ובבית ההשקעות אלפא פלטינום בגין גניבה, תרמית בניירות ערך, הלבנת הון ורישום כוזב במסמכי תאגיד • סגל חשוד כי העביר כ-40 מיליון שקל של משקיעים לקרנות שבשליטתו או כאלה שיש לו עניין אישי בהן

עמי סגל / צילום: תמר מצפי
עמי סגל / צילום: תמר מצפי

כשש שנים לאחר שהתפוצצה פרשת התרמית לכאורה בבית השקעות אלפא פלטינום, מגיעה הפרשה לכתב אישום: פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה לפני זמן קצר כתב אישום למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א נגד עמי (עמיחי) סגל, בעל השליטה לשעבר בקבוצת החברות הבינלאומית פורום ובבית ההשקעות אלפא פלטינום בגין גניבה, תרמית בניירות ערך, הלבנת הון ורישום כוזב במסמכי תאגיד.

בין היתר נטען, כי סגל העביר עשרות מיליוני שקלים של משקיעים לקרנות שבשליטתו או כאלה שיש לו עניין אישי בהן, תוך שהוא מציג מצגי שווא למשקיעים בנוגע להשקעותיהם. עוד נטען, כי סגל השתמש בחלק מהכספים לטובת צרכיו האישיים, ובין היתר לכיסוי חובות שלו ושל החברות בשליטתו, וכן חלק מהכספים הועברו לחשבונו הפרטי. סכום הגניבה הכולל המיוחס לסגל בכתב אישום עומד על כ-40 מיליון שקל.

הפרשה נחשפה לראשונה ב"גלובס" בסדרת כתבות שפורסמו בסוף 2013 על עשרות לקוחות של אלפא פלטינום שלא הצליחו למשוך את כספם. רשות ני"ע פתחה מיד בחקירה בחשד להונאה בבית ההשקעות, אך רק בפברואר 2016 נעצר סגל בחשוד כי רימה לקוחות בכ-100 מיליון שקל.

העביר מיליוני עשרות שקלים ליעדים פרטיים בשליטתו

על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עורכי הדין יוני לבני ונועם רותם ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, גייס סגל לקרנות זרות שהיו בשליטתו עשרות מיליוני שקלים, בין היתר, באמצעות בתי ההשקעות שבקבוצת פורום. הכספים גויסו בישראל ממשקיעים שונים, ישירות על ידי סגל או באמצעות מנהלי התיקים, תוך מסירת מצגי שווא בנוגע למהות השימוש בכספים המושקעים, ובכלל זה בנוגע לזהות הגורם המשקיע, לאופן ההשקעה, ליעדיה ולאופייה. על פי כתב האישום, בין יעדים אלה נכללו קרנות השקעה בינלאומיות המנוהלות על-ידי גופים פיננסיים מוכרים ובעלי מוניטין וחברות המשקיעות בפרויקטים של נדל"ן בישראל.

כתב האישום מייחס לסגל שבעה אישומים שונים בהם גזל לכאורה כספי משקיעים. בין האישומים הללו הוקדש פרק מיוחד ל"שליחת יד בכספי משקיעים ספציפיים: שמואל מנדזיצקי ויצחק שטרן". איש העסקים, שמואל מנדזיצקי, מבעלי רשת מחסני חשמל לשעבר, היה זה שחשף את פרשת המעילה לכאורה בבית ההשקעות אלפא פלטינום במסגרת תביעה שהגיש נגד סגל וגורמים נוספים, בטענה לגזילת כספו. באישום מתואר אירוע ממאי 2013 שבו נכנס סגל לחדר המסחר של אלפא פלטינום תוך שהוא אוחז בטלפון הנייד שלו ומשוחח לכאורה עם מנדזיצקי, ששהה באותה עת בחו"ל. בהמשך לשיחה זו, מסר סגל לסוחרים בבית ההשקעות, כי מנדזיצקי ביקש לקנות לתיקו המנוהל, יחידות השתתפות באחת הקרנות בסכום של 600 אלף דולר. "בפועל", נכתב באישום, "מנדיזצקי לא אישר לסגל לקנות יחידות השתתפות באותה עת", אך על בסיס דבריו של סגל בוצעה הרכישה בעבור מנדזיצקי. עוד נטען כי נרכשו בעבור מנדזיצקי, ללא ידיעתו וללא הסכמתו, יחידות השתתפות בקרנות זרות בסכום של 150 אלף דולר.

עוד על פי האישום, כספי המשקיעים הופקדו בבנק קומריקה שבו נוהלו חשבונותיהן של הקרנות הזרות. מתוך חשבונות אלה, היה על סגל, שהיה מורשה חתימה יחיד בהם, לנתב את הכספים ליעדי ההשקעה השונים. בפועל, נטען, ערבב סגל את כספי המשקיעים של כל הקלאסיים עם כספיהם של משקיעים אחרים בתוך חשבונות הקרנות הזרות בבנק קומריקה, ומשם העביר חלק ניכר מהכספים, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים לשורה של יעדים פרטיים בשליטתו, או כאלה שהיה לו עניין מהותי בהם. זאת, בניגוד מוחלט למצגים שנמסרו למשקיעים בנוגע ליעדי ההשקעה ולאופייה.

בגדר כך, ניתב סגל את כספי המשקיעים לחברות פרטיות שונות בקבוצת פורום, בין היתר לשם תפעול שוטף, תשלום משכורות לעובדים ותשלום לספקים. עוד שימשו הכספים לפדיון השקעותיהם של משקיעים אחרים כשאלה ביקשו זאת; לרכישת ניירות ערך בעבור סגל עצמו; ולכיסוי חובות מול הבנק של סגל ושל חברות מקבוצת פורום, במסגרת הסדרי החוב שנחתמו מול בנק מרכנתיל. סכום מצטבר נוסף של למעלה ממיליון שקל, העביר סגל ישירות לחשבונו הפרטי. סכומים אלה חרגו במידה ניכרת מהכספים שלהם היו זכאים סגל או חברות קבוצת פורום, כעמלות או כדמי ניהול, בהתאם לתשקיף ההנפקה.

סגל, נטען, פעל להסוות את אופי פעולותיו מהגורמים שסביבו ולהציגן כלגיטימיות באמצעות העברת הכספים לחשבונות ביניים; באמצעות "ניפוח" שווי ההשקעות על-ידי מסחר מלאכותי, ובאמצעות סיווגן באופן כוזב במסמכים החשבונאיים, בין היתר בדרך של הצגתן כעסקאות רגילות הנעשות בתנאי השוק ונושאות ריבית. על פי האישום, מעשים אלה בוצעו בצוותא עם רואה החשבון יוראי אביאל, ששימש בתקופה הרלוונטית כרואה החשבון המבקר של חברות שונות בקבוצת פורום, ובכלל זה אלפא פלטינום, והנו נאשם נוסף בכתב האישום, לצד סגל.

"בעשותו מעשים אלה, הניע סגל משקיעים, באופן תרמיתי, במישרין או באמצעות מנהלי התיקים, להשקיע את כספם בקרנות הזרות, ושלח יד בכספם", נכתב באישום.

האישום מתאר שרשרת מורכבת של חברות וקרנות בחו"ל שהיו במישרין ובעקיפין בשליטתו של סגל ואשר היוו את הקרקע לכאורה לצורך ביצוע התרמית. כל החברות היו תחת קבוצת "פורום" - שם כולל לקבוצת חברות שהתקבצה באופן הדרגתי החל משנת 1993 תחת שליטתו של סגל, תוך שהיא מספחת לתוכה עוד ועוד חברות, לרבות כאלה שהתאגדו מחוץ לישראל, בין היתר במקלטי מס באיי ברמודה ועוד.

עוה"ד עודד סבוראי וסיון האוזמן, באי-כחו של איש העסקים, עמי סגל, מסרו: "בדיון בתביעה האזרחית, בפני השופט כבוב, לא פירש בית המשפט את האירועים שגרמו להתמוטטות הקרנות כפי שפירשה אותן הפרקליטות. לכן גם נדחו רוב רכיבי תביעת המשקיעים. אנו משוכנעים שכך יקרה גם במשפט הפלילי באותו עניין, במהלכו יתברר ויוכח, כי הקרנות פעלו בתום לב מוחלט, בהתאם למסמכי הקרנות ולסמכויות שהוקנו להן.

"מר סגל, שהיה מושקע באופן אישי בקרנות והיווה את המשקיע העיקרי בהן, הוא המפסיד הגדול מקריסתן. זו רק אחת מהעובדות המרכזיות העומדות בסתירה חזיתית לתזה הנטענת בכתב האישום".

חזקת החפות: עמי סגל ויוראי אביאל לא הורשעו בכל עבירה. יודגש כי גם לאחר הגשת כתב האישום נגדם הם זכאים ליהנות מחזקת החפות.