גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יאיר גרבוז: "חוץ מפעם אחת, בחיים לא מכרתי עבודה מחוץ לתל אביב"

האמן יאיר גרבוז עדיין בטראומה מהלינץ' שחווה אחרי “נאום הקומץ" לפני ארבע שנים ● עכשיו הוא מציג עבודות ב"זומו", מוזיאון נייד לאמנות, ויש לו כמה תובנות לא נעימות לאוזן על הפריפריה ● ריאיון

יאיר גרבוז / צילום: כפיר זיו
יאיר גרבוז / צילום: כפיר זיו

סוגיית "נאום הקומץ" לא הייתה אמורה להיות כלולה בראיון הזה, אף שאנחנו מתקרבים לבחירות, כמו אז, ב-2015, כשעלה לבמה כאמן, סופר, סטיריקן מצחיק וכוכב טלוויזיה, וירד ממנה כמוקצה מחמת מיאוס, ואף ש"מנשקי הקמעות" הפך כמעט לשמו השני של יאיר גרבוז. הייתה לי תחושה שההתעסקות בנאום ההוא שנשא עשרה ימים לפני הבחירות, בעצרת "ישראל רוצה שינוי" בכיכר רבין, מיצתה את עצמה, וגם הלינץ’ שעבר מיד אחריו, באשמה שביזה את הימין בכלל ואת המסורתיים באשר הם, מה שהפך אותו לאחד האנשים השנואים במדינת ישראל, כבר גידל זקן ושפם.

אבל גרבוז לא יכול היה להתאפק. ארבע שנים אחרי האירוע הטראומטי ההוא, העלבון וההשפלה עדיין שורפים אותו מפנים, אף שחזר לדבר ולהביע את דעותיו השנויות במחלוקת, אם כי במינון נמוך ובאופן הרבה יותר זהיר ומתון מפעם; עדיין הוא חייב לשחרר את העשן המחניק ולהסביר שוב ושוב שלא הובן כראוי, שלא הייתה לו כוונה לפגוע באיש.

זה פרץ ממנו לקראת סוף השיחה שלנו. דיברנו על כמה הוא אוהב את הבית שלו בשכונת "נוף כינרת" בצפת, שם הוא ואשתו מבלים מחצית מזמנם, ואיזה אנשים אורגינלים פוגשים שם. "אף פעם לא היו לי יחסי שכנות כמו שיש לי שם", הוא אומר, ולוקח שזיף מצלחת הפירות שמונחת על השולחן בסטודיו שלו ברמת גן, לא רחוק משולחן העבודה המוכתם בכתמי צבע. "יש אנשים שמזהים אותי מהלינץ’ שעשו לי ומתחילים מקללות ונאצות, ‘מסריח, בוגד, אפס’. אני מבקש, ‘בוא תקשיב לי חמש דקות’, ואז הוא מבקש ממני סליחה.

"כל השנים אני זועק על הקיפוח. בעברית פשוטה אמרתי: רק קומץ, מעולם לא אמרתי שעדות המזרח הן קומץ. דיברתי על דבר שאני מאוד חושש ממנו, שהדת הופכת לחלק מהביטוח המשלים שלנו ואין לזה בכלל קשר למסורת המזרחית".

עברו ארבע שנים מאז, ושתי מערכות בחירות טעונות, ולא רק שהצלקת שלך לא החלימה, היא הפכה לכאב כרוני שאתה לא מצליח למצוא לו תרופה. לא הגיע הזמן להניח לזה?

"את יודעת למה לא התנצלתי? כי הייתי צריך להתנצל אחר כך מול אלה שאמרו שאני צודק. היה עורך דין שרצה לתבוע את אלה שציטטו כאילו הזכרתי מזוזות כשבכלל לא אמרתי את המילה הזאת. האכזבה הגדולה שלי הייתה מעשרות אלפי האנשים ששמעו אותי במשך שנים זועק כנגד מחיקת התרבות המזרחית בכוח על-ידי הממסד".

אז הניסוח לא היה מוצלח?

"כתבתי את הנאום והמארגנים ביקשו לראות אותו. אמרתי שאם תהיה צנזורה, אז אני לא רוצה לנאום בכלל. הם אמרו שאין להם עניין להתערב בתוכן, הם רק רוצים לתרגם אותו. שלחתי והתגובה שקיבלתי הייתה שזה נאום יפה, אמיץ, מי שענתה לי כתבה, ‘לא צריך לדבר אחריך, הלוואי והייתי יודעת לכתוב כמוך’. אחרי ההתנפלות עליי, נדמה לי שזה היה נחום ברנע ששאל אותם איך נתנו לי להגיד את הדברים האלה, ואת יודעת מה הייתה התשובה? מה יכולנו לעשות, הוא לא שלח את הנאום’.

"מאז מיעטתי להתראיין. לא כי פחדתי, אלא כי הילדים ביקשו שקט ואני התחשבתי. שנים רצו לדבר איתי רק על זה ואני לא יכול לחזור על עצמי ולהגיד טקסט לא רענן, אז העדפתי לשתוק".

אולי הוא שתק, אבל לא הפסיק לצייר ולהציג בתערוכות, ואם אפשר, אז בכאלה שיש להן גם ערך מוסף חברתי על האמנותי, אף שכבר מזמן עבר את גיל הפנסיה. לאחרונה הציג כמה מעבודותיו ב"זומו", הלחמה של המילים "זוז" ו"מוזיאון", המוזיאון הנייד הראשון בישראל, שמטרתו להנגיש את האמנות לפריפריה.

זומו הוא פרויקט חברתי-אמנותי שמובל על-ידי קהילת יוצרים, אוצרים, אמנים, אנשי חינוך ומפיקים עצמאיים, בתמיכת מפעל הפיס, שנחושים ליצור, לאצור ולהציב בכל רחבי ישראל ספסלי שיח ונקודות מפגש. בכל שנה הוא מגיע לפחות לשתי ערים בישראל, וכבר היה בערד וירוחם ובאזור התעשייה של חצור, התמקם בהאנגר ענק שהוסב למוזיאון, שבו הוצגו עבודותיהם של אמנים מקומיים, כמו שני יוצרי כלים מקרמיקה שהגישו בהם ארוחה בעלת ניחוח גלילי, וכ-40 אמנים מובילים תחת הכותרת "טקס", כמו מיכה אולמן, מרים כבסה, האני ח’טיב ומיכל נאמן.

וגם גרבוז, שנחשב כשמאלני אליטיסטי שמשקיף על פשוטי העם ממרומי עמדה פטרונית, מה שלא בהכרח נכון. אם מקלפים את הקליפה המילולית שבה הוא עוטף את הרעיונות שלו, מגיעים למהות שעוסקת בחילוניות, הומניזם, חירות ושוויון. אבל בכל מה שנוגע לאמנות, אין בו טיפת פלצנות. הוא רוצה שכמה שיותר אנשים ייחשפו לעבודות שלו, גם אם הם לא יכולים או רוצים לרכוש אותן. "אני מופיע בכל מקום שמזמינים אותי בישראל, בתנאי שיש חשמל ודלת", הוא אומר.

"יוזמי המוזיאון בחרו בצורה הניידת והלא מתנשאת וזה כבר מצא חן בעיניי, כי אני יוצר במקומות שרוצים וצריכים אותי. זומו הוא בעצם מוזיאון ללא מוזיאון. מגיע צוות של אוצרים ומחפש חלל מספיק גדול שאפשר להציג בו בשיתוף עם הרשות המקומית, חוקרים את המקום, מחפשים נקודות ציון היסטוריות מיוחדות, מאילו תפוצות הגיעה האוכלוסייה, אפיונים וארכיאולוגיה, מאתרים אמנים מקומיים, ואחרי המפגש עם המקום מגבשים את נושא התערוכה. ברגע שיש נושא וחלל ראוי, מתחילים לגבש אירוע אמנותי שאינו טפיחה לאגו, אלא חלל שמעוצב כמכלול של עבודות בתערוכה אחת. למשל, ציור שנתתי היה תלוי על פסל של אמן אחר, מה שלעולם לא יקרה בתל אביב".

למה?
"כי בחיים לא תהיה גמישות כזאת, כל אחד רוצה לבלוט. ההישג של הדבר הזה, שהציורים לא מוצגים באופן דידקטי, אין שילוט, אין את הפאסון. אחד הדברים החזקים שראיתי היה מאגר המדריכים המקומיים שמדריך סטודנטים, חיילים, כיתות מבתי ספר וסתם מבקרים. אדם שהולך לראות תערוכה בתל אביב עולה על אוטובוס או מונית וחוזר הביתה. אם אתה כבר מגיע לחצור מהמרכז, אתה חושב איפה לעצור לאכול, אולי לישון באיזה צימר, לראות שלושה ציורים ולחזור. זה מעליב. אתה מחפש שפע. תמיד יהיו תה ועוגיות, ישאלו מאיפה באת ואיך עברה הנסיעה".

הוא עבר לגליל לפני שמונה שנים, קנה בית זול ונעים בצפת, וכראש המדרשה להכשרת מורים בבית ברל בעבר וכמי שלימד דורות של אמנים, נקרא לפגישה עם נשיא מכללת תל חי ונשיא מכללת צפת שביקש להתייעץ לפני הקמת גלריה. "אבל בשום מקום שאליו זומנתי לא הייתה פגישה שנייה, ולא בגלל כימיה לקויה ולא כי לא היה לי מה לתרום".

אולי הדימוי השלילי שלך הבהיל אותם.
"גם לא. הגעתי למסקנה שהפריפריה פסימית ומבזבזת את היתרונות שלה. בפריפריה היו צריכות להיות מסעדות ביתיות, תיירות, גם במגזר הערבי. אנשים יכולים לפרוץ, ליזום, לעשות, לנצל את הדביליות שלי ושל אנשים אחרים שמוכנים לנסוע חצי מדינה כדי לאכול את החומוס המעולה באיזה מקום נידח. בכברי, למשל, יש מוזיאון, גלריות, מסעדה ויקב, איך זה?".

עניין של יזמות, אמביציה וחוש עסקי. אגב עסקים, אתה מצליח למכור עבודות שלך בצפון?
"בחיים לא מכרתי עבודה מחוץ לתל אביב. בעצם, אחת בעמק חפר. והצגתי במקומות עם אנשים אמידים מאוד, נהריה, חיפה, ואפילו לא שאלו כמה הן עולות".

אתה לא מוכר בצפון, בפריפריה, ומתעקש להציג שם. לא חשוב לך להתפרנס?
"ברור שכן. כל השנים לימדתי, היו זמנים שחייתי מתחת לקו העוני, הסתפקתי במועט יחסית, כי היה לי צורך בשיח עם אנשים. עכשיו אני בכלל בפנסיה, אבל אני עושה המון. ענייני משפחה ממלאים אותי, והציור הוא מחלה אוטונומית.

"מצחיק אותי לדבר על פנסיה, כי יש לי שתיים וחצי משרות, אני יועץ לענייני תרבות בבי"ס בסיס לאמנות בהרצליה ויש לי שם סטודיו, יש לי פינת המלצות בתוכנית של גידי גוב ברדיו תל אביב, אני מקליט פודקאסטים, שיחות על אמנות של עשר דקות עם כמות האזנה מפתיעה, מצייר יותר מאי-פעם ועובד קבוע עם גלריית גורדון כבר שנים. אף פעם לא עניין אותי כסף, עניין אותי לאפשר לעצמי לצייר". 

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?