גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרקוע הממושך של בואינג מתחיל לחלחל לכלכלת ארה"ב

חברות תעופה, ספקים ונתוני מסחר משקפים את השפעות המשבר של יצרנית המטוסים המובילה ● במרץ השנה קורקעו מטוסי החברה מסוג 737 מקס אחרי התרסקות קטלנית שנייה בתוך חמישה חודשים

מפעל בואינג ברנטון, וושינגטון. / צילום: רויטרס Lindsey Wasson
מפעל בואינג ברנטון, וושינגטון. / צילום: רויטרס Lindsey Wasson

הקרקוע הממושך של מטוס בואינג 737 מקס (MAX) מכה גלים ברחבי הכלכלה האמריקאית, פוגע במאזן הסחר של ארה"ב, ומעיב על הצפי העתידי של חברות התעופה, הספקיות ועשרות אלפי עובדיהן.

מגוון של חברות - החל בג'נרל אלקטריק, היצרנית היחידה של מנוע מקס באמצעות מיזם משותף, וכלה בספקיות חלקים קטנות יותר - מדווחות כי ספגו נזק פיננסי, או נאלצו לדחות את פרסום תחזיות הרווח שלהן, בגלל הפסקת משלוחי המטוס. כמה חברות תעופה אמריקאיות וזרות מצמצמות נתיבי תעופה, נמנעות מהגדלת הקיבולת או דוחות שכירת וקידום טייסים בגלל פרשת מקס.

בינתיים מעריכים כלכלנים שקיצוצי הייצור של בואינג פגעו ככל הנראה בתמ"ג של ארה"ב ברבעון השני של השנה, ומזהירים שהשפעה שלילית זו עלולה להחריף אם יצרנית המטוס לא תצליח לחדש את המשלוחים ברבעון הרביעי, כפי שהיא מקווה לעשות. 

משנים מסלול

אחת המעסיקות הגדולות

בואינג היא היצואנית התעשייתית האמריקאית הגדולה ביותר, ואחת מהמעסיקות הפרטיות הגדולות בארה"ב. מקס הוא המטוס הכי נמכר שלה, ומטוסים כאלה בשווי כולל של יותר מ-30 מיליארד דולר אינם נמצאים בשימוש מאז שרגולטורים ברחבי העולם קרקעו את המטוס בעקבות התרסקות קטלנית שנייה במרץ.

כמה חברות תעופה ופקידים צופים שהשימוש במקס לא יתחדש עד השנה הבאה. זה עלול לנגוס עוד יותר ביצוא האמריקאי ובהזמנות מוצרים בני-קיימא בתקופה שבה כבר מדווחות חלק מהיצרניות התעשייתיות על עלויות גבוהות יותר, ומקצצות את התפוקה בגלל מכסי המגן והמתח ביחסי הסחר.

"זה כבר חלק משמעותי מההאטה", אמר וורד מקרתי, כלכלן פיננסי ראשי בג'פריס.

הזמנות המוצרים בני-הקיימא בארה"ב ירדו במאי ב-1.3% לעומת החודש הקודם, כולל צניחה של 2 מיליארד דולר במכירות מטוסים אזרחיים וחלקי חילוף, לדברי משרד המסחר בחודש שעבר. יצוא מטוסים מסחריים מארה"ב צלל ב-12% בחמשת החודשים הראשונים של 2019 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

כלכלת ארה"ב עדיין ממשיכה לצמוח. מייקל פרולי, כלכלן ראשי לענייני ארה"ב בג'יי.פי מורגן צ'ייס, אמר שקיצוצי הייצור של בואינג גילחו ככל הנראה עשירית האחוז מהצמיחה השנתית החזויה ברבעון. הקונצנזוס בקרב האנליסטים הוא שהכלכלה תצמח בכ-1.3% ברבעון השני.

"הכלכלה גדולה. היא מתקדמת באופן טוב למדי למרות הבעיות של בואינג", אמר פרולי. אך כלכלנים מעריכים שהפגיעה תחמיר אם בואינג תבצע קיצוץ נוסף בתפוקה, כפי שהעריכו כמה אנליסטים.

לחץ על הספקיות

בואינג הקטינה את התפוקה כדי לצמצם את מספר המטוסים המצטברים במפעליה, ומהלך זה יצר לחץ על אלפי ספקיות שביצעו השקעות כבדות בייצור ובשכירת עובדים כדי להזין את ייצור מקס. חוסר הוודאות סביב חידוש השימוש במקס, ולגבי תוכניות הייצור של בואינג, מקשה על ספקיות אלה לקחת החלטות לגבי שכירת עובדים והשקעות.

"קרוב לוודאי שפיתחנו ארבעה-חמישה תרחישים בשבוע לגבי מה הם הולכים לעשות כדי לחדש את השימוש במקס", אמר נשיא GE Aviation, דיוויד ג'ויס, בסלון האווירי בפריז בחודש שעבר.

ג'נרל אלקטריק, ספקית המנועים היחידה של המקס באמצעות מיזם משותף עם החברה הצרפתית  Safran , מעריכה שהעיכובים בייצור המקס יעלו לה 300 מיליון דולר ברבעון השני. השותפות הפחיתו ב-5% את ייצור מנועי מקס, אך הן דואגות לכך שספקיותיהן ימשיכו לפעול בקצב מהיר יותר בתקווה שבואינג תגדיל את ייצור מקס בשנה הבאה.

בשבוע שעבר הודיעה בואינג כי תשלם פיצויים של עד 5.6 מיליארד דולר לחברות תעופה שנפגעו, וכי תשלומים אלה ייפרסו על כמה שנים. סכום זה מתווסף ל-2.7 מיליארד דולר בגין ההגדלה הצפויה של עלות ייצור המטוסים. ב-24 ביולי תפרסם בואינג את דוחותיה הכספיים לרבעון השני.

אף עובד לא פוטר

בואינג לא פיטרה שום עובדים בגלל משבר המקס. חלק מהעובדים אומרים שהם חוששים מפיטורים. החברה קיצצה לאחרונה את מספר הקבלניות שלה, במסגרת מאמציה לחסוך מזומנים. דובר החברה אמר שהקיצוצים אינם קשורים לקרקוע המקס.

בואינג ממשיכה לייצר 42 מטוסי 737 בחודש, ובשבוע שעבר אמרה כי בכוונתה להגדיל את הייצור ל-57 מטוסים בחודש בשלב מסוים בשנה הבאה, ולמסור את המטוסים שמצטברים במפעליה. אנליסטים מעריכים כי בסוף השנה יגיע מספר המטוסים שלא נמסרו ל-300.

רבות מ-13 אלף ספקיותיה של בואינג בארה"ב אמרו שהן ממשיכות בייצור על בסיס קצב של 52 מטוסים בחודש. התחייבותה האחרונה של בואינג להימנע מקיצוצים נוספים ולהגדיל את הייצור לאחר אישור חידוש השימוש במקס, מעוררת אופטימיות אצל כמה מהספקיות הגדולות.

בואינג  ממשיכה להיות הרכיב הגדול ביותר במדד דאו ג'ונס, והיא מהווה 9.4% ממנו. מניית החברה עלתה בקרוב ל-16% מתחילת השנה.

Spirit AeroSystems, שמייצרת את גוף מטוס מקס, בנוסף לחלקי מנוע, השעתה השנה את פרסום התחזית הפיננסית שלה לאחר קרקוע המטוס. בשבוע שעבר קפצה מניית החברה ב-7.1% באחד מימי המסחר לאחר שבואינג התוותה את יעד הייצור האופטימי שלה. מניותיהן של ספקיות אחרות, כמו  Triumph Group ו-Allegheny Technologies, הגיבו גם הן בעליות חדות.

חברות תעופה ביטלו טיסות

חברות תעופה נפגעו מהצפי המשתנה לחידוש השימוש במקס. יונייטד איירליינס הודיעה בשבוע שעבר שהקרקוע פגע בתוכניתה להגדיל השנה את הקיבולת.

סאות'ווסט איירליינס, חברת התעופה הגדולה ביותר בשוק טיסות הנוסעים בארה"ב, ומפעילת מטוסי מקס הגדולה ביותר בארה"ב, שכרה עובדים רבים במסגרת תוכניתה לצרף השנה לצי המטוסים שלה יותר מ-40 מטוסי סילון בנוסף ל-34 המטוסים שכבר נמסרו לה. כעת לוחצת סאות'ווסט על הבלמים. היא דחתה הכשרה ראשונית ל-50 הטייסים החדשים, והשעתה את קידומם של 50 טייסים אחרים שעמדו להפוך מטייסי משנה לקברניטים.

כמה טייסים אמרו שקרקוע המקס הוביל לביטול טיסות שעליהן הן בנו כדי להרוויח עוד כסף.

אחד מטייסי סאות'ווסט אמר כי בוצע קיצוץ של 25% בטיסות הנוספות שהיה מבצע בדרך כלל בתקופה זו של השנה. "אתה מנצל הזדמנויות, אבל הקיץ אין הזדמנויות", הוסיף הטייס.

מרבית טייסי אייר קנדה, שמספרם עולה על 400, הטיסו את 24 מטוסי המקס של החברה לפני קרקוע המטוס, וכעת הם בחופשה ומקבלים שכר חלקי בלבד, לדברי שני מקורות שמעורים בפעילויות החברה. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן