גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחיר מציאה: רשות החברות מוכרת את חלקה בבניין הבימה במיליוני שקלים בלבד

עיריית תל-אביב תרכוש את חלקה של המדינה (50%) בבניין של התאטרון הלאומי, לאחר שהאחרונה החליטה לפרק את השותפות בהחזקת הנכס עם העירייה • ל"גלובס" נודע כי בדיונים לקראת גיבוש העסקה ננקב סכום של 5.5 מיליון שקל בלבד לשווי התמורה שתקבל המדינה

בניין הבימה בתל-אביב / צילום: Shutterstock
בניין הבימה בתל-אביב / צילום: Shutterstock

רשות החברות הממשלתית עומדת למכור את חלקה (50%) בחברת "בניין הבימה" לעירית תל-אביב ללא תמורה ממשית, או לכל היותר בכמה מיליוני שקלים בודדים, אף ששוויו של הבניין מוערך במאות מיליוני שקלים. ל"גלובס" נודע שבדיונים לקראת גיבוש העסקה ננקב סכום של 5.5 מיליון שקל בלבד לשווי התמורה שתקבל המדינה. חברת "בניין הבימה" היא בעלת הבניין שממנו פועל תאטרון הבימה תמורת דמי שכירות. בבניין פועל גם סניף של רשת בתי הקפה "ארקפה".

מכירת החברה המחזיקה את הבניין היא חלק מעסקת הפרדת החזקות של המדינה עם עיריית תל-אביב שנעשית לפי החלטת ממשלה. המדינה ועיריית תל-אביב החזיקו בהחזקות משותפות ב-8 חברות, ביניהן: אוצר מפעל ים, אתרים, החברה לפיתוח יפו העתיקה, חלמיש ונתיבי אילון.

עד כה, לפי הדוח השנתי של רשות החברות הממשלתיות, הושלמה ב-2015 עסקה שבה הועברו מניות המדינה בחברות אתרים, אוצר מפעלי ים והחברה לפיתוח יפו לעירייה ולחברת אתרים ומניות העירייה בחברת נתיבי איילון הועברו למדינה. המדינה קיבלה עבור עסקה זו למעלה מ-600 מיליון שקל.

כחלק מהעסקה זו, נקבעה אופציה התקפה למשך 48 חודשים, לפיה ככל שיתקבלו האישורים הנדרשים - מוועדת הכספים של הכנסת, מהחשב הכללי במשרד האוצר לפטור ממכרז, ואישור הוועדה למכירת מניית המדינה - יימכרו מניותיה של המדינה בחברת "בניין הבימה" וחברת "אולם נחמני 4".

הערכת שווי בגובה 370 מיליון שקל 

לפי הדוח השנתי של רשות החברות הממשלתיות, הרשות פועלת לקדם את מימוש האופציה ב"בניין הבימה" ובוועדת השרים לענייני הפרטה. המהלך האחרון היה בספטמבר אשתקד שבו התקבלה החלטה בדבר הפרטת חברת "בניין הבימה" באמצעות מכירתה לעיריית תל-אביב או לתאגיד עירוני בשליטתה המלאה של העירייה. 

שמאי המקרקעין אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים, מעריך את שווי הבניין בכ-370 מיליון שקל, כך שחלקה של המדינה מוערך לפי דנוס בכ-185 מיליון שקל. דנוס מוסיף כי מדובר במבנה ותיק מאוד שעבר מספר שיפוצים ברבות השנים שהאחרון שבהם הסתיים ב-2011 ובו הושקעו לפי הערכות כ-100 מיליון שקל. המבנה כולל כ-10,900 מ"ר מעל הקרקע ועוד כ-2,400 מ"ר במרתף וייעודו לתאטרון. מדובר, לדברי דנוס, בייעוד חריג וציבורי.

ערכת השווי של דנוס התבססה על הקווים המנחים של השמאי הממשלתי הראשי לפיהם ההפחתה בגין מגבלת השימושים והסחירות יכולה להגיע לעד 50% מהשווי הרלוונטי הסחיר בסביבה. עם זאת לנוכח היקף השטחים החישוב של דנוס הפחית ב-30% בלבד את ערך הבניין. דנוס העריך את שווי הבניין לפי ממוצע בין מחיר של מ"ר למגורים למחיר מ"ר למשרדים באזור, והגיע לשווי של 40 אלף שקל למ"ר בנוי לפני ההפחתה. זאת עוד לפני שמביאים בחשבון לדבריו "את נדירותו ועובדת היותו נכס לאומי".

לפי הדוחות הכספיים הזמינים האחרונים של בניין הבימה ל-2014 המצויים באתר של רשות החברות הממשלתיות, שווי הבניין, כולל הריהוט והציוד, בספרי החברה לפני חמש שנים ואחרי פחת שנצבר, עמד על כ-104 מיליון שקל ואילו ההון העצמי של החברה עמד על כ-100 מיליון שקל, כך שקשה להבין את העסקה המתגבשת שבה מוכרת המדינה את מניותיה בנזיד עדשים.

לפי הדוחות ל-2014 לחברה הסכם עם תאטרון הבימה, לפיו מקבלת החברה 5% (ברוטו) מהפדיון החודשי של התאטרון. מדוחות התאטרון, הפועל כעמותה, מ-2017 עולה כי הכנסותיו השנתיות של התאטרון מהופעות מתקרבות לכ-60 מיליון שקל כך שההכנסות השנתיות של החברה מההסכם התאטרון מתקרבות לכשלושה מיליון שקל בשנה.

כמו כן לחברת "בנין הבימה" הסכם עם רשת "ארקפה" להפעלת קפה ומסעדה במתחם התאטרון, שתקף לחמש שנים מיום ה-1 בדצמבר 2011. מכיוון שבית הקפה עדיין פועל בבניין ניתן להניח שההסכם חודש מאז. בתמורה מתחייב המפעיל לשלם סכום חודשי בסך של 62 אלף שקל או 12.5% מפדיון המכירות החודשי ברוטו, לפי הגבוה שבהם. כמו כן, נחתמו הסכמים עם חברות הסלולר להצבת תא סלולרי זעיר בבניין במטרה לשפר את אותות החברות בבניין ובתמורה לכך משלמת כל חברה סכום חודשי של 2,500 שקל צמוד למדד המחירים לצרכן. החברה עצמה, לפי הדוחות, משלמת דמי ניהול לחברת "המשכן" בגובה של 240 אלף שקל לשנה צמוד למדד המחירים לצרכן.

הדוחות מגלים גם עובדה מפתיעה: כ-23% ממניות החברה הוחזקו על ידי התאטרון עצמו באמצעות "נאמנות התאטרון" אך אלו, לפי הערכות, הועברו לידי המדינה. ל"גלובס" נודע שתאטרון התחייב לוותר על המניות ובתמורה לקבל סיוע של עד 10 מיליון שקל, אבל הסיכום הזה לא התממש עד היום והוביל לסכסוך חריף בין התאטרון למשרדי האוצר והתרבות והספורט.

עיריית ת"א מסרה בתגובה כי "הרכישה המדוברת הינה של החברה והמבנה במשולב, שכן אין ולא תהיה אפשרות לעשות במבנה שימוש אחר מלבד המשך קיומו של התאטרון הלאומי. שווי החברה על פי העסקה וההכנסות נמוך משמעותית מהנטען ולהבנתנו סכום הרכישה מביא לידי ביטוי את שווי החברה באופן נכון ואמיתי.

"נזכיר כי חברת בניין הבימה הייתה בבעלות משותפת של העירייה והמדינה (50% כל אחת) כשהקרקע הייתה ועודנה של העירייה בלבד. זאת ועוד, במסגרת השיפוץ והבנייה שביצעה העירייה בבניין, בהשקעה של 85 מיליון שקל, היא השביחה אותו ומכאן שההשקעה היא ברובה של העירייה".

רשות החברות הממשלתיות מסרה בתגובה כי "במסגרת עסקת ת"א מיום 17.12.2015 סוכם על הפרדת החזקות המדינה בחברות אוצר מפעלי ים, חברת אתרים, החברה לפיתוח יפו, חברת נתיבי איילון וכן אופציות למימוש לחברת בניין הבימה וחברת בניין נחמני מעיריית תל-אביב. במסגרת העסקה ניתן סכום של כ-600 מיליון שקל וכן ניתנו תמורות נוספות שיגיעו כתוצאה מחישובי שומות השבחות עתידיות במקרקעין וכד.

"כאמור ניתנה אופציה למדינה למכירת חלקה (50%) בחברת בניין הבימה לעיריית ת"א או לתאגיד עירוני שבשליטתה המלאה, בכפוף לכך שהעירייה תתחייב כלפי המדינה וכלפי החברה, כי כל עוד תתקיים בבניין הבימה פעילות שוטפת של הצגות התאטרון יוארך הסכם החכירה בין העירייה לבין החברה בקשר לבניין הבימה, בתנאים זהים לתנאי הסכם החכירה הנוכחיים ויוארך ההסכם בין חברת בניין הבימה לבין תאטרון הבימה בקשר לשימוש בבניין הבימה, מעת לעת, בתנאים זהים לתנאי ההסכם הקיימים. מימוש האופציה למדינה ידרוש, בין השאר, ביצוע הערכות שווי ואישור הוועדה למכירת מניות המדינה.

"יש לציין כי תכליתה של חברת בניין הבימה הינה ציבורית באופייה. חברת בניין הבימה רשאית, בהתאם להסכם הקיים עם העירייה, להעמיד את המקרקעין שהוחכרו לה רק לטובת פעילות תאטרון הבימה". 

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו