גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת סופרגז: עזריאלי משלימה את מימוש נכסי גרנית הכרמל בתמורה כוללת של כ-2.4 מיליארד שקל

לאחר מכירתן של טמבור, סונול והחזקות נוספות שאינן בתחום הנדל"ן, נחתמה עסקת המכירה של סופרגז לידי אלקו תמורת כ-770 מיליון שקל ● הרווח הצפי לעזריאלי מהמכירה - כ-355 מיליון שקל לאחר מס

מיכאל ודניאל זלקינד / צילום: יוני רייף
מיכאל ודניאל זלקינד / צילום: יוני רייף

ימים ספורים לאחר שקבוצת עזריאלי  עדכנה על מו"מ למכירת חברת סופרגז לידי חברת אלקו , הבוקר עדכנו הצדדים כי חתמו על הסכם, שבמסגרתו תרכוש אלקו מידיה של עזריאלי את סופרגז, תמורת סכום מוערך של כ-770 מיליון שקל.

במסגרת ההסכם נקבע כי אלקו תרכוש את בעלת השליטה בסופרגז - חברת ההחזקות גרנית הכרמל , שבה מחזיקה עזריאלי במלואה, תמורת קצת יותר מ-1 מיליארד שקל, בניכוי החוב הפיננסי נטו של גרנית, המוערך בכ-250 מיליון שקל.

השלמת העסקה צפויה עד סוף חודש אוקטובר, עם אפשרות להאריך במקרה הצורך את המועד עד סוף חודש מרץ בשנה הבאה, והעסקה נדרשת לכמה אישורים, בהם של הממונה על התחרות ושל משרד התשתיות. בעזריאלי, שבשליטת היו"ר דנה עזריאלי, מעריכים כי הרווח אחרי מס שיירשם לה מהמכירה יעמוד על כ-355 מיליון שקל. 

המימושים הבולטים של עזריאלי באמצעות גרנית הכרמל בשנים האחרונות

לפי ההסכם, את עיקר הסכום בעסקה תשלם אלקו לעזריאלי בשבעה תשלומים שנתיים לא שווים, החל משנה ממועד השלמת העסקה. עד אז תשלם אלקו כמקדמה 10 מיליון שקל סמוך למועד חתימת ההסכם, ו-40 מיליון שקל נוספים במקרה שבו העסקה לא תושלם עד סוף אוקטובר, כל זאת על חשבון התמורה.

להבטחת תשלומי התמורה הנדחית תשעבד אלקו לטובת עזריאלי 80% ממניות סופרגז בשיעבוד קבוע וראשון, שישוחררו בהדרגה, בהתאם למנגנון שנקבע בהסכם. באלקו, שבשליטת האחים דני ומיכאל (מייקי) זלקינד, ציינו כי "החברה בוחנת אפשרויות שונות למימון רכישת המניות הנמכרות, ובכלל זאת שימוש במזומנים הקיימים בקופת החברה או ניצול קווי אשראי".

בעזריאלי ציינו כי "העסקה אינה כוללת את כלל ההחזקות והנכסים של גרנית שאינם סופרגז, חברות הבת שלה ונכסים הקשורים במי מהן, וכן אינה כוללת התחייבויות שאינן מיוחסות לסופרגז וחברות הבת של סופרגז". בהתאם לכך תותיר עזריאלי בידיה פעילות של טיפול במים, שפכים, אוויר, פסולת וכימיקלים לתעשייה באמצעות החברה הבת GES.

סופרגז עוסקת ביבוא, באחסון ובשיווק תחליפי אנרגיה דוגמת גפ"מ (גז פחמימני מעובה), גז טבעי וגז טבעי דחוס, והשימוש העיקרי במוצריה הוא "להפעלת מבערים בתעשייה, להפעלת תנורים במאפיות ובמסעדות, לחימום מוסדות, לחימום לולים בחקלאות וכן לבישול והסקה במשקי בית". סופרגז מעריכה את נתח השוק שלה בשיווק גפ"מ בכ-18%, ובסוף 2018 היא העסיקה 345 עובדים.

לפי הנתונים שמציגה אלקו, את הרבעון הראשון של השנה סיכמה סופרגז עם הכנסות של 188 מיליון שקל, לצד רווח נקי של 30 מיליון שקל, וזאת אחרי שבשנתיים הקודמות (2017-2018) הכנסותיה נעו בטווח של 556-572 מיליון שקל בשנה, והרווח הנקי השנתי שלה עמד על 66-61 מיליון שקל. הונה העצמי של סופרגז בסוף הרבעון הראשון השנה עמד על 294 מיליון שקל, וסך התחייבויותיה על 566 מיליון שקל.

את אלקו ייצגו בעסקה עוה"ד שרון אמיר, מיטל לדרמן ונועם שועלי ממשרד נשיץ ברנדס אמיר. את קבוצת עזריאלי ייצגו מיקי ברנע, יובל לזי ואילן בלומנפלד ממשרד ברנע ג'פה לנדה ושות'.

ניסיונות מכירה של כמה שנים

כחלק מרצונה של קבוצת עזריאלי להתמקד בתחומי הליבה של פעילות הנדל"ן, בשנים האחרונות היא מכרה את עיקר הפעילויות שהחזיקה באמצעות גרנית הכרמל, וסופרגז נותרה ההחזקה המרכזית שלה באמצעותה, שאותה ניסתה עזריאלי למכור במשך כמה שנים, ללא הצלחה עד כה.

העסקה כעת משקפת את התמורה הגדולה ביותר מבין ההחזקות של גרנית הכרמל שנמכרו, ואיתה היקף המימושים של גרנית הכרמל בשנים האחרונות מצטבר לכ-2.4 מיליארד שקל.

בין ההחזקות המרכזיות שמימשה גרנית הכרמל בשנים האחרונות היו חברת הצבע טמבור, שב-2014 נמכרה תמורת 500 מיליון שקל לידי קבוצת קוסטו מסינגפור, וזכויותיה במתקן ההתפלה "דרך הים" שבחוף פלמחים, שנמכרו באותה שנה (באמצעות החברה הבת GES) תמורת כ-430 מיליון שקל, לכמה גופים מקומיים בראשות קרן תש"י.

ב-2016 מכרה הקבוצה את סונול לשותפות שהשותף הכללי המנהל שלה הוא דודי ויסמן, תמורת כ-365 מיליון שקל; ואת מניותיה בחברת פי גלילות שברמת השרון, המחזיקה בזכויות חכירה בקרקע שם, לידי קבוצת טריגו, תמורת כ-130 מיליון שקל. סופרגז עצמה מכרה במהלך השנים האחרונות פעילות של מערכות סולאריות שבה החזיקה (חברת ס. סופר סולאר), תמורת כ-175 מיליון שקל.

מצד שני, בשבוע שעבר עדכנה עזריאלי, המנוהלת על-ידי אייל חנקין, על השקעה של 135 מיליון דולר בחברת קומפאס האמריקאית, העוסקת בתחום מרכזי המידע (דאטה סנטרס), וזאת כחלק מבחינה שביצעה לכניסה ל"פעילויות בתחומים משיקים לתחומי פעילותה".

עזריאלי היא חברת הנדל"ן הגדולה בבורסה, בשווי שוק המתקרב ל-30 מיליארד שקל, וזאת אחרי קפיצה של כ-40% שרשמה מנייתה מתחילת השנה, שמובילה אותה להיסחר ברמות שיא.

בצד הרוכשת, אלקו היא חברת השקעות המחזיקה בשלוש חברות בורסאיות - אלקטרה, הפועלת בתחומי קבלנות הבניין ושירותים משלימים לפרויקטים; אלקטרה מוצרי צריכה, הפועלת בתחום שיווק מוצרי צריכה חשמליים, ומחזיקה גם בחברת הסלולר גולן טלקום; ואלקטרה נדל"ן, המתמקדת בפעילות מקבצי דיור בארה"ב. נוסף על כך מחזיקה אלקו ברשת בתי הקולנוע גלובוס מקס, וגם מנייתה נסחרת ברמות שיא, אחרי טיפוס של קרוב ל-20% מתחילת השנה, המשקף לאלקו שווי של 2.1 מיליארד שקל. 

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים