ארגון הבריאות העולמי נגד הסיגריות האלקטרוניות: לא הוכחו ככלי לגמילה מעישון

הדברים פורסמו במסגרת דוח חדש של ארגון הבריאות העולמי על מגפת הטבק • עוד נטען כי הסיגריות האלקטרוניות עלולות להוות את שער הכניסה של בני נוער לעישון • האגודה למלחמה בסרטן: "לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן"

סיגריות אלקטרוניות / צילום: שאטרסטוק
סיגריות אלקטרוניות / צילום: שאטרסטוק

ארגון הבריאות העולמי (WHO) טען השבוע נגד סיגריות אלקטרוניות כי הן טרם הוכחו ככלי לגמילה מעישון, וכי יש מיגוון רחב של סוגי סיגריות, לרבות הפופולרית מכולן - ג'ול - שאף לא נחקרו מעולם בידי היצרניות עצמן.

הטענות פורסמו במסגרת דוח חדש ונרחב של WHO על מגפת הטבק העולמית, שכלל פרק המתייחס לסיגריות אלקטרוניות, ובו התייחסות למוצרים המבוססים על חימום טבק במקום על שריפתו, כמו אייקוס של פיליפ מוריס.

ככלל, סיגריות אלקטרוניות נבדלות מסיגריות "בוערות" בכך שהן לא מכילות טבק, כי אם ניקוטין וחומרים נוספים. ניקוטין הוא חומר ממכר בכל גיל, אך חשיפה של בני נוער אליו - קהל יעד עיקרי אליו מכוונים המוצרים - עלולה להיות בעייתית במיוחד, כי המוח המתבגר מצוי במצב רגיש.

לפי משרד הבריאות, בני נוער מצויים לכן בסיכון מוגבר של פי 7 לעבור לעישון סיגריות רגילות בעתיד. עוד לפי המשרד, החומרים המצויים בסיגריות האלקטרוניות לצד ניקוטין, ידועים בחלקם כמסרטנים. כעת כותבים גם אנשי WHO כי סיגריות אלקטרוניות עלולות להשפיע על המוח המתפתח של בני הנוער ולהוות את שער הכניסה שלהם לעולם העישון.

הארגון ממליץ למדינות לאסור על שיווק סיגריות אלקטרוניות בטעמים וכן לאמץ מדיניות ורגולציה שיאלצו את היצרנים להפוך את המוצרים ללא אטרקטיביים לצעירים באמצעות אריזה אחידה ככל מוצרי הטבק. הוא גם ממליץ הארגון לאסור על שימוש בסיגריות אלקטרוניות במקומות סגורים, עד שיוכח כי אדי הסיגריות האלקטרוניות אינם מזיקים לאנשים בקרבת מקום.

וינאיק פרסאד, מנהל התוכנית של WHO לגמילה מעישון, אמר השבוע כי "אין הבדל בין סיגריות 'רגילות' ומוצרי חימום טבק, לבד מכך שיש פחות חשיפה לטבק ולא רואים עשן". הוא התייחס לכך שאין עדיין עדויות לכך שסיגריות אלקטרוניות מסייעות בגמילה מעישון, ולמעשה עדויות מארה"ב מראות כי הן הגבירו את שיעורי העישון בקרב צעירים. "לכן זהו שער כניסה לעישון לאנשים צעירים", אמר. "אם אוסרים על שימוש בסיגריות אלקטרוניות - בסדר. אבל אם לא אוסרים עליהן - חייבים להסדיר את השימוש בהן".

מאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה לפרסום הדוח: "מחקרים מעודכנים כבר מצאו כי סיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים העלולים לגרום להתפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב, כפי שמודים אף היצרנים בעצמם, אשר לרוב שותפים או בעלים בחברות טבק ותיקות, הממשיכות במקביל לייצר ולשווק סיגריות רגילות וזקוקות למתמכרים חדשים.

"אנחנו מאוד מודאגים מהגאדג'טים שקוסמים לבני נוער וצעירים ומאפשרים לצרוך בדרך אלקטרונית וחדשה את אותו ניקוטין ממכר שאנחנו מכירים מסיגריות טבק רגילות. רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים, והמשתמשים שואפים וסופגים ברצף ניקוטין, בכמות שלעתים עולה משמעותית על סיגריות רגילות.

"בניגוד לטענת היצרנים, אין הסכמה שזו חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות, אין מחקר שמוכיח שהן מפחיתות נזק, הטענה הזו לא הוכחה מדעית נכון להיום, מכיוון שפחות חומרים מזיקים אינם מעידים על הפחתת נזק באותו שיעור, שלא לדבר על הנזקים ארוכי-הטווח שעדיין לא ידועים. יש לזכור כי נזקי עישון הסיגריות הרגילות הוכחו רק כ-40 שנה לאחר שהפכו לנפוצות בקרב הציבור. לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן".

בסוף 2018 עבר בכנסת (וכבר נכנס לתוקף) החוק להגבלת פרסום ושיווק מוצרי טבק, האוסר על פרסום במדיה של כל סוג של מוצר טבק או עישון, כולל סיגריות אלקטרוניות, לבד מהעיתונות המודפסת. עם זאת, חברות הסיגריות ממשיכות להיאבק כנגד החוק, בטענה כי דינן של סיגריות אלקטרוניות לא צריך להיות כדינן של סיגריות רגילות בכל הנוגע למגבלות הפרסום. כמה עתירות שהגישו לבג"ץ בנושא צפויות לידון יחד בנובמבר.

ראשי האיגוד לרפואת ילדים, פרופ' שי אשכנזי וד"ר צחי גרוסמן, מסרו כי "סיגריות אלקטרוניות הן אותה גברת אפילו בלי שינוי האדרת: בעיות ההתמכרות, הנזק הריאתי והמעבר לעישון 'רגיל' רק יחריפו. אם אנחנו חפצים שבני נוער ישאפו לחיים ולא ישאפו סכנה לריאותיהם, יש להתנגד לשיווק והפצת סיגריות אלקטרוניות בקרב צעירי ישראל". 

מיצרנית הסיגריות האלקטרוניות ג'ול נמסר בתגובה: "אנחנו תומכים בכל צעד רגולטורי או אכיפתי שימנע גישה של קטינים למוצרי ניקוטין. המחויבות שלנו היא לספק למעשנים בגירים שלא הצליחו להפסיק לעשן חלופה מפחיתת נזק, ואנו מאמינים שרק בעבודה משותפת נצליח לחסל את עישון הסיגריות בישראל, שעומד על יותר ממיליון מעשנים".