גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מפספסת ישראל כבר 7 שנים את הסיכוי לגלות מאגרי גז חדשים

במשך יותר משש שנים סיפרה רציו למשקיעים על השטח בגבול מצרים, שבו עשוי להתגלות גז בהיקף של מאגר תמר • שלשום הודיעה החברה כי תשקול את המשך דרכה ברישיון, מה שמציב סימן שאלה סביב הקידוח כולו • מה שהתרחש ברקע הוא משל לשוק חיפושי הגז כולו: גרירת רגליים, חשש מעלויות גבוהות ורגולטור ותרן במיוחד • משרד האנרגיה: "פועלים כיום אחרת" ● ניתוח

כל המומחים שבדקו את נושא הגז הטבעי בישראל מסכימים על דבר אחד: גז בכמויות ענקיות, שטרם התגלה, נמצא מתחת לשטחי הים שבשליטת המדינה. ההערכות השמרניות הן שכמות הגז שטרם התגלה שווה בגודלה לכל המאגרים הידועים גם יחד - "תמר", "לוויתן", "כריש-תנין" ומאגרים קטנים יותר. לפי אומדנים מרחיקי לכת יותר, כמות הגז שטרם התגלה גדולה כפליים.

קשה להפריז בחשיבות הנתון הזה. גילוי עוד כמה מאגרי גז טבעי לא רק שהיה מגביר את התחרות בענף ואולי מפחית את מחירי הגז והחשמל לצרכנים, אלא גם מכניס לקופת המדינה מיליארדים רבים, בזכות המיסוי הכבד שמוטל על הרווחים. בתקופה שבה שוברים את הראש כיצד לסגור את הבור התקציבי, המיליארדים הללו דרושים במיוחד.

אלא שבשטח, הפוטנציאל הזה לא בא כרגע לידי ביטוי. למעט תגלית קטנה אחת השנה, לא התגלה מאז שנת 2012 אף מאגר גז משמעותי במים הטריטוריאליים של ישראל. שתי חברות בלבד - דלק של יצחק תשובה ונובל אנרג'י האמריקאית - אחראיות לכמעט 100% מהגז שהתגלה עד היום.

הסיבות לכישלון המתמשך הזה לא נמצאות רק בישראל, אלא גם מחוצה לה: השפל במחירי הגז הטבעי העולמיים, הסיכון הגיאו-פוליטי והשוק האזורי הקטן יחסית - שיקולים אלה שמרתיעים חברות אנרגיה גדולות מכניסה לענף חיפושי הנפט והגז בארץ.

כל זה אינו מסביר את חוסר הצלחתן של מרבית החברות שכבר פועלות בישראל למצוא גז. הכישלון הזה מתחלק בין החברות עצמן לבין הרגולטור, משרד האנרגיה. סיפור רישיון רועי, שכנראה הגיע שלשום לסיומו העגום, ממחיש היטב כיצד נראה המפגש בין יזמים שמתנהלים באופן שגובל בחובבנות, לבין רגולטור שלא יודע לעמוד מולם.

מפת הרישיונות החדשים לחיפושי נפט וגז

יותר משש שנים של דחיות והארכות

שלשום (ג') הודיעה לבורסה שותפות רציו, המחזיקה ב-70% מהזכויות ברישיון רועי, כי היא "בוחנת את האפשרויות העומדות בפניה". הדברים נמסרו לאור הודעת חברת אדיסון, שותפתה של רציו לרישיון, כי לא תהיה חלק מהפרויקט. אדיסון היא החברה המקצועית שהייתה אחראית על ביצוע הקידוח שנועד למצוא גז בשטח הרישיון, ותוכנן לפברואר הקרוב.

הסתלקות אדיסון מעמידה בספק את הקידוח המתוכנן, שגם כך היה אמור להתבצע בלוחות זמנים "מאתגרים", עקב העובדה שתוקף הרישיון עומד לפוג בתחילת 2020. מאחר שהרישיון הוארך כבר פעמיים על-ידי הממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה, יוסי וירצבורגר, עד למלוא התקופה המותרת בחוק - נראה כי התוצאה הכמעט בלתי נמנעת של עזיבת אדיסון תהיה החזרת הרישיון למדינה.

בשטח רישיון רועי, ליד הגבול הימי שבין ישראל למצרים (ראה מפה), יש הסתברות של 36% לגילוי מאגר גז בגודל של 3.4 טריליון רגל מעוקבת (TCF). נתונים דומים היו בידי יצחק תשובה ושותפיו ערב הקידוח שבו גילו את מאגר הגז הענקי "תמר" - ששוויו הנקי עולה על 10 מיליארד דולר, וההכנסות הצפויות ממנו בעשורים הקרובים נאמדות במאות מיליארדים.

הזכויות לחיפושי גז באזור נמסרו עוד בעשור הקודם לרציו, שאיתרה באמצעות בדיקות סייסמיות מספר מבנים גיאולוגיים שעשויים להיות מאגרי גז. בשנת 2013 העניק הממונה על הנפט במשרד האנרגיה רישיון לשלוש שנים לרציו (70%) ושותפותיה אדיסון (20%) והזדמנות ישראלית (10%) ללא תשלום כלשהו, כנגד התחייבויותיהן לעמוד בתכנית העבודה לביצוע קידוח לגילוי גז.

במשך יותר משש שנים כיכב רישיון "רועי" והפוטנציאל לתגליות בו בכל המצגות שהפיצו רציו ושותפתה המקומית, הזדמנות ישראלית, למשקיעים בבורסה. בכל אותה תקופה לא החל הקידוח ברישיון, אך בכל פעם שהחברות לא עמדו בלוחות הזמנים לביצוע הקידוח המיוחל, קיבל הרגולטור את ההסברים של בעלי הזכויות, והעניק להם ארכות וויתורים.

ואז אנרג'יאן נכנסה לתמונה

אדיסון, חברה איטלקית בעלת פעילות ענפה במצרים, לא עשתה דבר בישראל מאז נכנסה כשותפה לרישיון רועי. ובכל זאת בחר וירצבורגר להאריך פעמיים את תוקף הרישיון, בכל פעם בשנתיים, כדי לאפשר לשותפים לבצע את הקידוח המתוכנן.

במסגרת ההארכה האחרונה התחייבו שלוש השותפות להגיש לוירצבורגר חוזה חתום עם קבלן קידוחים עד ל-15 ביוני, ולהתחיל בקידוח עד ל-30 בספטמבר. באותה עת אישר הממונה לאדיסון לקבל אופציה להסתלק מהרישיון, תמורת "הבטחה" של רציו כי במקרה כזה תיכנס בנעליה של החברה ותפעיל את הקידוח, אף שמעולם לא הפעילה קידוחים דומים בשטח ישראל.

ההמשך ידוע וצפוי מראש: השותפים לא עמדו בלוחות הזמנים, כשהפעם סיפרו לממונה שהם "ממש עומדים לחתום" על הסכם לחכירת אסדת קידוחים של חברת מארסק במצרים וכי הקידוח עצמו יתחיל לא יאוחר מפברואר 2020, חודשיים לפני מועד פקיעתו הסופי של הרישיון. שלשום התברר שגם ההבטחה הזאת כנראה לא תקוים.

מדוע הודיעה אדיסון על מימוש אופציית העזיבה והסתלקותה מהרישיון? החברה נרכשה לאחרונה בידי אנרג'יאן היוונית, המפתחת בהצלחה רבה את מאגרי תנין וכריש. באנרג'יאן נדהמו לגלות שעלות הקידוח המתוכנן ברועי עומדת על 60 מיליון דולר - בזמן שקידוח דומה שעשתה אנרג'יאן בכריש צפון עלה 25 מיליון דולר בלבד.

בנוסף הגיעו בחברה היוונית למסקנה כי לוחות הזמנים שנקבעו לקידוח אינם ריאליים: אותה אסדה שאמורה לבצע את הקידוח בישראל בפברואר, מיועדת לביצוע סדרת קידוחים במצרים בנובמבר. הסיכויים שתצליח לזגזג בין שתי המדינות אינם גבוהים.

על רקע זה אישרו באנרג'יאן לאדיסון לנטוש את רישיון רועי, שכפי המסתמן יחזור באפריל למדינה. רציו המחזיקה גם 15% מהזכויות בלוויתן ניסתה להכניס ברגע האחרון את שותפתה בלוויתן, דלק קידוחים, כשותפה לרישיון רועי אך הממונה על התחרות, מיכל הלפרין, הטילה וטו על המהלך. ברקע עומדות יכולות המימון המוגבלות של רציו, שמפנה היום את מירב משאביה למימון חלקה בפיתוח לוויתן. האינטרס של רציו במקרה זה הוא להשקיע בלוויתן גם על חשבון ההשקעה הנדרשת ברועי.

האם הסאגה העגומה הזאת תחזור על עצמה פעם נוספת, בהנחה שהרישיון יוחזר למדינה? במשרד האנרגיה אומרים שההתנהלות שאפיינה את רישיון רועי היא נחלת העבר, ושכעת הוא פועל אחרת. הגז, בינתיים, נשאר עמוק בים.

צירוף מקרים? העיתוי המוזר של הודעת רציו

שעות ספורות לפני שהודיעה לבורסה כי היא שוקלת את המשך דרכה ברישיון רועי, החליטה מועצת הנפט במשרד האנרגיה להעניק לרציו שמונה רישיונות חיפושי נפט ימיים חדשים, הפעם עם שותפות אחרות, החברות Cairn ו-Soko.

ל"גלובס" נודע כי ברציו ידעו על הסתלקותה של אדיסון מרישיון רועי מספר ימים לפני ההודעה לבורסה, מה שמעורר תהיות בנוגע למועד פרסומה. הדבר עשוי לעורר חשד שברציו העדיפו להמתין מחשש שההודעה תעורר את כעסו של הרגולטור, טרם קבלת ההחלטה על הענקת הרישיונות הנוספים. ברציו אמרו בתגובה כי מדובר בצירוף מקרים ושאין קשר בין שני האירועים.

תגובות: "לקחנו ערבות, נבחן חילוט"

ממשרד האנרגיה נמסר: "הממונה על משק הגז הטבעי והנפט פועל לקידומו, ולאור זאת ולאחר בחינה מקצועית ושיקול דעת מאריך את רישיונות החיפוש. הממונה לקח ערבות בסך 2.5 מיליון דולר לטובת הבטחת ההתחייבות לקדוח את רישיון ‘רועי'. חילוט הערבות ייבחן לאור העמידה בתוכנית העבודה.

"אנו מעוניינים בחידוש הקידוחים ובקיום משק גז טבעי פורה. בהתאם לכך, הממונה איפשר לרציו להיכנס בנעלי אדיסון כמפעילת הרישיון. הטענה שלפיה לוחות הזמנים לתוכנית הקידוחים אינם ריאליים - אינה נכונה".

בנוגע להתנהלות העתידית ברישיון רועי, ומול חברות חיפוש גז בכלל, נמסר: "הרישיון ניתן לפני מספר שנים, בהתאם להליכים שהיו נהוגים אז. בהליך התחרותי שעל פיו פועל הממונה כיום, נקבעו לוחות זמנים ברורים ומדויקים לביצוע פעולות בקידוח". 

ברציו ציינו כי המגבלות על יצוא גז ממאגרים בינוניים שהטילה בזמנו הוועדה הממשלתית בראשותו של שאול צמח עיכבה במשך זמן רב את פיתוחם של המאגרים. 

מרציו נמסר: "אנו לומדים את ההודעה שקיבלנו בקשר לרישיון רועי, נמצאים בדיאלוג עם משרד האנרגיה ובוחנים את האפשרויות העומדות בפנינו". גורמים הקשורים לחברה אמרו כי "בעלי הזכויות ברישיון רועי השקיעו במצטבר 16 מיליון דולר במהלך השנים במימון סקרים סייסמיים ופעולות חיפוש בהתאם לתנאי הרישיון, כך שברור שלא ניתן להגיד שלא נעשה דבר". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"