גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הבדיקה של מאוחדת "מיישרת קו" עם המנכ"ל: לא ידע על הגירעון בזמן אמת

בתחילת 2019 התגלה במאוחדת במפתיע גירעון עתק של קרוב לחצי מיליארד שקל ● באפריל מינתה הקופה ועדה בדיקה פנימית, שממצאיה קובעים כי בכירי הקופה פעלו בתום-לב ● גורם במערכת הבריאות: "אם זו תהיה המסקנה הסופית, לא נסתפק בה ונמנה ועדה נוספת"

זאב וורמברנד, מנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר / צילום: איל יצהר
זאב וורמברנד, מנכ"ל קופת חולים מאוחדת לשעבר / צילום: איל יצהר

האם קופת חולים מאוחדת הסתירה ממשרדי האוצר והבריאות את גירעון העתק שצברה ב־2018, והגיע לכמעט חצי מיליארד שקל, או שמא פעלה בתום-לב? המסקנות העיקריות העולות מטיוטת דוח ועדת בדיקה שמינתה הקופה לחקר הגירעון, ומופיעות במכתב שהגיע לידי "גלובס", מורות על האפשרות השנייה.

מהמכתב עולה כי הגירעון דווח לאוצר מיד עם גילויו ב־2019 ושהקופה דיווחה לדירקטוריון הקופה ולאוצר על נתוני הגירעון כפי שהיו ידועים לה, לאורך 2018 ובסיומה. עצם קיומו של גירעון העתק - הגדול ביותר שידעה הקופה מעודה - נחשף ב"גלובס" באפריל האחרון.

המשמעות היא שנכון לעת הזו, הוועדה "מיישרת קו" עם טענות מנכ"ל מאוחדת לשעבר, זאב וורמברנד - כי הגירעון הגבוה חרג מהמתוכנן ל־2018. "בפועל, הגירעון היה גבוה בעוד 80 מיליון שקל ממה שחשבנו", אמר וורמברנד ל"גלובס" באפריל. "הפער הזה התגלה רק כאשר סגרו את הדוחות. מרגע שהגירעון החריג התגלה, הוא דווח מיידית לאוצר".

גירעון מאוחדת ב?2018 כחצי מיליארד שקל

הסברים אלה נשמעו תמוהים למשרדי הבריאות והאוצר, שכן רק חודשים קודם לכן, בסוף 2018, מאוחדת התחייבה לאיזון תקציבי וחתמה על הסכמים מול האוצר ("הסכמי ייצוב") לקבלת תמיכות לכיסוי גירעונות ל-2017-2019.

לפי הערכות, ניסיונותיה של מאוחדת ומנכ"לה דאז להדביק פערים מול מכבי וכללית (שלכל אחת מהן בתי חולים משלה), למשל באמצעות רכישת 40% מרשת בתי החולים הפרטית נארא, שהושלמה בפברואר האחרון, והשקעה כספית ניכרת בשיפורים טכנולוגיים - הם שהובילו לגירעון האסטרונומי. עסקת נארא הייתה תלויה בחתימה על הסכמי הייצוב, ובאוצר חושדים שמאוחדת דיווחה על עמידה בהסכמים, אף שידעה על הגירעון, כדי לקבל את ההיתר ולהתקדם עם תוכניותיה. במילים אחרות, באוצר חושדים שוורמברנד הסתיר מהם את הגירעון במכוון.

וורמברנד אמר מנגד באפריל: "מעולם לא חתמתי על הסכם שידעתי ברגע החתימה שלא אוכל לעמוד בו". המנכ"לית הנכנסת, סיגל רגב רוזנברג, אמרה אז ל"גלובס": "כשנכנסתי לתפקיד הייתי בשוק. כעסתי. אני לא מכירה מספרים כאלה. ההנהלה חשבה שתוכל להשתלט על הגירעון, וזה לא קרה. זה לא גירעון של שנה אחת. עכשיו הוא יילך איתי עוד שנים קדימה".

את המכתב, ובו ממצאים עיקריים מדוח ועדת הבדיקה, שלח אתמול (ג') היועץ המשפטי במאוחדת, עו"ד ד"ר תמיר מוריץ, לסגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אלון מסר. הוועדה מונה שלושה חברים: עו"ד רמי תמם, לשעבר חוקר ביחידת להב 433 במשטרה; איריס גינזבורג, בוגרת אגף תקציבים במשרד האוצר וסמנכ"לית הכספים לשעבר במאוחדת; ופרופ' אשר בלס, לשעבר הכלכלן הראשי במחלקת המחקר בבנק ישראל. את הוועדה מינתה באפריל קופת חולים מאוחדת, בהסכמת משרדי הבריאות והאוצר, לצורך כתיבת דוח מקיף על הנסיבות והגורמים שהובילו לגירעון במאוחדת, קופת החולים השלישית בגודלה בישראל, המבטחת כמיליון ו-200 אלף אנשים.

לפי המכתב, טיוטת הדוח שכתבה הוועדה כוללת 84 עמודים, ומוריץ מדגיש שמדובר ב"טיוטה גרידא, אשר טרם הועברה להתייחסות כלשהי ואינה נמצאת בידי גורם כלשהו מלבדי... אין בידי הממצאים שצוינו כדי למצות את טיוטת הדוח".

בעיקרי הממצאים נכתב: "הקופה סיימה את 2018 בגירעון בסך כ-440 מיליון שקל, לעומת תכנון בסך של 200 מיליון שקל (הכוונה כנראה לגירעון אחרי קבלת תמיכות, ה"ו)". הגירעון, אשר לפי הכתוב החמיר דרמטית לאורך השנה, נבע מחריגות בכמה סעיפי הוצאה מרכזיים: תכנון בהוצאות בבתי החולים, בתרופות, בהחזרים לחברים, במכונים רפואיים ובמעבדות". עוד נכתב כי "הוועדה מצאה שהתקיימה הלימה בין הדיווחים לדירקטוריון לדיווחים לאוצר במסגרת המשא ומתן על הסכמי הייצוב ולאחר החתימה ועם גילוי הפער, הדברים נמסרו לאוצר". לפי דוח הפיקוח על קופות החולים שפורסם באחרונה, מאוחדת סיימה את 2018 עם גירעון גבוה יותר מזה שעליו היא מדווחת במכתב, של 490 מיליון שקל.

גורם במערכת הבריאות אומר בתגובה למכתב שאם אכן יעלה מהדוח הסופי ש"ההנהלה והדירקטוריון לא לוקחים על עצמם אחריות לניהול האירוע, שהוא אירוע חמור ביותר - אנחנו בבעיה. אם זו תהיה המסקנה, לא נסתפק בה, וככל הנראה תמונה ועדת בדיקה נוספת".

עוד הוא מבקר את האופן שבו מאוחדת ניהלה את המשבר עד כה, שכן מצד אחד היא טרם העבירה לממשלה דוח מסודר עם מסקנות מבדיקת האירוע, ומצד שני היא מבקשת סיוע כלכלי ממשרדי הבריאות והאוצר. לפי המכתב, הוועדה לא תוכל לסיים את הבדיקה הקיץ אלא רק בתקופת החגים, "בשל היעדרות ממושכת של הגורם המרכזי הנדרש להתייחס לטיוטה". ל"גלובס" נודע שהגורם הוא המנכ"ל לשעבר וורמברנד, השוהה בחו"ל. "איננו יכולים לסיים מול מאוחדת את העבודה, מבלי שישנם ממצאים ברורים על מה שאירע שם".

צעדים נוספים שעליהם סוכם מול מאוחדת להתמודדות עם המשבר, לבד מהקמת ועדת בדיקה, הוא מינוי משקיף מטעם משרד הבריאות לדירקטוריון הקופה והצגת תוכנית התייעלות מטעמה של הקופה, לרבות מכירת נכסים, עד סוף אפריל. לפי הגורם, המשקיף מתרשם עד כה שהדיונים בדירקטוריון מאוחדת אינם מתקיימים באופן מספיק ממצה, וכי תוכנית ההתייעלות מצויה רק בראשיתה.

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "המסקנה העיקרית העולה מטיוטת הדוח היא שלא הייתה כל הסתרה של הגירעון ושכל הדיווחים הכספיים נמסרו כמתבקש ובזמן אמת הן לדירקטוריון והן למשרדי האוצר והבריאות. כמתחייב בהתייחס לכל טיוטה, זו אינה יכולה להפוך דוח מסוכם בטרם מתקבלות תגובות הנוגעים בעניין. אלא שלצערנו, אחד הגורמים שהתייחסותם לדוח הכרחית, נמצא בחו"ל וללא נגישות לדואר אלקטרוני. לכן עידכן היועץ המשפטי של הקופה, עו"ד ד"ר תמיר מוריץ, את משרדי האוצר והבריאות, כי יחול עיכוב בהתייחסות הגורמים שאותם בחנה ועדת התחקור. צר לנו כי פעילות זו של היועץ המשפטי מנוצלת להדלפות פופוליסטיות. חמור מאוד בעינינו שהתמשכות גיבוש מסקנות הוועדה והתחקור משמשת את משרדי האוצר והבריאות כתירוץ שלא לקדם את הפתרונות הנדרשים לקופה".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?