גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רקוויאם לברווז צלוי: האם המסעדות הסיניות עוד יזכו לפריחה מחודשת?

עד לפני כמה עשורים, שלט המטבח הסיני ביד רמה בסצנת המסעדות בארץ, עד שהגיעו האיטלקיות והיפניות והדיחו את הקיסרית מכיסאה ● האם מסתמנת פריחה מחודשת? סיבוב נוסטלגי חמוץ-מתוק

 האגרול ומרק התירס של סינג לונג / צילום: איל יצהר
האגרול ומרק התירס של סינג לונג / צילום: איל יצהר

צהרי שישי במדרחוב הרצל בואך כיכר העצמאות בנתניה, ואת השמש שמכה בסנוורים מצננת רוח קלה שעולה מהים שלרגלי הצוק. בקצה המזרחי של הכיכר, בקומה שמעל לרחוב, משקיפה מסעדת צ'אנג סינג על הנעשה בחוץ דרך חלונות גדולים. ובפנים - עולם מרהיב של קטיפה אדומה: דרקוני נוי, קישוטי פנג שווי ואקווריומים עם קרפיונים אימתניים ממקום וזמן אחר, כשעל הכול, כולל על המטבח, אמון, מאז 1984, אלן וונג.

אלן וונג, מסעדת צ'אנג סינג בנתניה/ צילום: איל יצהר

השף ההונג-קונגי מכין כאן עם צוותו את המנות כולן, על דפי האגרול, הדים סאם תוצרת בית, כופתאות הוון טון ואיך לא - הבננות בבלילה הייחודית שעולות בסוף הארוחה על השולחן בלהבות רום וברנדי.

צ'אנג סינג היא מהמפוארות והמוערכות שבמסעדות הסיניות בארץ, מהשורדות האחרונות בז'אנר. מזכרת בחמוץ-מתוק, כמעט אחרונה, מהימים שבהם כמעט בכל עיר בארץ היה ניתן למצוא מסעדה סינית, או שמונה. רובן נסגרו בשני העשורים האחרונים בזו אחר זו. האחרונה שנפחה את נשמתה הייתה "הסינית האדומה" בתל-אביב.

בתפריט מעל 100 מנות. דפי בקר דקיקים על מחבת ברזל לוהטת וברוטב סמיך (Sizzling Beef) ונתחי בשר לבן ברוטב שום. צלעות ספריבס חזיר מזוגגות וברווז צלוי. עוף בלימון או בבלילה פריכה מעוטרת בשומשום, כדורים ברוטב חמוץ מתוק וכמובן - אגרול ומרקים עתירי נטיפי ביצה. לצדן מכין וונג מנות ספיישל אותנטיות לטובת מיטיבי לכת, שלא כתובות בתפריט. "אם יש מנות שהסועדים נתקלו בהן בהונג-קונג או בסין, ושחומרי הגלם להכנתם זמינים בארץ, אני מכין אותן במיוחד, בהזמנה מראש", אומר וונג.

מעט השתנה כאן מאז שקיבלתי לרגל יום הולדתי החמישי שהוריי חגגו לי כאן גלויה עם דג בהטבעת זהב. כמה טוב שכך. "חשוב לומר שיש שינוי באוכל, למי שמחפש אותו. יש יותר דגש על ירקות מאשר בעבר ויותר ביקוש לתפריטים צמחוניים. הרבה סועדים גם ביקרו במרוצת השנים במזרח ויש להם הרבה יותר ידע על אוכל סיני, מה שהביא לתוספת המנות המיוחדות והנוספות שלנו", מוסיף השף.

הסינית הראשונה בעולם

המסעדה הסינית הראשונה בעולם נפתחה ב-1848 בסן פרנסיסקו. פתחו אותה מהגרים מחבל קנטון (כיום גואנדונג), שהיגרו לקליפורניה כחלק מהבהלה לזהב שהציפה את חופיה המערביים של ארצות-הברית במחפשי זהב.

בסין עצמה לא היו מסעדות סיניות עד אז, והמהגרים יצרו אדפטציות לאוכל הביתי שהכירו על בסיס חומרי הגלם בקליפורניה, שחלקם בכלל לא היו זמינים בסין. גזר, בצל לבן (בסין משתמשים בירוק) וברוקולי נוספו לראשונה למנות שנוצרו, כמו האורז המטוגן בביצה שמשובץ בהם.

עד 1850 היו כבר חמש מסעדות סיניות בסן פרנסיסקו, ועם הקמתה של רשת הרכבות התפשט הפורמט האוריינטלי עתיר הטעמים והסויה בהדרגה מזרחה, עד ניו יורק וערי צפון מזרח ארה"ב. 170 שנה מאוחר יותר, נספרו כיום 47 אלף מסעדות סיניות ברחבי המדינה. לא סתם מכנים את הסינים נמרים.

עוף בלימון של מסעדת לונג סאנג/ צילום: איל יצהר

האוכל הסיני שנולד בארצות-הברית הגיע בתחילת המאה ה-20 ללונדון, ומשם לשאר אירופה ואף בחזרה להונג-קונג. אז, כמו היום, רוב מנות הדגל בושלו בווק או בטיגון עמוק. בלואר איסט סייד שבניו יורק התערבבו באותם ימים המסעדות הסיניות עם אוכלוסיית המהגרים היהודית שהגיעה
ממזרח אירופה. כך נוצר מנהג משפחתי מקומי חדש: ג'ואיש כריסמס, ארוחת חג מולד במסעדות הסיניות של מנהטן. רק המסעדות הסיניות נשארו פתוחות בחג.

לישראל הגיעו המסעדות הסיניות בתחילת שנות ה-80. יריית הפתיחה הייתה הקמתה של יין יאנג של השף המוערך ישראל אהרוני, אבי המטבח האסיאתי בישראל, שזכתה להצלחה מיידית ומסחררת. וכך במהרה, שום יום הולדת או חגיגה לא היו שלמים בלי ביקור בהיכלות האוריינטליים שצצו ברחבי הארץ כפטריות שיטאקי אחרי הגשם.

מהגל של אותם שנים נותרו, מלבד צ'אנג שינג, פק הי המשפחתית והנהדרת בגבול יפו-בת ים, יאן יאן החיפאית ובתל-אביב - סינג לונג ולונג סאנג, צ'יינה קורט, הים הסיני והחומה הסינית.

"המהפכה הקולינרית בישראל הגיעה עם יבוא מטבחים זרים, וין יאנג נפתחה ב-1981, בתקופה שבה הסצנה הקולינרית הפוכה ממה שהיום. אז לא היה כלום: אפילו לא איטלקיות, וחוץ ממסעדות מזרחיות עם חומוס ושיפודים, גם לא דובר על אוכל ישראלי או מקומי", מספר אהרוני.

"כך החל עשור שבו המטבח הסיני שלט ביד רמה בסצנת האוכל בישראל. היה פה היקף מטורף של מסעדות, והצלחה עצומה. מדהים היה לראות איך עם ישראל התאהב באוכל סיני. ולמה לא בעצם? זה חריף ומתוק, מסעיר ואקזוטי - והרגשנו העולם הגדול. מה שקרה בסופו של דבר היה שכדרכנו, לחצנו על הדוושה עד הסוף, וכך הצלחנו להמאיס את המטבח הסיני לגמרי. אתה גם לא רואה אותו בבית, אחרי שאנשים בישלו אוכל סיני כמו משוגעים בתקופה ההיא", הוא מספר.

קישוטים מסורתיים/ צילום: איל יצהר

אולי זה קשור לעובדה שהאוכל הסיני נתפס בשנות ה־90 כלא אותנטי?

"אפשר לחשוב שכל המטבחים האחרים כן אותנטיים. שלא יבלבלו את המוח: כל מטבח שנקלט בארץ אחרת עובר שינויים. לאכול כמו בסין מלפפון ים או סלט מדוזות - זה לא בקוד שלנו בכלל, וככה זה עם כל מטבח שמגיע למקום חדש", הוא אומר.

בעולם יש רנסנס של מסעדות סיניות, גל של נוסטלגיה שהביא לעניין מחודש באוכל הסיני גם בקרב שפים צעירים, בארצות-הברית בפרט. אולי עוד יש תקווה לחזרתן של הסיניות. "אני מאמין שהמטבח הסיני ישוב ארצה", אומר אהרוני, "אבל בגרסה אזורית ויותר ספציפית, שמתמקדת באוכל מסצ'ואן למשל ולא באוכל פאן אסיאתי כמו שנהוג היום".

אתה רואה את עצמך פותח היום מסעדה כמו יין יאנג שנסגרה ב־2008?

"כן. אני מפנטז על זה מדי פעם. אם אפתח עוד מסעדה בחיי - היא תהיה סינית".

סיני בגוון מרוקאי

בתקופה האחרונה נפתחו בתל-אביב צמד מסעדות סיניות, לראשונה זה שנים. אחת מהן היא מסעדת הפופ-אפ צ'יינה קלאב שפתחו האחים שי ואייל קיצ'ס בחלל שאכלס לפני כן את מסעדתם ד'ה באן, ושזוכה להצלחה ולביקורות אוהדות.

התפריט קצרצר. אנטיתזה לאלו עבי הכרס של הסיניות הוותיקות. הוא כולל מנות בהשראת אוכל הרחוב הסיני, או יותר נכון - בפרשנות עדכנית שלו שבנו השניים, בעקבות טיול של ארבעה חודשים בסין, מבייג'ין ושנחאי ועד למחוזות הכפריים.

מה בתפריט? מגדל של סלט כרוב ונתחי פרגית קצוצה עם ויניגרט סויה ואצות, בהשראת יונאן; קונג פאו של פרגית ברוטב סויה ועם פלפלים סצ'ואניים; פלפלים חריפים ממולאים בעוף טחון וברוטב שעועית שחורה או מנת הטלה שינג'אן: "מנה בטעמים כמעט מרוקאיים, שלאנשים מזכירה קצת אוכל מהבית", אומר קיצ'ס. מקורה במחוז מוסלמי שמשתמש בתבלינים כמו כמון וקינמון.

כבר מההתחלה אמרו השניים שמדובר במסעדת פופ-אפ לשנה. אלא שבסוף השבוע האחרון הפתיעו בהודעה על סגירה אחרי חצי שנה בלבד. "מברוק, מכרנו", כתב קיצ'ס בעמוד האינסטגרם שלו, "קיבלנו הצעה שאי אפשר לסרב לה". האם זה ישפיע על הסצינה הסינית בארץ? ימים יגידו.

פאלדה טלה שינג'יאן - מתכון של השף אייל קיצ'ס, צ'יינה קלאב

שימו לב: אפשר להכין את הרוטב והבשר מראש ולחמם מחדש יחד עם האטריות בהגשה.

מרכיבים ל-4 מנות:
1 ק"ג נתח פאלדה טלה, פרוס לרוחב למקטעים ברוחב 5 ס"מ
אצבע משורש ג'ינג'ר קטן וקלוף
2 כפות רוטב סויה
1 כף סוכר חום דביק
1 כפית זרעי כמון
להגשה:
1 כפית תבלין כמון טחון
1 צ'ילי אדום, פרוס דק
1 בצל סגול, פרוס דק
450-400 גרם חבילת אטריות אורז רחבות מיובשות
מיץ מחצי לימון
כוסברה טרייה - לפי הטעם

הכנה: מתבלים את הבשר במלח ים ופלפל גרוס. צורבים חזק מכל הכיוונים בסיר ברזל יצוק. מכסים עד לגובה של כשלושת רבעי הבשר במים ומוסיפים שתי כפות סויה, סוכר חום, אצבע ג'ינג'ר וכפית זרעי כמון. מביאים לרתיחה שבתומה מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים שש שעות בבעבוע עדין.

מסננים את הבשר מהרוטב ומפוררים אותו (משאירים כמות שומן לפי הטעם). שומרים את הרוטב הסמיך שבו התבשל להמשך.

הגשה: משרים את אטריות האורז במים פושרים לרבע שעה עד חצי שעה לצורך ריכוך ראשוני. מרתיחים את הרוטב (אפשר להשתמש רק בחלקו אם עז מאוד או בכולו). מוסיפים לרוטב בצל סגול, מערבבים כדקה ומצרפים את פלפל הצ'ילי והאטריות. מבשלים דקה ומוסיפים כמון טחון, מלח ומיץ לימון במשך כדקה. במקביל, מלהיטים מחבת וצורבים עליה את הבשר המפורר כשתי דקות.

מעבירים את האטריות עם הבצל, הצ'ילי ומעט רוטב לקערות אישיות. מפזרים מעל את הבשר הצרוב וכוסברה לקישוט.

עוד כתבות

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי