גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“ההייטק הישראלי לא גדל מספיק, היקף האקזיטים חסר משמעות”

תעשיית ההייטק נמצאת על פניו בתקופה מצוינת, אך בהתאחדות התעשיינים מזהירים: ההייטק הישראלי סובל מהאטה בקצב הצמיחה ● היזם צבי מרום, יו"ר איגוד ההייטק בהתאחדות: "האקזיטים יוצרים אשליה מסוכנת; השקל החזק פוגע בתעשייה"

קטר ההייטק סוחב את המשק הישראלי כל הדרך במעלה המדדים המאקרו-כלכליים העולמיים, בעוד שראש הממשלה בנימין נתניהו מכריז מעל כל במה כי "הפכנו את ישראל למעצמת סייבר". ואולם דוח של איגוד ההייטק שפועל בהתאחדות התעשיינים מצביע על נתונים מעוררי דאגה, לפיהם בשנה האחרונה חלה ירידה עקבית בקצב הצמיחה של ההייטק - ענף היצוא המרכזי של ישראל.

הדוח מצביע על כך שברבעון הראשון של השנה צמח מדד ההייטק הישראלי ב-1.1% בלבד לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. מדובר בקצב צמיחה נמוך במיוחד - בחמש השנים האחרונות היו רק שלושה רבעונים עם קצב צמיחה נמוך יותר. הדוח נכתב על ידי המחלקה למחקר כלכלי בהתאחדות, ומבוסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וחברת המחקר IVC. המדד פותח על ידי ההתאחדות וכולל ייצור סחורות, שכר, יצוא סחורות ושירותים, גיוסי הון, השקעות במכונות ובציוד ומועסקים.

על פי הדוח, אחת הסיבות לירידה בקצב הצמיחה היא שבעוד שקצב יצוא השירותים ממשיך לצמוח, השקעות התעשייה בסחורות הייטק ויצוא סחורות ההייטק נמצאים בירידה. שירותים כוללים פעולות כמו מחקר ופיתוח, תיכנות וייעוץ, ואילו סחורות כוללות מכשור רפואי, תרופות, ייצור מחשבים וכו'. במידה רבה, הסחורות משקפות את תעשיית ההייטק הוותיקה יותר.

היקף השירותים עלה ב-13%, בין היתר בזכות זינוק חד של כ-130% ביצוא ענף המחקר המדעי והפיתוח, וזינוק של כ-11% ביצוא ענף התכנות והייעוץ. שני הענפים נהנו גם מעלייה משמעותית ברבעון האחרון של 2018, של כ-23% וכ-15%, בהתאמה.

לעומת זאת, רכיב יצוא סחורות ההייטק רשם נסיגה של כ-15% בתקופה הנסקרת, על רקע ירידה חדה ביותר של כ-21% ביצוא ענף המחשבים, המכשור האלקטרוני והאופטי, ולצד נסיגה של כ-5% ביצוא ענף התרופות. על פי הדוח, ירידות אלה קוזזו במעט הודות לצמיחה של כ-1% ביצוא ענף כלי הטיס.

"ההייטק לא גדל בקצב מניח את הדעת, הנתונים רק מדגישים את הבעיות ארוכות-הטווח שקיימות וישראל עדיין לא מראה שהיא מצליחה לגדל חברות גדולות ושלמות שהן בעלי השפעה מהותית על כלל החברה במדינת ישראל", מזהיר צבי מרום, מייסד ומנכ"ל חברת באטמ, המשמש גם כיו"ר איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים. מרום התייחס גם לשער הדולר ולהשפעה שלו על תעשיית ההייטק: "אין ספק שהוא מזיק בצורה משמעותית למגזר היצרני הישראלי בכלל, וזה כולל בתוכו גם את ההייטק. זה מגדיל את העלויות הגבוהות גם ככה של כוח-האדם ופוגע מהותית בכושר התחרות.

"יש צעדים שניתן לעשות מעבר לרכישת מט"ח. למשל, צריך לברר בצורה אובייקטיבית אם ספקולנטים משחקים בשער השקל בזמנים שבנק ישראל מסיבות כאלו ואחרות לא פועל, כגון סופי שבוע. לדעתנו, צריך להחזיר אחורה את ההחלטה להעלות ריבית, שהתקבלה בזמן שלא היה נגיד קבוע לבנק ישראל".

יצוא הסחורות נשאר יציב

"מה ניתן ללמוד מנתונים על אקזיטים?"

מרום מסביר בשיחה עם "גלובס" כי נתוני הצמיחה מבוססים יותר מדי על אקזיטים ומשכורות בענף ההייטק, וכך יוצרים אשליה מסוכנת של משק בריא בצמיחה. "המצב האמיתי הוא שיצוא הסחורות בסטגנציה. חלקים שלמים מההייטק הישראלי לא שייכים לישראל. או שהם בבעלות זרה, או שחלקים מהתעשייה נמצאים מחוץ לישראל.
"שמעתי השבוע ש-2.5% מהתל"ג של מדינת ניו יורק נובע מסטארט-אפים ישראליים שנמצאים בעיקר באזורי ההייטק בעיר שהקים מייקל בלומברג בשיתוף עם אוניברסיטאות קורנל והטכניון. מדובר במיליארדים. אני יודע על 250 סטארט-אפים אבל קיימות הערכות שמדובר בהרבה יותר - אפילו 400-600. אני שמח בשמחת הישראלים שנהנים שם ואשמח אם הם יפתחו בארץ שלוחות, אבל ברמת המדינה זה לא מועיל לנו. תוך 7-10 שנים אפשר להכפיל את התל"ג לנפש כולל הבאה בחשבון של גידול הילודה. אבל הכפלה שנובעת מהגדלת היצוא - ולא מהגדלת הצריכה, כפי שקורה היום", הוא אומר.

מרום מציע נקודת מבט אחרת על האקזיטים שבמסגרתם חברות נמכרות לתאגידי הטכנולוגיה הרב-לאומיים והופכות למרכזי פיתוח: "המשמעות של הנתח הגדול שתופסים 'תכנות ויעוץ' במדד אומר שאנחנו נותנים יותר ויותר שירותי תכנות יקרים בקבלנות משנה. כשאמזון קונה בית תוכנה והוא מייצר כל מיני דברים לאמזון - זאת קבלנות משנה יקרה. הסיבה לכך היא שמצד אחד השכר של המועסקים יקר בכל קנה-מידה, יותר מאירופה - מה שעלול לפגוע בתחרותיות, ומצד שני זה מראה שאנחנו נכשלים בהקמת חברות שלמות וגדולות. חברות אלה מחזיקות בנוסף למחקר ופיתוח גם פעילות של יצוא ושיווק. אנחנו נכשלים בזה, ולכישלון הזה יש מחיר חברתי - בלי חברות גדולות ושלמות העושר לא יכול לחלחל לכלל שכבות האוכלוסייה. אם יש בית תוכנה מפואר של אמזון שהעובדים בו מועסקים בשכר גבוה, זה משפיע על מעט אנשים, אבל אם חברת טבע מכפילה את עצמה זה משפיע על המון אנשים".

מרום מציע "להחריג את כל נושא האקזיטים מנתוני הסטטיסטיקה של יצוא ענפי ההייטק התעשייתיים", משום שהם חסרי משמעות וכי האופן שבו הם מוצגים פוגע בקבלת החלטות. "האם יש דרך לחזות מה הסיכוי שיהיה אקזיט ברמה רבעונית בשלוש שנים הקרובות?", שואל מרום, "אם אתה מפעל יצוא כמו אינטל, אז אתה יכול להניח מה תהיה תחזית הייצור בשנים הקרובות, כך שאם צפויה פעולת תחזוקה מהותית במפעל, אפשר לצפות לירידה במכירת השבבים. אבל מה יכולה לתת לך סטטיסטיקה על אקזיטים?", הוא שואל. לדבריו, "מדובר באירועים בלתי קשורים לחלוטין. אין קשר בין מכירת מובילאיי לאקזיט בסטארט-אפ פיננסי. כשהמנכ"ל של אינטל החליט לקנות את מובילאיי הוא ככל הנראה לא הביט בשום גרף על מכירות סטארט-אפים במדינת בישראל".

"במשרד האוצר צריכים להכיר באמת"

הנתונים שכן חשובים, לפי מרום, הם הגידול בתעסוקה והגידול בגיוס הון. "סביר להניח שיש איזשהו קשר בין כמות הכסף המושקע לציפיות לתוצאות. וכנ"ל בתעסוקה - כי אם אתה מוכר שירותי תוכנה יש קשר בגדול בין כמות המועסקים לכמות ההכנסות. כך למשל, אם אתה אומר שאתה מגדיל את התעסוקה ב-5%, אז אתה יכול לעשות אומדן ולחזות מה יקרה לך בעתיד".

בלי סטטיסטיקה טובה, מזהיר מרום, אין יכולת טובה לקבלת החלטות. "קודם כל שבמשרד האוצר יגידו לעצמם את האמת, ואז שיסיקו את המסקנות ויגידו מה שצריך להגיד לאדונים הפוליטיים שלהם", הוא מציע. "יותר ויותר מדינות מבינות את חשיבות ההייטק ונוקטות צעדים לשנות את הכלכלה בהתאם. ההייטק הישראלי לא נוצר בזכות הממשלה, אלא בשל שתי סיבות: הראשון, הצורך בחדשנות של מערכת הביטחון, והשני, היעדר המעורבות של הממשלה. זה לא שמישהו בממשלה באמת ישב וחשב. השמן השמין עד אין קץ והרזה בקושי נושם. אף אחד בעולם לא מציין לשבח את המגזר הציבורי והרגולציה הישראליים, והם לא זוכים לציונים נורמליים ברמה העולמית, בעוד שההייטק מדורג בחמישייה המובילה".

מרום טוען בעצם שישראל יכולה להגיע להישגים טובים יותר. "התוצר לנפש בסינגפור הוא 84 אלף דולר - פי שניים מישראל. אם אם אנחנו רוצים להכפיל את התוצר לנפש צריך לעבור דרך שותפות אמיתית בין המגזר הציבורי והפרטי. המגזר הציבורי מוכרח לשפר דרמטית את הסטנדרטים שלו, ללמוד הרבה יותר טוב את הנתונים ואת הצפוי מהם. גם הדוח שאנחנו פרסמנו הוא דוח חסר אם הוא לא חלק ממשהו יותר גדול".

"אנחנו מדברים כל הזמן על איך נהפוך לנסיכות גז ועל ההשפעה החיובית של זה על כלל האוכלוסייה - בהנחה שמאמינים לשלטונות, ובהנחה שכל הדברים האלה אכן יקרו, ובהנחה שהמדינה לא תזלול את התקבולים אלא תחלק אותם לאזרחים - גם אז הסכומים יהיו זניחים בהשוואה ליצוא ההייטק. אם נצליח להגדיל את יצוא ההייטק אפילו במספרים צנועים של 5%-10% בשנה, בלי אקזיטים אלא רק מכירות, הם יגמדו את מאות המיליונים שנקבל בשנה מהגז". 

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים