גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“ההייטק הישראלי לא גדל מספיק, היקף האקזיטים חסר משמעות”

תעשיית ההייטק נמצאת על פניו בתקופה מצוינת, אך בהתאחדות התעשיינים מזהירים: ההייטק הישראלי סובל מהאטה בקצב הצמיחה ● היזם צבי מרום, יו"ר איגוד ההייטק בהתאחדות: "האקזיטים יוצרים אשליה מסוכנת; השקל החזק פוגע בתעשייה"

קטר ההייטק סוחב את המשק הישראלי כל הדרך במעלה המדדים המאקרו-כלכליים העולמיים, בעוד שראש הממשלה בנימין נתניהו מכריז מעל כל במה כי "הפכנו את ישראל למעצמת סייבר". ואולם דוח של איגוד ההייטק שפועל בהתאחדות התעשיינים מצביע על נתונים מעוררי דאגה, לפיהם בשנה האחרונה חלה ירידה עקבית בקצב הצמיחה של ההייטק - ענף היצוא המרכזי של ישראל.

הדוח מצביע על כך שברבעון הראשון של השנה צמח מדד ההייטק הישראלי ב-1.1% בלבד לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. מדובר בקצב צמיחה נמוך במיוחד - בחמש השנים האחרונות היו רק שלושה רבעונים עם קצב צמיחה נמוך יותר. הדוח נכתב על ידי המחלקה למחקר כלכלי בהתאחדות, ומבוסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וחברת המחקר IVC. המדד פותח על ידי ההתאחדות וכולל ייצור סחורות, שכר, יצוא סחורות ושירותים, גיוסי הון, השקעות במכונות ובציוד ומועסקים.

על פי הדוח, אחת הסיבות לירידה בקצב הצמיחה היא שבעוד שקצב יצוא השירותים ממשיך לצמוח, השקעות התעשייה בסחורות הייטק ויצוא סחורות ההייטק נמצאים בירידה. שירותים כוללים פעולות כמו מחקר ופיתוח, תיכנות וייעוץ, ואילו סחורות כוללות מכשור רפואי, תרופות, ייצור מחשבים וכו'. במידה רבה, הסחורות משקפות את תעשיית ההייטק הוותיקה יותר.

היקף השירותים עלה ב-13%, בין היתר בזכות זינוק חד של כ-130% ביצוא ענף המחקר המדעי והפיתוח, וזינוק של כ-11% ביצוא ענף התכנות והייעוץ. שני הענפים נהנו גם מעלייה משמעותית ברבעון האחרון של 2018, של כ-23% וכ-15%, בהתאמה.

לעומת זאת, רכיב יצוא סחורות ההייטק רשם נסיגה של כ-15% בתקופה הנסקרת, על רקע ירידה חדה ביותר של כ-21% ביצוא ענף המחשבים, המכשור האלקטרוני והאופטי, ולצד נסיגה של כ-5% ביצוא ענף התרופות. על פי הדוח, ירידות אלה קוזזו במעט הודות לצמיחה של כ-1% ביצוא ענף כלי הטיס.

"ההייטק לא גדל בקצב מניח את הדעת, הנתונים רק מדגישים את הבעיות ארוכות-הטווח שקיימות וישראל עדיין לא מראה שהיא מצליחה לגדל חברות גדולות ושלמות שהן בעלי השפעה מהותית על כלל החברה במדינת ישראל", מזהיר צבי מרום, מייסד ומנכ"ל חברת באטמ, המשמש גם כיו"ר איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים. מרום התייחס גם לשער הדולר ולהשפעה שלו על תעשיית ההייטק: "אין ספק שהוא מזיק בצורה משמעותית למגזר היצרני הישראלי בכלל, וזה כולל בתוכו גם את ההייטק. זה מגדיל את העלויות הגבוהות גם ככה של כוח-האדם ופוגע מהותית בכושר התחרות.

"יש צעדים שניתן לעשות מעבר לרכישת מט"ח. למשל, צריך לברר בצורה אובייקטיבית אם ספקולנטים משחקים בשער השקל בזמנים שבנק ישראל מסיבות כאלו ואחרות לא פועל, כגון סופי שבוע. לדעתנו, צריך להחזיר אחורה את ההחלטה להעלות ריבית, שהתקבלה בזמן שלא היה נגיד קבוע לבנק ישראל".

יצוא הסחורות נשאר יציב

"מה ניתן ללמוד מנתונים על אקזיטים?"

מרום מסביר בשיחה עם "גלובס" כי נתוני הצמיחה מבוססים יותר מדי על אקזיטים ומשכורות בענף ההייטק, וכך יוצרים אשליה מסוכנת של משק בריא בצמיחה. "המצב האמיתי הוא שיצוא הסחורות בסטגנציה. חלקים שלמים מההייטק הישראלי לא שייכים לישראל. או שהם בבעלות זרה, או שחלקים מהתעשייה נמצאים מחוץ לישראל.
"שמעתי השבוע ש-2.5% מהתל"ג של מדינת ניו יורק נובע מסטארט-אפים ישראליים שנמצאים בעיקר באזורי ההייטק בעיר שהקים מייקל בלומברג בשיתוף עם אוניברסיטאות קורנל והטכניון. מדובר במיליארדים. אני יודע על 250 סטארט-אפים אבל קיימות הערכות שמדובר בהרבה יותר - אפילו 400-600. אני שמח בשמחת הישראלים שנהנים שם ואשמח אם הם יפתחו בארץ שלוחות, אבל ברמת המדינה זה לא מועיל לנו. תוך 7-10 שנים אפשר להכפיל את התל"ג לנפש כולל הבאה בחשבון של גידול הילודה. אבל הכפלה שנובעת מהגדלת היצוא - ולא מהגדלת הצריכה, כפי שקורה היום", הוא אומר.

מרום מציע נקודת מבט אחרת על האקזיטים שבמסגרתם חברות נמכרות לתאגידי הטכנולוגיה הרב-לאומיים והופכות למרכזי פיתוח: "המשמעות של הנתח הגדול שתופסים 'תכנות ויעוץ' במדד אומר שאנחנו נותנים יותר ויותר שירותי תכנות יקרים בקבלנות משנה. כשאמזון קונה בית תוכנה והוא מייצר כל מיני דברים לאמזון - זאת קבלנות משנה יקרה. הסיבה לכך היא שמצד אחד השכר של המועסקים יקר בכל קנה-מידה, יותר מאירופה - מה שעלול לפגוע בתחרותיות, ומצד שני זה מראה שאנחנו נכשלים בהקמת חברות שלמות וגדולות. חברות אלה מחזיקות בנוסף למחקר ופיתוח גם פעילות של יצוא ושיווק. אנחנו נכשלים בזה, ולכישלון הזה יש מחיר חברתי - בלי חברות גדולות ושלמות העושר לא יכול לחלחל לכלל שכבות האוכלוסייה. אם יש בית תוכנה מפואר של אמזון שהעובדים בו מועסקים בשכר גבוה, זה משפיע על מעט אנשים, אבל אם חברת טבע מכפילה את עצמה זה משפיע על המון אנשים".

מרום מציע "להחריג את כל נושא האקזיטים מנתוני הסטטיסטיקה של יצוא ענפי ההייטק התעשייתיים", משום שהם חסרי משמעות וכי האופן שבו הם מוצגים פוגע בקבלת החלטות. "האם יש דרך לחזות מה הסיכוי שיהיה אקזיט ברמה רבעונית בשלוש שנים הקרובות?", שואל מרום, "אם אתה מפעל יצוא כמו אינטל, אז אתה יכול להניח מה תהיה תחזית הייצור בשנים הקרובות, כך שאם צפויה פעולת תחזוקה מהותית במפעל, אפשר לצפות לירידה במכירת השבבים. אבל מה יכולה לתת לך סטטיסטיקה על אקזיטים?", הוא שואל. לדבריו, "מדובר באירועים בלתי קשורים לחלוטין. אין קשר בין מכירת מובילאיי לאקזיט בסטארט-אפ פיננסי. כשהמנכ"ל של אינטל החליט לקנות את מובילאיי הוא ככל הנראה לא הביט בשום גרף על מכירות סטארט-אפים במדינת בישראל".

"במשרד האוצר צריכים להכיר באמת"

הנתונים שכן חשובים, לפי מרום, הם הגידול בתעסוקה והגידול בגיוס הון. "סביר להניח שיש איזשהו קשר בין כמות הכסף המושקע לציפיות לתוצאות. וכנ"ל בתעסוקה - כי אם אתה מוכר שירותי תוכנה יש קשר בגדול בין כמות המועסקים לכמות ההכנסות. כך למשל, אם אתה אומר שאתה מגדיל את התעסוקה ב-5%, אז אתה יכול לעשות אומדן ולחזות מה יקרה לך בעתיד".

בלי סטטיסטיקה טובה, מזהיר מרום, אין יכולת טובה לקבלת החלטות. "קודם כל שבמשרד האוצר יגידו לעצמם את האמת, ואז שיסיקו את המסקנות ויגידו מה שצריך להגיד לאדונים הפוליטיים שלהם", הוא מציע. "יותר ויותר מדינות מבינות את חשיבות ההייטק ונוקטות צעדים לשנות את הכלכלה בהתאם. ההייטק הישראלי לא נוצר בזכות הממשלה, אלא בשל שתי סיבות: הראשון, הצורך בחדשנות של מערכת הביטחון, והשני, היעדר המעורבות של הממשלה. זה לא שמישהו בממשלה באמת ישב וחשב. השמן השמין עד אין קץ והרזה בקושי נושם. אף אחד בעולם לא מציין לשבח את המגזר הציבורי והרגולציה הישראליים, והם לא זוכים לציונים נורמליים ברמה העולמית, בעוד שההייטק מדורג בחמישייה המובילה".

מרום טוען בעצם שישראל יכולה להגיע להישגים טובים יותר. "התוצר לנפש בסינגפור הוא 84 אלף דולר - פי שניים מישראל. אם אם אנחנו רוצים להכפיל את התוצר לנפש צריך לעבור דרך שותפות אמיתית בין המגזר הציבורי והפרטי. המגזר הציבורי מוכרח לשפר דרמטית את הסטנדרטים שלו, ללמוד הרבה יותר טוב את הנתונים ואת הצפוי מהם. גם הדוח שאנחנו פרסמנו הוא דוח חסר אם הוא לא חלק ממשהו יותר גדול".

"אנחנו מדברים כל הזמן על איך נהפוך לנסיכות גז ועל ההשפעה החיובית של זה על כלל האוכלוסייה - בהנחה שמאמינים לשלטונות, ובהנחה שכל הדברים האלה אכן יקרו, ובהנחה שהמדינה לא תזלול את התקבולים אלא תחלק אותם לאזרחים - גם אז הסכומים יהיו זניחים בהשוואה ליצוא ההייטק. אם נצליח להגדיל את יצוא ההייטק אפילו במספרים צנועים של 5%-10% בשנה, בלי אקזיטים אלא רק מכירות, הם יגמדו את מאות המיליונים שנקבל בשנה מהגז". 

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה