גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרוח של הילמה: הציירת הרוחנית שזוכה להכרה עשרות שנים אחרי מותה

הילמה אף קלינט ביקשה שציוריה יתפרסמו רק 20 שנה לאחר מותה משום שהיא האמינה שהיא מציירת לעתיד ● כמה עשרות שנים אחר כך, אחרי תערוכה שוברת שיאים בגוגנהיים ועם פתיחת תערוכה העוסקת ביצירתה במוזיאון תל אביב, כבר ברור שהיא צדקה

הברבור, מס׳ 17 / הילמה אף קלינט באדיבות קרן הילמה אף קלינט
הברבור, מס׳ 17 / הילמה אף קלינט באדיבות קרן הילמה אף קלינט

אלה לא רק הצבעים הפסטליים, הספירלות והצורות העגולות, ביניהן גם צורת הלב שמקבלים את הצופה בכניסה לחלל, שהופכים את התערוכה "יש עידן חדש: על הרוחני באמנות" (אוצרת: רותי דירקטור) לתערוכה שכדאי להגיע אליה עם מישהו או מישהי שאוהבים. זה גם הרגע שבו נעשו היצירות המוצגות - שהוא בלתי נפרד מהתוצאה הסופית שלהן. הרגע הזה עדיין קיים בחלל, וזהו רגע שעוסק ברוח וריפוי, ביד נשית והרמונית שמובלת על-ידי אינטלקט מיסטי. הוא הופך את היצירות הללו לעדות של אהבה וחמלה אוניברסליות, כמעט פסיכדליות.

מהו הרוחני באמנות? הצייר והתיאורטיקן הרוסי וסילי קנדינסקי הגה את הביטוי בספרו "על הרוחני באמנות", שיצא לאור ב־1912 והפך מיד עם פרסומו לספר מכונן שתורגם לשפות רבות. קנדינסקי התייחס למופשט כאל פסגת הביטוי האמנותי והפך למוביל התפיסה שאומצה על-ידי אמנים רבים אחריו. בשנים האחרונות גברה המודעות לכך ששתי אמניות בנות המאה ה־19, שעבודותיהן מוצגות לראשונה בישראל, הקדימו את קנדינסקי ברעיונות האלו: הילמה אַף קלינט השבדית (1862-1944) ואמה קונץ השוויצית (1892-1963).

אף קלינט לא זכתה להכרה בחייה. למעשה, האמנית הספיריטואליסטית חוותה תסכול רב כשנכשלה בקבלת הכרה על עבודותיה מצד גבר שביקשה את הערכתו. לכן, היא ביקשה בצוואתה שציוריה יתפרסמו רק 20 שנה לאחר מותה משום שהיא האמינה, ומתברר שדי בצדק, שהיא מציירת לעתיד. 14 ציורים שלה מוצגים בתערוכה שנפתחה השבוע במוזיאון תל אביב לאמנות, וביניהם ציורי ענק מהסדרה "עשרת הגדולים ביותר" לצד עשרה רישומים שלא נחשפו עדיין לציבור. אף קלינט מסומנת בימים אלו כפורצת הדרך של האמנות המופשטת ובאפריל ננעלה רטרוספקטיבה שלה בגוגנהיים בניו יורק, ששברה שיאי מכירות כרטיסים.

הילמה אף קלינט, ילדות, עשרת הגדולים ביותר, 1907

היא נולדה בשבדיה, למדה שם אמנות ויצרה בהשראת תנועות ספיריטואליסטיות, התנסתה בסיאנסים, פעלה כמדיום ותיעדה את הרוחות שהנחו אותה בציור. היא הייתה ערה לתגליות ולהמצאות של תקופתה, כמו הטלפון, גלי הקול, קרני הרנטגן והשדות המגנטיים. מבחינתה, הם היו הוכחה לקיומם של עולמות בלתי נראים. ציוריה משלבים צורות מופשטות ומוטיבים סמליים, שבאמצעותם שאפה לבטא ממד אחר של קיום, שבו המיקרוקוסמוס והמקרוקוסמוס משקפים זה את זה.

קונץ, שחיה באזור כפרי בשווייץ הדוברת גרמנית, התמסרה לציור בגיל 46. היא האמינה שמודעות גבוהה מדברת דרכה כשהיא מציירת וציירה מתוך טראנס שיכול היה להימשך יממה. היא הייתה הילרית, חוקרת, נטורופתית וציירתשרשמה על נייר מילימטרי בעזרת מטוטלת שאותה שאלה שאלות פילוסופיות, אישיות או פוליטיות. המטוטלת, שהייתה עשויה שרשרת כסף, אבן כסף ואבן ירקן הנחתה את הקו הבא בציור.

הציורים הסימטריים של קונץ מורכבים מצורות גיאומטריות המקיימות ביניהן יחסים מתמטיים מדויקים. הם מבטאים אנרגיות קוסמיות, מזכירים את המנדלות הטיבטיות, ומגלים את ההרמוניה של היקום ואת היחסים המיסטיים בין מספרים לצורות. מבחינת קונץ, הציורים הללו היו כלי לעבודה רוחנית, למדיטציה ולריפוי, לא לאמנות. היא חיה חיים נזיריים ולא הציגה את יצירתה בימי חייה. בדומה לאף קלינט, גם קונץ אמרה שהיא מציירת עבור העתיד, עבור המאה ה־21. היא העידה על עצמה שמגיל צעיר הייתה מודעת לכוחותיה הטלפתיים, ליכולות הריפוי ולחוש הנבואה שלה.

אמה קונץ, "עבודה מספר 380" / צילום: באדיבות מוזיאון תל אביב

אנטון מאייר היה ילד בן חמש כשקונץ ריפאה אותו משיתוק ילדים. לאחר מותה ובבגרותו הוא לקח על עצמו לטפל באוסף הרישומים של קונץ, הכולל 500 רישומים, מתוך אסירות תודה. מאייר חבר לאוצר השוויצרי הידוע הארלד זימן וגיבש גוף ידע על פועלה. בשנת 1986 הוא אף ייסד מרכז על שמה של קונץ, שם מוצגות עבודותיה. תערוכה מקיפה של קונץ הוצגה השנה בגלריה סרפנטיין בלונדון וזכתה להצלחה רבה.

כוחות הריפוי של האמנות

במשך ארבע שנים עבדה האוצרת רותי דירקטור על התערוכה, גם כי דעתה השתנתה לא פעם לאורך הדרך, וגם כי ההפקה בתערוכות מהסוג הזה מורכבת למדי. האם העניין המחודש באמניות הספיריטואליסטיות כמו קונץ ואף קלינט מבשר על גל חדש של חיפוש רוחני שאולי יתרגש על עולם האמנות והתרבות הפופולרית?

"אני חושבת שאנחנו רואים את עולם האמנות בשינוי", עונה דירקטור, "הוא משנה את פניו. זה לא שבעתיד האמנות תעסוק רק בזה, אבל עולם האמנות מכיר בכך שבעבר היו זרמים מקבילים שלא היה להם ביטוי. זה לא סתם שאמניות מסוימות לא הוכרו. הילמה אף קלינט השאירה גוף יצירה של 1,200 עבודות, היא לא הייתה אמנית חובבת וזה לא מקרה שהיא נדחקה. זה קרה כי האמנות הדומיננטית הייתה המודרניסטית, הרציונליסטית, האנליטית והגברית, אלה הדברים שכולנו למדנו בתולדות האמנות. אני חושבת שאנחנו נמצאים ברגע מאוד מרגש כי דברים זזים, פתאום מבינים שמה שלימדו אותנו זה רק סיפור אחד - היו עוד סיפורים שהתקיימו במקביל".

לא רק הקהל מגלה עניין מחודש ופוקד את התערוכות המוקדשות לאף קלינט ולקונץ, גם האמנים עצמם. הרעיונות של אף קלינט וקונץ מתגלגלים לעבודות של אמנים הפועלים במאה ה־21 שמשתתפים גם כן בתערוכה. בין השאר, מוצגות עבודות של אמנית הפרפורמנס מרינה אברמוביץ’, שמתייחסת גם היא לאורך הקריירה שלה לכוחות הריפוי של האמנות.

במסגרת שיטת אברמוביץ’, שאותה היא מפעילה בחללים שונים, המשתתפים מוזמנים לתהליכי צמיחה רוחנית דרך אמנות ופרפורמנס כמו בהייה בצבע, ספירת גרגירי אורז ועוד.

אלא שיכולות הריפוי של האמנות נדחו עד לא מזמן בעולם האמנות ונחשבו כלא לגיטימיים. על אברמוביץ’ נמתחה ביקורת דומה לביקורת שנמתחה על זרם הניו אייג’. המבקרים יגידו כי מדובר בפרקטיקה רוחנית שמושתתת על הקפיטליסטי והחומרי, מטפיזיקה שמתורגמת למטבע.

קולות אלה לא עצרו את אברמוביץ’, שמשנת 1988 מייצרת אובייקטים שהיא מכנה "חפצים זמניים": רהיטים כמו כיסא, שולחן, מיטה או מראה שנועדו לשימוש הקהל לצורכי הרגעה, החלמה וריפוי, ולמעשה מופעלים רק על-ידי מגע אדם שעושה בהם שימוש. בתערוכה במוזיאון תל אביב מוצגת העבודה "נעליים ליציאה לדרך" - נעליים שעשויות מגושי קוורץ והקהל יכול להיכנס אליהן "ברגליים יחפות. עיניים עצומות. ללא תנועה. צאו לדרך", על-פי הוראות האמנית. הכוונה היא לדרך מנטלית או רוחנית כמובן, שכן נעלי הקוורץ לא נעות.

ביום האחרון של הכדור

עוד בתערוכה מוצג הסרט של האמן מקסים רוסי תחת השם המצוין "אסטרולוגיה של הנדל"ן" מ־2015. הסרט צולם בסדונה, אריזונה, שם חיו במשך עשור האמן מקס ארנסט וזוגתו האמנית דורותיאה טאנינג. ארנסט הוא גיבור של כמה מעבודותיו של רוסי, שעוקב בסרטיו אחר תופעות תרבותיות אזוטריות.
הפעם הוא נסע בעקבות ארנסט לאריזונה ומצא אזור שהפך לבירה משגשגת של מחפשי רוחניות ואנשי עידן חדש. אחד מהמנהגים המקובלים באזור, למשל, הוא להיעזר באסטרולוגיה כחלק מתהליך רכישה או מכירה של בית. את הסרט מלווה קולו של אסטרולוג מקומי (שהוא גם נגן ג’אז) שקורא את המפה האסטרולוגית של ארנסט ביחס לנוף וביחס לבקתה שבנה.

מקסים רוסי, מתוך אסטרולוגיה של נדל״ן, 2015

בתערוכה משתתפים שני צמדים של אמנים עכשוויים שיוצרים יחדיו. בחלל אחד מוצגות העבודות של עדי רוזנבלום ומרקוס מונטאן שיוצרים ביחד בשנים האחרונות בווינה ומציגים את הפנים של החיפוש הרוחני בעידן העכשווי. העבודות שלהם גדולות ממדים ובהן נראות דמויות של צעירים וצעירות עכשוויים בסצנות של חיפוש אחר אור או משמעות, כשהם מתייחסים לסצנות מטקסים דתיים ומתחתיהם משפטים שמלווים את ההתרחשות.

עבודה של מונטאן רוזנבלום, ללא כותרת (הם עמדו רגע ממושך...),2016

החדר הנחבא בתערוכה הוא גם זה שהכי קשה לצאת ממנו. האמן הישראלי אדם רבינוביץ’ והאמן הגרמני פרידריך קונאת חיים בלוס אנג’לס ולצורכי התערוכה שיתפו פעולה ויצרו מיצב בשם "היום המושלם האחרון" שכולל ציורים, פסלים ודימויים מוקרנים.

המיצב שואל את שמו מהפרק התשיעי בסדרת הטלוויזיה "קוסמוס" ששודרה בשנות ה־80 וזכתה לפופולריות. פרק זה הוקדש לחייהם ולמותם של כוכבים ולעתיד הצפוי לשמש ולכדור הארץ שיילכו ויגוועו בתהליך של מיליוני שנים. המיצב מתייחס לאותו יום אחרון מושלם של השמש וכדור הארץ תוך שימוש בשפה אסתטית של שנות ה־70, ה־80 וה־90, כשהעידן החדש נוכח בחלל כהצהרה. התוצאה? מתעתעת. עתידנית וגם נוסטלגית, אירונית ורוחנית, פסיכדלית, קיטשית ומעודנת בו זמנית, ואולי זאת בעצם מהות הרוחניות - אחדות של ניגודים שנדחסים ביחד ויוצרים אחד שלם חדש. 

עבודה של פרידריך קונאת ואדם רבינוביץ' / צילום: באדיבות מוזיאון תל אביב

עסקת מכירה:

"ללא שם", מרדכי ארדון, שמן על בד, 46X55 ס"מ

נמכרה ב־63,700 דולר בבית המכירות הפומביות "תירוש"

הצייר מרדכי ארדון (1992-1896) נחשב לאחד הציירים העבריים הגדולים ולאחד האמנים הישראליים החשובים והמשפיעים לדורותיהם. הציורים של ארדון רוויי דרמה וגדושים במשמעות נסתרת וגלויה. הוא התייחס ברצינות אל חלקים בספרות היהודית המסורתית העוסקים בתורת הנסתר, וכך כתב עליו חוקר תולדות האמנות, אברם קאמפף: "ארדון מתבונן ביקום מבעד למסורת היהודית המיסטית. הוא משתמש במילון הצורות של האמנות המופשטת, אך אינו מסתפק בבעיות צורניות בלבד, ומציג צורות וסימנים המרמזים על תוכנם. לא רק שהצורות ביצירותיו הן מופשטות - אף הנושאים שהן מתארות מופשטים במידה רבה, ומגלים פנים במסורת ובעולם הדימויים היהודיים המיסטיים. ציוריו של ארדון מקרינים גם אווירה פואטית מעודנת, המעניקה להם תוכן רוחני מרומם".

ציור של מרדכי ארדון / באדיבות בית המכירות הפומביות תירוש

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות