גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רומן ספיבק, אולטרה-מרתוניסט: "הגעתי לקצה גבול היכולת שלי, אבל גיליתי שאחרי הקצה יש עוד עולם"

רומן ספיבק, הישראלי היחיד במרוץ "סובב אנדורה" על פסגות הפירנאים ● 170 ק"מ בתוואי אלפיני עם טיפוס מצטבר של 13,500 מטר, בתוך 62 שעות. זה נגמר בפינוי במסוק

רומן ספיבק / צילום: שלומי יוסף, גלובס
רומן ספיבק / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"התערבתי עם עורך מגזין אופניים שאוכל לרכוב ממטולה עד אילת בפחות מ-20 שעות", מספר רומן ספיבק. "לקח לי שנתיים לאזור אומץ, וכשעשיתי זאת הגעתי לקצה גבול היכולת שלי, אבל אז גיליתי שאחרי הקצה יש עוד עולם, וזה פתח אותי לעולם של ספורט הסיבולת".

מאז הוא ניסה מרתונים ואולטרה מרתונים ובעיקר חקר את תחום המרחקים הארוכים. "אחרי העשירי, רציתי שאנשים אחרים יחוו את החוויה שלי והתנדבתי במשך שנים כפייסר (מכתיב קצב, שמסייע לאצנים אחרים בתחרות), וזה ריגש אותי מאוד, אפילו יותר מאשר לרוץ מרתון בעצמי".

את האולטרה מרתון הראשון שלו עשה לפני שש שנים, וסיים את מאה הקילומטרים ברכס הגבוה בבוואריה על הברכיים, גמור. מאז הוא משתתף באירועי אולטרה בעולם. לפני שלושה חודשים בוויילס גמא 175 ק"מ עם 10,000 מטר טיפוס מצטבר בשטח שבו מתאמנות יחידות העילית של הצבא הבריטי. ספיבק סיים את הריצה ב-42 שעות ללא שינה, והגיע עשירי. אלא שבענף הזה מי שדוחף את עצמו אל הקצה, יש בהחלט סיכוי שלא יסיים את המרוץ.

לאחרונה חזר מאירוע שנחשב לקשה ביותר באירופה, רונדה דל פינס, הסובב את אנדורה על פסגות הפירנאים המקיפים אותה. 170 ק"מ עם טיפוס מצטבר של 13,500 מטר, וזאת בתוך 62 שעות. מאז נוסד המרוץ לפני 11 שנה סיימו אותו כאלף איש בלבד (פחות מ-25%). "כדי להתקבל צריך להגיש קורות חיים, להיות בקיא בתנועה ובריצות בתוואי אלפיני ומתורגל בשטח הררי". אתה מוכן? שאלתי אותו לפני שנסע. "מבחינת הניסיון והאימונים יש לי את מה שצריך, אבל ההר תמיד אומר את המילה האחרונה", ענה.

אבל ההר לא נעתר הפעם. "לאחר 105 ק"מ ו-9,000 מטר טיפוס מצטבר פרשתי מהתחרות", סיפר ספיבק בשובו. "לאחר 29 שעות לא יכולתי לדרוך על כפות הרגליים ומסוק הוריד אותי מההר לעיירה הסמוכה לקו הסיום. לאחר התייעצות עם רופאים מומחים ומומחי כף רגל, ביצעתי תחקיר והפקתי לקחים מהכישלון. אני אומנם מתוסכל מהצורה שבה הסתיימה התחרות, אבל לא מאוכזב מאיך שהתנהלתי. ההרים המדהימים האלה יחכו לי גם בשנה הבאה".

מוטו: אני איש אולטרה מהרגע שאני מתעורר עד לרגע שאני ישן. בכל פעולה החשיבה שלי היא חשיבת אולטרה, כי אי אפשר להפריד בין המנטלי לפיזי. אני לוקח את זה איתי לכל מקום: לזוגיות, לניהול הקבוצה, לתחזוקת הבית לתקשורת עם אנשים. זה מה שאני מלמד כמאמן ובהרצאות: האולטרה הוא מגרש אימונים לחלק המנטלי שלנו.

התחלה: אומרים שדברים גדולים מתחילים בלב שבור או באלכוהול, אצלי זה הלב. לפני עשר שנים יצאתי לילה אחד לריצה בחצות, והחלטתי לרוץ עד הבוקר כדי שיפסיק לכאוב. הקפתי את תל אביב ובאמצע חשבתי כמה זה כיף לי, ואיך אני הופך את זה למקצוע. מאותו רגע התחלתי לבדל את עצמי כמאמן המתמחה בריצות ארוכות.

השראה: היו לי כמה דמויות מעצבות לאורך הקריירה, קראתי ספרים של דין קרנזיס שהפך ממנהל בורגני לרץ מוכשר, ויש את הגיבור של עולם האולטרה, קיליאן ג'ורנט, שתמיד נשאר צנוע ונאמן לעצמו, עם גישה פשוטה של ללמוד וליהנות בהרים. הוא גם אדם נגיש מחובר לקרקע שההישגים והתחרויות לא שינו אותו.

מקור הכוח: כוח של רץ שטח מתחיל בפיתוח הכוח בחדר כושר או בקרוספיט בתחילת העונה. יש לי בסיס כמתאמן בחדר כושר מגיל 15 וטכניקות כוח שרכשתי עם השנים, ומדי עונה, אני יכול להרשות לעצמי להגדיל את נפח הריצה תוך צמצום אימוני הכוח.

כוח מנטלי: משלב מסוים הנפח הוא לא פיזי אלא מנטלי, וזה משחק תפקיד באימונים ארוכים. אולטרה הוא מאמץ מנטלי יותר מפיזי שתלוי ברצון ובהתמודדות. אבל אם חופרים עמוק במנטלי, מגלים שיש עוד רזרבות שלא ידעת עליהם קודם.

אימונים: שבוע אימונים שלי בשיא העונה כולל 3-4 אימוני בוקר לקבוצה ואז אני רץ או מתאמן בחדר כושר. בסופי שבוע אני מצטרף לריצה עם הקבוצה ובשבת יוצא לריצה הרצינית ומשלים את נפח הריצה. בשיא המאמץ מגיע ל-22 שעות אימונים בשבוע.

מקלות: אני לא יכול לדמיין את עצמי רץ בתוואי אלפיני בלי מקלות. התפקוד שלהם שונה לגמרי בעליה ובירידה, וזה כמו זוג רגליים. צריך ללמוד איך לתפקד אתם. המארגנים ממליצים על כך והרוב המוחלט של האצנים משתמש במקלות.

בת הזוג: אני לא אגש לשום תחרות בלי להתייעץ עם אשתי ולארגן את הזמן איתה ביחד. היא יודעת על כל התכניות האלה וכל הכנה בכל עונה עוברת קודם דרך שיחה ואישור ממנה לצאת לדרך. אני חושב שכל מי שעוסק בענף הזה חייב תמיכה ורוח גבית מהמשפחה, כי אם המשפחה לא מבינה מה אתה עושה ולמה, קשה להתגייס פיזית ומנטלית.

תזונה: אולטרה זה בהרבה מקרים תחרות אוכל. במשך שתי יממות אני אוכל ומעכל והופך אותו לאנרגיה, תוך כדי שהגוף במצב קיצון. גם הגוף צריך להיות מאומן לעכל מזון במצבים כאלה. אני לא אכניס לפה אוכל שלא ניסיתי קודם. האוכל בתחרויות כאלה שונה מג'לים וטבליות של מרתונים וטריאתלונים, כי המאמץ גבוה, למרות שהדופק לעתים נמוך. באולטרה הגוף צריך לעכל את המזון ולהפוך אותו לאנרגיה במצב קיצוני. אז יש בתפריט מרק, בשר מיובש וגבינות שמנות כי צריך שומן שיהפוך לאנרגיה.

ריצות הרים בארץ: התחום התקדם מאוד בשלוש השנים האחרונות, גם בענף התיירות הנכנסת. קשה עדיין להרים מרוצים ואירועי שטח, כי לרשויות המקומיות אין מודעות, ובעיקר כי בלי תמיכה/חסות זה לא ילך. לי יש חסות של המותג סלומון המיוצג בארץ על-ידי חברת קל גב, אבל זה נדיר. יש המון ריצות מאורגנות והרבה רצים זולגים מהכביש לשטח כי מבינים שזה יותר בריא. אני והקבוצה נרתמים לעזור ולפתח את מרוץ השטח הגדול בישראל, ההיירוס, שיתקיים בדצמבר.

מאמן: אין לי מאמן רשמי נכון לעכשיו, אבל אני מניח שכמו שהיה לי בעבר, יהיה לי בעתיד. אבל אם צריך אני פונה לשותף שלי אילן או מדבר עם מומחי ריצה מאנגליה ואיטליה, קולגות שהם בעיני בני סמכא, אז לפני החלטה אני מתייעץ אתם.

הצלחה וכשלון: אין באמת קו סיום אף פעם, אחרי אירוע יגיע אחר, ואני אמשיך להתחרות גם בשנות ה-60 של חיי. אבל כדי להיות מוכן למשהו קיצוני באמת, צריך לעשות אירועים בדרך. בחלק הצלחתי, באחרים נכשלתי, אבל זה טוב, כי כישלון מלמד הרבה יותר מהצלחה.

מה בעתיד: זה השלב האחרון לפני מרוץ חיי. ב-2020 אשתתף בטור דה ג'אנס, שנחשב למרוץ השטח מהקשים בעולם, וזה הגבול שקבעתי לעצמי והפסגה. 340 ק"מ בדולומיטים באיטליה עם 2,9000 מטר טיפוס ו-150 שעות דד ליין. אני חולם עליו מ-2013, אבל יודע שאני צריך עוד כמה שלבים כדי לגשת אליו נכון. זו תהיה מתנה לגיל 40.

עוד כתבות

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"