גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנפצים את המיתוסים שמאחורי הליגה העשירה בעולם

פגרת הקיץ הארוכה - בלי מונדיאל או אליפות אירופה - תגיע אל קיצה בסוף השבוע, כשבאנגליה תישמע שריקת הפתיחה ● האם הכסף הגדול שזורם לממלכה מוביל להצלחות, מי משלמת הכי הרבה ובכמה קפצו מחירי הכרטיסים בתוך שלושה עשורים ● "גלובס" מנפץ כמה מיתוסים

שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים השבוע את הזכייה במגן הקהילה/ צילום: רויטרס David Klein
שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים השבוע את הזכייה במגן הקהילה/ צילום: רויטרס David Klein

איזו ליגת כדורגל היא הטובה בעולם? זהו ויכוח עתיק שמתוחזק בעיקר על ידי זכייני השידור בארץ ובעולם. צ’רלטון, הזכיינית הישראלית של הליגה האנגלית, משווקת אותה כ"ליגה הטובה בעולם". לעומתה, ONE שמחזיקה בזכויות השידור של הליגה הספרדית, כמו גם ערוץ הספורט שהחזיק בזכויות בעבר, משווקים אותה כליגה הטובה בתבל. ומה עם הליגה הגרמנית? לה הרי יש את ממוצע הקהל הגבוה ביבשת כבר יותר מעשור, מה שיכול אולי להיחשב למדד אובייקטיבי לאטרקטיביות.

בכל מקרה, על דבר אחד אין מחלוקת - הליגה האנגלית שנפתחת בסוף השבוע היא מרתקת וזוכה לפופולריות הגדולה ביותר בעולם. ואין כמו פתיחת העונה כדי לבחון כמה אמירות שרווחות בציבור בהקשר של הפרמיירליג.

"הקבוצות האנגליות הן הכי עשירות ביבשת"

אין ספק שהאמירה הזאת נכונה. המדד הטוב ביותר להשתמש בו הוא "ליגת הכסף" של דלויט, המדד השנתי של פירמת החשבונאות שמסווג את המועדונים לפי דירוג העושר שנקבע על פי ההכנסות שלהם. המדד הזה פורסם לראשונה ב-1996, פחות או יותר השנים שבהן התחיל לזרום כסף גדול לכדורגל האירופי בעקבות הקמת הפרמיירליג האנגלית כמה שנים לפני כן.

לפני עשור וחצי דורגו רק ארבע קבוצות אנגליות בין עשרת המועדונים המכניסים ביבשת. אלו היו השנים הגדולות באירופה של הקבוצות האיטלקיות, בעיקר של מילאן, בתקופת ברלוסקוני. מחוץ לעשירייה הראשונה אפשר היה למצוא מועדונים מסקוטלנד, פורטוגל, הולנד.

עם הזמן הם הלכו ונעלמו, הכדורגל האיטלקי הלך והתפורר - וברשימת "ליגת הכסף" של 2019 ניכרת השתלטות מוחלטת של הקבוצות האנגליות. בדירוג האחרון כבר ניצבות שש קבוצות פרמיירליג בעשירייה הראשונה - מנצ’סטר יונייטד (מקום 3), מנצ’סטר סיטי (5), ליברפול (7), צ’לסי (8), ארסנל (9) וטוטנהאם (10). אם מותחים את הרשימה אל 30 הקבוצות העשירות בעולם - היא כוללת 13 קבוצות אנגליות, כולל מועדונים כברייטון, לסטר וסאות’המפטון.

הכסף שזרם לפרמיירליג משך בעלים שרכשו קבוצות וכמובן שחקנים גדולים. אבל הוא משפיע גם על היסודות והתשתיות - שבע קבוצות שישחקו השנה בפרמיירליג האנגלית בנו אצטדיונים חדשים מאז שנת 2000. באיטליה נפתחו מאז תחילת המילניום רק שני אצטדיונים של קבוצות מהליגה הראשונה, בספרד שלושה.

"בפריימרליג משלמים הרבה יותר לשחקנים"

בהתחלה לא הכול היה ורוד. עם הקמת הפרמיירליג ב-1992/93, לא היה לה הכוח הכלכלי למשוך את הכוכבים היקרים של היבשת. שחקנים גדולים ויקרים העדיפו את איטליה וספרד, שם שילמו את סכומי ההעברה הגדולים ביותר ושם גם נרשמו משכורות עתק. אבל זה השתנה מהר מאוד בחסות הכסף שדחף טייקון התקשורת רופרט מרדוק, לליגה דרך רכישת זכויות שידור.

בשנת ההקמה, עמד השכר השבועי הממוצע ששולם לשחקני הליגה על 1,482 ליש"ט, כך לפי בדיקה של portingintelligence.com. בעונת 2017/18 הוא חצה לראשונה רף של 50 אלף ליש"ט בממוצע בשבוע, כולל שחקנים שנהנים משכר שבועי של חצי מיליון ליש"ט. ובזמן שבאנגליה עלה השכר הממוצע במשק מאז 1992 בערך ב-90%, בפרמיירליג הוא זינק ב-3,200%.

וגם מול אירופה הפערים ברורים. השכר הממוצע בפרמיירליג גבוה ב-57% מזה שמשולם בספרד, 73% יותר מזה שמשולם בבונדסליגה הגרמנית, 117% יותר מאשר באיטליה ו-155% יותר מזה שמשולם בליגה הצרפתית. לא פלא שכולם רוצים לשחק בפרמיירליג.

אבל האמירה הזאת לא לגמרי נכונה, כי ממוצעים לא תמיד מספרים את הסיפור האמיתי: ברמה הגבוהה ביותר של השכר לא נמצאת קבוצה אנגלית - שני המועדונים הכי מפנקים מבחינת היקף שכר הם דווקא ברצלונה וריאל מדריד מספרד.

"הכסף הגדול הוא מתכון בטוח להצלחה במגרש"

בעידן שבו הכסף מכתיר אלופות וקובע מעברי שחקנים, אפשר היה לצפות ליותר הצלחות אנגליות על המגרש. אבל זה לא המצב. התחושה היא שהעושר גורר תשלומים מנופחים עבור רכש. כלומר, הפרמיה שנאלצת קבוצה אנגלית לשלם בדמי העברה ובשכר גבוה יותר מזה שתשלם קבוצה אחרת ביבשת.
למרות הגמר הכול-אנגלי בליגת האלופות (ליברפול-טוטנהאם) ובליגה האירופית (ארסנל-צ’לסי) בעונה החולפת, במונחים אירופיים התארים מתרחקים מהאי הבריטי ונוחתים דווקא בספרד. מאז תחילת המילניום זכו הקבוצות הספרדיות ב-18 תארים אירופיים, לעומת שמונה בלבד של הנציגות האנגליות.

והשליטה הטוטאלית נמשכת גם במפגשים ראש בראש: ידן של הספרדיות הייתה על העליונה ב-17 מתוך 22 המפגשים האחרונים מול קבוצות אנגליות בשלבי הנוקאאוט.

"העומס על השחקנים הוא הגדול ביותר"

מאמן ליברפול יורגן קלופ יצא השבוע שוב בקמפיין שנועד להוריד את העומס מהקבוצות האנגליות. "תנו לנו חמישה-שישה שבועות של הכנות בתחילת העונה, והכדורגל יהיה הרבה יותר מעניין. במקום זה, יש לנו חמישה ימי אימון". קלופ התלונן על כך שהליגה האנגלית מתחילה שבועיים לפני הליגה הספרדית למשל.

הדברים הללו חוזרים על עצמם גם סביב חג המולד, זמן שבו אירופה שובתת מפעילות אך בליגה האנגלית מגבירים עומס. האם העומס הוא שפוגע באנגליות ומונע מהן הצלחות?

צריך לזכור כי המועדונים האנגליים כופים את זה על עצמם. הם מתרוצצים במהלך הקיץ במסעות שיווק מוקדמים ברחבי העולם בגלל רצון להרוויח כסף.באופן כללי, הטענות לגבי עומס גדול יותר לא מדויקות - בדיקה מקיפה שנעשתה בעונת 2013/14 בקרב קבוצות הצמרת בליגות הבכירות הראתה, כי היו שתי קבוצות בלבד באירופה ששיחקו 60 משחקים או יותר בעונה, ושתיהן מהליגה הספרדית - אתלטיקו מדריד, ששיחקה באותה עונה 63 משחקים וריאל מדריד ששיחקה 60 משחקים.

נציגות הליגה האנגלית ששיחקו הכי הרבה משחקים היו צ’לסי, ארסנל ומנצ’סטר סיטי עם 56 משחקים כל אחת. בדיקה מקיפה יותר שבחנה ארבע עונות משחקים (2011/12-2014/15) מצאה, כי בשלוש מתוכן קבוצות הליגה הספרדית שיחקו בממוצע הכי הרבה משחקים בעונה ורק בעונה אחת שיחקו האנגליות יותר. הבדיקה מצאה כי בגרמניה משחקים משמעותית פחות - כ-10 משחקים פחות לקבוצה בעונה.

"האוהדים המקומיים משלמים את המחיר"

האוהדים האנגלים נאלצים לשלם את המחיר כדי לממן את ההצגה הגדולה הזו. כרטיס למשחק פרמיירליג הוא בילוי יקר ביחס לליגות אחרות באירופה.

בדיקה שכללה את חמש הליגות הגדולות ביבשת (אנגליה, צרפת, איטליה, גרמניה וספרד) מראה, כי המחיר הממוצע של הכרטיס הזול ביותר בפרמיירליג עמד בעונה שעברה על 28.5 ליש"ט - הגבוה בין כל הליגות. בספרד המחיר הממוצע היה 13 ליש"ט ובצרפת 9 ליש"ט בלבד.
גם מחירי המנויים גבוהים יותר באנגליה. בעונה החולפת עמד המחיר הממוצע של המינויים הזולים ביותר בפרמיירליג על 516 ליש"ט, לעומת 229 ליש"ט באיטליה, 205 ליש"ט בליגה הספרדית ורק 159 ליש"ט בגרמניה.

בתוך קצת פחות משלושה עשורים המריאו מחירי הכרטיסים בפרמיירליג ביותר מ-1,000%. בעונת 1989/90, מעט לפני הקמת הפרמיירליג עמד מחיר הכרטיס הזול ביותר למשחק של מנצ’סטר יונייטד על 3.5 ליש"ט. העונה הוא עומד על 36 ליש"ט, עלייה של 930%. בליברפול מחיר המינוי הכי הזול באותה תקופה זינק ביותר מ-1,000%.

מי יכול להאמין שעד לפני לא המון זמן היה צריך להיפרד מ-60 ליש"ט בלבד כדי להיות מנוי ביציעי אנפילד. 

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים