גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הימים הנוראים" של נתניהו: איך ייראה המו"מ הקואליציוני תחת אימת השימוע?

השימוע של רה"מ יתקיים בין ראש השנה ליום כיפור, ואם ינצח בבחירות - במקביל למשא-ומתן הקואליציוני ● המפלגות יגיעו למעמד לאחר פגישות מקדימות עם ליברמן, שהודיע כי לא ימליץ לנשיא על נציג מפלגה שלא תתחייב לממשלת אחדות ● וגם: האם אנחנו מתקרבים לקיצם של הפריימריז? ● פרשנות

היועמ"ש אביחי מנדלבליט ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
היועמ"ש אביחי מנדלבליט ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

העיניים לכאורה נשואות ל-17 בספטמבר, אך מומלץ להזיז את הפוקוס מעט קדימה. שבוע אחרי סגירת הקלפיות מחויבת ועדת הבחירות המרכזית להודיע על התוצאות הסופיות. בזמן הזה מתארגנים הפוליטיקאים וצועדים לבית הנשיא להמליץ בפניו על המועמד שלהם לראשות הממשלה.

הפעם ההליך הזה יהיה מורכב. בבחירות מועד א' הנשיא ראובן ריבלין פתח את ההתייעצות לציבור באמצעות צילום חי לכל האומה בעמוד הפייסבוק שלו ובכך מנע את הפער בין "שיחות סגורות" להודעות לעיתונות.

הפעם את ההליכה לנשיא עשויה להקדים מיני התייעצות אצל יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן. "המפלגה הראשונה, ליכוד או כחול לבן, שתתחייב על הקמת ממשלה לאומית רחבה - עליה נמליץ לנשיא. אם הן לא יתחייבו לכך עד המפגש אצל הנשיא, לא נמליץ על אף אחת מהן" - כתב ליברמן בעמוד הפייסבוק שלו.

נתניהו מיהר להגיב במאמר לעיתון "ישראל היום". לטקסט הקצר שפירסם השבוע שם לא ניתן לקרוא טור או דעה; הייתה זו קריאה להמרצה, יציאה להצביע, לעשות מעשה. אך בפתיח של הטקסט נתניהו הודיע "אקים רק קואליציית ימין, לא תהיה ממשלת אחדות". הוא התחייב, אך לא התחייב לעמוד בהתחייבותו.

עוד לפני פרסום המנשר הקצרצר, ברור שנתניהו לא יסכים לרקוד לפי החליל של ליברמן. הוא ירים טלפון לאיווט המוקצה ויתחייב בפניו על משהו? כל ההתנהלות הזו מובילה למסקנה, בהנחה שהאנשים הללו יתמידו בדבריהם לעוד חודש וחצי, שליברמן יצטרך להמליץ על גנץ.
גם אחרי שלבי ההתייעצות עם ליברמן, ההליך בפני הנשיא עשוי להתקדם באופן שונה ממה שהיה בעבר.

הנשיא עשוי לשאול את כל מי שיבוא בפניו "האם תשיבו לי את המנדט אם לא תצליחו להרכיב ממשלה? או שמא, בתום 28 ימי הרכבת הממשלה ו-14 הנוספים הניתנים להארכה תלכו שוב לפיזור הכנסת?" שאם כן, הדבר עשוי לצנן את ההתלהבות של הנשיא להטיל על ח"כ זה (נתניהו) או אחר (גנץ) את מלאכת הרכבת הממשלה. בידי הנשיא הסמכות להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב ממשלה, ולא על מי שיבצע טריקים תקדימיים ויוביל את ישראל למשבר חוקתי נרחב ולתוצאה העגומה - העדר ממשלה בישראל למשך חודשים רבים.

יותר מכך, בבחירות מועד א' משלחת הממליצים אל הנשיא לא כללה את נתניהו באופן אישי. באו אליו השרים יריב לוין ומירי רגב, וחברי הכנסת (אז) דוד אמסלם ודוד ביטן. הפעם ייתכן שהנשיא ירצה לשמוע מן המועמד להרכבת הממשלה באופן אישי האם יחזיר את המנדט אם ייכשל במלאכת הרכבת הממשלה.

אפשרות נוספת המועלית בימים אלה היא לקצוב את מלאכת הרכבת הממשלה ל-28 יום בלבד ולא להאריך את הזכות ל-14 יום נוספים. זו אופציה שלגמרי מסורה לשיקול דעתו של הנשיא.

השותפים ינסו למשוך זמן, נתניהו ימהר

לוח הזמנים בספטמבר 2019 יהיה מוזר: 28 הימים הראשונים של מלאכת הרכבת הממשלה יחולו בחלקם במהלך חגי תשרי ובתווך - בעשרת הימים הנוראים שבין ראש השנה ליום כיפור, 3-2 באוקטובר - ייערך גם השימוע של ראש הממשלה נתניהו בפני היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.

איך ישפיעו שני ימי השימוע על המו"מ הפוליטי המקביל? בעוד מערכות הבחירות מתנהלות במסלולים מקבילים, ולציבור, כך נראה, לא אכפת כלל מן החשדות כלפי ראש הממשלה, הרי שבמו"מ פוליטי בחדרים סגורים, הדברים שונים. מסכת הלחצים על נתניהו ועל הליכוד תהיה גדולה מאי פעם.

כלומר אם נתניהו יהיה זה שירכיב את הממשלה, בתוך המו"מ הקואליציוני יהיו שזורים ימי השימוע הפלילי שלו בשלושה תיקי חשדות כבדים. הנושאים והנותנים עם הליכוד יהיו מודעים לכך וייתכן שישאפו להמתין או למשוך את הסגירות הפוליטיות עד אחרי סיום השימוע. ואילו הזמן ידחק בנתניהו; הפעם לא ירצה להגיע ליום האחרון של הרכבת הממשלה.

לקחים מן ההיסטוריה: בסמכות הנשיא ריבלין נמצאת גם אפשרות התערבות אגרסיבית יותר, למען הדמוקרטיה והיציבות השלטונית. הנשיא חיים הרצוג עשה זאת בשנת 1984: בספטמבר אותה שנה, הבחירות הניבו תוצאות כמעט שוויוניות בין הליכוד למערך, והנשיא הרצוג הצליח לשכנע את שני המנהיגים, שמעון פרס ויצחק שמיר, לכונן ממשלת אחדות ורוטציה בראשות הממשלה. הנשיא הרצוג נתן תחילה לשמעון פרס את מלאכת הרכבת הממשלה, אך פרס לא הצליח. משחזר המנדט לנשיא והגיע תורו של שמיר, שכנע אותו הנשיא הרצוג כי יצליח לכונן ממשלה רק באמצעות רוטציה, וכך היה.

פריימריז במפלגה לא מבטיחים דמוקרטיה

שבוע אחרי הגשת הרשימות ניתן לסכם כי להיות חבר במפלגה בישראל - ימין, שמאל או מרכז - הוא דבר חסר השפעה. כל המפלגות ב-2019 הוכיחו לציבור שברגעי האמת הן מתנהלות כוועדה מסדרת של אדם אחד, המתייעץ עם סוקרים ויחצנים ופועל בעיקר לפי רגשות הנקם או החברוּת שלו. אין שום משמעות לפעילות של מתפקדים ופוקדים בוועדות חוקה או לטקסטים הכתובים בתקנונים של המפלגות. את כל טיעוני ראשי המפלגות כדוגמת "אנחנו המפלגה הכי דמוקרטית" בישראל אפשר לזרוק לפח.

במפלגת הליכוד, למשל, דילגו בקלילות מעבר למשוכת חובת עריכת פריימריז לראשות המפלגה מיד אחרי פיזור הכנסת, ואף מיזגו פנימה את רשימת "כולנו" של השר משה כחלון, מבלי לאשר זאת במרכז המפלגה, כקבוע בחוקה. החוקה של המפלגה הטילה שריון עבה וכבד (רוב מיוחס) על שינוי סעיף המחייב כינוס מרכז, אך יו"ר המפלגה בנימין נתניהו התעלם מחבות זו.

גם היו"ר הנבחר של מפלגת העבודה, עמיר פרץ, לא מתייחס לתוצאות הפריימריז בכובד ראש. בנוסף לאיחוד עם גשר של אורלי לוי־אבקסיס, פרץ שיבץ אנשים כראות עיניו ברשימת המפלגה מבלי להתחשב בפריימריז ובהון הגדול שהוציאו מועמדים בקמפיין לבחירתם רק בינואר האחרון. חצי שנה חלפה מאז קמפיין בחירות פנימי, וכל מי שעיניו בראשו לא יעשה זאת יותר לעולם. מדוע להזיע, להתרוצץ, לקחת הלוואות אם בסוף מגיע יו"ר נבחר ומעיף את מי ש"לא בא לו טוב"? תשאלו את חברת הכנסת לשעבר מיכל בירן והמועמדת אמילי מואטי, שעתרו לבית המשפט נגד דחיקתן במורד הרשימה.

במפלגת הבית היהודי משחקים של שיבוצים בעידודו של נתניהו הביאו ל"קומבינות" שבהן נעשה שימוש במפלגת המדף "אח"י", שאליה "התפקד" ח"כ אלי בן דהן. המפלגה שולבה בתוך הליכוד רק כדי שבצלאל סמוטריץ׳ ורפי פרץ יוכלו להכיל את איתמר בן גביר מעוצמה יהודית בבחירות מועד א'. הקומבינה הזו קרסה אל תוך עצמה בבחירות מועד ב'. כאשר בן דהן ביקש לחזור הביתה ומיד, אפילו שהוא לכאורה לא חבר מפלגת הבית היהודי, הוא שולב לתוך הרשימה - מקום 4 בבית היהודי, מקום 13 בגוף המאוחד; הוא משתתף בישיבות מרכז המפלגה, אבל מצהיר בפני בית הדין של המפלגה שאינו חבר בה.

מה זה מפלגות בישראל ב־2019? משחקים בשיבוצים וגחמות של מנהיגים. יידע כל אזרח בישראל השוקל להתפקד למפלגה ולשלם לה דמי חבר או להיות מעורב בפעילותה, שאין שום משמעות לכך. המפלגות "הדמוקרטיות" זהות למפלגות "האיש האחד" - ישראל ביתנו, ש"ס, כחול לבן ויהדות התורה.

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק