גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העתיד של "דירה להשכיר" תלוי בהשקעות של המוסדיים

מדיניות הדיור של הממשלה הבאה תקבע במידה רבה את גורלו של הפרויקט המוביל בארץ להשכרה לטווח ארוך - החברה הממשלתית "דירה להשכיר" ● החברה אומנם לא עמדה ביעדים השאפתניים שהציבו לה שרי האוצר, אך היא כן הצליחה להוסיף אלפי יחידות דיור לשוק השכירות שנמצא במחסור קבוע

סימנים של אי ודאות מרחפים על המשך פעילותו של הגוף החשוב ביותר בתחום הדיור להשכרה ארוכת-טווח - החברה הממשלתית "דירה להשכיר".

החברה הוקמה ב-2014 כחלק מהצעדים שיזם שר האוצר דאז יאיר לפיד לצנן את עלויות הדיור, על ידי כדי שתבנה יחידות דיור שיושכרו לטווח ארוך.

ללפיד היה חזון יומרני עד מופרך: בניית 150 אלף יח"ד להשכרה לטווח ארוך בתוך 10 שנים. לשר האוצר הנוכחי משה כחלון היה חזון שאפתני לא פחות לחברה שאותו הציג ערב הבחירות ב-2015: בניית 65 אלף יח"ד להשכרה, במהלך קדנציה ממשלתית בת ארבע שנים.

בפועל הצליחה דירה להשכיר לשווק מאז הקמתה מספרים נמוכים בהרבה: עד כה שווקו קרקעות לכ-6,500 דירות, מהן אוכלסו יותר מ-700 דירות, והשאר נמצאות בבנייה או בהליכי מכרז. אף שמדובר בעשירית מהמספר שעליו הצהיר כחלון, מדובר בפרויקט הכי גדול שנעשה עד כה בתחום, ולזה שיש לו היכולת הרבה ביותר להשפיע על המצב של שוק השכירות.

ניתן גם לראות כי בפעילות החברה ניכרת מגמת עלייה: ב-2017 שווקו רק 2,286 דירות מיעד שנתי של 4,000, אך ב-2018 כבר עמדה החברה ביעד השיווק של 4,000 דירות. נוסף לכך החברה גם מהווה זרוע לתכנון וביצוע של פרויקטים לא להשכרה. למרות כל אלה, מספר סימני השאלה מרחפים כיום מעל המשך פעילותה של החברה.

דירה להשכיר - שיווקי קרקע נכון ליולי 2019

השאלה הפתוחה: מדיניות הדיור של הממשלה הבאה

1. האם הממשלה הבאה תדבוק בהעדפה המוחלטת של תוכנית מחיר למשתכן אותה הכתיב כחלון? הוואקום השלטוני שנוצר מאז פוזרה הכנסת ה-20 בדצמבר 2018 ואי הרכבת ממשלה חדשה עד היום משפיע גם על הוודאות בתחום השכירות ארוכת-הטווח.

כך לדוגמה, דירקטוריון דירה להשכיר, בראשות אודי אדמתי, בחר לאחרונה את יאיר טל לתפקיד המנכ"ל, במקום עוזי לוי שסיים את תפקידו, אבל טל עדיין לא יודע מי יהיה שר האוצר שיחתום סופית על מינויו. זאת ועוד, איש אינו יודע באיזה משרד ישובץ מטה הדיור, מה יהיה הרכב קבינט הדיור, מה תהיה המדיניות בתחום הדיור להשכרה, ואם "ארגז הכלים" שקיבל משה כחלון כאשר מונה לשר האוצר יישאר במתכונתו, כולל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומינהל התכנון.

2. האם הממשלה הבאה תשמר את המודל הקיים של הפרויקטים, או תשנה אותו? בשיטה הנוכחית, היזמים ניגשים למכרז על קרקע, בלי מחיר מינימום, והיזם שזכה ובנה יכול למכור את כל הדירות בפרויקט בתום 20 שנות הפעלה. בכירי דירה להשכיר רואים במתווה הזה נוסחה כלכלית מנצחת.

ראש מטה הדיור זאב בילסקי אומר כי "במרכז הארץ המודל הכלכלי של החברה מסדר את עצמו, גם בכפר סבא וגם בתל אביב, אבל בפריפריה חייבים להוסיף סיוע ממשלתי כדי להצליח. למשל, האפשרות של היזם למכור חלק מהדירות, או לקבל זכויות בנייה לנדל"ן מסחרי במסגרת הפרויקט, ואלה פתרונות כלכליים שנעשים בפרויקטים כאלה כדי לייצר כדאיות כלכלית".

זאב בילסקי / צילום: איל יצהר

3. שאלה מכרעת נוספת היא מה יהיה מקור הקרקעות של החברה? בכל הקשור להקצאת קרקעות המדינה על ידי רמ"י, כשהבחירה הייתה בין דירה להשכיר לבין מחיר למשתכן, העדיפות המוחלטת של כחלון הייתה כמובן לבייבי שלו - מחיר למשתכן.

דירות להשכרה של דירה להשכיר

ספק הקרקעות העיקרי של "דירה להשכיר" הייתה הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור), המחויבת להקצות בכל תוכנית עד 30% מהדירות לטובת שכירות לטווח ארוך, מתוך זה מחצית לדיור בר השגה. בימים אלה פוקעות סמכויותיה של הוותמ"ל, ועדיין לא ברור אם הממשלה הבאה תאריך את פעילות הוותמ"ל או לא.

נציין כי תקופת השכירות לזכאים לדיור בר השגה עומדת על 10 שנים (שלוש שנים, עוד שלוש שנים, ועוד ארבע שנים), ולשוכרים במחירי שוק שתי תקופות של חמש שנים. יש עדיפות ל"בני מקום", בין 20% ל-50% מהמתחם.

האם נכון להמשיך את הפעילות של "דירה להשכיר" באותו מבנה ושליטה של שר האוצר בקבינט הדיור ובמטה הדיור, עם עדיפות מוחלטת בחלוקת הקרקעות לטובת מחיר למשתכן, או שיש מקום לחלופה אחרת?
בילסקי: "ריכוז הסמכויות והאמצעים בידי שר האוצר הביא לתפנית דרמטית בענף הנדל"ן בכלל ולקידום הדיור להשכרה בפרט. חברת דירה להשכיר נבנתה כדי להעצים את המכשירים שמאפשרים היום את פישוט ההליכים וקידום התכנון. הריכוז הזה חוסך את הצורך בפטנט של מבצעים, כמו בקליטת העלייה מרוסיה.

"לטעמי נכון להישאר עם המבנה הנוכחי, אבל זה כמובן תלוי בהסכמים הפוליטיים. הונח כאן יסוד לעבודה מסודרת שמיישמת את החלטות הממשלה. לעניין העדיפות - הפרופורציה צריכה להיות כמו בוותמ"לים היום - 30% להשכרה".

הפתרונות: קונים פרויקטים שלמים ורוצים סמכות להפקיע

כדי לעקוף את בעיית המחסור בקרקעות, דירה להשכיר יצאה במבצע "השכר ומהר" - הציעה ליזמים לרכוש מהם פרויקטים למגורים שהם מקימים, בשלמותם, בהיקף של לפחות 50 יח"ד בפרויקט, שיוקדשו לדיור להשכרה. בכוונת "דירה להשכיר" לרכוש פרויקטים למגורים בהיקף של עד 700 יח"ד במצטבר, במימון 60% מגורם פרטי ו-40% הון עצמי - הלוואת בעלים של המדינה. עסקה ראשונה מסוג זה נעשתה בשכונת נוה שאנן עם חברת שכטמן הנדסה, לכ-100 דירות.

אודי אדמתי, יו"ר "דירה להשכיר", אומר כי "ברכישות כאלה אנחנו מדלגים על השלב של ועדות התכנון ופרוצדורות מוקדמות, וגם על השאלה איך מחלקים את הקרקעות בינינו לבין מחיר למשתכן. אנחנו בשלבי סגירה של עוד שני פרויקטים כאלה, אחד באזור המרכז ואחד בפריפריה".

עתה מתכננת החברה מהלך מרחיק לכת הרבה יותר: בדיונים שנערכו לאחרונה במשרד המשפטים, בין המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ לבין בכירי "דירה להשכיר" ומטה הדיור, נשקלה אפשרות חריגה: מתן סמכות ל"דירה להשכיר" להפקיע קרקעות פרטיות, בעיקר קרקעות מרובות בעלים, תוך פיצוי לבעלי הקרקע, למטרת הקמת דיור להשכרה.

הבעיה בפתרון הזה היא שאם חלק מהדירות בפרויקט ישווקו לשכירות במחירי שוק כמו במבנה המכרזים הרגיל, מתעורר ספק לגבי תקינות ההפקעה המוגדרת "לצורך ציבורי" (אין בעיה כזו במקרה שכל הפרויקט יהיה להשכרה לדיור בר השגה), ובכל מקרה נדרשת לצורך כך חקיקה. בינתיים מחכים להקמת הממשלה הבאה כדי להחליט האם לנקוט בצעד זה או לא.

האתגר: לשכנע את המוסדיים שהפרויקטים משתלמים כלכלית

בילסקי טוען כי מכרזי BOT (בנה-הפעל-העבר) הם כיוון ששווה בדיקת היתכנות כלכלית. לדבריו, "ראשי הרשויות המקומיות הם אנשים אחראיים שרואים את טובת הציבור, והאפשרות של שימוש בקרקע חומה (קרקע בייעוד ציבורי המסומנת במפות בצבע חום) יכולה לייצר רווחה לתושבים, שבלעדי זה אין להם שום סיכוי להגיע לדירה שניתן לחיות בה לאורך זמן וביציבות. הציבור שחי בעיר הוא בעצמו התמריץ ליוזמות כאלה, וראש עיר שלא ייתן מענה לכל תושביו לא יהיה רלוונטי".

מנכ"ל דירה להשכיר יאיר טל אומר שלדעתו "רוב הפרויקטים יימכרו עוד לפני תום 20 שנות הפרויקט, לגופים שימשיכו להפעיל אותם כנכס לטווח ארוך, כי זה אינטרס של המוסדיים". אתה שותף לדעתו?
בילסקי: "בביטחון מלא אני אומר שזה מה שיקרה. החברות שמעורבות בפעילות של דירה להשכיר הן מהגדולות והטובות במשק, איכות הבנייה טובה והתשואה מתאימה לגורמים המוסדיים, שלמעשה כמעט ולא לוקחים סיכון בהשקעה.

"אני בטוח שבמהלך חיי הפרויקטים המוסדיים ירכשו אותם וימשיכו להפעיל אותם מעבר לתקופת הזיכיון של 20 שנים. מוסדיים שלא ייכנסו לשוק השכירות ארוכת-הטווח לא יהיו רלוונטיים.

"לא צריך גם לתמרץ יותר מדי. אותם חלוצים שיקימו פרויקט של דיור להשכרה בכסף של המוסדיים יראו כי טוב, ויוכלו להמשיך בעוד פרויקטים של דירה להשכיר. היופי בפרויקטים של דירה להשכיר הוא בכך שאין כמעט סיכון, וזה מתאים למוסדיים כמו כפפה ליד".

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

השקל נחלש ביותר מ-1%, 3.79 שקלים ● מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות