גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליאון בעקבות ברקת: עיריית ירושלים אישרה תוכנית אב שלישית במזרח העיר

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית אב חדשה לשכונת ראס אל-עמוד במזרח העיר • התוכנית מסדירה חריגות בנייה קיימות וקובעת בינוי עתידי שיאפשר הגדלת האוכלוסייה ב-23 אלף תושבים • תוכניות שאושרו בעבר לשכונות אחרות במסלול דומה תקועות בוועדה המחוזית

ראס אל עמוד / צילום: shutterstock
ראס אל עמוד / צילום: shutterstock

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בירושלים אישרה תוכנית אב לשכונת ראס אל-עמוד במזרח העיר במטרה להסדיר את הבינוי הקיים והעתידי בשכונה - כך נודע ל"גלובס". התוכנית מצטרפת לשתי תוכניות אב שאושרו בשנים האחרונות על ידי הוועדה המקומית בעיר לשכונות בית צפאפא וצור בהאר.

משמעות התוכנית היא הכשרת הבנייה הקיימת בשכונת ראס אל-עמוד וקביעת בינוי נוסף. מכאן והלאה, תושבים ויזמים יוכלו להגיש תוכניות בנייה באופן מוסכם על ידי גורמי התכנון בעירייה.

תוכניות האב מוגשות לאחר אישורן בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לעיונה של הוועדה המחוזית. אלא של"גלובס" נודע כי שתי תוכניות קודמות שכבר אושרו בוועדה המקומית בשכונות בית צפאפא וצור בהאר, והוגשו לעיונה של הוועדה המחוזית כבר לפני מספר שנים, לא נדונו עד היום על ידי הוועדה המחוזית ולא אושרו על ידה.

על סמך השנתון הסטטיסטי לירושלים, כיום מתגוררים בשכונה 28 אלף איש ב-6,000 יחידות דיור. על פי התחזית, בשנת 2040 צפוי מספר התושבים להגיע ל-51 אלף איש. כלומר, יש צורך ב-11 אלף יחידות דיור נוספות על מנת לתת מענה לגידול באוכלוסייה. תוכנית שערך האדריכל דני קייזר, לאחר בחינת חלופות, מציעה בינוי של 9,729 יחידות דיור בנות 135-150 מ"ר.

מטרת התוכנית היא הסדרת מדיניות התכנון בראס אל-עמוד בכל היבטי הפיתוח ופוטנציאל תוספות פיתוח, כך שיותר תוכניות יקודמו על פי הנחיות העירייה, ובקצב מהיר יותר שיענה על הגידול הצפוי בשכונה. זאת כחלק ממהלך תכנוני כולל ליצירת מסגרת תכנונית לכלל שכונות מזרח העיר.

 

צפי לגידול טבעי מאסיבי בשכונה

השכונה ממוקמת על מורדות הר הזיתים, כשממזרח לה הגבול המוניציפלי של העיר, ובעיני תושביה היא חלק בלתי נפרד משכונת סילוואן הנמצאת ממערב לה. במהלך השנים קודמו תוכניות נקודתיות בשכונה, שנתנו מענה נקודתי ומקומי, אך לא נעשה תכנון כולל לשכונה. הפעם האחרונה שבה נערכה תוכנית כוללת לשכונה הייתה בשנת 1998, ולאחריה תוכנית המתאר ירושלים 2000, שקבעה את מירב השטח בשכונה למגורים.

מעיון במסמכי התוכנית החדשה עולה כי המטרה הראשית היא להעניק ודאות תכנונית ותכנון בראייה כלל שכונתית, תוך התחשבות בצורכי השכונה כולה. מטרה נוספת של התוכנית היא מתן מענה לצרכים ציבוריים, מאחר שהתשתיות הציבוריות בשכונה לא עומדות בסטנדרטים תכנוניים עדכניים.
בנוסף, התוכנית מתמודדת עם הצפי לגידול הטבעי. עורכי התוכנית מעריכים כי גם אם כל תוכניות הבינוי הקיימות למבני ציבור יתממשו יש צורך בתוספת של 31.6 דונם שטחים לצרכי חינוך, וב-12 אלף מ"ר של שירותי רווחה וקהילה. כמו כן, מטרה נוספת היא יצירת מקורות הכנסה לתושבי השכונה, בזכות הגדרת אזורים ייעודיים לעירוב שימושים, כגון מסחר בקומת קרקע, משרדים ושימושים לצורכי תיירות.

התוכנית מאפשרת הכפלת גובה הבנייה

התוכנית מגדירה את גובה הבינוי באזורים עם רגישות נופית ומבט לעיר העתיקה לארבע קומות, ובאזורים אחרים תתאפשר בנייה של שש
קומות. מדובר בעדכון של תוכנית המתאר ירושלים 2000 שהגבילה את הבינוי בשכונה לארבע קומות בלבד. בשימושים מעורבים הכוללים מגורים, תעסוקה ומסחר ניתן יהיה להגדיר בצירים מרכזיים בינוי בן שמונה קומות.

בעירייה מאשרים כי מהלך דומה מקודם גם בשכונות נוספות במזרח העיר לרבות בית חנינה-שועפט, עיסאוויה, א-טור, ושכונות נוספות. "הסדרת תחום התכנון והבנייה בשכונות מזרח העיר, ובכלל זה קידום תוכניות אב, היא אבן יסוד במדיניות שאותה אני מוביל לחיזוק הריבונות ולשיפור איכות החיים בשכונות אלה", מסר ראש העירייה משה ליאון.

התוכנית מאפשרת הכפלת גובה הבנייה

השכונות הערביות בירושלים עברו במשך השנים תהליך הדרגתי של שינוי ממרקם כפרי מובהק למרקם אורבני צפוף. ברוב השכונות תהליך זה לא לווה במהלכים תכנוניים ראויים מנקודת מבט כוללת.

מהלך משמעותי שבוצע במסגרת הכנת התוכנית הוא שיתוף התושבים, שחשיבותו בפרט בתוכניות המקודמות במזרח העיר על ידי עיריית ירושלים הוא קריטי. זאת, על רקע "פערי ידע ותרבות וקושי באמון בין התושבים והעירייה", כפי צוין במסמכי התוכנית.

בשכונה מורגשת מצוקת דיור קשה, ובתים רבים בה נבנו בחריגה מהוראות התוכנית. כיום, הרצון של עיריית ירושלים הוא לערב את הציבור הערבי ולקדם תוכניות אב לחלק מהשכונות הערביות, דבר המהווה אבן יסוד להסדרת הכאוס האורבני הקיים. במקרה של ראס אל- עמוד, שיתוף התושבים הוא גורם מכריע כדי לאפשר תכנון בר מימוש. אוכלוסיית השכונה צעירה ולתושבים אין ייצוג פוליטי בעירייה.

תושבי השכונה מחכים זה שנים לתוכנית שתביא להכשרת הבתים הקיימים ותאפשר בנייה חדשה. הבעיה היא שהם מתקשים להאמין ליוזמת העירייה ונוהגים בה בחשדנות רבה. תושבים רבים עדיין חושבים במונחים של "כל אדמות סילוואן ההיסטוריות לדורותיהן" ומתקשים מאוד להבין את "גזירת הקו הכחול". הבנייה הספונטנית שהתפתחה במהלך השנים הותירה את השכונה עם מחסור חמור בשטחי ציבור ותשתיות המתבטא באיכות החיים היומיומית בשכונה. רוב המבנים בשכונה נבנו ללא היתרים, והתושבים מתמודדים עם צווי הריסה ועם כתבי אישום.

במסמכי תוכנית האב של ראס אל-עמוד, שערך משרד קייזר אדריכלים בשיתוף אגף התכנון בעיר, צוין כי "ברוב השכונות הערביות ההתפתחות האורבנית מתרחשת בלי יד מכוונת ובלי חזון לפיתוח עתידי". אלא שבעבור התושבים הקרקעות הן הנושא "הרגיש, המסעיר והמלכד ביותר".
מאז הקמת "עיריית ירושלים הישראלית", תושבי השכונה לא שותפים במערכות הממסדית המנהלות את הקרקע. בהיעדר שיתוף וכשקיימים כאלה פערי תרבות, הדבר מוביל להתנגדות אוטומטית. "ההתנגדות נבעה מאי ההכרה של התרבות והמנהגים של החברה השונה", צוין במסמכי התוכנית.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה