גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה פלסטינים יקבלו אזרחות ישראלית בתוכנית הסיפוח של ימינה

שקד ובנט מציעים לספח 60% מהגדה המערבית המוגדרים כשטח C, כולל אזרחות לכל התושבים • ישראל, הם טוענים, יכולה לקלוט 100 אלף פלסטינים • בדיקה מגלה כי מספר הפלסטינים בשטח C גבוה הרבה יותר, בשל יישובים בשטחי A ו–B הגולשים לתוכו - האם גם להם תוצע אזרחות? ● המשרוקית של גלובס

איילת שקד / צילום: כדיה לוי
איילת שקד / צילום: כדיה לוי

"אתי שואלת מה זה אומר להחיל ריבונות על יהודה ושומרון", ענתה יו"ר ימינה איילת שקד לשאלה של גולשת בשידור חי בפייסבוק. "אז אני אסביר, אתי: ביהודה ושומרון לא חל החוק הישראלי עדיין. אנחנו נמצאים שם, אבל חוקי המדינה לא חלים. כשאנחנו אומרים להחיל ריבונות, זה אומר שהחוק הישראלי כולו יחול ביהודה ושומרון". אף על פי כן, היא סייגה, "אנחנו כמובן מדברים על החלת החוק רק בשטחי C, לא בכל יהודה ושומרון. בשטחי C גרים כל התושבים הישראלים, כמעט חצי מיליון, ובין 100 אלף ל-200 אלף פלסטינים - תלוי את מי שואלים. הכוונה היא להציע להם תושבות או אזרחות. זה מספר שאנחנו יכולים להכיל".

שקד מרבה להשתמש בטיעון הדמוגרפי הזה כדי להגן על מתווה הסיפוח שהשיק נפתלי בנט לפני בחירות 2013, תחת הכותרת "תוכנית ההרגעה". השורה התחתונה של הטיעון: ייתכן סיפוח של 60% משטח הגדה המערבית, המוגדרים כשטח C, בלי פגיעה בדמוקרטיה, שכן ישראל יכולה לעמוד במתן אזרחות ליושביו הפלסטינים. אבל בסרטון ששקד שידרה בשבוע שעבר היה חידוש חשוב: לראשונה, בכל ההתבטאויות שמצאנו בנושא, היא מודה שייתכן שבשטח גרים יותר מ-100 אלף נפש. זה המספר שהיא נקבה בו בכמה ראיונות ומאמרים בשנה האחרונה, לרבות בראיון ליונית לוי במגזין האמריקאי "אטלנטיק", אז הכריזה "אנחנו יכולים בהחלט לקלוט 100 אלף אזרחים פלסטינים".

כמה פלסטיניות ופלסטינים באמת צפויים לקבל אזרחות אם יסופחו שטחי C? לפני שנה וחצי ערכנו תחקיר מקיף בסוגיה, וכעת עדכנו את הממצאים.

החלוקה של הגדה המערבית לשלושה אזורים נולדה ב-1995, בהסכמי אוסלו ב'. הרשות הפלסטינית קיבלה אחריות ביטחונית ואזרחית בשטחי A (הערים הגדולות) ובשטחי B (בעיקר מרחב כפרי), איים גדולים וקטנים שתופסים יחד כ-40% מהשטח שמעבר לקו הירוק. אלה מוקפים בשטחי C, אזורים בשליטה ישראלית שבהם מתגוררים כל המתנחלים, ובהם התכנון והבנייה נתונים בידי ישראל.

מקרה קלקיליה: העיר לא עוצרת בגבול

המחצית שנשמטה מהסטטיסטיקה

אשר למספר המתנחלים בשטח C, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) הוא עמד בסוף 2017 על 413.4 אלף איש . זה גם המספר שמסר לנו דוברה של שקד כששאלנו על המקור לנתונים שלה, מעט נמוך יותר מהמספר ששקד נקבה בו.

לגבי מספר הפלסטינים בשטח C אין בישראל הערכות רשמיות. בתוכנית ההרגעה המקורית של בנט, שהוסרה בינתיים מהאינטרנט, דובר על 48 אלף נפש בלבד; בדו"ח של עמותת רגבים - בין 50 ל-100 אלף נפש; באתר מפקדים למען ביטחון ישראל - 100 אלף נפש. שקד הפנתה אותנו להערכות מתאם הפעולות בשטחים (מתפ"ש), שכביכול עומדות על 100 עד 200 אלף נפש.

במתפ"ש סירבו למסור מידע עדכני, אבל הגוף אמנם פרסם ב-2012 דוח שלפיו מתגוררים בשטח C כ-90 אלף פלסטינים. דא עקא, נציג המתפ"ש הודה ב-2016, בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, שיש במספר הזה בעיה: הוא מבוסס על נתונים של הלמ"ס הפלסטינית שאינם מכירים בגבולות בין אזורי A ו-B לבין אזור C. לכן יישובים שנמצאים בשטח C רק בחלקם לא נכללו בקובץ.

ליישובים פלסטיניים רבים, ובהם ערים כטול-כארם, רמאללה וקלקיליה, יש קטעים שזולגים לתוך שטח C. עמותת המתכננים "במקום", שנסמכת על נתונים מפורטים וצילומי אוויר, העריכה לפני שנה וחצי שבקטעים הללו בלבד גרים כ-130 אלף איש. האדריכל אלון כהן-ליפשיץ, רכז שטח C בארגון, אמר שבינתיים ההערכות גדלו. משרד התיאום לעניינים הומניטריים של האו"ם (UNOCHA) מעריך שכ-78% מהפלסטינים ב-C גרים ביישובים "מחולקים", ושבשטח כולו גרים כ-300 אלף פלסטינים. גם חוקרים אחרים ששוחחנו איתם הגיעו למסקנה שבשטח C מתגוררים עוד כ-200 אלף פלסטינים שנשמטו מההערכות הנמוכות.

מנין הם באו? קובי מיכאל, חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי, אומר שחלקם "זלגו" לשטח C שבשולי ערים, בבנייה לא-חוקית, וחלקם היו רשומים בשטחי A או B לפני 1995 ועברו ל-C כדי להגיע לחלקות החקלאיות שלהם. כהן-ליפשיץ מעריך שרוב התוספת נובעת מגידול טבעי ביישובים שכבר היו קיימים.

שניהם מסכימים שאין זליגה ניכרת של שכונות לשטחים חדשים, בגלל הסכנה שישראל תהרוס את המבנים. מצד שני, מסביר כהן-ליפשיץ, "שטחים קיימים נמצאים בעדיפות נמוכה מאוד של המינהל האזרחי, ובקושי יש שם הריסות". התוצאה, הוא אומר, היא שיישובים כפריים הולכים ומצטופפים. "ההתרשמות שלנו ממגע עם מאות קהילות היא שיש הגירה שלילית משטח C לשטחי A ו-B. הרבה זוגות צעירים עוזבים את הכפר בשל העדר אפשרות לבנות בתים".

דוגמה חיה לכך היא העיר קלקיליה, ששוכנת סמוך לכפר סבא, מעברו המזרחי של כביש 6. עיקר העיר מוגדרת כשטח A, וחומת ההפרדה מקיפה אותה משלושה עברים. אבל בין החומה לבין מרכז העיר מפרידה רצועה ברוחב מאות מטרים של שטח C, והמרחב העירוני לא נעצר ברצועה הזאת. ב-2016 קידם שר הביטחון דאז אביגדור ליברמן תוכנית של צה"ל להכשיר בנייה פלסטינית קיימת ולאפשר בנייה של 6,000 דירות נוספות ברצועה הזאת.

אבל כעבור שנה התעוררה סערה בממשלה: כמה שרים, ובהם בנט ושקד, מחו בתוקף. בנט הסביר לגלי צה"ל: "לתוכנית היה פוטנציאל להכפיל את אוכלוסיית קלקיליה ולהפוך אותה למטרופולין פלסטינית לאורך כביש 6". ראש מועצת שומרון הזהיר מ"גזילת שטחים עצומים משטח C לשטח הרשות הפלסטינית".
ליברמן נחלץ להגן על התוכנית. "זה אמנם שטח C, אבל אף ישראלי לא מגיע אליו", אמר, "אנחנו אחראים על כל שטחי C, שבהם חיים גם 230 אלף פלסטינים". אבל התוכנית, שהיקפה היה זניח ביחס לשטח C כולו, הוקפאה.

שקד: "לא ירדנו לרזולוציות כאלה"

אם כן, רבות מההערכות שנשמעות בישראל משמיטות כמחצית או יותר מתושבי C הפלסטינים, שגרים בשולי A ו-B. האם שקד כללה אותם בספירה?

התשובה שקיבלנו משקד: "איננו יורדים לרזולוציות כאלה". מאחר שהאנשים שמדובר בהם מתגוררים רשמית בשטח C, עולה השאלה מה תציע להם תוכנית הסיפוח: אזרחות? תושבות בלבד? אשר לאפשרות לדחוק אותם בחזרה ל-A ו-B, מיכאל מילשטיין, חוקר ממרכז משה דיין, אמר לנו שלא מוכרת לו תוכנית כזו. התשובה הרשמית של שקד הייתה כדלקמן: "בהתאם למצע המדיני שלנו, אותם פלסטינים בשטחי C יוכלו לבחור תושבות או אזרחות במסגרת החלת החוק הישראלי על אותם שטחים". 

לקריאה נוספת:

המשרוקית - בדיקה של טענת איילת שקד על האוכלוסייה בשטחי C

ועדת החוץ והביטחון - פער של מיליון תושבים פלסטינים ביהודה ושומרון בין נתוני המדינה לחישובי המומחים

מתאם הפעולות בשטחים - מיזמים באזור C בשנים 2012-2011

משרד התיאום לעניינים הומניטריים של האו"ם - מפה דינמית של שטחי הגדה המערבית

עמותת במקום - האזור האסור: מדיניות התכנון הישראלית בכפרים הפלסטיניים בשטח C

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות