גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות צניחה של 92% ברווחי מגדל ברבעון השני, הרווח במחצית גדל הודות לשוקי ההון

מגדל הרוויחה 20 מיליון שקל ברבעון השני ● השיפור שמגדל רשמה במחצית הראשונה של השנה ברווח הכולל לאחר מס שלה, מסתכם בכ-122.2 מיליון שקל, והוא נמוך במידה ניכרת מהפער בדמי הניהול המשתנים שגבתה בפוליסות המשתתפות ברווחים

שלמה אליהו / צילום: תמר מצפי
שלמה אליהו / צילום: תמר מצפי

קבוצת הביטוח מגדל  שבשליטת שלמה אליהו רשמה רבעון שני פושר מאוד, שבסיומו רשמה רווח כולל של 20 מיליון שקל בלבד, שמשקף צניחה של 92% לעומת רווח כולל של 260.5 מיליון שקל שרשמה ברבעון השני אשתקד, וזאת כתוצאה מירידה הריבית חסרת סיכון ושינויים אחרים בעתודות החברה.

לעומת זאת, לאחר רבעון ראשון חזק, מגדל מציגה עדיין מחצית ראשונה טובה יותר מזו שהייתה לה אשתקד, כשהודות לתשואות חזקות בשוקי ההון הרווח הכולל שלה בששת החודשים הראשונים של 2019 גדל בכ-53% לכ-350.9 מיליון שקל לעומת רווח של 228.7 מיליון שקל במחצית הראשונה אשתקד.

מגדל מנהלת נכסים בהיקף של כ-277 מיליארד שקל, נכון לסוף יוני השנה, כשבמחצית הראשונה של השנה היא רשמה פרמיות ודמי גמולים בהיקף של כ-12 מיליארד שקל, גידול של כ-5.3% ביחס למחצית המקבילה אשתקד כשרק בביטוח הכללי החברה מציגה קיטון בפרמיות שגבתה.

ומה מאפיין את תוצאות מגדל ברבעון השני השנה ובמחצית הראשונה של השנה, ומסביר את התנודות האמורות? בראש ובראשונה מגדל, שמחזיקה בתיקי ביטוח ענקיים, תלויה במה שקורה בשוקי ההון. בהקשר זה החברה מציינת כי " גידול ניכר בהכנסות מהשקעות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שנבע מעליות במדדי המניות ומדדי אגרות החוב, בעיקר ברבעון הראשון של שנת 2019". זה בא לידי ביטוי בכך שההכנסות מהשקעות נטו שרשמה זינקו מכ-2.5 מיליארד שקל במחצית הראשונה אשתקד לסך של כ-8.8 מיליארד שקל במחצית הראשונה ב-2019. זאת, כפועל יוצא לגאות בשוקי ההון במחצית הראשונה, בארץ ובעולם.

אך לא רק זאת, נראה כי כל השיפור שמגדל רשמה במחצית הראשונה של השנה ברווח הכולל לאחר מס שלה, שמסתכם בכ-122.2 מיליון שקל, נמוך במידה ניכרת מהפער בדמי הניהול המשתנים שהחברה גבתה מלקוחותיה בפוליסות המשתתפות ברווחים. במה מדובר? מגדל מחזיקה בתיק הפוליסות המשתתפות ברווחים שנמכרו בשנים 1992-2003 הגדול בשוק. פוליסות אלה מיוחדות בכך שלצד דמי ניהול קבועים של 0.6% מהנכסים, חברות הביטוח רשאיות לגבות בגין רווחים ריאליים בהן דמי ניהול משתנים שנגזרים מהרווח, ומהווים 15% מהרווח שהושג עבור המבוטח.

וכך אנו מגיעים למה שקרה במחצית הראשונה, ובעיקר ברבעון הראשון השנה - הגאות בשווקים הביאה לתשואות גבוהות מאוד וכתוצאה מכך לבוננזה עבור מגדל ויתר חברות הביטוח, שרשמו רווחים גבוהים למבוטחים ושגבו 15% מהרווחים בפוליסות המשתתפות ברווחים. כך, מגדל רשמה במחצית דמי ניהול משתנים בסך של כ-353 מיליון שקל לפני מס, וזאת לעומת דמי ניהול בסך כ-62 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. כלומר, במגדל מדובר על פער (לפני מס) של 291 מיליון שקל שהלכו לשורה התחתונה ושהניבו יותר מהפער שנרשם בין הרווח במחצית הראשונה השנה לזה שנרשם במחצית הראשונה ב-208 - 122.2 מיליון שקל לאחר מס.

כמו כן, העתודות והמחויבויות הענקיות שהחברה מנהלת ומתנהלת לפיהן לטווחי זמן ארוכים במיוחד גורמות לתלות רבה גם בריבית חסרת סיכון. בהקשר זה הקבוצה מפרטת בדוחות כי בין היתר התוצאות הושפעו מכך ש"השינויים בעקום הריבית כאמור הביאו בסיכומה של התקופה המדווחת לגידול בעתודות ביטוח החיים ולקיטון ברווח לפני מס בסך של כ-750 מיליון שקל. ברבעון השני של שנת 2019 השינויים בעקום הריבית כאמור הביאו לקיטון ברווח לפני מס בסך של כ-220 מיליון שקל". למול זאת בתקופות המקבילות אשתקד הייתה השפעה הפוכה לריבית חסרת סיכון, כשאז דיווחה החברה על כך ש"בסיכומה של המחצית המדווחת חל קיטון נטו בעתודות ביטוח החיים בסך של כ-483 מיליון שקל לפני מס, מזה כ-531 מיליון שקל ברבעון השני של שנת 2018". כך, הריבית השפיעה באופן ניכר והפוך על שני הרבעונים.

בעקבות כך מגדל עברה להפסד בתחום ביטוחי החיים, הן ברבעון והן במחצית, לעומת רווחים של מאות מיליוני שקלים בתחום זה בתקופות המקבילות אשתקד. כך או כך, במגדל ממשיכים ומפרטים בעניין זה כי "בתקופה שלאחר מועד הדיווח ועד סמוך למועד פרסומו חלה ירידה ניכרת של עקום הריבית חסרת הסיכון, דבר הצפוי להביא להגדלה נוספת של ההתחיבויות בגין חוזי ביטוח", כשהם מציינים מנגד כי "ההתפתחויות בשווקי ההון, השפיעו לטובה על תיק השקעות הנוסטרו שבניהול החברה".

למול הגידול בעתודות בגלל הריבית חסרת סיכון, הייתה למגדל (כמו שיהיה אצל מתחרותיה) גם השפעה הפוכה שהקטינה את העתודות והגדילה את הרווח. מדובר בהחלטה של ביהמ"ש העליון מהתקופה האחרונה בנוגע לריבית ההיוון שמשמשת לחישובי זכויות והתחייבויות בביטוחי החבויות. "בהתאם לכך, ביצעה מגדל ביטוח אומדן של השפעת פסק הדין האמור והקטינה את ההפרשות בענפים חובה וחבויות בסך של כ-140 מיליון שקל בשייר לפני מס (כ-92 מיליון שקל לאחר מס)", כשהיא מציינת כי היא עשויה לשחרר כספים נוספים בעתיד.

סוגיה אחרת שמשפיעה על מגדל ועל מתחרותיה הגדולות היא תוחלת החיים שלפיה החברה מחשבת את התחייבויותיה. סוגיה זו צפה לאחרונה לאחר שרשות שוק ההון פרסמה טיוטה שעניינה עדכון מערך ההנחות הדמוגרפי בביטוח חיים ועדכון מודל שיפורי תמותה לחברות ביטוח ולקרנות הפנסיה. על רקע טיוטה זו מגדל מדווחת כי "הגדילה את ההפרשה לעתודה משלימה לגמלאות ואת ה-LAT והקטינה את הרווח הכולל בסך של כ-125 מיליון שקל לפני מס ושל כ-82 מיליון שקל לאחר מס".

בתוך כך, האסיפה הכללית של מגדל אישרה אתמול את חלוקת הדיבידנד הגדול, בהיקף 350 מיליון שקל, כשבמקביל דווח כי המנכ"ל המיועד רן עוז ייכנס לתפקידו בתחילת ספטמבר. עם כניסתו לתפקיד הוא יידרש להתמודד עם שורה ארוכה של אתגרים, ענפיים וייחודיים למגדל, ובהם "הקיטון הניכר", לדביר מגדל, במכירות ביטוחי המנהלים, ש"עלול להמשיך גם בעתיד". מגדל, נזכיר, היא חברת ביטוחי המנהלים הגדולה בשוק המקומי.

נושא נוסף שעוז יידרש לו, יחד עם יו"ר מגדל ביטוח ניר גלעד, קשור לדיבידנד שמחלקת החברה ושהוכרז לפני שפורסמה הטיוטה בעניין הלוחות החדשים של הפיקוח על תוחלות החיים שמגדל גילתה כי ישחקו את עודפי ההון הרגולטורי שלה. עם זאת, מגדל המשיכה בהליך חלוקת הדיבידנד, הגם שיישום הטיוטה יוריד אותה מתחת ליעד, ועל כן היא מגלה בדוחותיה כי " לעמוד לכל הפחות ברף יחס כושר פירעון של 100%, ללא התחשבות בהוראות המעבר הרגולטוריות, עד לסוף שנת 2019". כלומר, שמגדל תשפר את היחס שלה עד לרף האמור עד סוף שנה זו.

עוד נציין שמגדל רשמה שיפור נאה בתוצאות תחום ביטוחי הבריאות. כמו כן, בית ההשקעות של מגדל, בניהול שגיא שטיין, ניהל בסוף יוני השנה נכסים בהיקף כולל של כ-35.1 מיליארד שקל לעומת סך של כ-32.7 מיליארד שקל בסוף יוני 2018. בבית ההשקעות מפרטים כי "העלייה התבטאה בעיקרה בגידול בהיקף הנכסים המנוהלים בפעילות קרנות הנאמנות והושפעה מהתשואות שהושגו על ידי הקבוצה בשווקי ההון וכן מגידול בצבירות נטו בתיק הנכסים המנוהלים".

נכסים אלה הניבו למגדל שוקי הון הכנסות של 42 מיליון שקל ברבעון השני, לעומת 38 מיליון שקל ברבעון המקביל, כאשר השורה התחתונה גם רשמה שיפור עם רווח לפני מס של 5 מיליון שקל לעומת רווח של 1 מיליון שקל ברבעון המקביל. במחצית הראשונה של השנה מגדל שוקי הון מציג הכנסות של 83 מיליון שקל ורווח לפני מס של 11 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 75 מיליון שקל ורווח של 3 מיליון שקל במחצית המקבילה.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה