גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות צניחה של 92% ברווחי מגדל ברבעון השני, הרווח במחצית גדל הודות לשוקי ההון

מגדל הרוויחה 20 מיליון שקל ברבעון השני ● השיפור שמגדל רשמה במחצית הראשונה של השנה ברווח הכולל לאחר מס שלה, מסתכם בכ-122.2 מיליון שקל, והוא נמוך במידה ניכרת מהפער בדמי הניהול המשתנים שגבתה בפוליסות המשתתפות ברווחים

שלמה אליהו / צילום: תמר מצפי
שלמה אליהו / צילום: תמר מצפי

קבוצת הביטוח מגדל  שבשליטת שלמה אליהו רשמה רבעון שני פושר מאוד, שבסיומו רשמה רווח כולל של 20 מיליון שקל בלבד, שמשקף צניחה של 92% לעומת רווח כולל של 260.5 מיליון שקל שרשמה ברבעון השני אשתקד, וזאת כתוצאה מירידה הריבית חסרת סיכון ושינויים אחרים בעתודות החברה.

לעומת זאת, לאחר רבעון ראשון חזק, מגדל מציגה עדיין מחצית ראשונה טובה יותר מזו שהייתה לה אשתקד, כשהודות לתשואות חזקות בשוקי ההון הרווח הכולל שלה בששת החודשים הראשונים של 2019 גדל בכ-53% לכ-350.9 מיליון שקל לעומת רווח של 228.7 מיליון שקל במחצית הראשונה אשתקד.

מגדל מנהלת נכסים בהיקף של כ-277 מיליארד שקל, נכון לסוף יוני השנה, כשבמחצית הראשונה של השנה היא רשמה פרמיות ודמי גמולים בהיקף של כ-12 מיליארד שקל, גידול של כ-5.3% ביחס למחצית המקבילה אשתקד כשרק בביטוח הכללי החברה מציגה קיטון בפרמיות שגבתה.

ומה מאפיין את תוצאות מגדל ברבעון השני השנה ובמחצית הראשונה של השנה, ומסביר את התנודות האמורות? בראש ובראשונה מגדל, שמחזיקה בתיקי ביטוח ענקיים, תלויה במה שקורה בשוקי ההון. בהקשר זה החברה מציינת כי " גידול ניכר בהכנסות מהשקעות לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שנבע מעליות במדדי המניות ומדדי אגרות החוב, בעיקר ברבעון הראשון של שנת 2019". זה בא לידי ביטוי בכך שההכנסות מהשקעות נטו שרשמה זינקו מכ-2.5 מיליארד שקל במחצית הראשונה אשתקד לסך של כ-8.8 מיליארד שקל במחצית הראשונה ב-2019. זאת, כפועל יוצא לגאות בשוקי ההון במחצית הראשונה, בארץ ובעולם.

אך לא רק זאת, נראה כי כל השיפור שמגדל רשמה במחצית הראשונה של השנה ברווח הכולל לאחר מס שלה, שמסתכם בכ-122.2 מיליון שקל, נמוך במידה ניכרת מהפער בדמי הניהול המשתנים שהחברה גבתה מלקוחותיה בפוליסות המשתתפות ברווחים. במה מדובר? מגדל מחזיקה בתיק הפוליסות המשתתפות ברווחים שנמכרו בשנים 1992-2003 הגדול בשוק. פוליסות אלה מיוחדות בכך שלצד דמי ניהול קבועים של 0.6% מהנכסים, חברות הביטוח רשאיות לגבות בגין רווחים ריאליים בהן דמי ניהול משתנים שנגזרים מהרווח, ומהווים 15% מהרווח שהושג עבור המבוטח.

וכך אנו מגיעים למה שקרה במחצית הראשונה, ובעיקר ברבעון הראשון השנה - הגאות בשווקים הביאה לתשואות גבוהות מאוד וכתוצאה מכך לבוננזה עבור מגדל ויתר חברות הביטוח, שרשמו רווחים גבוהים למבוטחים ושגבו 15% מהרווחים בפוליסות המשתתפות ברווחים. כך, מגדל רשמה במחצית דמי ניהול משתנים בסך של כ-353 מיליון שקל לפני מס, וזאת לעומת דמי ניהול בסך כ-62 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. כלומר, במגדל מדובר על פער (לפני מס) של 291 מיליון שקל שהלכו לשורה התחתונה ושהניבו יותר מהפער שנרשם בין הרווח במחצית הראשונה השנה לזה שנרשם במחצית הראשונה ב-208 - 122.2 מיליון שקל לאחר מס.

כמו כן, העתודות והמחויבויות הענקיות שהחברה מנהלת ומתנהלת לפיהן לטווחי זמן ארוכים במיוחד גורמות לתלות רבה גם בריבית חסרת סיכון. בהקשר זה הקבוצה מפרטת בדוחות כי בין היתר התוצאות הושפעו מכך ש"השינויים בעקום הריבית כאמור הביאו בסיכומה של התקופה המדווחת לגידול בעתודות ביטוח החיים ולקיטון ברווח לפני מס בסך של כ-750 מיליון שקל. ברבעון השני של שנת 2019 השינויים בעקום הריבית כאמור הביאו לקיטון ברווח לפני מס בסך של כ-220 מיליון שקל". למול זאת בתקופות המקבילות אשתקד הייתה השפעה הפוכה לריבית חסרת סיכון, כשאז דיווחה החברה על כך ש"בסיכומה של המחצית המדווחת חל קיטון נטו בעתודות ביטוח החיים בסך של כ-483 מיליון שקל לפני מס, מזה כ-531 מיליון שקל ברבעון השני של שנת 2018". כך, הריבית השפיעה באופן ניכר והפוך על שני הרבעונים.

בעקבות כך מגדל עברה להפסד בתחום ביטוחי החיים, הן ברבעון והן במחצית, לעומת רווחים של מאות מיליוני שקלים בתחום זה בתקופות המקבילות אשתקד. כך או כך, במגדל ממשיכים ומפרטים בעניין זה כי "בתקופה שלאחר מועד הדיווח ועד סמוך למועד פרסומו חלה ירידה ניכרת של עקום הריבית חסרת הסיכון, דבר הצפוי להביא להגדלה נוספת של ההתחיבויות בגין חוזי ביטוח", כשהם מציינים מנגד כי "ההתפתחויות בשווקי ההון, השפיעו לטובה על תיק השקעות הנוסטרו שבניהול החברה".

למול הגידול בעתודות בגלל הריבית חסרת סיכון, הייתה למגדל (כמו שיהיה אצל מתחרותיה) גם השפעה הפוכה שהקטינה את העתודות והגדילה את הרווח. מדובר בהחלטה של ביהמ"ש העליון מהתקופה האחרונה בנוגע לריבית ההיוון שמשמשת לחישובי זכויות והתחייבויות בביטוחי החבויות. "בהתאם לכך, ביצעה מגדל ביטוח אומדן של השפעת פסק הדין האמור והקטינה את ההפרשות בענפים חובה וחבויות בסך של כ-140 מיליון שקל בשייר לפני מס (כ-92 מיליון שקל לאחר מס)", כשהיא מציינת כי היא עשויה לשחרר כספים נוספים בעתיד.

סוגיה אחרת שמשפיעה על מגדל ועל מתחרותיה הגדולות היא תוחלת החיים שלפיה החברה מחשבת את התחייבויותיה. סוגיה זו צפה לאחרונה לאחר שרשות שוק ההון פרסמה טיוטה שעניינה עדכון מערך ההנחות הדמוגרפי בביטוח חיים ועדכון מודל שיפורי תמותה לחברות ביטוח ולקרנות הפנסיה. על רקע טיוטה זו מגדל מדווחת כי "הגדילה את ההפרשה לעתודה משלימה לגמלאות ואת ה-LAT והקטינה את הרווח הכולל בסך של כ-125 מיליון שקל לפני מס ושל כ-82 מיליון שקל לאחר מס".

בתוך כך, האסיפה הכללית של מגדל אישרה אתמול את חלוקת הדיבידנד הגדול, בהיקף 350 מיליון שקל, כשבמקביל דווח כי המנכ"ל המיועד רן עוז ייכנס לתפקידו בתחילת ספטמבר. עם כניסתו לתפקיד הוא יידרש להתמודד עם שורה ארוכה של אתגרים, ענפיים וייחודיים למגדל, ובהם "הקיטון הניכר", לדביר מגדל, במכירות ביטוחי המנהלים, ש"עלול להמשיך גם בעתיד". מגדל, נזכיר, היא חברת ביטוחי המנהלים הגדולה בשוק המקומי.

נושא נוסף שעוז יידרש לו, יחד עם יו"ר מגדל ביטוח ניר גלעד, קשור לדיבידנד שמחלקת החברה ושהוכרז לפני שפורסמה הטיוטה בעניין הלוחות החדשים של הפיקוח על תוחלות החיים שמגדל גילתה כי ישחקו את עודפי ההון הרגולטורי שלה. עם זאת, מגדל המשיכה בהליך חלוקת הדיבידנד, הגם שיישום הטיוטה יוריד אותה מתחת ליעד, ועל כן היא מגלה בדוחותיה כי " לעמוד לכל הפחות ברף יחס כושר פירעון של 100%, ללא התחשבות בהוראות המעבר הרגולטוריות, עד לסוף שנת 2019". כלומר, שמגדל תשפר את היחס שלה עד לרף האמור עד סוף שנה זו.

עוד נציין שמגדל רשמה שיפור נאה בתוצאות תחום ביטוחי הבריאות. כמו כן, בית ההשקעות של מגדל, בניהול שגיא שטיין, ניהל בסוף יוני השנה נכסים בהיקף כולל של כ-35.1 מיליארד שקל לעומת סך של כ-32.7 מיליארד שקל בסוף יוני 2018. בבית ההשקעות מפרטים כי "העלייה התבטאה בעיקרה בגידול בהיקף הנכסים המנוהלים בפעילות קרנות הנאמנות והושפעה מהתשואות שהושגו על ידי הקבוצה בשווקי ההון וכן מגידול בצבירות נטו בתיק הנכסים המנוהלים".

נכסים אלה הניבו למגדל שוקי הון הכנסות של 42 מיליון שקל ברבעון השני, לעומת 38 מיליון שקל ברבעון המקביל, כאשר השורה התחתונה גם רשמה שיפור עם רווח לפני מס של 5 מיליון שקל לעומת רווח של 1 מיליון שקל ברבעון המקביל. במחצית הראשונה של השנה מגדל שוקי הון מציג הכנסות של 83 מיליון שקל ורווח לפני מס של 11 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 75 מיליון שקל ורווח של 3 מיליון שקל במחצית המקבילה.

עוד כתבות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?