יו"ר ועדת הבחירות: אסור להציב מצלמות בקלפיות

השופט חנן מלצר דחה היום את בקשת מפלגת הליכוד לאפשר לפעילים מטעמם להכניס מצלמות לקלפיות כדי לפקח על טוהר המידות • קבע כי הצבת מצלמות באופן שיטתי בקלפיות טעונה חקיקה ראשית

יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף
יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף

יו"ר ועדת הבחירות, השופט העליון חנן מלצר, דחה היום (ב') את בקשת מפלגת הליכוד לאפשר לפעילים מטעמם להכניס מצלמות לקלפיות כדי לפקח על טוהר המידות.

העתירות נגד המהלך המוצע של הליכוד הגיעו לאחר שבמערכת הבחירות מועד א', פעילים של הליכוד תועדו כנושאי מצלמות גוף, בקלפיות של החברה הערבית. מיד אחרי הבחירות עתרו שורה של ארגונים, כמו עדאללה והתנועה לאיכות השלטון, מפלגת מרצ והעבודה נגד הצבת מצלמות בקלפי ואילו בליכוד הגישו בקשה לאשר להם להציב פעילים בשכר בקלפיות במערכת הבחירות מועד ב'.

השופט מלצר קבע כי אסור למפלגות ולרשימות המועמדים להציב מצלמות במקומות הקלפי, וכי הצבת מצלמות באופן שיטתי בקלפיות טעונה חקיקה ראשית, וזאת בדומה לעמדת היועץ המשפטי לממשלה. כמו כן הורה יושב ראש ועדת הבחירות להכין תכנית פיילוט להקמת יחידה של מפקחי טוהר הבחירות מטעם ועדת הבחירות, אשר יהיו מצוידים במצלמות גוף, ויפעלו רק במקרים חריגים.

בשעות ההצבעה יהיו רשאים אך ורק מזכיר ועדת הקלפי (אדם מטעם ועדת הבחירות), או מפקח טוהר הבחירות מטעם הוועדה בלבד, לצלם במקום הקלפי, ואך ורק במקרים חריגים, בהם יהיה חשד סביר לביצוע עבירה פלילית במקום הקלפי, ורק אם קיבל אישור קונקרטי לצילום זה מטעם יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית לפני הצילום. "בכל מקרה - לעולם לא יצולם או יתועד בוחר מאחורי הפרגוד" כתב מלצר.

עוד בהחלטתו נקבע כי תוצרי צילום זה יועברו רק למשטרה או לייעוץ המשפטי לוועדת הבחירות המרכזית - והעברת התוצרים לכל אדם אחר, פרסומם במדיה כלשהיא או עיון בהם עלולה להיות עבירה פלילית

בנוסף, מפקחי טוהר הבחירות יסיירו במהלך היום בין הקלפיות, ויסייעו למזכירי ועדות הקלפי ולמשטרה בשמירה על טוהר הבחירות. מלצר קבע שכחצי שעה לפני תום ההצבעה, יתייצבו המפקחים בקלפיות שייבחרו, לפי תבחינים שייקבעו, וכן בקלפיות שייבחרו באופן אקראי - ורק לאחר סגירת הקלפי להצבעה, ולאחר שיצא אחרון המצביעים - הם (ומזכירי ועדות הקלפי שיורשו לעשות כן) יתעדו בשימוש במצלמת גוף מאובטחת, את הליך הספירה במלואו.

השופט מלצר ציין כי: "אין כל הפרזה בחשיבות השמירה על טוהר הבחירות. טוהר הבחירות הוא המעניק לדמוקרטיה את חיותה, את אמון הציבור במוסדות השלטון הנבחרים, ונותן למוסדות השלטון הדמוקרטי את היכולת לפעול למען העם בשם העם שבחר אותם. משכך, ועדת הבחירות המרכזית תפעל ככל שלאל ידה לעשות כדי לשמור על טוהר הבחירות - ולהגשים את רצון הבוחרים, ובכלל זה למנוע ולהרתיע את מי שמבקשים להטות את התוצאות לטובתם, מחוץ לכללי המשחק הדמוקרטי".

עוד הדגיש השופט מלצר כי תפקיד המשטרה הוא לסייע לוועדה בשמירה על טוהר הבחירות ולעשות כל שניתן למניעת עבירות על החוק ולא רק בשמירה על הסדר ביום הבחירות.

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה הגיב בטוויטר כי "‏ההפסד של הליכוד הוא ניצחון לאזרחים הערבים והמרחב הדמוקרטי כולו. פעילי דיכוי ההצבעה של הימין יצטרכו לשבת בבית - אנחנו נדאג לצאת לקלפי".

ברשימה המשותתפת הגיבו גם כן: "פרויקט דיכוי ההצבעה של הליכוד נכשל. ועדת הבחירות אסרה על מפלגת השלטון להציב מצלמות מטעמה בקלפיות ביישובים הערביים - במטרה מוצהרת להוריד את אחוזי ההצבעה בציבור הערבי. אל מול ניסיונות הליכוד לשלול את הלגיטימיות של 20% מהאזרחים, ולדחוק אותם מחוץ לזירה הפוליטית, התשובה שלנו תהיה רשימה משותפת גדולה יותר וחזקה יותר, שתחתור לשינוי אמיתי של המפה הפוליטית במדינה".

ח"כ תמר זנדברג, שאף פנתה ביום הבחירות האחרון לוועדת הבחירות בדרישה להסיר את מצלמות הליכוד ולהאריך את שעות ההצבעה, בתגובה להחלטת השופט מלצר: "מברכת את השופט מלצר על כך שאסר את הניסיון של הליכוד לדכא את הצבעת אזרחי ישראל הערבים. לאירועים כאלה אסור לחדור לדמוקרטיה וטוב עשה מלצר כשעצר אותם".

הליכוד: "בעקבות החלטת השופט מלצר, בליכוד בוחנים אפשרות לחקיקה ראשית לפני הבחירות".