גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אגרות גודש ותחבורה ירוקה: המחנה הדמוקרטי מציג תוכנית "גרין ניו דיל" ישראלית

תוכנית "כלכלה ירוקה לישראל": הפלסטיק בחוץ, אגרות גודש יוטלו, התחבורה הציבורית תהפוך ירוקה, והתעשיות המזהמות ייאלצו לשלם ● את התוכנית מובילות חברות התנועה הירוקה סתיו שפיר ויעל כהן-פראן

סתיו שפיר / צילום: שלומי יוסף
סתיו שפיר / צילום: שלומי יוסף

המחנה הדמוקרטי הציג הבוקר (ג') את תוכנית "כלכלה ירוקה לישראל", בדומה לתוכנית ה"גרין ניו דיל" האמריקאית של חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקזיו-קורטז. התוכנית מתכללת את הצרכים המקיימים של המשק הישראלי ל-12 השנים הקרובות, ומטרתה להוביל לצמצום דרמטי בפליטות גזי החממה של ישראל, לשפר את איכות האוויר בישראל ולשפר באופן משמעותי את איכות החיים והסביבה של אזרחי מדינת ישראל.

לפי המחנה הדמוקרטי, התוכנית צפויה לעלות כ-290 מיליארד שקל לאורך תקופה של 12 שנה, לייצר הכנסות לתקציב המדינה של כ-108 מיליארד שקל ולהביא לתועלות כלכליות וסביבתיות הנאמדות בכ-420 מיליארד שקל, תוך יישום שינויים רבים במערכות התחבורה הציבורית, הדיור והסביבה העירונית, האנרגיה, תחום המזון והפלסטיק ואף מיסוי ירוק שיפחית את הזיהום המקומי והגלובלי כחלק מתהליך של מעבר לכלכלה בת-קיימא.

התוכנית, שנכתבה בשיתוף עם ד"ר יניב רייגנברץ מאוניברסיטת חיפה, וד"ר שחר דולב, יו"ר הפורום הישראלי לאנרגיה, מציעה יישום הדרגתי של אגרות גודש, חתירה ליישום יעד של הגדלת השימוש בתחבורה ציבורית מכ-20% לכ-40%, תמרוץ עובדים לוותר על הרכב הפרטי, העברת צי הרכב בישראל לחשמלי וכן מעבר ל-100% אנרגיות מתחדשות עד 2050.

בתחום הפיתוח העירוני מציע המחנה הדמוקרטי תוכניות התחדשות עירונית, פיתוח כלכלי והפיכת מרכזי ערים ל"ירוקים וידידותיים לאנשים".

אגרות גודש וייעול התחבורה הציבורית 

לפי התוכנית, אותה מובילות חברות התנועה הירוקה סתיו שפיר ויעל כהן-פראן, תמרוץ עובדי מדינה לאחזקת רכב פרטי באמצעות תשלום הוצאות רכב תבוטל, כאשר תשלום נוסף לעובד לא יותנה באחזקת רכב על-ידו. מדינת ישראל היא השיאנית במתן רכבים לעובד מטעם המעסיק, בשל הטבות המס הגלומות בכך. התוכנית מציעה להעביר תקנות לפיהן ויתור על רכב חברה יזכה את העובד בהטבות מס, במטרה להביא להקלת הגודש בדרכים בזמן ביצוע תוכנית לשדרוג התחבורה הציבורית. גובה ההוצאה ליישום הצעד עומד על 8.1 מיליארד שקל, לעומת תועלת של 25.3 מיליארד בתוך חמש שנים.

כדי להתמודד עם בעיית זיהום האוויר ולדרבן מעבר לאנרגיה ירוקה, המחנה הדמוקרטי מציע סגירה של מרכזי הערים (תל-אביב, ירושלים וחיפה) לכלי רכב תוך 5 שנים. אזורי לב העיר ייסגרו לחלוטין לכלי רכב פרטיים ויישארו פתוחים לתחבורה ציבורית ואופניים. מעגל שני של המרכז העירוני יוגבל בכניסת כלי רכב באמצעות היטלי כניסה, בדומה לנעשה בלונדון.

אגרות הגודש יכסו את רוב צירי התנועה המשמעותיים, אך התנועה תהיה חינמית למכוניות עם 3 נוסעים ומעלה. בסך-הכול, עלויות יישום אגרות הגודש משוערכות ב-14 מיליארד שקל, אשר לפי התוכנית יכסו את ההכנסות, בנוסף להורדת זיהום האוויר ולחיסכון בזמן נסיעה, שמצטבר לכ-107 מיליארד שקל לאורך חיי התוכנית. במקביל, יופסק יבוא רכבים בעלי בעירה פנימית עד שנת 2025, בעוד הרכב החשמלי ייכנס לשוק באופן מואץ. משנת 2020 יחויבו יבואני הרכב להעלות משנה לשנה את יבוא מספר הרכבים החשמליים או היברידיים הנמכרים על-ידיהם - מ-20% עד 100% בשנת 2025.

כדי לייעל את התחבורה הציבורית ואת מערך ההיסעים, יורחבו מערך האוטובוסים במטרופולינים ומערך הרכבות הפברבריות, תוך מעבר לאנרגיות מתחדשות, השקעה בתשתיות אופניים ויצירת מערכת עירונית המקהלה על צעידה ברגל במרכזי הערים. את הוצאות פרק התחבורה בתוכנית מעריכים מנסחיה ב-268 מיליארד שקל, אל מול הכנסות פוטנציאליות של 360 מיליארד שקל.

עוד מציעה התוכנית פתרון משולב למשבר הדיור: הגדלת היצע הדיור בכ-3,000 התחלות בניה בשנה (וכן עלייה של 80% בתוך 12 שנים) ומכאן גידול הכנסות המדינה ממסים. כדי להימנע מבנייה בשטחים פתוחים, מציעה התוכנית מתן זכויות בנייה לגובה בכל ערי ישראל והגדלת התמרוץ לבנייה רוויה, במקביל להליכי פינוי-בינוי והתחדשות עירונית. זאת, תוך הכפלת תקציב הרשות להתחדשות עירונית ומתן תמריצים לרשויות.

עוד מוצע כי תוחל מדיניות של עירוב שימושים, ולא תהיה עוד הפרדה בין אזורי מסחר, תעסוקה ומגורים ברכבי ערים. תעסוקה הקרובה למגורים ומסחר נגיש ייצרו חיסכון באנרגיה, יקטינו עומסי תחבורה וכן יפחיתו את זיהום האוויר.

"הסטארט-אפ הירוק המרהיב של העולם" 

"הערים שלנו, המדינה שלנו בעתיד, יכולה להיות אפורה מפיח, צפופה, רועשת ומתגעגעת למסלולי הטיולים שפעם עברו בנחלים לא מזוהמים - והיא יכולה לחלופין להיות גם הסטארט-אפ הירוק המרהיב של העולם: מדינה שבכל מערכת התכנון שלה הטמיעה חשיבה ירוקה, עם ערים נקיות מזיהום, מרחבים פתוחים לציבור ותחבורה שחוסכת לך זמן ופותחת בפניך את כל האפשרויות", אומרת ח"כ סתיו שפיר. "מדינה שמקדשת את הסביבה היא מדינה שמקדשת את החיים של האזרחים בה - וזה מה שאנחנו מתכננים לעשות".

התנועה הירוקה והמחנה הדמוקרטי מגדירים את התוכנית כחלק משמעותי בקווי היסוד באם ישבו בממשלה העתידית, אך מדגישים כי לא ישבו בממשלת נתניהו או בממשלת ימין, גם אם יהיה ניסיון לפתות אותם לכך באמצעות קבלת הקווים המנחים של התוכנית.

התוכנית מקדישה פרק למעבר לאנרגיה מתחדשת, הנמצאת היום בשימוש נמוך מאד במדינת ישראל. על כן, התוכנית מציבה יעד רחוק של גמילה מוחלטת מדלקים פוסיליים ומעבר ל-100% אנרגיה סולארית עד שנת 2050. זאת, באמצעות תמריצים וסובסידיות שיקלו על ההשקעה הראשונית של הצרכנים. לשם כך מוצע להחיל מיידית את תקן הבנייה הירוקה כתקן מחייב לכל מבנה חדש ולעדכנו עד לחיוב מבנים מאופסי אנרגיה בתוך עשור, לחייב מערכות מונים חכמים ומערכות ניהול אנרגיה בכל מבנה, להחמיר את תקני היעילות האנרגטית על מוצרים חשמליים ולהקים קרן לאומית להתייעלות אנרגטית. בכל מבנה חדש שיוקם החל בשנת 2020 תוחל חובת יישום מערכות סולאריות על הגגות, כשהיעד יעמוד על מעבר ל-%35 אנרגיות מתחדשות תוך 12 שנה. לפי התוכנית, צריכת האנרגיה בישראל תופחת בכ-31%, ההוצאות יעמדו על 24 מיליארד שקל, אל מול תועלות של 80 מיליארד שקל.

התוכנית מתייחסת לתעשיות הזיקוק והנפט והזיהום שהן מייצרות. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, הנזקים הבריאותיים והסביבתיים מזיהום אוויר מייצור חשמל ומהתעשייה לשנת 2014 נאמדו על 4.6 מיליארד שקל. לכך, לפי המחנה הדמוקרטי, ניתן להוסיף את הנזקים הגלובליים של פליטת גזי חממה, שערכם כ-5 מיליארד שקל בשנה. כדי לייצר תמריץ להפחתת היקף הפליטות כמקובל בעולם, מציעה התוכנית ליישם את עיקרון "המזהם משלם" ולגבות מס פחמן והיטל על פליטת מזהמים לאוויר, בנוסף לסגירת מפעלי תעשיות מזהמות במקרים שבהם מוכחת הכדאיות הכלכלית לכך (דוגמת הערכות מקינזי באשר למפרץ חיפה).

הסעיף האחרון בתוכנית מתייחס לשינויים הכרחיים בהרגלי הצריכה: צמצום השימוש בפלסטיק ומעבר לאפס שימוש בכלים חד-פעמיים עד שנת 2020 (תוך אישור מכירה של עשרה מוצרים מובילים בתחום הכלים החד-פעמיים) וכן יצירת תמריצים שיעודדו צרכנות מזון בר-קיימא, בין היתר באמצעות סימון טבעית רגל פחמנית על מוצרים, עידוד הפחתת צריכת בשר וייעול תהליכי מחזור וצמצום פסולת. 

"דרושים צעדים מיידיים" 

לדברי מנכ"ל הארגון הסביבתי אדם טבע ודין, עמית ברכה; "חשוב שהמחנה הדמוקרטי מתייחס ברצינות למשבר האקלים, וכך צריכות לעשות כל המפלגות, זו הרי הסכנה הקיומית האמיתית. אבל מה שיותר חשוב הוא לדרוש ולבצע צעדים מיידיים של צמצום והתייעלות, ולא לחפש את הפתרון הבא. אנחנו צריכים לבצע צמצום בשימוש במשאבי הטבע. הפתרונות האמיתיים והמקיימים נמצאים מתחת לפנס: אם ננצל בצורה מושכלת את משאבי הטבע, יישארו יותר מהם לדורות הבאים.

"צעדיה של ממשלת ישראל להפחתת גזי חממה ולהתמודדות עם משבר האקלים אינם מספקים, בלשון המעטה. הפחתה במקור, לצד תמריצים להשקעות סביבתיות, יניבו הישג של win, win, win. ניצחון לסביבה, ניצחון לכלכלה ולמשק וניצחון לאיכות החיים ולהתמודדות עם יוקר המחיה". 

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות