גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיגיון הכלכלי של הצבעת המעמדות הנמוכים לימין

הימין פירק בשיטתיות את מדינת הרווחה הישראלית, ועדיין מצביעים לו

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

ההצבעה המעמדית בישראל שעליה כתבתי במאמרי הקודם ב"גלובס" (21.8.19) על הצבעת המעמדות הנמוכים לימין, מעוררת את השאלה מדוע דווקא הם, הנפגעים ממדיניותו הניאו-ליברלית של הימין, מוסיפים לתמוך בו?

הצבעה מעמדית זו אינה ייחודית לישראל: המעמדות הנמוכים העניקו את הניצחון לנשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ, ואת הרוב לברקזיט בבריטניה. ואולם בניגוד להסברים התולים את התפלגות ההצבעה בארה"ב ובבריטניה בהבדלי מעמד, בישראל מתמכרים מרבית הפרשנים להסברים זהותיים וטוענים כי הצבעתם של המעמדות הנמוכים מוכתבת על-ידי שיקולים דתיים-עדתיים, הגוברים על שיקולים כלכליים-חברתיים, וככזו הצבעתם היא "לא רציונלית".

אלא שעל-פי ההיגיון של פרשנויות אלה, גם אופן הצבעתם של המעמדות המבוססים הוא "לא רציונלי", שכן למרות שמדיניותו הכלכלית של הימין היא זו המבטיחה את יתרונותיהם המעמדיים, הם בכל זאת מוסיפים להצביע לשמאל.

טענת "האי-רציונליות" מלמדת אפוא פחות על שיקולי המצביע הישראלי ויותר על כישלונם של הפרשנים לפענח את הגורמים הכלכליים-חברתיים המשפיעים על העדפותיו המפלגתיות ולהסביר את הדפוס המעמדי שלובשת הצבעתו.

להלן אעמוד על הגורמים החלוקתיים - "הרציונליים" לחלוטין כלכלית - שמסבירים את היגיון הצבעתם העקבית של המעמדות הנמוכים לימין.

מאז מהפך 1977 פירק הימין בשיטתיות את מדינת הרווחה הישראלית, קיצץ את שירותיה, הפריט אותם והגדיל את שיעורי האי-שוויון והעוני. מדיניות זו פגעה בעיקר במעמדות הנמוכים, שהיו אחד ממקורות כוחו האלקטורלי. כדי שלא להרתיע את מצביעיו, פיתח הימין מדיניות כלכלית-חברתית מתוחכמת: לצד שחיקת ביטחונם החברתי הוא הציע למעמדות הנמוכים שורה של "מנגנוני פיצוי", שהבטיחו את המשך תמיכתם בימין.

מגנון הפיצוי הראשון היה המיגזור. המגזרים, ש"ס, למשל, ארגנו למפלגות מבוססות זהות חלקים מן המעמדות שהוחלשו על-ידי פירוק מדינת הרווחה. באמצעות כוחן הפוליטי הבטיחו המפלגות המגזריות לתומכיהן תחליפים חלקיים לשירותים החברתיים שקוצצו, כמו חינוך, ואשר המעמדות הנמוכים - בניגוד למעמדות המבוססים - התקשו לרכוש באמצעות תשלומי ההורים.

קיומם של המגזרים מותנה בחיסול מדינת הרווחה, ולפיכך הם תמכו ביודעים בהמשך פירוקה. כך, במסווה "חברתי" הובנו המגזרים כחלק מן הסדר הניאו-ליברלי, הפכו את קורבנותיו לתומכיו, ואפשרו את המשך שלטון הימין.

מנגנון הפיצוי השני הייתה ההתנחלות. התנחלויות נבנו בשטחים בד-בבד עם פירוק מדינת הרווחה בישראל, והציעו לנפגעי קיצוץ השירותים החברתיים תחליפים, בעיקר בתחומי השיכון, החינוך והתשתית. כך, מי שסבלו ממצוקת דיור בישראל, יכולים היו לנצל את הסיוע הנדיב שניתן לרכישת דירות בשטחים. ההתנחלויות הפכו למנגנון פיצוי לא רק למי שעברו להתגורר בהן, אלא גם למעמדות הנמוכים שנותרו בישראל, אשר ראו בהן מעין תעודת ביטוח חברתית מפני מדיניות ההפרטה, ולכן הוסיפו לתמוך בימין.

כמו המגזרים, גם קיומן של ההתנחלויות מותנה בחיסול מדינת הרווחה. דבר זה מסביר מדוע הימין-המתנחלי - משקד דרך בנט, המשך בסמוטריץ' וכלה בפייגלין - הוא בעל השקפות ניאו-ליברליות קיצוניות: רק על-ידי פגיעה בשירותים החברתיים בישראל הם יכולים לשמר את יתרונן היחסי של ההתנחלויות כמנגנון פיצוי.

מנגנון הפיצוי השלישי הנאמנות. מנגנון הנאמנות מעדיף בהקצאת תקציבים ממשלתיים את מי שמגלים נאמנות למפלגות הימין ולסדר היום המתנחלי-דתי, ובד בבד הוא נוקט באמצעי ענישה אזרחיים וכלכליים נגד תומכי השמאל והאזרחים הערבים: השקעה בתשתית והקלה במיסוי ליישובים תומכי ליכוד; ומנגד, תקנות "נאמנות בתרבות", חוקי "נאמנות אזרחות", "חוק הלאום" ועוד נגד השמאל והערבים.

הלחץ לאמץ את מנגנון הפיצוי של הנאמנות - על העוינות לשמאל ולערבים העומדת בבסיסו - גדול יותר ביישובים המוחלשים התלויים יותר בהקצאות ממשלתיות. כך מועצמת זיקתם לימין, הנשען עליה להעמקת הפרטת מדינת הרווחה, המגדילה את התלות בנאמנות וחוזר חלילה.

למנגנוני הפיצוי של הימין יש מכנה משותף אנטי-דמוקרטי: המיגזור, ההתנחלות והנאמנות ממירות את עיקרון השוויון האזרחי במבחן השיוך פוליטי. יסוד אנטי-דמוקרטי זה הוא מקור מאבקו של הימין בבג"ץ. לא הפגיעה לכאורה ב"משילות" היא המפריעה לימין, אלא העובדה שהקפדתו של בג"ץ על אכיפת עיקרון האוניברסליות מתנגשת ומגבילה את שיטת מנגנוני הפיצוי.

ואולם ישנה סיבה נוספת להצלחת מנגנוני הפיצוי בהבטחת תמיכת המעמדות הנמוכים בימין: היעדר חלופה משמאל, שדבק בניאו-ליברליזם, נושא הראוי לדיון נפרד. 

הכותב מלמד היסטוריה כלכלית-חברתית בחוג לתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה והשתתף בחיבור המצע הכלכלי-חברתי של "העבודה-גשר"

עוד כתבות

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו