גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזלזלים בנו: מבקר המדינה ונתניהו עוקפים בלי בושה את ועדת ההיתרים כדי לאשר את מימון הגנתו

מבקר המדינה, פרקליט המדינה וממלא-מקום מפכ"ל המשטרה אכזבו השבוע - כל אחד בדרכו ● פרשנות

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

1. אנגלמן מדלג ומתעלם מהקושי המעצבן שקרוי "ועדת ההיתרים"

עצם ההחלטה של מבקר המדינה החדש, מתניהו אנגלמן, לאשר לראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל 2 מיליון שקל מאיש העסקים ספנסר פרטרידג', הוא לא דבר "מרגש" במיוחד בעיניי. כשבוחנים את ההחלטה במנותק מכל מה שקרה עד היום סביב בקשות המימון שהגיש נתניהו ל"ועדת ההיתרים" במשרד מבקר המדינה, אפשר להתייחס אליה כאל החלטה סבירה בסך-הכול.

ראשית, פרטרידג' אינו נתן מיליקובסקי, ולא הייתה לו שותפות עסקית עם נתניהו שעלולה לעורר בעייתיות בהעברת הכספים. שנית, קבלת 2 מיליון שקל כהלוואה לצורך מימון הגנה משפטית, אינה דומה לקבלת 2 מיליון שקל כמתנה לצורך אותו מימון. זאת, בהנחה שההלוואה תוחזר.

הבעיה היא שאל ההחלטה הזו של המבקר אי-אפשר להתייחס כמנותקת מכל מה שקרה, ושהתהליך שהוביל לאישור מתן הכספים לנתניהו למימון הגנתו המשפטית הוא אחד התהליכים הבעייתיים ביותר שהתרחשו במקומותינו בשנים האחרונות. הוא התחיל בכך שנתניהו קידם את מועמדותו של אנגלמן לתפקיד מבקר המדינה בזמן שוועדת ההיתרים ששייכת למוסד מבקר המדינה, דוחה את בקשות ראש הממשלה לקבלת מימון מפרטרידג' וממיליקובסקי.

התהליך המשיך בכך שלאחר בחירת אנגלמן הוא נזף בוועדת ההיתרים הקודמת על החלטותיה בנוגע לבקשות נתניהו; התעצם כשאנגלמן הביא להחלפת הרכב ועדת ההיתרים ולהדחה או התפטרות של חברי הוועדה הקודמת; והגיע לשיא כעת, כשאנגלמן התעלם מהקושי הקטן והמעצבן הזה שקרוי "ועדת ההיתרים", ומאשר לנתניהו את קבלת הכספים המיוחלים מפרטרידג'.

ובמילים אחרות, במקום לדבוק בהליך התקין והחוקי, מבקר המדינה פשוט דילג בקלילות מעל ועדה שפועלת מאז שנת 1980, ושתפקידה לדון בבקשות שונות של שרים וראשי ממשלה, ולקבוע אם לאשרן או לדחות אותן בשל מצבים של ניגוד עניינים. ועדה שכלל אינה כפופה למבקר בהחלטותיה, אלא למורת הדין. כך שראש הממשלה ומבקר המדינה פשוט מזלזלים בפומבי וללא בושה בהליך התקין ובדעת הציבור. ובמילים פחות מכובסות: הם משתינים עלינו מהמקפצה.

2. כנס שנת המשפט: חימי מנסה להתבדל מנוה; אוחנה מנסה להידמות לשקד

איילת שקד ואפי נוה, שרת המשפטים לשעבר ויו"ר לשכת עוה"ד הקודם, המקורב אליה, לא נכחו בגופם בכנס פתיחת שנת המשפט שערכה השבוע לשכת עוה"ד, אבל רוחם של נוה ושקד ריחפה מעל האירוע. בעוד שיו"ר הלשכה המכהן, עו"ד אבי חימי, עשה כמעט הכול כדי להבדיל את עצמו מנוה, התאמץ שר המשפטים החדש והזמני, אמיר אוחנה, להידמות לשקד.

הדבר בא לביטוי בצורה מובהקת בנאומים שנשאו השניים. בתקופה שבה עו"ד נוה נחקר ומואשם על-ידי מערכת אכיפת החוק, ומנהל מתקפה אישית נגד פרקליט המדינה שי ניצן, בטענה שניצן מתנכל לו, מיקד עו"ד חימי את נאומו בהגנה על מערכת אכיפת החוק ועל ראשיה מפני מתקפות הפוליטיקאים.

השר אוחנה, שנאם אחריו, הקדיש את נאומו כדי לשבח ולהלל את עצם קיומם של ויכוח ומחלוקות בינו לבין מערכת המשפט ומגיניה. מחלוקת שהגיעה לשיא בימיה של שקד כשרת משפטים. "האיפכא מסתברא והמחלוקות - אינן מקור חולשתנו - הן מקור עוצמתנו", אמר אוחנה, וחזר עד לחוזה המדינה, בנימין זאב הרצל, כדי לשכנע בטיעוניו: "הרצל ידע לזהות שהמתח בין שני הקצוות המנוגדים הוא לא הבעיה של העם היהודי. להיפך, הוא ראה במתח הזה את הפתרון של עמנו".

עכשיו, ברמה העקרונית, אוחנה צודק. זה דבר כמעט טריוויאלי לומר שמחלוקות, מתחים, וביקורות, יכולים להיות מקור לצמיחה ולשיפור. אלא שהבעיה אינה עצם הביקורת או הוויכוח, אלא כשאלה מונעים משיקולים זרים, פוליטיים ואחרים. כלומר, כשהביקורת היא דמגוגית, מסיתה, ואינה מנומקת. למשל, כששר משפטים קורא לא לכבד החלטות של ביהמ"ש העליון, או כשהוא מטיל רפש בשופטים באופן דמגוגי.

בשבוע שעבר פורסם בבטאון לשכת עורכי הדין מאמר של השר אוחנה, שבו הוא השתלח בשופטים ואמר שראה שופטים, ש"נמנמו, נרדמו, או גלשו באינטרנט בזמן משפט של נאשם ברצח, ובלבד שלא לשמוע את זעקתו". הרצל רצה? זה מה שיצא.


3. זיכוי מהדהד: ראוי שדברי השופט בתיק מוצפי יילמדו בכל השתלמות של חוקרי משטרה וסנגורים

גם פרקליט המדינה, שי ניצן, וממלא-מקום המפכ"ל, מוטי כהן, נשאו בתורם דברים בכנס פתיחת שנת המשפט. באיזשהו מקום הייתה לי תקווה, או אשליה, שניצן או כהן יתייחסו בנאומים שלהם לזיכוי המהדהד בשבוע שעבר של איש העסקים, רוי מוצפי, מהאישום שנתן שוחד לשר המנוח, בנימין (פואד) בן-אליעזר.

הציפייה שלי נבעה מכך, שמדובר באירוע מכונן מבחינת הפרקליטות, המשטרה, ומערכת אכיפת החוק בכלל. לא בכל יום מזוכה אחד משני הנאשמים במתן שוחד, באחד מתיקי השחיתות הציבורית החשובים והמתוקשרים ביותר שנוהלו כאן. וחשוב מכך, לא בכל יום מותח שופט בימ"ש מחוזי ביקורת כל כך קשה ונוקבת על האופן שבו ניהלה המשטרה חקירה של חשוד. בעיקר כשמדובר במתן שוחד לשר בכיר שהיה גם מועמד לנשיאות המדינה.

נזכיר, שהשופט בני שגיא, שהרשיע את אברהם נניקשווילי במתן שוחד לפואד, אך זיכה את מוצפי, מאישום דומה, כתב בהכרעת הדין כי חוקרי המשטרה לא רק ששללו ממוצפי את אחת הזכויות הבסיסיות שמוענקות לחשוד בזמן חקירתו (להיות מוזהר כי דבריו בחקירה עלולים לשמש נגדו), אלא אף טשטשו, עד כדי העלימו, את הבעייתיות ביחס לדברי מוצפי בחקירה.

לדברי השופט, "ההתנהלות החמורה של המשטרה לא הסתכמה רק בהחלטה שלא לקיים חקירה באזהרה (שהובילה לשלילת כל זכויותיו של הנאשם), אלא התאפיינה גם בשורה של הסברים שסיפק החוקר לנאשם באשר להבדלים בין חקירה פתוחה לבין חקירה באזהרה". השופט הוסיף: "פעם אחר פעם הסביר החוקר לנאשם כי עליו לומר את כל האמת, כי אין סיבה למסור גרסאות מצמצמות, כאשר המסר הברור העולה מדבריו של החוקר, הוא מסר שלפיו הנאשם יכול למסור כל נתון שיישאל לגביו ללא חשש מפני הפללה עצמית".

נזכיר, כי צוות החקירה של מוצפי בראשות החוקר צחי חבקין, שקיבל קיתונות של ביקורת מבית המשפט, הוא גם הצוות שהוביל את חקירת תיק 4000, שבו חשוד ראש הממשלה נתניהו בקבלת שוחד מאיש העסקים שאול אלוביץ'. גם לחשודי תיק 4000 יש טענות קשות באשר לאופן שבו הם ואחרים נחקרו ועוד נשמע על כך.

אבל חזרה למוצפי, שיוצג ע"י עו"ד ששי גז - כבר כתבתי כאן שנימוקי השופט בתיק מוצפי ראוי שיילמדו בכל קורס בסיסי של חוקרי משטרה, ובכל השתלמות לפרקליטים פליליים. אבל ספק רב אם זה יקרה. ככל הידוע לי, בפרקליטות לא מתכוונים לערוך תחקיר או בדיקה, איך קורה שחקירה מלווה ע"י הפרקליטות מתנהלת באופן המקולקל הזה, או איך קורה שתיק נגד חשוד שנחקר באופן שמקפח קשות את זכויותיו, ממשיך להתנהל עד תומו.

בזמן שמוצפי לא קיבל הזדמנות לשמור על זכות השתיקה בחקירתו, פרקליט המדינה וממלא-מקום המפכ"ל שמרו בכנס פתיחת שנת המשפט על זכות השתיקה, והתעלמו מהזיכוי המהדהד שלו. ניצן העדיף לדבר על הישגי הפרקליטות, כהן על הישגי המשטרה. כנראה, מבחינת פרקליט המדינה ומ"מ מפכ"ל המשטרה, חשבון נפש זה לחלשים.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

רגע לפני האסיפה: בנו של מייסד איילון עוקץ את העסקה עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש