גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשר עסקאות בהפסד: החגיגה של משקיעי הנדל"ן הסתיימה, והם סופגים הפסדי הון

המציאות שכדאי להכיר: רוכשי הדירות להשקעה סופגי הפסדי הון, אפילו כבדים ● הנה עשר עסקאות בולטות, והן מובאות כאן באופן בלעדי, לשיפוטכם ● פרשנות

דירה למכירה דרך תיווך / צילום: גיא ליברמן
דירה למכירה דרך תיווך / צילום: גיא ליברמן

השבוע התפרסמה סקירת הנדל"ן הרבעונית של אגף הכלכלן הראשי באוצר, שגולת הכותרת שלה הייתה שלפי ניתוח מכירות המשקיעים בשוק הנדל"ן, נרשמה מאז הרבעון השלישי של 2017 ירידה ברווח ההון הריאלי ועלייה בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד (כן, בהפסד) הון ריאלי. לפי סקירת האוצר, מחצית מהדירות שמכרו המשקיעים אחרי מקסימום ארבע שנות החזקה בנכס הניבו להם הפסד הון ריאלי.

חכו עם הרמות הגבה והאשמת האוצר בעיוות הנתונים ובאינטרס להציג נתונים הסותרים את אלה של הלמ"ס. אני מאמין לניתוחים של אגף הכלכלן הראשי באוצר - מנדל"ן ועד שכר הרופאים - כי הם מתבססים על עובדות ונתונים שהם שולפים מרשות המסים ושלל מקורות אחרים. ברור שאיסוף הנתונים בנדל"ן מורכב יותר ויש שאלות של גודל המדגם וכדומה, אבל ההפסד של חלק מהמשקיעים בנדל"ן - זו תופעה שזוהתה על בסיס ניתוח של כמה וכמה עסקאות.

למען אלה שנוטים לא להאמין לאוצר, ביקשתי מהדוברות של המשרד לקבל לידיי מדגם מייצג של דירות שנמכרו בהפסד על ידי משקיעים בשוק הנדל"ן. קיבלתי 10 עסקאות בולטות, והן מובאות כאן באופן בלעדי, לשיפוטכם. האם הן מדגם מייצג? מובן שלא. האם מדובר באינדיקציות? בהחלט ייתכן שכן, משתי סיבות פשוטות: הראשונה היא שהמשקיעים מעריכים שמהלך העליות הגדול בשוק הנדל"ן מיצה את עצמו ולכן הם יוצאים מהשוק; השנייה היא שרמת המיסוי וההערכה לפוטנציאל נמוך לעליית מחירים משמעותית נוספת גורמת למשקיעים לחפש חלופות אחרות.

10 עסקאות בהפסד, ינואר-יוני 2019 (בשקלים)

מלחה, ירושלים
מחיר רכישה: 4,300,00
מחיר מכירה: 4,100,00
הפסד נומינלי: 200 אלף שקל (בפועל, ההפסד הרבה יותר גבוה שכן המשקיע השביח את הדירה במאות אלפי שקלים ושילם מס רכישה בסך רבע מיליון שקל)
נמכרה: פברואר 2019
משך החזקה: 6 שנים

מלחה ירושלים/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

ים סוף 10, ירושלים

מחיר רכישה: 1,850,000
מחיר מכירה: 1,700,000
הפסד נומינלי: 150 אלף
נמכרה: פברואר 2019
משך החזקה: שנה ושמונה חודשים

ים סוף 10 , ירושלים/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

השופט חיים כהן 16, ירושלים

מחיר רכישה: 2,349,360 ("על הנייר")
מחיר מכירה: 2,200,000
הפסד נומינלי: 149,360 (ההפסד הריאלי 210 אלף שקל, בגלל מס רכישה ששולם - בעת הרכישה והוצאות שכ"ט עו"ד)
נמכרה: פברואר 2019
משך החזקה: 3 שנים וחודש

השופט חיים כהן 16 , ירושלים/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

זלמן 5, רמת גן

מחיר רכישה: 3,050,000
מחיר מכירה: 2,500,000
הפסד נומינלי: 550 אלף (ההפסד הריאלי גבוה משמעותית כי בעת הרכישה שולם מס רכישה בסך 244 אלף שקל והיו הוצאות נוספות בגין שכ|ט עו"ד)*
משך החזקה: 3 שנים
* בעת רכישת הדירה הוכרז בבניין תמ"א 38 . לכן מחיר המכירה 2019 שווה למחיר אז שיקף ציפיות לעליית ערך. המחיר המכירה ב-2012 (ע"י הבעלים הקודמים) שבו נרכשה הדירה

תל גנים, רמת גן

מחיר רכישה: 2.8 מיליון
מחיר מכירה: 2.95 מיליון
הוצאות השבחה: 450 אלף (במחירי 1999)
הפסד נומינלי, לאחר ניכוי הוצאות השבחה: 314 אלף (ההפסד הריאלי יותר מ- 1 מיליון שקל, שכן מאז הרכישה ב- 1998 עלה מדד המחירים לצרכן ב- 40%)
נמכרה: ינואר 2019

תל גנים רמת גן/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

ז'בוטינסקי, גבעת שמואל

מחיר רכישה: 2,800,000 (רכישה "על הנייר", הבנייה טרם הושלמה)
מחיר מכירה: 2,500,000
הפסד נומינלי: 300,000
משך החזקה: שנה ו- 3 חודשים

ז‘בוטינסקי, גבעת שמואל/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

המדרון 14, הרצליה

מחיר רכישה: 3,390,000
מחיר מכירה: 3,170,000
הפסד נומינלי: 220,000 (ההפסד הריאלי גבוה משמעותית שכן שולם מס רכישה בסך 83 אלף שקל ונדרשו הוצאות השבחה)
משך החזקה: שנתיים

המדרון 14, הרצליה/צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

הרצל 78, נהריה

מחיר רכישה: 1,100,000
מחיר מכירה: 950 אלף
הפסד נומינלי: 150,000 (ההפסד הריאלי גבוה משמעותית, שכן בעת הרכישה שולם מס רכישה בסך 88 אלף שקל. כמו כן שולמו
הוצאות דמי תיווך ושכר טרחה עבור עו"ד)
נמכרה: מרץ 2019
משך החזקה: שנה ו-4 חודשים

הרצל 78 , נהריה/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

חריש

מחיר רכישה: כ- 800 אלף
מחיר מכירה: 1.1 מיליון
הפסד ריאלי: כ- 10,000 שקל. לכאורה היה רווח הון של 300 אלף שקל, אבל היו למשקיעים הוצאות עבור רכישת זכות ייחודית ושכ"ט עו"ד בסך של כ- 310 אלף שקל
משך החזקה: 6 שנים

חריש/ צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

שער הגיא 4, באר שבע

מחיר רכישה: 790 אלף
מחיר מכירה: 740 אלף
הפסד נומינלי: 50 אלף
נמכרה: פברואר 2019
משך החזקה: 10 חודשים

שער הגיא 4 באר שבע/צילום: אגף הכלכלן הראשי באוצר

באר שבע בולטת בהפסדים

לפי הסקירה של אגף הכלכלן הראשי באוצר, ממוצע רווח ההון הריאלי (בניכוי אינפלציה והוצאות המותרות בניכוי) בדירות שנמכרו ברבעון השני השנה עמד על כ-400 אלף שקל - סכום שנצבר על פני זמן החזקה ממוצע של 20 שנה בנכס. ממוצע זה מושפע משונות גבוהה בין האזורים, והוא נע בין רווח הון ריאלי ממוצע של כ-100 אלף שקל בפריפריה הצפונית לרווח הון ריאלי ממוצע של כ-750 אלף שקל באזור תל אביב. בהשוואה למכירות המשקיעים ברבעונים הקודמים, נמצא בסקירה שחלה ירידה משמעותית ברווח ההון הריאלי ברוב האזורים, והיא בולטת במיוחד באזורי הפריפריה, אבל גם באזור תל אביב.

באוצר מדגישים שהירידה עשויה להיות מושפעת בין היתר משינוי בתמהיל הדירות הנמכרות, אולם העובדה שבמקביל נרשם גידול בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד הון ריאלי, בפרט דירות שנרכשו בארבע השנים האחרונות - יש בה כדי לרמז שהירידה ברווח ההון אינה נובעת רק משינוי בתמהיל. עוד ציינו באוצר שהירידה ברווח ההון הריאלי במכירות המשקיעים מוצאת ביטוי בין היתר גם בירידה חדה של 10% בגביית מס שבח במחצית הראשונה של 2019 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. אם יש ירידה בגביית מס שבח, אז הרווחים מדירות בתהליך ירידה.

בפילוח גיאוגרפי, מצאו באוצר שהשיעור הגבוה ביותר של מכירות בהפסד הון ריאלי (מסך הדירות שמכרו משקיעים) נרשם באזור באר שבע ובאזור טבריה (15% ו-14% בהתאמה). השיעורים הנמוכים ביותר של דירות שנמכרו בהפסד הון ריאלי נרשמו ברחובות (כ-2% בלבד ממכירות המשקיעים) ובתל אביב (4%). כשבוחנים את ההתפתחות של שיעור זה, אזור באר שבע בולט במיוחד - שיעור הדירות שנמכרו בהפסד הון ריאלי זינק מ-4% בממוצע ב-2017 ל-15% ברבעון השני השנה. במקביל נרשמה ירידה חדה באותה תקופה במספר העסקאות בדירות יד שנייה באזור זה.

המסקנה של האוצר: "הגידול בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד הון ריאלי, בפרט השיעור הגבוה שנרשם בפרמטר זה באזור באר שבע, יש בהם כדי להפתיע במידה מסוימת לאור עליות המחירים החדות בשוק הנדל"ן בעשור האחרון, כפי שבאות לידי ביטוי במדד מחירי הדירות של הלמ"ס. אומנם מרווח ההון הנומינלי (קרי: ההפרש בין המחיר שבו נמכרה הדירה למחיר שבו נרכשה) מנוכה השינוי במדד המחירים לצרכן, כמו גם הוצאות המותרות לניכוי כגון הוצאות השבחה, שכר טרחה עבור עורך דין, דמי תיווך ומס רכישה (ששולם בעת הרכישה), אולם הוצאות אלו היו מותרות בניכוי גם לפני שנתיים ומדד המחירים לצרכן עלה בתקופה זו בשיעור של 1.5% בלבד בממוצע. ניתוח הממצאים לפי משך זמן ההחזקה בנכס מלמד כי הגידול בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד מתרכז בדירות שנרכשו משנת 2016. כך, כמעט מחצית מדירות אלו שנמכרו על ידי בעליהם במחצית הראשונה של 2019 הניבו הפסד הון ריאלי לבעליהם (או רווח הון ריאלי השווה לאפס)".

שימו לב להוצאות ההשבחה

המסר של האוצר למשקיעים: החגיגה שלכם בשוק הנדל"ן נגמרה. המסר הזה אומנם מנוסח במילים עדינות אבל ברורות לכל מי שעוסק בתחום. "הממצאים העולים מניתוח זה מרמזים כי ככל שמטרת הרכישה של המשקיעים בשוק הנדל"ן הינה לגרוף רווח הון ריאלי, הרי שרווח זה כלל אינו מובטח, ודאי בהשוואה לעשור שקדם לרכישות אלה. מובן, שחלק מההסבר לכך נעוץ בעלייה החדה במס הרכישה על דירות הנרכשות להשקעה (ביוני 2015 עלה שיעור זה מ-5% ל-8%), אולם ניתוח הממצאים מלמד שברבע מהדירות שבהן לא צמח רווח הון ריאלי, לא היה גם רווח הון נומינלי (דהיינו, מחיר המכירה היה שווה או נמוך ממחיר הרכישה). ממצאים אלו יש בהם כדי להסביר את רמת השפל במשקל רכישות המשקיעים בשוק".

חשוב להדגיש גם את עניין הוצאות ההשבחה, שלעתים מסתכמות במאות אלפי שקלים, כפי שניתן לראות בדוגמה של חריש. בכל האתרים שבהם הציבור נוהג לבדוק את מחירי העסקאות שנסגרו אין שום אינדיקציה אם המוכר השביח את הנכס. לא רק זאת, באותם אתרים, בכל עסקת מכירה שיש מידע לגבי עסקה קודמת באותה דירה, מופיע מה היה שיעור השינוי במחיר (בציון מספר השנים שחלפו בין המכירה הלפני אחרונה לאחרונה). כמובן, במקרים שבהם היו הוצאות השבחה גבוהות, שינוי המחיר המוצג מוטה משמעותית כלפי מעלה. בדוגמה של חריש, מצוין באותם אתרים שמחיר הדירה עלה ב-38% (נרכשה ב-800 אלף שקל ונמכרה ב-1.1 מיליון שקל), כאשר בפועל בכלל היה הפסד. לכן אם מישהו מקבל על סמך נתונים אלה החלטה שכדאי לקנות דירה להשקעה בחריש, אז הוא בבעיה. המלצה לאתרי הנדל"ן: כדאי לשים אזהרה לגבי עניין ההשבחה, כדי לא להטעות קונים.

נוסף על שפל במשקל רכישות משקיעים, גם מלאי הדירות המוחזק בידי משקיעים מוסיף לרדת ברבעון השני. ברבעון נגרעו 1,900 דירות ומאז החל לרדת מלאי הדירות בידי המשקיעים. ברבעון השני של 2016 נגרעו ממנו עד תום הרבעון השני כ-19 אלף דירות (!). לשם השוואה, ב-13 הרבעונים שקדמו להיפוך המגמה ב'מלאי' הדירות בידי המשקיעים, כלומר בתקופת החגיגה, התווספו למלאי זה 25 אלף דירות. כלומר, המשקיעים נוטשים את שוק ההשקעה לדירות, והם יודעים למה. זה בהחלט אות המבשר על שינוי מגמה.

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"