גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת העובדות: מי הפריז בנתוני השוויון ועד כמה האוצר שקוף

המשתתפים בעימות הכלכלי של "גלובס" הצטיידו בנתונים • במקום סיסמאות והפחדות, כיכבו שיעורי מס, רמות גירעון ומדדי עוני • שר הכלכלה הפריז בהשוואת השוויון בישראל לגרמניה • סגן שר האוצר טען כי משרדו הוא מופת של שקיפות - האומנם?

איציק כהן, אבי ניסנקורן, סתיו שפיר, אלי כהן / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
איציק כהן, אבי ניסנקורן, סתיו שפיר, אלי כהן / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק העבודה

כדי לדייק בשיעורי התעסוקה, צריך להפריד בין גברים לנשים

הצורך לשפר את פריון העבודה בישראל עלה בפאנל משני עברי המתרס הפוליטי. ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות לשעבר, התייחס דווקא לציבור החרדי: "50% מהציבור החרדי נכנס לשוק העבודה, אבל בפיריון נמוך - כי אין להם מספיק מיומנות", הוא קבע.

מה אומרים הנתונים? שנתון החברה החרדית של המכון הישראלי לדמוקרטיה קובע שבשנת 2017 שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים עמד על 51%. אלא שהנתון בקרב כלל החרדים גבוה יותר - 62% בממוצע. זאת משום ש-73% מהנשים החרדיות עובדות. ניסנקורן עצמו אכן התייחס בהמשך בנפרד לצורך לעודד תעסוקת נשים כאלה. לשם השוואה, בקרב גברים לא-חרדים, לא-פחות מ-88% עובדים.

שפיר, בתגובה לשאלה על הצורך להגביל את זכות השביתה, באה מוכנה עם נתונים נגד העמדה הזאת. "רמת ההתאגדות בישראל היא עדיין נמוכה", היא טענה, "בסקנדינביה יש מדינות עם 70% התארגנות ומקומות אחרים באירופה עם 50%, בישראל זה עדיין נמוך".

עד כמה הקביעה הזאת מדויקת? מי שקרא את "גלובס" בחודשים האחרונים יכול היה להיתקל בכתבה שלימדה ששיעור העובדים המאוגדים בישראל עומד על 27.5% - הרבה פחות מכ-80% לפני שלושה עשורים, אבל גידול ניכר לעומת 2012, אז רק 23% מהעובדים היו מאוגדים. הממוצע במדינות ה-OECD לא גבוה בהרבה - 29%. אבל שפיר צודקת שבמדינות מסוימות, ובפרט בסקנדינביה, שיעור ההתאגדות עולה על 50%. ב-2016, 67% מהעובדים בשוודיה מאוגדים, בדנמרק 65% ובבלגיה 54%. 

שקיפות

הפוליטיקאים מתווכחים. עד כמה נתוני האוצר שקופים?

"הלוואי על כל משרדי הממשלה להתנהל כמו האוצר: משרד שקוף, עובדי כל האגפים פטריוטים מקצוענים, ואי אפשר להאשים אותם בחוסר שקיפות", קבע סגן שר האוצר יצחק כהן. הוא הגיב לשורה של האשמות של שפיר, לשעבר יו"ר ועדת השקיפות בכנסת, על ההתנהלות הבעייתית של המשרד.

בלי להתיימר להכריע במחלוקת, אפשר לציין שטענות על אי-שקיפות באוצר עלו גם בכמה דוחות של מבקר המדינה. באחרון, במרץ 2018, נקבע שבאוצר קיימות ״בעיות ברמת השקיפות כלפי הכנסת והציבור", וכי "ליקויים אלה פוגעים ביכולתם של מקבלי ההחלטות לבקר את התקצוב וביצועו".

שפיר התגאתה בשלוש עתירות שהגישה בנושא לבג״ץ ו"הצליחו מאוד". האומנם הצליחו? הראשונה הוגשה ב-2013 נגד ועדת הכספים, בטענה שהאוצר משתמש בה כ"מסלול עוקף מליאה" להסטת מיליארדי שקלים בין סעיפי תקציב. ואכן, העתירה הזו השפיעה: בדצמבר 2015 אישרה ועדת הכספים נוהל חדש, שלפיו מעבירים אנשי האוצר מראש הסברים על מהות השינויים שהם מבקשים, ומפרטים מהו המקור התקציבי שלהם. עם זאת, מאז דווח כמה פעמים על בעיות ביישום הנוהל.

עתירה שנייה הגישה שפיר ב-2014 עם ח"כ משה גפני מיהדות התורה, כדי למנוע קידום מזורז של תקציב המדינה. העתירה הזו לא צלחה: בג"ץ סרב להתערב בחקיקה בזמן אמת. העתירה השלישית תובעת לחשוף לציבור את מערכת מרכב"ה - מערכת ניהול התקציב הפנימית של האוצר. לפי שפיר, העתירתה, שהוגשה עם החשכ"ל לשעבר ירון זליכה, עדיין תלויה ועומדת. 

מיסוי ותקצוב

כולם יורדים על המסים. אבל האם המסים יורדים?

כל משתתפי הפאנל טענו שהעלאת מסים היא פסולה, או לפחות צריכה להיות מוצא אחרון. שר הכלכלה אלי כהן גם הציג נתונים: "בקדנציה האחרונה הפחתנו כמעט כל מס אפשרי לטובת הצמיחה בעסקים", הוסיף, ומנה את השינויים: מס חברות ירד מ-26.5% ל-23%, ועל פעילות ייצוא מהפריפריה - מ-9% ל-7.5%; המע"מ, ששר האוצר הקודם יאיר לפיד העלה ל-18%, ירד בחזרה ל-17%.

הנתונים של כהן מדויקים. המסים אכן ירדו בשיעורים האלה. אבל הם עלולים ליצור את הרושם שאזרחי ישראל משלמים היום פחות מס - וזו טעות. כלכלנים אומדים את היקף המסים שמטילה המדינה לפי מדד ושמו "נטל המס", אשר מציין איזה חלק מהתוצר נוטלת הממשלה כמס. ב-2014, השנה שקדמה להשבעת הממשלה הנוכחית, נטל המס עמד על 31.15% מהתמ"ג. ב-2017, שהיא האחרונה שהתפרסמו עליה נתונים, הוא כבר הגיע ל-32.7% מהתמ"ג.

נטל המס בישראל עדיין נמוך מהממוצע ב-OECD, שעומד על 34.19%. אולם כפי שמראה הגרף בעמוד זה, זו תוצאה של ירידה תלולה לפני מינוי בנימין נתניהו לראש הממשלה ב-2009. מאז 2012 נרשמה עלייה.

ניסנקורן ציין שברבעונים האחרונים הממשלה גבתה פחות מסים מהיעד שהיא-עצמה קבעה, והוא צודק. התחזית המקורית הייתה גבייה של 356.7 מיליארד שקל ב-2019, אבל במרץ הגיעו כלכלני האוצר למסקנה שהם צפויים לקבל 6.5 מיליארד שקל פחות. 

המסים בעלייה בשלוש ממשלות נתניהו

עוני ואי-שוויון

על הפערים החברתיים יש לכל אחד עובדות משלו. עשינו בהן סדר

"מדד האי-שוויון של ישראל נמצא בנתון הטוב ביותר בשנים האחרונות", קבע אלי כהן, "הוא מתקרב לזה שקיים היום בגרמניה". כהן התייחס לג'יני - המדד הנפוץ ביותר להערכת אי-שוויון חברתי, שמתרגם את פערי ההכנסות במדינה למספר שבין 0 (כולם משתכרים אותו דבר) לבין 1 (אדם אחד מקבל הכול). המדד הזה אכן יורד בישראל בשנים האחרונות. עם זאת, כפי שכתבנו בבדיקה קודמת, אנחנו עוד רחוקים מגרמניה. ב-2017 עמד אי השוויון בישראל, לפי מדד ג'יני, על 0.34 נקודות. בגרמניה (ב-2016) - על 0.29.

שפיר וניסנקורן תקפו את השאלה מכיוון אחר: שיעורי העוני. "יש לנו 18% עניים, וזה הרבה יותר מדי", אמר ניסנקורן. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי הוא אפילו התבטא בזהירות. קו העוני מוגדר כמחצית השכר החציוני במשק. 18.4% מהמשפחות נמצאו מתחת לקו הזה ב-2017, אבל 21.2% מהיחידים. בקרב ילדים, שיעור העוני הגיע ל-29.6%. הממוצע ב-OECD, שמשתמש בשיטה שונה מעט, היה 11.8% באותה שנה, אבל העובדה שהעוני מחושב ביחס לשכר במשק מקשה לעשות השוואות בינלאומיות.

"צריך להזכיר שהשכר פה מאוד-נמוך, ויש אחוזים גבוהים של עוני במשפחות עובדות", אמרה שפיר. המספרים אכן גבוהים, אבל כדי לדייק יש להגדיר מהי "משפחה עובדת". שיעור העוני במשפחות עם שני מפרנסים הוא 5.4% בלבד. במשפחות שבהן רק אחד מבני הזוג עובד, העוני מזנק ל-24.9%. 

העלייה בתקציבים החברתיים התחילה מזמן

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"