גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אף אחד לא רוצה להשקיע בחברה שתסגר עוד שנה או שנתיים"

כך אמר איל מילר מסמסונג נקסט בפאנל "איך למנף את המשקיעים האסטרטגיים שלך?" שהתקיים בכנס ג'רני של EY ישראל ושל "גלובס"  ● גרהם סטוקהוייזן, מקרן ההשקעות האירופית של קוקה-קולה: "הדבר הראשון שכל קרן תאגידית מחפשת הוא הפוטנציאל הכלכלי"

"איך לקבל השקעה מקרן השקעות תאגידית, וברגע שהיא כבר משקיעה, איך למנף אותה לטובתכם?", אמר רובי חן מזרוע ההשקעות של יונדאי בישראל. חן מנהל את פעילות ההשקעות המקומית של החברה, שהשקיעה עד היום ב-8 חברות ישראליות. חן הנחה את הפאנל "איך למנף את המשקיעים האסטרטגיים שלך?" שהתקיים בכנס ג'רני של EY ישראל ושל "גלובס". בפאנל השתתפו יובל בהרב מ-SOMV, איתי פרישמן ממיתר לינקוורניק גבע לשם טל, איל מילר מסמסונג נקסט, טוני סיף, מקרן ההשקעות של סוני, יאיר שניר מקרן ההשקעות של דל, וגרהם סטוקהוייזן, מקרן ההשקעות האירופית של קוקה-קולה.

את הפאנל חן פתח בשאלה: "לפי CB אינסייטס יש היום 500 קרנות השקעה תאגידיות וב-2018, לראשונה אי פעם, יותר כסף הושקע מהקרנות הללו מאשר מקרנות ההשקעה הפרטיות. עם האינפלציה הזו, מה יקרה בעוד חמש שנים?".

מילר: "ראינו בישראל כמה קרנות תאגידיות שנסגרות. הכל תלוי במה המטרה של התאגיד והקרן. בסמסונג נקסט יש לנו תפיסה רחבה כי אנחנו חלק מתהליך ארגוני של הפיכת סמסונג לחברה מבוססת תוכנה. אנחנו רוצים להסתכל על יותר תחומים ולעזור לסמסונג להיות חלק מתופעות והתנהגויות צרכניות וטכנולוגיות שיהיו משמעותיות בעוד חמש שנים. לכן אנחנו מסתכלים מעט שונה על השקעות. כל עוד האקוסיסטם הישראלי ימשיך לפרוח ולייצר חברות מעולות אנחנו נמשיך להיות איתן באינטראקציה".

שניר: "נכון שיש אינפלציה של קרנות תאגידיות, והן משקיעות יותר כסף מקרנות ההון סיכון כי יש להן הרבה יותר כסף לרוב, ופחות חמורות שנוגע להערכות שווי. היום אנחנו רואים שעלות הכסף נמוכה, אבל אני חושב שגם הקרנות התאגידיות וגם המסורתיות יצטרכו להאט את הפעילות שלהן כשתגיע הסערה. ככל שהקרנות פוגשות את המטרות העסקיות של החברות אין סיבה שהן יפסיקו להתקיים. אבל חלקן יבינו שהן לא הולכות להחזיר את הכספים שהשקיעו, ואולי חלקן יחליטו לסגור ואחרות יחליטו להמשיך".

סיף: "כשלא אכפת לך מהערכת שווי, אתה יכול למצוא את עצמך בקשיים פיננסיים בעתיד. לכן עכשיו עם קרן הצמיחה החדשה שלנו יש לנו גישה מעט שונה - 90% מהכסף מגיע ממשקיעים חיצוניים ואנחנו רוצים החזר פיננסי כמו קרן רגילה. קשה למדוד ערך אסטרטגי שאתה מביא לתאגיד אבל מאוד קל למדוד החזרים פיננסיים".

איך קרנות תאגידיות שונות זו מזו? למה החלטתם לפתוח קרן עכשיו?

סטוקהייזן: "עבור קוקה-קולה החלטנו לשנות את האסטרטגיה העסקית שלנו. האסטרטגיה הפכה ממיקוד במשקאות תוססים לפורטפוליו רחב יותר, ולשם כך צריך לחדש ולחשוב אחרת. הקרן היא כלי שנועד לעזור לחברה לשנות את עצמה מבפנים ולהתחיל לעשות דברים שונים. הדבר השני הוא לגבי מיקוד - בחרנו בארבעה תחומי חדשנות שלדעתנו יהיו משמעותיים בעתיד: פינוי אשפה וקיימות, תקשורת עם לקוחות, זמינות המוצר וחלוקה, ותקשורת עם נקודות המכירה. אלה ארבעת האיזורים בהם אנחנו צופים שיהיה שיבוש טכנולוגי ואנחנו מנסים לבחור את הטוב ביותר ממה שאנחנו רואים בחוץ. את הקרן נשלב עם מודל של אקסלרטור בו נאפשר לסטארט-אפים לעבוד איתנו".

יובל אתה מגיע מקרן הון סיכון אבל אתם משתפים פעולה עם קרנות תאגידיות. למה?

בהרב: "קרנות תאגידיות הוא מונח שמשמש לתאר גופים שונים שאינם זהים. יש שלושה סוגי מוטיבציות לבניית קרן תאגידית: אחת היא קרן תפעולית שעובדת עם היחידות העסקיות ובודקת אילו טכנולוגיות יכולות לענות על צרכי הלקוחות היום. השנייה היא לצרכי פיתוח ארגוני כמו מה שהיה לאמדוקס. לבסוף, יש סוג שלישי ופתוח יותר, ואני חושב שכאשר חברה או קרן רוצה לבוא במגע עם קרן תאגידית, צריך להבין עם איזה סוג של גוף אתם עובדים. השחקנים הגדולים בונים בתוך התאגידים קרנות הון סיכון פתוחות, שהן יותר טובות לכולם. כשמשחררים את כל המגבלות הארגוניות, בהפוך על הפוך, יש דווקא זרימת רעיונות הרבה יותר עשירה לתוך הארגון. כסטארט-אפ, זה תלוי מי אתה, היכן אתה נמצא ומה אתה רוצה להשיג".

הייתי רוצה לדון בתופעת הקרנות התאגידיות בישראל. איתי, כמי שרואה את כמעט כל העסקאות שנכנסות, מה דעתך על הערכות השווי? האם הקרנות התאגידיות יוצרות דינאמיקה שונה?

פרישמן: "אני לא חושבת שקרנות תאגידיות כותבות צ'קים בלי אבחנה, אבל אני חושב שיש יותר כסף בשווקים והערכות השווי עולות בשל כך. הקרנות התאגידיות השקיעו את רוב הכסף, אבל לרוב הן נכנסות כמשקיע משני והן לא אלה שקובעות את המחיר. אני רואה הרבה שתאגיד הוא לקוח ואז הוא מחליט לבצע השקעה בחברה דרך קרן תאגידית. זו אמירה מצד הלקוח שאומר שהוא רוצה להשקיע בחברה כדי להמשיך ולהשתמש במוצר לזמן רב. הם מצטרפים כשיש כבר מחיר, ולפעמים הם מנצלים את עמדתם כלקוחות כדי לקבל מחיר שאינו גבוה גם אם הם נכנסים מאוחר. יש הרבה קרנות תאגידיות בשוק וחלקן יותר אגרסיביות ומובילות סבבים, יש דוגמאות לכאלה שמעלות מחירים אבל אני לא חושב שזה נכון ברוב המקרים".

מה הקרנות מחפשות? אייל?

מילר: "הדבר הראשון שכל קרן תאגידית מחפשת הוא הפוטנציאל הכלכלי. אף אחד לא רוצה להשקיע בחברה שתסגר עוד שנה או שנתיים. בסמסונג נקסט אנחנו מסתכלים על חברות שיש להן פוטנציאל לספק ערך אסטרטגי ליחידות העסקיות בטווח הקצר עד הבינוני. אנחנו משקיעים כמו מרבית הקרנות התאגידיות בשלבים יותר מאוחרים, כיוון שהכסף מגיע מיחידה עסקית והרבה פעמים צריך לבצע הסכמים מסחריים. בקרן החדשנות אנחנו משקעים מעט אחרת. הרבה פעמים אנחנו משקיעים את הכסף הראשון בחברה, כי אנחנו רוצים לתמוך ביזמים הכי טובים ולהיות חלק מתופעות שאנחנו מאמינים שישנים את העתיד".

שניר: "לכל השקעה שאנחנו עושים יש לנו מדד אחד והוא החזר פיננסי. אנחנו רוצים לוודא שאנחנו משקיעים בחברה הנכונה ושאנחנו בעמדה להיות משקיע טוב שמביא ערך לחברה. השאיפות הללו מתאימות כי אם אני שם את הכסף שלי בחברה מסויימת, אני רוצה לוודא שאני ממקסם את הערך של החברה הזו. זה קצת הפוך מרוב הקרנות התאגידיות כי אנחנו מנצלים את הכח של התאגיד למען החברה ולא ההפך. גילינו שאם פועלים בדרך הזו אתה מהיר ודינאמי יותר, ובסופו של דבר מגיע לתוצאות יותר חזקות. כמשקיע במוצר בשלב הסיד או ה- A, יהיה קשה להבין את הערך שלו עבורך בשלב הזה, אבל כשאנחנו משקיעים אנחנו כן יכולים להניח שאולי בעתיד הוא יוכל להיות בעל ערך".

סיף: "כצוות השקעות ננסה למנף את הקשר בין היחידות העסקות לבין החברה על ידי שיתופי פעולה עסקיים כדי להוסיף ערך ליחידות העסקיות ולחברה. עם זאת, האסטרטגיה שלנו יכולה להשתנות, מבנים משתנים, וגם שינויים בשוק יכולים לגרום לכך שהאספקט האסטרטגי יעלם. לכן, אי אפשר להסתמך רק על הפן האסטרטגי בהשקעות, ואנחנו מנסים להוסיף ערך פיננסי לחברות. כמו קרנות השקעה אחרות יש לנו רשת קשרים רחבה עם האקוסיסטם של סוני ומחוץ לו, עם שותפים שונים שאנחנו יכולים להכיר לסטארט-אפים שלנו".

סטוקהייזן: "צריכה להיות התאמה טובה בין צרכי הסטארט-אפ וצרכי התאגיד. זה לא תמיד ברור ולא תמיד קל. להשיג התאמה טובה זה צעד ראשון חיובי. מעבר לכך אנחנו מוצאים הזדמנויות עבור החברות עם היחידות העסקיות בתוך החברות".

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין