גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאגיד השידור הציבורי ייצא למכרז על הקמת מערכת מדידת רייטינג עצמאית

לקראת הפרישה מוועדת המדרוג, ב"כאן" יערכו מכרז לבחירת ספק שיקים עבורם מערכת מדידת רייטינג עצמאית ● המטרה: מערכת שתמדוד את נתוני הצפייה בכל אמצעי המדיה - טלוויזיה, רדיו ודיגיטל - ותספק נתון מספרי משוקלל אחד ● בינתיים נפגשו אנשי התאגיד עם חברת נילסן

מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ / צילום: דן חיימוביץ'
מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ / צילום: דן חיימוביץ'

תאגיד השידור הציבורי יערוך מכרז לבחירת ספק שיקים עבורו מערכת מדידת רייטינג עצמאית - כך נודע ל"גלובס". התאגיד מעוניין במערכת מדידה שתמדוד את הצפייה בתכניו בכל אמצעי המדיה (רדיו, טלוויזיה ודיגיטל) ותספק נתון מספרי אחד המשקלל אותם.

עוד נודע כי כחלק מהבדיקות להיתכנות הקמת מערכת מדידה נפגשו בתאגיד עם חברת נילסן, שהפסידה במכרז למדידת הרייטינג של ועדת המדרוג. בישיבת מועצת התאגיד האחרונה אושר לצאת למכרז, ועתה נערכים להוציא את ההחלטה לפועל.

עד היום סופקו נתוני הצפייה של תאגיד השידור "כאן" על-ידי ועדת המדרוג, בה חברים ערוצי הטלוויזיה השונים וכן נציגי חברות הפרסום, איגוד השיווק והרשות השנייה. אלה מממנים את פעילות ועדת המדרוג ונושאים בעלות הפעלת הפיפל מיטר שבאמצעותו נמדדים נתוני הרייטינג. עלות המדידה עומדת על כ-10 מיליון שקל בשנה, מתוכם שילם התאגיד כמיליון שקל לשנה.

במשך תקופה ארוכה טענו אנשי "כאן" כי המדידה כפי שהייתה קיימת עד עתה לא משקפת את פעילותו נכוחה, שכן חלק משמעותי מהצפייה בשידוריו נעשית בדיגיטל - בעיקר ביוטיוב. לכן הודיע מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ כי אם לא יחול שינוי בצורת המדידה, התאגיד יפרוש מוועדת המדרוג.

הצורך לשלב בין נתוני הצפייה בטלוויזיה לנתוני הצפייה בדיגיטל ולספק לשוק מספר אחד שיבהיר כמה בסך-הכול צפו בתוכן ללא קשר לפלטפורמה בה שודר, איננו אינטרס של התאגיד בלבד, ולכן הוחלט בוועדה לשפר את שיטת המדידה ולצאת למכרז בו ייבחר ספק שישפר את המערכת כך שתחבר בין נתוני הטלוויזיה לנתוני הדיגיטל.

בעולם יש שתי חברות גדולות שבולטות בתחום ומציגות כבר כיום מודלים שונים של חיבור בין הנתונים (Data fusion). מדובר בקנטאר מדיה ונילסן, שלשתיהן נציגויות מקומיות בארץ (קנטאר היא זאת שכאמור מבצעת כיום את מדידת הרייטינג עבור ועדת המדרוג, והיא זאת שזכתה גם במכרז החדש).

"התאגיד טיפס על עץ גבוה"

לכאורה אמור השינוי במדידה לשחק לטובת התאגיד, אך בארגון דורשים לנטר גם את הצפיות של התוכן שלו ביוטיוב, והאפשרות הזאת איננה עומדת על הפרק, משום שגוגל אינה מאפשרת לאף גורם בעולם לנטר את המערכת שלה.

נסביר כי אסטרטגיית הפצת התוכן של התאגיד שונה מאוד מאלה שאימצו גופי שידור בארץ ובעולם. רוב גופי השידור משדרים את התוכן שהם מייצרים בנכסים הדיגיטליים שלהם, ומשתמשים בפלטפורמות הדיגיטליות כמו יוטיוב ופייסבוק לצורך קידום אותו תוכן.

אולם בתאגיד בחרו לאמץ תפיסה שונה, הרואה בתנועת הגולשים ביוטיוב מנוף משמעותי לתוכן שלהם. לשיטתם, הקהל מחפש את התוכן מתוך יוטיוב, ולכן עיקר ההשקעה הייתה בהצבת התוכן שם, ולא בפיתוח נכס דיגיטלי חזק משל עצמם או הפצת התוכן שלהם דרך אתרים ישראלים נוספים.

בכירים בתעשיית הדיגיטל, שמכירים את הכוונה של התאגיד להקים מערכת מדידה עצמאית, מביעים פליאה על ההחלטה. לטענתם, זה איננו פותר את בעיית הניטור ביוטיוב, כי גוגל לא תאפשר לנילסן לנטר את הנתונים, בדיוק כפי שהיא לא מאפשרת זאת לקאנטר. לטענתם, התאגיד ישלם יותר כסף, כי הוא יצטרך לשאת לבד בעלות המדידה, בעוד שהוא יכול היה להישאר בוועדת המדרוג ולשלם פחות. "התאגיד טיפס על עץ גבוה, וכעת הוא איננו מוכן לרדת ממנו", אומר אחד הבכירים.

עוד נטען כי ממילא שיתוף-הפעולה בין התאגיד ליוטיוב חי על זמן שאול בגלל סוגיית זכויות היוצרים שיש ביוטיוב. כפי שנחשף ב"גלובס", יוטיוב הסירה את ערוץ "כאן 33", הערוץ בערבית של התאגיד, בגלל הפרת זכויות יוצרים.

סוגיית הפרת זכויות יוצרים

גוגל פועלת בנחישות נגד מקרים של הפרות זכויות יוצרים מדווחות. יוטיוב איננה יצרנית תוכן בעצמה, והפלטפורמה כולה מושתתת על כך שהגולשים מעלים את התוכן שלהם לפלטפורמה. הפורמט הזה מקשה מאוד על הגנה של זכויות יוצרים, כי ההתקשרות של גוגל כמפיץ איננה ישירות מול בעלי הזכויות. לאחר תקדימים משפטיים בחו"ל אימצה גוגל מדיניות קשוחה של הגנה על זכויות יוצרים, והיא מאפשרת לדווח בקלות על זכויות שהופרו. במקרה של ערוץ תוכן קבוע "מאבדת" גוגל את הסבלנות לאחר שלוש תלונות - ואז האתר מוסר מהאוויר - בדרך-כלל לצמיתות.

סוגיית הפרת זכויות יוצרים היא בעיה משמעותית במקרה של יצרן כמו התאגיד, שמייצר תוכן בכמויות גדולות. למעשה, בכל הפקה מוגדר מראש הערוץ שבו ניתן יהיה לשדר אותה. בדרך-כלל מדובר בערוץ שאתו נעשית ההתקשרות - לעתים גם בשידורים חוזרים - או בנכס הדיגיטלי שלו. יוטיוב היא צד שלישי, ולעתים קרובות הסכמי זכויות היוצרים אינם מתייחסים לפלטפורמה.

כשבתאגיד החליטו להשתמש ביוטיוב כזרוע מרכזית להפצת תוכן, הם נחשפו לסכנה משמעותית לא רק להסרת התכנים שלהם במקרה של דיווח, אלא גם לתביעות מצד יוצרים. לכאורה ניתן לפתור זאת בתשלום עבור הזכויות, אולם מדובר על עוד השקעות משמעותיות נוספות שספק אם התאגיד יכול לעמוד בהן.

בשלב הזה מי שנפגע הוא הערוץ בערבית, אולם סכנה דומה אורבת לשאר התוכן של התאגיד. לכן, טוענים בתעשייה, בסופו של דבר לא תהיה לתאגיד ברירה, והוא ייאלץ להעביר את מרבית התוכן לתוך הנכסים הדיגיטליים שלו, כפי שעושים יצרני התוכן הישראלי האחרים. וכשזה יקרה, ממילא לא תהיה בעיה לנטר אותו - גם לא דרך ועדת המדרוג. 

מתאגיד השידור "כאן" נמסר: "אנו בוחנים טכנולוגיות מתקדמות שיאפשרו מדידה אמיתית של צריכת התוכן של 'כאן' בכל הפלטפורומות הליניארית והדיגיטליות, בדיגיטל, בטלוויזיה וברדיו כאן".

עוד כתבות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן: המסוק של ראיסי אותר על־ידי ציוותי החילוץ

לאחר שעות ארוכות מאז ההתרסקות, דווח באיראן על הימצאות המסוק בו נמצא נשיא איראן איברהים ראיסי ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם ● תאונת המסוק התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית