גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשנה ליועמ"ש: "חייבים ממשלה, שיהיה מי שיחתום על ניירת"

בכנס התחדשות עירונית של "גלובס" אמר המשנה ליועמ"ש עו"ד ארז קמיניץ כי במשרד המשפטים עובדים על שורה של תיקונים בנושא פרויקטים של פינוי-בינוי ● עדיאל שמרון, מנכ"ל רמ"י, קרא ליזמים לקחת סיכון: "אני פקיד ממשלתי עם משכורת קבועה, אתם לא"

ארז קמיניץ / צילום: איל יצהר, גלובס
ארז קמיניץ / צילום: איל יצהר, גלובס

בכנס התחדשות עירונית שנערך אתמול ביוזמת "גלובס" לטובת יצירת שיח בלתי אמצעי בין מקבלי החלטות לבין אנשי השוק - מתכננים, יזמים ואחרים, עלו סוגיות הנוגעות לתמ"א 38, להתחדשות מתחמית, לקרקע משלימה ולאתגרי מימון. בכנס השתתפו מנכ"לית מנהל התכנון דלית זילבר, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שומרון, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייני משפט אזרחי עו"ד ארז קמיניץ, יו"ר הרשות להתחדשות עירונית חיים אביטן, סגנית ראש העיר ת"א-יפו מיטל להבי, וסגנית ראש מטה הדיור הלאומי במשרד האוצר, מירי כהן. את הכנס הנחו גיא ליברמן ואריק מירובסקי מ"גלובס".

התחדשות עירונית, פאנל תמ"א 1 / צילום: איל יצהר, גלובס

תמ"א 38: "היא הדין"

אחד העניינים שעלו מיד בראשית הדיון היה המשך קיומה של תמ"א 38, התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה בתמורת לזכויות בנייה. עו"ד ארז קמיניץ התייחס לפסק הדין של השופט אורנשטיין, שקבע בשבוע שעבר כי החלטת עיריית רמת גן מחודש מאי האחרון להגביל את התמ"א בעיר למקרים מיוחדים, אינה חוקית. "המצב הנוכחי הוא שהתמ"א היא הדין", אמר קמיניץ. "הבהרנו זאת גם בבית המשפט. אנחנו מפרשים את הדין לאור התמ"א, והפרשנות של עיריית רמת גן לקביעת מדיניות הייתה בעינינו חריגה מהפרשנות הסבירה של התמ"א, כי בפרקטיקה היה קשה מאוד להוציא היתרים לפי הפרשנות שלהם לתמ"א. בית המשפט קיבל את הטענה שלנו. יש כאן סמן לשלטון המקומי מה מותר ומה אסור במסגרת הסמכות שניתנה להם לפי התמ"א".

דלית זילבר, שהצהירה ממש לאחרונה בכנס "ישראל מתחדשת" כי "תמ"א 38 תשתנה, או אולי אף תוחלף בתוכנית חדשה שתיתן מענה תכנוני סביבתי, תכלול את הפריפריה, ותחייב גם תשלומי היטלי השבחה שגובהם טרם נקבע", הייתה גם הפעם נחרצת מאוד: "נמאס כבר לדבר על התמ"א", אמרה זילבר והעבירה רחש של מחאה בקהל. "התוכנית נמצאת בדיונים של הממשלה שצריכה להחליט למה היא הולכת. כולם שותפים בדיונים, וכל ההיבטים נשקלים. בואו נעבור הלאה להתחדשות עירונית אמיתית. עד שלא תהיה החלטה של המועצה הארצית אנחנו טוחנים מים".

קמיניץ: "אנחנו עושים שיח משמעותי עם השוק כדי להבין איך עוד אפשר להקפיץ את התחום. זיהינו שלושה נושאים שבהם חייבים לטפל: ודאות - לחתור לוודאות גבוהה יותר. אם היטל השבחה כיום נתון למשא ומתן - צריך לחתור שכך זה לא יהיה נושא למשחק. גם מטלות היזם נכנסות לעניין הזה. אנחנו מכינים עכשיו נייר עמדה לקראת הממשלה הבאה, שבשאיפה תקום עכשיו ולא בינואר. אנחנו צריכים את דרג מקבלי ההחלטות בשביל החקיקה. יצא תזכיר בעוד כמה שבועות, אבל צריך שר שיחתום, ושיריץ את זה. 

"יעילות של התהליך בתוכניות איחוד וחלוקה, והשיח עם הדיירים. האיזון של זכות הקניין וההבנה בכך שאנחנו עוסקים לא סתם בעסקת קומבינציה מסובכת, אלא בעניין חברתי. יש תופעה של סחטנים שפוגעים בתמריץ של התחדשות עירונית, אבל יש צורך של ציבורים לקבל הגנה מגורמים אובייקטיביים כמו הרשות המקומית, שישקפו להם שהעסקה טובה".

קרקע משלימה: "לוודא שנותנים למי שצריך"

הקצאת מגרשי השלמה לצורך מימוש מיזמי התחדשות עירונית במקומות שבהם אין כדאיות כלכלית או שהשכונה אינה יכולה לשאת את כל תוספת יחידות הדיור, עדיין נעשית בצמצום רב מאוד. לשאלתו של יהודה כתב, יו"ר התאחדות הקבלנים של ת"א-בת ים, באשר לביטחון של יזמים בכך שיוכלו לקבל קרקע משלימה בפרויקט פינוי-בינוי, ענה עדיאל שמרון שרמ"י מאמינה בשיטה, אך לא בלי סייגים: "אנחנו צריכים לוודא שאת הקרקע המשלימה נותנים רק למי שצריך. לוודא שהצפיפות על הקרקע המתפנה היא מקסימלית. אנחנו מעשירים פה את זה שאנחנו נותנים לו קרקע משלימה, לכן הבחירה של הפרויקט חייבת להיעשות בצורה שוויונית ושקופה".

שמרון הבהיר שיש שורה של קריטריונים שמגדירים את היתכנות קבלת הקרקע המשלימה: העדפה לפרויקט צמוד דופן, לאיזון הצרכים של העיר, לרשות שיש לה תוכנית אב להתחדשות עירונית, למקום שבו יש תוכניות בתוקף כדי שהתוכנית תצא לפועל בזמן סביר, ועוד. הוא הודה שחלק מהפרויקטים של ההתחדשות העירונית לא יצאו לפועל כי לא יקבלו קרקע משלימה: "אני פקיד ממשלתי עם משכורת קבועה, אתם יזמים - קחו סיכון. אי אפשר להגיע לוודאות של 100%, ועל ודאות של 70% לדעתי אנשים ישלמו כסף".

חיים אביטן: "אנחנו מממנים לרשויות הרבה תוכניות התחדשות עירונית בכספי מדינה. זה השלב הבא לקראת תוכניות מפורטות. הפינוי-בינוי זה לא רק לחזק שכונה קטנה. זה האתגר הגדול של ממשלת ישראל".

דלית זילבר: "קרקע משלימה מתאימה רק לאיפה שאין כושר נשיאה. אסור שהקרקע המשלימה תלך לכל הקודם זוכה, אלא רק למקומות שבהם צריך זאת מבחינה חברתית, כמו שכונת קרית משה ברחובות, ומקומות מסוימים בירושלים. כל רשות יודעת מה המקומות הקשים שלה, ולשם צריכה ללכת הקרקע המשלימה".

שמאי המקרקעין מוטי זייד, שעובד גם עם הוותמ"ל, הציע שבמקום שידברו על קרקע משלימה יתחילו להשתמש בכסף משלים: "תמורה כספית משלימה. במקום להמתין, למכור ולשים את הכסף לצד. וכשצריך, יש כסף נזיל". שמרון הסתייג: "גם קק"ל שמו בצד מלא כסף כדי לטעת עצים, וכשהמדינה הייתה בצרות לקחו את הכסף. צריך להבדיל בחשבונאות הלאומית בין הקרקע שהיא רכוש קבוע לבין תקציב המדינה השוטף שמתמלא מהמסים. קשה לקחת רכוש קבוע של המדינה ולמכור אותו, לשים את הכסף בצד ושזה לא ילך למקומות אחרים".

קמיניץ הסכים להסתייגות, והוסיף: "כשאתה עושה קרן ייעודית, הרבה פעמים מדינת ישראל משתמשת בכסף לצרכים השוטפים שלה".

הסיפור של הדיירים: "הפחד קיומי"

מירי כהן, סגנית יו"ר מטה הדיור, ביקשה להחזיר לשיח את הנושא החברתי הכרוך במיזמי ההתחדשות העירונית: "הצד השני זה הסיפור של הדיירים. לא האמנתי כמה הפחד של הדיירים מההריסה של הבית קיומי עד שלא ראיתי את זה".

מיטל להבי חיזקה אותה: "יש הבדל גדול בין תמ"א 38 שבן אדם יודע שהשכונה לא משתנה ובנאדם גר באותו בניין, לעומת פינוי-בינוי, שמוחק אזור ואנשים לא חוזרים לאותה סביבה. זו ג'נטריפיקציה של המרקם העירוני ושל סוג אוכלוסייה מסוים". כמחזיקת תיק התחבורה בעיריית ת"א-יפו היא ביקשה לחדד את הנושא: "חשוב גם התכנון התחבורתי. רוצים להגיע ל-40% נסועה בתחבורה ציבורית, אבל בתכנון פרויקטי ההתחדשות העירונית אין לנו שליטה על הסוגיה של הקמת התשתיות"?

ד"ר מירב אהרון גוטמן, מהפקולטה לתכנון ערים בטכניון, קראה לתכנון כולל: "יש תפיסה שהתחדשות עירונית היא בהכרח ג'נטריפיקציה, אבל יש מחקרים שמראים את ההפך הגמור. צריך באמת לספור כמה דירות נוספו, כמה כסף מגיע לקופה העירונית, ולדאוג שלא רק שהתושבים והקבלנים ירוויחו, אלא שהערים לא יקרסו". 

אורי יוניסי, סגן מנהל החטיבה הקמעונאית בבנק מזרחי טפחות, הזכיר כי דירות שנבנות בהתחדשות עירונית מהוות היום כרבע מכלל הדירות הנבנות, וכי יש עלייה של כ-2% בשנה בשיעור הדירות הנבנות בהתחדשות עירונית מכלל הדירות הנבנות.

עוד ציין יוניסי כי עדיין יש פער גדול מדי בין שיעור הדירות שנכנסות למסלול של תכנון לבין כמה שמגיעות להיבנות בפועל. כך, בשנת 2018 היו תוכניות מאושרות ליותר מ-70 אלף דירות, וניתנו 12 אלף היתרי בנייה, אבל רק 3,500 דירות התחדשות עירונית אוכלסו - רובן המכריע באזור המרכז.

עיקר הדירות שנמכרו בהתחדשות עירונית היו של תמ"א 38 ולא של פינוי-בינוי - ואולי אפשר ללמוד מכך על הדרך הארוכה שיש לפינוי-בינוי עוד לעבוד כדי להציע מספרים משמעותיים של דירות בשוק.

***גילוי מלא: הכנס "האם תמ"א הדרך" נערך ביוזמת "גלובס" ובחסות הלמן אלדובי ובנק מזרחי טפחות. 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק