גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל מוכן במקום חמישה שקלים: התוכנית של רמי לוי למהפך שיחלץ את קופיקס מהבור

ל"גלובס" נודע כי קופיקס תעבור לשירות עצמי, תגדיל את המגוון בסניפים ותמכור מוצרים גם בתמחור גבוה יותר • בנוסף, המפעל של החברה יתחיל לייצר גם עבור המתחרות • האם כל זה יספיק כדי להוציא את הרשת מהפסד?

רמי לוי, האיש שיצר לרשת הקמעונאות שייסד מעמד מוביל באמצעות מיתוג כרשת הזולה ביותר, מנסה טקטיקה שונה שמפנה גב להתחייבות רק למחיר הזול ביותר, זאת על-מנת לבצע "טרנראונד" לרשת בתי הקפה והסופרמרקטים העירוניים המוזלים שרכש - קופיקס.

ל"גלובס" נודע כי לוי נערך לשנות כיוון בקופיקס ,כך שלא תאופיין עוד כרשת שמוצריה עולים חמישה שקלים, אלא כרשת מזון מוכן דוגמת רשתות שמוכרות היטב בחו"ל כמו סטארבקס ו-Pret a Manger. לפי הידוע, בכוונת לוי לשנות את אופי הסניפים של קופיקס כך שיפעלו בשירות עצמי ויכללו מקררים בהם סוגים שונים של ארוחות מוכנות, שאותן הרוכשים אוספים ממקררים פתוחים שלא על-ידי המוכר.

קופיקס שבשליטת רמי לוי נוסדה כחלופה נגישה וזולה המציעה מגוון מוצרים מוגבל ופשוט לציבור הרחב על רקע המחאה החברתית נגד יוקר המחיה. בתקופה האחרונה היא נאנקת עם קשיים עסקיים שפוגעים בה ובזכיינים שלה ושמלמדים כי המודל העסקי המקורי שלה לא פועל כמצופה.

עלות ההסבה של כל סניף מוערכת ב-100-300 אלף שקל לסניף בהתאם לגודלו. ברשת ישנם כ-120 סניפים, מהם 18 בבעלות והיתר בזכיינות. בשלב הראשון, במהלך הרבעון הראשון של 2020 לוי יסב כפיילוט שישה מהסניפים שבבעלותו לסניפים בקונספט החדש. מדובר בסניפים בקריית אונו, בבר-אילן, בהרצליה פיתוח, ברחוב קינג ג'ורג' בתל-אביב, בתחנה המרכזית בתל-אביב ובלונדון מיניסטור בתל-אביב.

עד סוף 2020 מתכנן לוי הסבה של יתר הסניפים שבבעלותו לפורמט החדש, כאשר הזכיינים שיחפצו בכך יעברו לקונספט החדש במימונם ולא במימון של הרשת.

העלות הכוללת להסבת כל סניפי הרשת לקונספט החדש מוערכת בעשרות מיליוני שקלים, אולם לוי יישא רק בחלקה. המטרה של לוי היא להציג לספקים את השיפור בפדיונות וברווחיות הגולמית בעקבות המעבר לפורמט החדש, כך שאלה ירצו לבצע את ההשקעה הנדרשת. לדבריו, "אנחנו נשנה את כל הנראות, נתחיל ב-18 הסניפים שבהפעלתנו בשלושה מיקומים, ואז נהפוך לאט-לאט את הנראות בכל הרשת. זה ייראה ברמה בינלאומית".

היעד למפעל: מיליון פריטים בחודש

כשלוי רכש את השליטה בקופיקס, בשוק תהו מה ללוי ולבתי קפה, ושיערו שהוא ימקד את מרצו בפיתוח פורמט הסופרמרקטים של הקבוצה ויתקשה להקדיש תשומת-לב ניהולית גם לפורמט בתי הקפה ההפסדי. אולם במקום לקבל החלטה לסגור את הפעילות הזו, לוי בוחר לשנות טקטיקה, בתקווה להביא גם לשינוי עתידי בתוצאות העסקיות של הרשת.

ראשית השינוי מתחיל במפעל של החברה ביבנה. המפעל שהקימה קופיקס לפני שלוש שנים, ובו היא מייצרת את רוב מוצריה ביניהם כריכים, סלטים טריים ופסטות, נחשב עד לכניסתו של לוי לכבשה השחורה של העסק והסב לחברה ב-2018 הפסד של 4.7 מיליון שקל.

אולם לפני כשנה וחצי גייס לוי מנהל חדש למפעל - משה בר-יהושע - וזאת מתוך כוונה לייעל ולשנות את אופיו. במהלך 2018 עבר המפעל להעסקה ישירה של עובדים, במקום העסקה במיקור חוץ כפי שהיה ב-2017, וכעת הוא מעסיק כ-50 עובדים. במהלך השנה וחצי האחרונות פעלה קופיקס לביצוע תהליכי התייעלות ושיפור טכנולוגי וגסטרונומי, צמצום בהוצאות ופיתוח מוצרים חדשים.

אלא שכדי להפוך את המפעל ליעיל כלכלית, יש צורך לנצל את מלוא יכולת התפוקה שלו. נכון להיום המפעל שהחברה שוכרת משתרע על שטח של כ-1,000 מ"ר, ולפי הדוחות של החברה, נכון ל-2018 המפעל ייצר רק בכ-60% מכושר התפוקה שלו. כיום הוא עדיין מייצר עבור רשת קופיקס רק במשמרת אחת - מחצית משעות היום: מהשעה חמש בבוקר ועד השעה שתיים בצהריים, ומוכר את מוצריו לסניפי קופיקס השונים וכן ללקוחות ישירים.

לפי שעה היקף המכירות של המפעל ללקוחות חיצוניים אינו מהותי, אך בכוונתו של לוי לשנות את המציאות הזו. ל"גלובס" נודע כי בימים אלה מנהל לוי מגעים עם רשתות קפה מתחרות, על-מנת שיעברו לייצר כריכים, סלטים ומוצרים נוספים במפעל, כשבימים האחרונים לפחות שתי רשתות בתי קפה שונות קיימו סיורים במפעל.

הסכם שכזה עם רשת מתחרה יגביר את התפוקה במשמרת הקיימת: נכון ל-2018 ייצר המפעל כ-300 אלף פריטים בחודש. להערכת קופיקס, בכושר ייצור מלא המפעל יאפשר ייצור של כ-500 אלף פריטים בחודש במשמרת יחידה. כך, שתי משמרות יוכלו להכפיל את הכמות לייצור של מיליון יחידות בחודש, ובהתאם גם את המכירות.

תתחרה ברשתות האיכותיות יותר

אלא שלוי לא מתכוון לשנות רק את היקפי הייצור, אלא גם את מגוון המוצרים, את קצב החידוש שלהם ואת התמחור שלהם. בחודשים האחרונים ביצעה קופיקס שינויים מפליגים בתפריט שלה, והכניסה לתוכו, לצד המוצרים המוזלים, מוצרים יקרים יותר באיכות גבוהה יותר.

אם בעבר קופיקס נתפסה כמי שמכרה כריכים ירודים עם מעט מילוי בחמישה שקלים, כעת היא מבקשת למכור כריכים בתמחור גבוה פי שלושה - ב-15 שקל. הכריכים החדשים יציעו אלטרנטיבה גם לרשתות קפה מתחרות שנתפסות בעיני הצרכנים כאיכותיות יותר, דוגמת ארומה, לנדוור או קפה ג'ו - אך במחיר נמוך בהרבה.

במסגרת הזו מבקש לוי להכפיל את התפוקה של המפעל, ובהתאם גם את המכירות. המטרה היא ש"הצרכן לא יקנה משהו בזול וירגיש שהוא מקבל משהו זול, אלא שיקנה בזול וירגיש שהוא מקבל מוצר באיכות מלאה", אומר לוי.

בנוסף, לוי הוציא לפי שעה מהמגוון מוצרים שנכנסו לרשת בתקופת ניהולו של יקי ודמני, ביניהם סושי ואוכל מוקפץ שנמכרו בתמחור נמוך אך באיכות ירודה, והם צפויים לשוב למדפים כשימצא להם שילוב נכון יותר של איכות ביחס למחיר.

לפי החזון של לוי, הוא יביא לישראל את התפיסה של רשת הקפה והכריכים הבריטית Pret A Manger, אשר לה כ-530 סניפים ומחזור מכירות של כ-880 מיליון פאונד. מדובר ברשת שפועלת בארה"ב, באירופה, בסין, בהונג קונג, בדובאי, ובסינגפור. בדומה לרשתות בינלאומיות נוספות, הרשת פועלת בפורמט של מקררים חמים וקרים בשירות עצמי, בהם הלקוח מבצע את תהליך איסוף המוצרים בעצמו ולבסוף ניגש לקופה רק לטובת שלב התשלום.

ירידה של 8% בהכנסות ב-2019

קופיקס, שהוקמה ב-2013 על-ידי היזם אבי כץ תחת הרעיון של גביית מחיר אחיד של חמישה שקלים למוצריה, סובלת בשלוש השנים האחרונות מהרעה בעסקיה. הרשת הפעילה בסוף יוני השנה 106 סניפי בתי קפה בארץ - תחת החברה-הבת אורבן קופיקס - 88 באמצעות זכיינים והשאר בהפעלה עצמית של הרשת. זאת, לאחר שסגרה בחצי הראשון של השנה 10 בתי קפה מפסידים. בנוסף מפעילה הרשת 31 סופרמרקטים - באמצעות החברה-הבת סופר קופיקס - לעומת 30 בסוף 2018. הרשת גם שותפה ומפעילה באמצעות זכיינים כ-140 בתי קפה ברוסיה, בעיקר באזור מוסקבה.

רשת הקמעונאות רמי לוי, המחזיקה כיום בכ-50.4% ממניות קופיקס, הופכה לבעלת השליטה בקבוצה בספטמבר אשתקד, תשעה חודשים לאחר שרכשה לראשונה מיעוט מניות ברשת.

את המחצית הראשונה של 2019 סגרה קופיקס עם ירידה של 8% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2018, לרמה של כ-137 מיליון שקל. ההפסד התפעולי של קופיקס עמד בתקופה זו על 7.4 מיליון שקל, ובשורה התחתונה דיווחה הרשת על הפסד נקי של 10.2 מיליון שקל - יותר מכפול לעומת ההפסד בתקופה המקבילה אשתקד.

כיום התוצאות של קופיקס עדיין מעיבות גם על דוחות רשת הסופרמרקטים שבבעלותו לוי, אולם המהלך הנוכחי עשוי לקבוע האם הרשת תזכה לחיים מחודשים בזכות הפורמט, וזאת על אף ההיפרדות מאסטרטגיית המחיר האחיד. 

תוכנית הייעול של קופיקס

1. מעבר לשירות עצמי: חיסכון בכוח-אדם

2. עיצוב מחדש: של הנראות המותגית ושינוי התדמית בהשראת סניפים של סטארבקס ו-Pret a Manger

3. שיפוץ: השקעה של 100 אלף עד 300 אלף שקל בכל אחד מ-18 הסניפים שבבעלות מלאה של הרשת, כדי שיתאימו לקונספט החדש

4. הוספת מוצרים שיימכרו במחיר גבוה יותר

5. הכפלת מגוון המוצרים הנמכרים בחנויות

6. הכנסת מתחרים לייצור במפעל קופיקס והגדלת כדי להגדיל את הפריון

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת