גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקה גדולה באיירון סורס: CVC בדרך לרכוש כ-25% ממניות תמורת קרוב לחצי מיליארד דולר

קרן CVC האמריקאית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת כרבע ממניות איירון סורס מבעלי המניות הקיימים תמורת 500-400 מיליון דולר ● החברה אמנם רווחית ומחלקת דיבידנדים לבעלי המניות שלה, אך כמה ניסיונות למכור אותה או לבצע הנפקה לא צלחו ● האם כניסת הקרן והשינויים שביצעה החברה עד כה יאפשרו לה להפוך סוף סוף לחברה ציבורית?

תומר בר זאב, מנכ"ל איירון סורס / צילום: יונתן בלום, גלובס
תומר בר זאב, מנכ"ל איירון סורס / צילום: יונתן בלום, גלובס

קרן ההשקעות הפרטיות CVC מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת מניות חברת איירון סורס הישראלית בכמעט חצי מיליארד דולר. גורם שמעורב בעסקה אישר ל"גלובס" את הפרטים. לפי גורמים המקורבים לחברה, הקרן תקבל לאחר העסקה 25% ממניות החברה, כולם מבעלי מניות קיימים. כלומר, מדובר בעסקת סקנדרי שבה הכסף לא נכנס לקופת החברה. לפי אותם הגורמים, ההשקעה הנוכחית נועדה להיות האחרונה לפני שהחברה תצא להנפקה שמתוכננת להתקיים בשנה הקרובה. לפניה, החברה מתכוונת לחלק דיבידנד של 100 מיליון דולר לבעלי המניות שלה, אך טרם הוגשה בקשה לבית המשפט לחלוקת הדיבידנד. מאיירון סורס ומהקרן טרם נמסרה תגובה.

איירון סורס הוקמה ב-2011 על ידי תומר בר זאב והאחים רועי, אייל ואיתי מילרד, המחזיקים יחד בקרוב ל-45% מהמניות בה. בעלי מניות נוספים הם ויולה ונצ'רס שמחזיקה בכ-14%, הקרנות 83North ודיסרפטיב של טל ברנוח, סבן ונצ'רס, לאומי פרטנס וכלל תעשיות. איירון סורס גייסה במהלך השנים סכום של 120 מיליון דולר, כאשר ייתכן שחלק קטן מהסכום שימש לסקנדרי. לחברה רווח תזרימי תפעולי חיובי ובשנים האחרונות חילקה החברה דיבידנדים לבעלי המניות בהיקף כולל של מעל 200 מיליון דולר.

איירון סורס פועלת בתעשיית ה-AdTech ויש לה שלושה קווי פעילות מרכזיים: דיגיטל, מובייל ואנטרפרייז. תחום הדיגיטל הניב לחברה רווח תזרימי של 63 מיליון דולר ב-2016 ו-77 מיליון דולר ב-2017. תחום נוסף שתופס תאוצה בשנתיים האחרונות הוא תחום המובייל, שהניב לחברה רווח תזרימי של כ-24 מיליון בשנת 2017. לפי גורמים בתעשייה, בשנתיים האחרונות הכנסות החברה ממובייל עקפו את הכנסותיה מדיגיטל והיא הפכה לאחת השחקניות המובילות בתחום.

איירון סורס היא חברה פרטית ולכן תוצאותיה הכספיות אינן גלויות, אך בבקשה שהגישה לבית המשפט בשנה שעברה, היא נאלצה לחשוף את המספרים שלה. לפי הנתונים שנחשפו בבקשה, בדוחות המאוחרים של 2017, ההחברה דיווחה על כ-461 מיליון דולר בהכנסות והציגה רווח נקי ורווח תזרימי בסך 60 מיליון דולר ו-88.5 מיליון דולר בהתאמה. מדובר בעלייה של למעלה מ-25% מהכנסותיה בשנה שקדמה לה, אז עמדו על 400 מיליון דולר. לפי גורם המקורב לחברה, הכנסותיה ב־2019 צפויות להגיע לכמיליארד דולר, עם רווח תפעולי תזרימי של כ-150 מיליון דולר, בעקבות הצמיחה האחרונה בתחום המובייל.

CVC היא קרן השקעות שפועלת קרוב ל-40 שנה והפורטפוליו שלה כולל כיום עשרות חברות. בעבר נקשר שמה ברכישת השליטה בכלל ביטוח, בכתר פלסטיק ובסופר פארם - מגעים שלא הבשילו לכדי עסקאות. לפני כשנתיים רכשה הקרן את חטיבת מוצרי בריאות האישה של טבע ב-703 מיליון דולר.

הרכישה של CVC צפויה לדלל את בעלי המניות הקיימים באיירון סורס ביחס של כ-25%, וגם לאחר העסקה, ההחזקה הגדולה בחברה תישאר בידי המייסדים. ויולה ונצ'רס, שהשקיעה באיירון סורס עוד ב-2012, צפויה להיות מדוללת לכ-10.5%. העובדים בחברה, אשר לפני הרכישה החזיקו באופציות של כ-25 מיליון דולר, צפויים גם הם למכור חלק מהחזקותיהם. המהלך נועד, לפי מקורבים לאיירון סורס, להניב ערך לבעלי המניות, בזמן שהחברה תוכל להמשיך להגדיל את הכנסותיה לפני שתצא להנפקה בתוך כשנה.

בעלי מניות איירון סורס

דיווחים על כוונה להנפיק כבר מ-2014

איירון סורס מבקשת להגיע לאקזיט כבר שנים רבות, הן במשאים ומתנים מול חברות פרטיות והן בכוונתה לצאת להנפקה, עליה דווח כבר בשנת 2014. המכירה של חלק ממניותיה ל-CVC מגיעה לאחר שב-2017 החברה ניהלה משא מתן מול קרן פרימוורה, וב-2016 פורסם כי היא ניהלה משא ומתן למכירתה לקרנות סיניות שונות. שווי החברה בעת המשאים ומתנים הוערך בסכום שנע בין 1.5 ל-1.8 מיליארד דולר. זאת לאחר ששווייה בעת המיזוג לסופרסוניק ב-2015 כבר עמד על כ-1.3 מילארד דולר. הכניסה של CVC לחברה - אם אכן תתבצע - מראה על האמונה של החברה כי המשקיעים יצליחו "להיפגש עם הכסף" בצורה יותר משמעותית (ולא רק בדיבידנדים). הסיבה לכך היא שקרן השקעות פרטית לא תרצה להסתפק בדיבידנדים, אלא תרצה לשפר את פעילות החברה, להציף ערך ולעשות אקזיט.

גורמים בתעשייה מפקפקים ביכולתה של החברה לצאת להנפקה. בתור חברת צמיחה, איירון סורס מכוונת לשווי גבוה אשר לא ברור אם השוק יהיה מוכן לתת לה. בשנים האחרונות דווקא עלו רמות השווי בשוק הפרטי, אך המשיקים בשוק הציבורי לא בהכרח מוכנים להשקיע לפי אותן רמות גבוהות. שווי החברה המשתקף מהעסקה הנוכחית מראה קיפאון בשווייה של איירון סורס במהלך שלוש-ארבע השנים האחרונות. עם זאת, גורמים בחברה מקווים כי ההצלחה של החברה בתחום המובייל עשויה להשיג לה שווי גבוה מכך בהנפקה, אם הצמיחה שלה בתחום תמשיך גם בשנה הבאה.

הקיפאון בשוויה של איירון סורס עד כה קשור בשינויים בתעשיית ה-AdTech בשנים האחרונות, שהתחילו ב-2013 כאשר חברת גוגל עשתה מהפכה בתחום. החברה הייתה אז שותפה של גוגל בתחום ההורדות החינמיות והייתה ממוקדת בעולם סרגלי הכלים. באותה השנה, גוגל ביטלה את השותפות והחלה להיאבק בתעשייה הזו - שהייתה מקושרת עם התקנות של תוכנות זדוניות ללא ידיעת המשתמשים. איירון סורס, שהייתה אמורה להתמזג אז עם בבילון, ביטלה את המיזוג בעקבות ביטול ההסכם שלה עם גוגל.

בשנים שלאחר מכן, חברות שלא הצליחו להציג יתרון טכנולוגי בתחום הפרסום הדיגיטלי איבדו מערכן ונסגרו. כך למשל, בבילון איבדה 90% מערכה, ואילו איירון סורס הצליחה לשנות את המיקוד שלה באמצעות מיזוגים ורכישות עם חברות בתחום הוידיאו והמובייל. עם זאת, מדובר בתעשייה מסוכנת: גוגל ופייסבוק שולטות בה לחלוטין, וכל שינוי במדיניות שלהן מסוגל לפגוע אנושות בחברות.

חילקה מעל 200 מיליון דולר בדיבידנדים

נקודה יוצאת דופן בהתנהלותה של איירון סורס היא שלאורך השנים, החברה חילקה דיבידנד לבעלי המניות שלה בסכום מצטבר של מאות מיליוני דולרים. לרוב, חברות צמיחה דואגות להשתמש בכספיהן לצורך התרחבות וצמיחה, אך המשקיעים באיירון סורס קיבלו החזר על השקעתם עוד לפני העסקה עם CVC. ב-2015 החברה חילקה דיבידנד של כ-30 מיליון דולר, עם המיזוג לסופרסוניק של אריק צ'רניאק וגיל שהם. ב-2017 החברה חילקה דיבידנד של 50 מיליון דולר, וב-2018 - דיבידנד של 150 מיליון דולר.

חלוקת הדיבידנד האחרונה התבצעה לאחר שהחברה ביקשה לחלק לבעלי מניותיה 250 מיליון דולר, והגישה לבית המשפט המחוזי בקשה להפחתת הון לצורך חלוקת הדיבידנד. ואולם בית המשפט אישר סכום נמוך מכך, השווה לגובה ההלוואה שלקחה איירון סורס מבנק SVB כדי לממן את החלוקה.

"החלוקה נעשית על רקע העובדה שבצד הצלחתה המופלגת של המבקשת בשנים האחרונות המשקפת לה שווי עתק, בעלי המניות טרם זכו ליהנות באופן משמעותי מההצלחה, וזאת משום שהמבקשת חילקה דיבידנדים בהיקף מוגבל. בעלי המניות ובכללם העובדים מוגבלים גם ביכולתם ליהנות מפירות השקעתם ועבודתם באמצעות מכירת מניות, משום שכחברה פרטית היכולת למכור מניות בשוק המשני מוגבלת ביותר", נכתב בבקשתה של איירון סורס.

בעת הגשת הבקשה במארס בשנה שעברה, היו בקופת החברה 108 מיליון דולר. החברה אף ציינה כי הסיבה לעודף המזומנים שלה הוא שמרבית הרכישות שביצעה היו בעסקאות של החלפת מניות ולא במזומן. כעת, לפי הגורמים איתם שוחחנו, בקופת החברה סכום הגבוה מכך - שצפוי לשמש אותה לחלוקת דיבידנד נוספת של 100 מיליון דולר לפני שתצא להנפקה. 

עוד כתבות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, TSMC ב-5%

דאו ג'ונס עולה ב-0.4% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● בגוגל פוטרו 30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● ירידה תלולה במכירות הבתים בארה"ב ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה