גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם בוא החורף, רמון מתעורר לחיים: האם הישראלים מתחילים להתרגל לרעיון?

אחרי סגירת שדה דב, אילת מתמודדת עם חורף תיירותי ראשון ● האם זעקת המתנגדים לסגירת השדה בטענה לחיסול התיירות בעיר מתבררת כקריאת-שווא? ועד כמה קמפיין החורף לשדה התעופה רמון הוא קרש ההצלה לעיר?

שדה התעופה רמון / צילום: דוברות רשות שדות התעופה
שדה התעופה רמון / צילום: דוברות רשות שדות התעופה

שדה התעופה רמון התעורר לחיים. אחרי שהיה שומם בעונת הקיץ, אלפי נוסעים חולפים בשדה מדי יום. מתנועה של 22 טיסות בינלאומיות בחודש ספטמבר, עובר השדה לכ-180 טיסות בחודש (45 טיסות שבועיות) הודות לקמפיין החורף המביא לרמון טיסות ישירות מיעדים שונים באירופה. טיסות אלה יימשכו עד חודש מרץ.

חברות בהן ריאנאייר, וויז אייר, פינאייר, טראנסאוויה, אוראל אייר ואפילו לופטהנזה יביאו כ-150 אלף תיירים שאמורים להציף את העיר אילת שתציע להם משב רוח חמים ומרענן מהחורף האירופי. מדובר בירידה מהשנה שעברה, אז תדירות הטיסות עמדה על כ-55 טיסות שבועיות בממוצע.

האופטימיות לעונת החורף בעיר אילת נסמכת על התיירים שלא יזנחו את אילת לטובת נופש בסיני או בעקבה ועל הישראלים שימשיכו להוות עוגן עיקרי בנופשים בזכות הכנסים שנערכים בעיר, חרף איומים שנשמעו בזמנו לבטלם עם סגירת שדה דב.

זו השנה הראשונה שבה ינחתו כל הטיסות הבינלאומיות לאילת בנמל התעופה רמון שנפתח בתחילת השנה, ולא בנמל התעופה עובדה כפי שהיה בחורפים האחרונים. התמריץ שמביא את חברות התעופה הזרות לכאן הוא כסף. ברמון החברות פטורות מתשלום אגרות ובנוסף, כל חברה מקבלת סבסוד של 60 אירו לנוסע, בלי קשר למחיר שהוא שילם על כרטיס הטיסה ובלי קשר לכך שהוא עשוי לנחות בישראל ולעבור למדינות השכנות.

ויש גם בונוס: חברה שמפעילה לפחות 14 טיסות בשבוע בסימן של גידול בשתי טיסות שבועיות ביחס לעונה קודמת, תקבל מענק מוגדל של 66 אירו - וויז אייר עמדה בתנאי הזה. היא וריאנאייר מפעילות 16 טיסות שבועיות, אלא שרינאייר תשכח מבונוס: החברה האירית צמצמה משמעותית את תדירות הטיסות לרמון, מ-26 טיסות בשבוע ל-16.

מי שמככבות על לוח הטיסות הן גם החברות הרוסיות: פובדה איירליינס, שתפעיל 4 טיסות שבועיות ממוסקבה, ואליה תצטרף חברה נוספת. 10 טיסות ינחתו ברמון ממוסקבה בשבוע. בתחשיב של כ-165 אלף נוסעים שהגיעו בעונת החורף שעבר בטיסות ישירות לרמון, המענקים ששילמה המדינה הגיעו להיקף של 9.8 מיליון אירו. במשרד התיירות מגדירים את הקמפיין הזה כ"פרויקט לאומי ששם את אילת על מפת התיירות העולמית". כאן נשאלת השאלה - האם ההשקעה משתלמת?

יותר ויותר מגיעים מאירופה ישירות לערבה

"תיירים עממיים מאוד"

אילת היא עיר קיץ קלאסית במובן של העונתיות המובהקת עבור הנופשים. חלק ניכר מ-60 אלף התושבים בעיר מתפרנס מתיירות, וכשזו שוקעת בתרדמת החורף, אילת גוועת. לפני שלוש שנים נולד הקמפיין לעידוד התיירות בעיר דרך תמריץ כספי במימון משרד התיירות, לצד קמפיינים בערים האירופיות הקפואות.

את רוב התיירים המגיעים בטיסות המוזלות מאירופה מגדיר מנכ"ל מלונות דן באילת ויו"ר התאחדות המלונות בעיר, ליאור מוצ'ניק, כ"תיירים עממיים מאוד", אשר רובם לא מגיעים בפורמט של משפחות. בשיחה עם "גלובס" הוא מנסה להשיב לשאלה האם הקמפיין אפקטיבי.

חברות התעופה מקבלות מענק - והנוסעים עוברים לנפוש במדינות השכנות בגלל המחירים היקרים באילת. מה עשינו בזה?

"ערכנו בדיקה בפועל ומצאנו כי 13%-15% בלבד עוברים למצרים או לירדן. השאר נשארים בארץ (לפחות ללילה אחד). זה גם יכול להיות טיול משולב באילת, בים המלח ובירושלים. רובם לא מגיעים לבתי המלון אלא מוצאים פתרונות לינה מוזלים. אם כל ה-165 אלף הללו היו נשארים ללון בבתי המלון, לא היו לנו חדרים פנויים בכלל, אבל הם מייצרים תנועה שהיא בבחינת שמיים וארץ לעומת מה שהיה לפני הקמפיין".

"הגיעו בהמוניהם - אבל לא בטיסות"

אילת זכתה לככב בכותרות לא מעט במחצית הראשונה של 2019 במסגרת המאבק נגד סגירת שדה דב, אותו הגדירו כ"עורק הראשי המחבר את אילת למרכז". המאבק לא צלח, וב-1 ביולי נסגר השדה התל-אביבי והצטרף לשדה התעופה של אילת שנסגר עוד לפניו.

עד כמה ניזוקה התיירות באילת בעקבות זאת? כ-10,000 חדרים של בתי מלון פזורים באילת. "2.5 מיליון מבקרים באילת בשנה, 90% מהם ישראלים", אומר מוצ'ניק. לדבריו, "הטיסות שכיום ממריאות מנתב"ג הורידו את מספר הטסים אבל לא את מספר הנופשים. יולי-אוגוסט היה אחד הטובים בעשור האחרון מבחינת תפוסת החדרים, אבל הרגשנו את זה היטב בכבישים עם מצוקת חניה ופקקים. אנשים הגיעו בהמוניהם אבל לא בטיסות".

הכנסים והתיירים שמגיעים מחו"ל שומרים על מחירי הלינה הגבוהים של אילת גם בחורף. לילה בסוף שבוע מגיע בקלות ל-1,000 שקל לזוג, זה לא מידתי לעומת מחירי החופשה בחו"ל בעונה הזו.

"זה לא מדויק, כי יש מנעד מחירים - מ-50 דולר ועד 400 דולר ללילה. במלון דן אילת, רק כדי לפתוח את הדלת כל יום אנחנו מוציאים 250 אלף שקל. אם אני גובה 1,000 שקל ללילה על 250 חדרים, אני לא מרוויח. ההוצאות הקבועות של המלונאים עולות, אנחנו כפופים לרגולציה, לכשרות ולארנונה יקרה. אז לא כולם חייבים ללון במלונות 5 כוכבים".

לא רק חברות תעופה זרות ימלאו את לוח הטיסות ברמון, גם החברות הישראליות ימשיכו להפעיל לוח טיסות בדומה לזה של הקיץ, כך לפי מנכ"ל ארקיע אינטרנשיונל, עוז ברלוביץ'. "בחלק מהשבועות אפילו נתגבר את לוח הטיסות", הוא אומר. "בנובמבר ובדצמבר נערכים כנסים גדולים, יש ביקוש, ונציע מושבים בהתאם".

למרות הביקוש, ברלוביץ' מציין כי מחירי הטיסות ומחירי החופשה באילת זולים בתקופה זו בעשרות אחוזים לעומת מחירי הקיץ לאור מבצעים ושיתופי-פעולה עם רשתות המלונות. "מחירי החורף של אילת מיישרים קו עם המלונות בעקבה שבקיץ ובסוכות משכו עשרות אלפי ישראלים", אומר ברלוביץ', שמתייחס גם לסגירת שדה דב בנימה דרמטית פחות מזו שנשמעה ערב סגירת השדה. לדבריו, "חצי מהנוסעים שלנו טסו ממילא מנתב"ג, כי המחירים שם זולים יותר לאור יכולת הטסה גדולה יותר עם מטוסים גדולים. היה הלם בהתחלה, וראינו את זה במספרים, אבל מתחילים להתרגל לרעיון. מבין הטסים, הנוסעים הקבועים הם עדיין המאסה לעומת תיירי הפנים". 

לא רק לואו קוסט

אתמול (א') נחתה טיסת לופטהנזה מפרנקפורט ברמון כסנונית הראשונה של החברה הגדולה במסגרת קמפיין החורף. לופטהנזה יוצאת דופן מבין חברות הלואו קוסט שמככבות בלוח הטיסות. החברה אומנם צמצמה השנה את תדירות הטיסות שלה משתיים בשבוע לאחת בלבד, אבל היא מתכוונת להתמקד לא רק באילת. בין היתר היא מציעה טיסות מרמון לבנגקוק כולל עצירה בגרמניה ב-655 דולר ולהונג קונג מ-685 דולר.

מנכ"ל קבוצת לופטהנזה בישראל, עופר קיש, מסביר כי "אנחנו בונים על נוסעים ישראלים שיעדיפו לשלם פחות ולהמריא מרמון. הביקוש יהיה אינדיקטור לשנה הבאה: ייתכן שנוסיף עוד טיסה או שנפתח טיסות גם ממינכן".

עד כמה המענק של משרד התיירות מהווה שיקול בפתיחת הקווים?

"זה משהו שנתן לאנשים שלנו בפרנקפורט ביטחון, אבל זה קטליזטור ולא יותר - המטרה היא להטיס קווים רווחיים".

ומה אם שר התיירות הבא יפסיק את מדיניות הסבסוד לחברות התעופה? מוצ'ניק משוכנע כי חברות תעופה יפסיקו לטוס לרמון. "נרד מ-45-50 טיסות בשבוע ל-6-8. זה יהווה מכה אנושה לאילת".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"