גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי העיכובים: ההנפקה הגדולה ביותר בעולם יוצאת לדרך

חברת הנפט הלאומית של סעודיה קיבלה אור ירוק והודיעה באופן רשמי על הנפקת מניותיה בדצמבר בבורסת ריאד לפי שווי של כ-1.7 טריליון דולר, לאחר שהנסיך מוחמד בן סלמן הסכים להפחית את השווי המבוקש

מתקן הפקת נפט של ארמקו./ צילום: רויטרס
מתקן הפקת נפט של ארמקו./ צילום: רויטרס

חברת הנפט הלאומית הסעודית הענקית ארמקו קיבלה את האישור הפיקוחי להנפקה הראשונה הגדולה ביותר בעולם, שהתעכבה תקופה ממושכת, כמעט ארבע שנים, אחרי שנסיך הכתר מוחמד בן סלמן העלה לראשונה את הרעיון. רשות שוק ההון בסעודיה אישרה את בקשת החברה לרישום מקצת ממניותיה למסחר ציבורי.

שווייה של ארמקו הפך לאבן נגף בעיני משקיעים, אך תאריך היעד לתחילת המסחר במניה בבורסת טדאוול בריאד נקבע ל-11 בדצמבר, לפי פקידים סעודים ומנהלים בחברה.

"היום הוא יום חשוב במיוחד לממלכה הסעודית וציון דרך משמעותי בהיסטוריה של החברה", אמר יו"ר ארמקו יאסיר אל רומיאן במסיבת עיתונאים.

הנסיך מוחמד קבע במקור ששווי החברה יהיה 2 טריליון דולר, אך הבנקים שעובדים על ה-IPO העריכו שהמשקיעים לא יקנו ברמות השווי האלה, והם מכוונים לשווי של כ-1.7 טריליון דולר, נקודת האמצע בטווח שבין 1.6 ל-1.8 טריליון דולר, לפי מקורבים להנפקה.

ההנפקות הגדולות מתגמדות

גם השווי הזה עשוי להתברר כמאתגר מאחר שכמה משקיעים בינלאומיים העריכו את שווי החברה סביב 1.5 טריליון דולר.

ענקית הנפט עצמה לא חשפה כמה מניות בכוונתה להנפיק או באיזה מחיר. היו"ר אל רומיאן אמר כי המספרים האלה ייקבעו בשבועות הקרובים. מכל מקום, לפי השווי שננקב, מדובר יהיה בהנפקה הגדולה ביותר בעולם. את התואר הזה החזיקה עד עתה ענקית המסחר המקוון הסינית עליבאבא, שהונפקה לפני חמש שנים לפי שווי של 169 מיליארד דולר וגייסה כ-25 מיליארד דולר.

מקור שמקורב להנפקה אמר כי בשלב הזה בכוונת ארמקו למכור בין 2% ל-5% ממניותיה בהנפקה, בהתאם לביקוש. החברה מקווה כי משקיעים זרים יקנו מחצית מההנפקה, וכי את 50% הנוספים ירכשו משקיעים מקומיים.

ארמקו בחרה תשעה בנקים שישמשו כיועצים בהנפקה: ג'יי.פי מורגן צ'ייס, מורגן סטנלי, גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה מריל לינץ', סיטיגרופ, HSBC, קרדיט סוויס ועוד שני בנקים מקומיים.

תשקיף ההנפקה יפורסם בעוד שבוע, ב-10 בנובמבר, לפי מקורות יודעי דבר.

לב הרפורמה של הנסיך

הנסיך מוחמד, שליט סעודיה דה פקטו, הכריז על כוונה להנפיק מניות של ארמקו ב-2016. ההנפקה נמצאת במוקד תוכניותיו של הנסיך לחולל מהפכה בכלכלת סעודיה שתלויה בנפט, ולפתוח את המדינה השמרנית להשקעות ולעולם החיצון. הוא תכנן להשקיע את התקבולים בתעשיות שאינן נפט על מנת לגוון את כלכלת הממלכה. כעת הוא מהמר במוניטין שלו כמחולל רפורמות על הצלחת ההנפקה. המסחר במניה יהיה גם מבחן גדול לבורסה הסעודית. רק ב-2015 הסכים הנסיך למעורבות של משקיעים זרים בהנפקה.

ענקית הנפט עיכבה את ההודעה הרשמית על ההנפקה כדי להמתין לתוצאות הכספיות של הרבעון השלישי השנה. מנהלי ארמקו והבנקאים שלה מקווים להפיג את חששות המשקיעים מפני ההשלכות של התקפות הטילים שהיו על מתקני החברה במזרח סעודיה.

ארמקו, ששמה המלא הוא חברת הנפט הסעודית (Saudi Arabian Oil), צפויה לדווח על רווח של 68 מיליארד דולר בתשעת חודשי השנה הראשונים. הרווח בשנת 2018 כולה היה 111 מיליארד דולר, לפי תשקיף הנפקת אג"ח שהחברה פרסמה מוקדם יותר השנה. זהו סכום שעולה על רווחי אפל ואקסון-מוביל ביחד. ארמקו היא החברה הרווחית ביותר בעולם.

לפי שעה, החברה מתקשה לקבל התחייבויות לקניית מניות ממשקיעים זרים וסעודים גדולים, אומרים מנהלים בחברה ובנקאים שלה.

הכי גדולה, הכי רווחית

לפניכם כמה עובדות ומספרים בולטים על החברה:

הכי רווחית - ארמקו היא מפיקת הנפט הגדולה בעולם, עם 10% מההיצע העולמי, וגם הרווחית ביותר. מחירי נפט חלשים יותר חתכו את רווחי החברה במחצית הראשונה של השנה ב-12% ל-46.9 מיליארד דולר, אך עדיין מדובר על רווח גבוה בהרבה מזה של אפל, החברה הציבורית הרווחית ביותר בעולם, שהרוויחה 31.5 מיליארד דולר. בשנה שעברה הרוויחה ארמקו 111 מיליארד דולר, בשליש יותר מהרווח המשולב של חמש חברות הנפט המערביות הגדולות ביותר, אקסון-מוביל, רויאל דאץ'\של, BP, שברון וטוטאל.

כדי לגוון את עסקי הנפט שלה, ארמקו מתרחבת בזיקוק ובפטרוכימיקלים, במטרה לשלש את תפוקת הכימיקלים הללו ל-34 מיליון טון ב-2030 ולהגדיל את יכולת הזיקוק ל-8-10 מיליון חביות ביום מקצת יותר מ-5 מיליון היום.

יתרות - לארמקו היו 260.7 מיליארד חביות נפט ושווי ערך ב-2017, יותר מאשר היתרות המשולבות של אקסון מוביל, שברון, רויאל דאץ/של,BP וטוטאל.

תפוקת הנפט - ארמקו הפיקה 10.3 מיליון חביות נפט גולמי ביום בשנה שעברה, עם העלויות הנמוכות ביותר בעולם להפקה, 2.80 דולרים לחבית. היא הפיקה גם 1.1 מיליון חביות של גז טבעי ו-8.9 רגל מעוקבת ביום של גז נוזלי.

יצוא - כמעט שלושה רבעים מיצוא הנפט הגולמי של ארמקו, כ-5.2 מיליון חביות, הופנו בשנה שעברה ללקוחות באסיה, שם הביקוש צפוי לגדול יותר מבכל אזור אחר בעולם. הלקוחות באסיה כוללים את סין, הודו, דרום קוריאה, יפן וטייוואן. משלוחי הנפט לצפון אמריקה עלו על מיליון חביות ביום בשנה שעברה. אירופה קנתה 864 אלף חביות ביום.

זיקוק - החברה מפיקה, מזקקת ומייצאת נפט מסעודיה, אך יש לה פעילות זיקוק ברחבי העולם. החברה הבת האמריקנית לזיקוק, מוטיבה, מחזיקה את בית הזיקוק בפורט ארתור, טקסס (607 אלף חביות ביום), הגדול ביותר בארה"ב, וב-2017 היא הודיעה על השקעה של 18 מיליארד דולר בפעילות ביבשת אמריקה בחמש שנים.

ארמקו מרחיבה את פעילות הזיקוק גם במדינות צומחות כמו סין והודו. בשנה שעברה הייתה לה יכולת זיקוק נטו של 3.1 מיליון חביות ביום.

עובדים - ארמקו המעסיקה 76 אלף איש ב-2018, ויש לה פעילות תעשייה, מחקר ומשרדים ברחבי העולם, באסיה, באירופה ובמדינות אמריקה. יש לה משרדי מדינה בבייג'ינג, ניו דלהי, סינגפור, ניו יורק, לונדון, יוסטון ועוד. 

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה