גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"ל הכספים התריע - המנכ"ל הרגיע; כך התפתח גירעון העתק במאוחדת

דוח הוועדה לבדיקת הגירעון במאוחדת אשר נחשף ב"גלובס" באפריל פורסם אתמול באופן רשמי ● הוא מתאר כשל רב-מערכתי שהוביל להתפתחות גירעון העתק בקופה ב-2018, קרוב לחצי מיליארד שקל, והונע בעיקרו בידי מנכ"ל דומיננטי שכולם סמכו על תחזיותיו

זאב וורמברנד./  צילום: איל יצהר
זאב וורמברנד./ צילום: איל יצהר

גירעון העתק שנפער ב"מאוחדת" ב-2018, ואשר נחשף באפריל ב"גלובס" - 440 מיליון שקל, הגדול ביותר שידעה הקופה אי-פעם - הוא תוצאה של כשל רב-מערכתי, שיסודותיו נעוצים בשאננות שגילה המנכ"ל דאז, זאב וורמברנד, לאזהרות שקיבל מאגף הכספים בקופה ביחס לגירעון הצפוי, ומאי-יישומן של כמה תוכניות התייעלות. כך עולה מדוח ועדת הבדיקה לעניין הגירעון במאוחדת ומטעמה, שנמסר אתמול (א') לאנשי הקופה ולמשרדי הבריאות והאוצר.

וורמברנד היה מנכ"ל מאוחדת במשך שש שנים. בניגוד לחשדות משרדי הבריאות והאוצר, שעלו עם גילוי הגירעון בתחילת השנה, לפיהן וורמברנד חתם על הסכם ייצוב מולם רק חודש לפני כן, כשהוא יודע שלא יוכל לעמוד בו - הדוח אינו מצביע על כך. 

בראיון ל"גלובס" אמרה באחרונה בעניין מנכ"לית מאוחדת סיגל רגב-רוזנברג, שמונתה לתפקיד בינואר (עד יוני 2018, הייתה סמנכ"לית הכספים בקופה): "כשהגעתי למאוחדת שאלתי מה היקף הגירעון. זאב אמר: 'סיגל, אנחנו מסיימים ב-300 מיליון'. זו הייתה חריגה של כ-100 מיליון שקל מהיעד השנתי, שנתפסה כסבירה. אחרי כמעט שבוע הגיעו דוחות כספיים שהראו שהגירעון גבוה מ-400 מיליון שקל. אמרתי לזאב, 'תסתכל במספרים'. הייתי מאוד בלחץ. חיפשתי עם וורמברנד טעויות - נכנסנו לכמעט חמישה ימים שבהם הפכנו את כול המספרים. עברנו שוב על כול הקבצים והממשקים. זו לא הייתה טעות. נשמתי עמוק ואמרתי: 'טוב עכשיו צריך לראות מה עושים'".

את הדוח, שמבוסס על ראיונות עם הגורמים המעורבים ועל פרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון והתכתבויות מייל, כתבו בחודשים האחרונים עו"ד רמי תמם (יו"ר), לשעבר חוקר ביחידת להב 433 במשטרה; איריס גינזבורג, בוגרת אגף תקציבים במשרד האוצר וסמנכ"לית הכספים לשעבר במאוחדת; ופרופ' אשר בלס, לשעבר הכלכלן הראשי במחלקת המחקר בבנק ישראל.

הדוח מתאר כרוניקה אשר במסגרתה, ככל שנוקפים החודשים ב-2018 - גירעון הקופה, כפי שמעריכים אותו המנכ"ל ואנשי הכספים - גדל והולך. בעוד סמנכ"ל הכספים דאז, רועי בן משה, מתריע על גירעון בהיקף מסוים, המנכ"ל וורמברנד ממתן את ההערכות ומכנה את בן משה "פסימי". כך למשל, באוגוסט 2018 הציג בן משה תחזית גירעון של 360-370 מיליון שקל, ואילו וורמברנד חלק על ההערכה והציג תחזית גירעון בהיקף של 270 מיליון שקל. עוד כתוב בדוח, שאחת מחברות ועדת הכספים בדירקטוריון, אמרה במועד זה: "התחושה היא שהולכים להתנגש בקיר ולא יודעים אם הברקסים עובדים".

באוקטובר, תחזית הגירעון של בן משה היא של כ-370 מיליון שקל ואילו וורמבנרד מציין שהוא "הרבה יותר אופטימי" והתחייב לכך שהגירעון לא יעלה על 300 מיליון שקל. יו"ר הוועדה, שהוא גם יו"ר הדירקטוריון, אייל גבאי, הציע למנות חשב מלווה למחוז מרכז של הקופה, שם הגירעון גדול במיוחד, ומתריע על כך שגיוס כוח האדם לקופה לא נעצר, אך וורמברנד אומר שאין צורך בחשב מלווה. בדצמבר, הדירקטוריון ובן משה מביעים דאגה עמוקה מהשתלשלות העניינים, ווורמברנד אומר ש: "אם תהיה חריגה של 10-15 מיליון שקל זה לא סיפור גדול".

הסיבות האובייקטיביות לכך שהגירעון תפח במידה כה רבה ב-2018 נסקרו בעבר בידי וורמברנד ורגב-רוזנברג: חתימה על הסכם קיבוצי מול העובדים (100 מיליון שקל בשנה); מערכות טכנולוגיות חדשות שהוטמעו (40 מיליון שקל בשנה); רכש מבית החולים אסותא-אשדוד, שהקופות לא קונות בו בהנחות, והוצאות גבוהות על טיפולים המוצעים דרך הביטוח המשלים. הייתה גם הרכישה של 40% מרשת בתי החולים הפרטית נארא בסכום של כ-100 מיליון שקל - רכישה שנחתמה סופית בפברואר השנה, ושהותנתה בכך שמאוחדת תחתום על הסכם הייצוב, בגובה 540 מיליון שקל לשלוש שנים.

"המנכ"ל - אדם דומיננטי מאוד"

בשורה התחתונה, לצד הביקורת החריפה שהוועדה מפנה כלפי וורמברנד, היא מייחסת אחריות למצב גם לדירקטוריון הקופה, שלא פיקח על המתרחש במידה מספקת, וכן לרגולטור - משרדי הבריאות והאוצר. לפי הוועדה, המפגשים של מאוחדת עם הרגולטור, שנערכו בעיקר בציר מנכ"ל-אוצר, לא תועדו בכתב, וכן הערכת הגירעון שדווחה לאוצר והייתה גבוהה מהמצופה, לא זכתה למשוב.

הוועדה גם טוענת שהעובדה שהאוצר כרך את הרכישה של 40% מרשת נארא בידי מאוחדת, בחתימה על הסכמי הייצוב, הייתה שגויה, "כי הקופה נאלצה לשקול שיקולים שונים שאינם בהכרח קשורים במישרין להסכם הייצוב". במילים אחרות, ייתכן שהוועדה חותרת לכך שבגלל שמאוחדת רצתה מאוד לרכוש את נארא, כך שסוף סוף יהיה בידה בית חולים משלה, היא העדיפה "לעצום עיניים", נוכח הגירעון התופח. מבחינת האוצר, הסיבה לכך שנארא נכרכה בהסכם הייצוב, נבעה מרצונו לוודא שמאוחדת מסוגלת תקציבית לעמוד ברכישה.

הוועדה מסיקה ומסכמת שמהחומרים שהובאו בפניה, וורמברנד מצטייר כ"אדם דומיננטי מאוד, שנתפש בידי המנהלים ונציגי הממשלה כבעל ניסיון רב...וניכר שלאורך מרבית התקופה הדירקטוריון העדיף את תחזיותיו על פניו תחזיות אחרות שהושמעו בישיבות". סמנכ"ל הכספים דאז, בן משה, אמר בראיונות עם אנשי הוועדה שוורמברנד חזר והעיר לו שהוא "פסימי מדי, ומפחיד את הדירקטוריון". לדבריה, רק כאשר הפער בין תחזיותיו של בן משה לאלה של וורמברנד הפך מהותי מאוד, "ביקש הדירקטוריון להיכנס לעומק הנתונים".

לאור הנסיבות האלה, הוועדה ממליצה על יתר מעורבות של הדירקטוריון בהתנהלות תקציב הקופה וכן על הידוק הבקרה על הקופה מצד הרגולטורים. היא גם מעירה שהשיטה הקיימת של תקצוב הקופות באמצעות הסכמי ייצוב בדיעבד - לקראת סיום ההסכם, שנפרש על פני שלוש שנים - "עלול לתמרץ את הקופות להציג גירעון גדול יותר לצרכי משא-ומתן, במקום להוות תמריץ לעמידה ביעדים פיננסיים ואחרים".

זאב וורמברנד מסר בתגובה: "בשנתי האחרונה כמנכ"ל התבקשתי בידי הדירקטוריון לממש פרויקטים משמעותיים שעמדו על הפרק, כמו חתימה על הסכם עבודה קיבוצי, מעבר הקופה לרפואה דיגיטלית-היברידית, רכישה של בעלות בבתי חולים, וגם - חתימה עם משרד האוצר על הסכם ייצוב לשנים 2017-2019. קודם לכן, היה לי ניסיון חיובי בביצוע שני הסכמי ייצוב קודמים במאוחדת - לשנים 2013 ו-2014-2016. בהסכמים אלה הגיעה מאוחדת לביצועים שעלו על ביצועיהן של שתי קופות החולים הגדולות, כללית ומכבי.

}הסכמי הייצוב של קופות החולים מיועדים לקבוע את היקף התמיכה התקציבית של משרד האוצר בקופות החולים, כדי להקטין את הגירעון הצפוי שלהן, תוך שהקופות נדרשות לבצע צעדי התייעלות לשם הקטנת גירעונותיהן.

}לאחר משא-ומתן שנמשך כחצי שנה בשנת 2018, חתמתי על הסכם הייצוב של מאוחדת בנובמבר 2018, זמן קצר לפני סיום תפקידי בקופה. בעת החתימה, הנתונים שהיו בפני, ואשר היו גלויים וידועים להנהלת הקופה, לוועדת הכספים של הדירקטוריון ולדירקטוריון כולו, כמו גם דווחו באופן מלא למשרדי הבריאות והאוצר, היו שהגירעון בשנת 2018 יסתכם בהיקף של כ-330 מיליון שקל. יחד עם 70 מיליון שקל שהיה הגירעון בשנת 2017, הגירעון של מאוחדת איפשר עמידה בדרישות של הסכם הייצוב.

"הסתמכתי בעת החתימה על הסכם הייצוב על כך שהקופה תבצע במלואן את תכניות ההתייעלות שהוכנו בעת כהונתי. הקופה ככל הנראה לא עמדה בכך בשנת 2019, לאחר פרישתי מתפקידי".

ממשרד האוצר נמסר: "קיבלנו לידנו את הדוח אתמול. נלמד אותו ונתייחס בהמשך".

עוד כתבות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים