גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הליקר הסיני שכולם קונים, גם אלה שחושבים שהוא בלתי נסבל

מאוטאי, מתוצרת חברת הליקרים בעלת השווי הגבוה בעולם, נחשב לסמל סטטוס, למרות שרבים מוצאים שהוא קשה לבליעה

בקבוקי מאוטאי / צילום: רויטרס
בקבוקי מאוטאי / צילום: רויטרס

קוויצ'ו מאוטאי הסינית הפכה לחברת הליקרים בעלת השווי הגדול ביותר בעולם בזכות אלכוהול חריף מאוד שיכול לעלות קרוב ל-400 דולר לבקבוק.

המשקה הזה הוא באיג'יו, ליקר סיני בעל כמה וכמה גרסאות שמיוצר מהתססת סורגום או דגן אחר בבורות חימר או בוץ. הגרסה של מאוטאי, ששמה כשם החברה, מקושרת זה זמן רב למנהיגים הקומוניסטים של סין, אך הפכה לסמל סטטוס של הבורגנות החדשה בסין.

יש רק בעיה אחת: רבים חושבים שהמשקה הזה מגעיל.

"הטעם דומה מאוד לאתנול", אומרת ג'ני מיאו, חוקרת שוק בת 26 משנגחאי. בארוחות ערב עם לקוחות היא אמורה לעתים להשיק כוסות של מאוטאי, ואחר-כך היא לוגמת מים כדי לשטוף את הטעם.

המחיר של הליקר זה ממשיך להאמיר מעבר למה שאנשים חושבים שהוא שווה. היצרנית שלו שומרת על אספקה מוגבלת, ודרושות לה חמש שנים להכנת הסוג המפורסם ביותר, שנקרא "מאוטאי הפיה המעופפת". כך נוסקים מחירי מאוטאי ישן וחדש, וזו השקעה משכרת לספקולנטים סינים.

החברה ממליצה לבעלי חנויות לגבות 1,499 יואן, 213 דולר, לבקבוק של חצי ליטר מהמשקה הנקי, שהוא 53% אלכוהול. כמה חנויות בשנגחאי דורשות 2,800 יואן, כמעט 400 דולר, לבקבוק ואפילו יותר.

קין שיאלואו, שמנהל חנות אלכוהול בצ'נגשה, עיר במרכז סין, אומר שאזלו לו בקבוקי הפיה המעופפת. כשהשכר עולה, הוא אומר, אנשים יכולים לקנות משקאות טובים יותר - אבל הם שותים פחות. רוב לקוחות מאוטאי שלו הם יזמים עשירים. כמה מהם לא נוגעים במשקה אלא רואים בבקבוקים השקעה, בהנחה שמחירם יעלה.

שתיית האלכוהול היקר הזה קשורה לתפיסה הסינית של מוניטין או יוקרה בהיבט החברתי. שו יוהו, אנליסט בשנגחאי, אומר כי המשקה הוא כמו תיק יד של מעצב: הערך שלו עולה עם תג המחיר הגבוה.

"מאוטאי הוא המתנה הטובה ביותר לממונים עליך או למשפחתה של בחירת לבך", אם אתה רוצה להרשים את הוריה, הוא אמר.

טעם של מדלל צבע או נפט

הבאזז הזה עזר למניית קוויצ'ו מאוטאי הנסחרת בשנגחאי לנסוק השנה ב-97% לשווי שוק של כ-210 מיליארד דולר - הרבה יותר מהשווי של תאגיד המשקאות החריפים הבריטי דיאג'יו, היצרן של מותגים כמו וודקה סמירנוף וויסקי ג'וני ווקר, שנסחר ב-96 מיליארד דולר.

מתעבי המשקה אומרים כי הטעם מזכיר להם מדלל צבע או נפט ביתי, בייחוד הסוגים הזולים יותר. יש למשקה הרבה אוהדים אמיתיים, שמשבחים את המורכבות שלו ואת הטעמים הייחודיים.

מאוטאי מוגש בדרך-כלל בכוסיות זכוכית זעירות, עם כמה גרם מהמשקה. השוטים נלגמים בבת-אחת כדי להפגין כבוד למארח. הברכה המקובלת בסין לפני השתייה היא "גאן ביי", שפירושה "כוס יבשה".

בביקורו של ריצ'רד ניקסון בסין ב-1972, הוא השיק כוסיות מאוטאי עם ראש הממשלה צ'ו אנלאי.

כמה שנים מאוחר יותר, בניו יורק סיטי, הנרי קיסינג'ר אמר למנהיג הרפורמות בסין דנג שיאופנג כי "הוא שתה כה הרבה מאוטאי בדיוניו עם מנהיגי סין, שהוא ניהל את הדיונים בסינית", לפי אתר הממשל האמריקאי. הוא הוסיף כי "אם נשתה מספיק מאוטאי, נוכל לפתור כל דבר".

ויולט ינג, מומחית תקשורת בת 32 בשנגחאי, אומרת כי אנשים בגילה לא שותים בדרך-כלל מאוטאי. המשקה הזה מועדף על-ידי מבוגרים יותר שמפתחים אולי הערכה גדולה יותר לטעמים מורכבים עם הגיל.

"זה שורף בפה", אומרת ינג, שיכולה לרוקן לפה עד עשרה שוטים של מאוטאי, אבל רק אם היא אוכלת משהו לפני כן. היא שותה בחתונות של חברות ובארוחות ערב עסקיות. "מהגרון עד החזה יש לך תחושת שריפה".

מחקר שוק של חברת ייעוץ סינית (Daxue) מהשנה שעברה מצא כי צעירים מעדיפים משקאות חריפים פחות, כמו יינות ובירה, ורבים חושבים שבאיג'יו מיושן ולא טעים, או שיש להם מעט הזדמנויות לשתות אותו.

שוק מפותח של הימורים

אבל השיגעון של המשקה היקר הוביל לכל מיני חיפושי רווח קל, מהימורים בשוק המניות עד צבירת בקבוקים וסתם הונאה. המשטרה פעולה נגד יצרני זיופים של הדבר האמיתי, וחברת מאוטאי הזהירה את המפיצים שלה שלא ליצור מחסור בשוק על-ידי צבירת יותר מדי מלאי.

בחנות החדשה של רשת מרכולי קוסטקו האמריקאית בשנגחאי, הצרכנים עומדים שעות בתור כדי לקנות מאוטאי ב-213 דולר לבקבוק של חצי ליטר. הם מוגבלים לבקבוק אחד ביום לבעל כרטיס מועדון בחנות. כמה מהם מוכרים אחר-כך את הבקבוק ב-284 דולר למתווכים, שיכולים עדיין למכור אותו ברווח לחנויות אחרות או לצרכנים פרטיים.

משתמש אחד של ווייבו, טוויטר הסינית, אמר שזהו מקרה של "בגדי המלך החדשים", למרות שידידים רבים שלו צוברים את המשקה.

חוקרת השוק מייאו אמרה שהיא חשה פעם גועל אחרי שתיית שלוש כוסיות מאוטאי. למרות זאת, היא השקיעה 5,000 יואן בקרן נאמנות שמתמקדת במניות של משקאות חריפים כולל מאוטאי. "למרות שאני באמת שונאת את זה, כל החברים שלי אומרים שמניות מאוטאי יעלו", היא הסבירה. 

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה